Električni motor kao pomoćni

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Električni motor kao pomoćni

PostPostao/la akragulj » 19. 04. 2020. (15:06)

Pozdrav svima.
Možda netko ima iskustva sa električnim motorom kao pomoćnim, pa da mi pomogen u mojim razmišljanjima.
Evo o čemu se radi:
Imam barku Artu velu sa kabinom, teška je oko 500 kg (5m dužina). Na njoj je motor mercury 8 ks kao osnovni motor.
Dosta često idem u ribolov i moram se voziti kojih 5 milja do pošte. Bio bi sigrniji uz još neki dodatni motor (istina ovaj me nikad nije ostavio nigdje, redovno je servisiran, ali skupilo se i njemu 7 godina).
Razmišljao sam o nekom pomoćnom elektromotoru (npr vidim u Bauhausu ima Talamexov model TM 48 za prlovila do 1450 kg - potisak 48 lbs što je cca 22 kg). Elektromotor, prije svega zbog njegolve male težine, a i ujedno bi mi dobro došao za panulu.
U ribolov idem na ovu udaljenost isključivo po sigurnom i dobrom vremenu, jer se radi o podvelebitskom kanalu, teko da opcija ovog pomoćnog motora nije za slučaj lošeg vremena, več za slučaj da glavni motro ne upali, naletim na neku glupost i pukne štift i 100 drugih takvih slučajeva (tko je na moru zna o čemu govorim).

Koristio bi akumulator od 125 AH, a imam u planu i staviti na krov solarni panel od cca 100W. Akumulator bi se tako punio preko motora i solarnog panela. Prema nekim mojim izračunima, uz brzinu od 3,5 čvora, ovaj akumulator bi trebao raditi do 3 sata, a ja uz tu brzinu s ovom barkom pređem 5 milja za 1,40h.
Napominjem još jednom ne uzimam u obzir buru, loše vrijeme i dr. jer u tim situacijama nisam preko kanala.

Ima li tko slličnih iskustava i da li negdje griješim u mojim proračunima.
akragulj
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Arta vela

Re: Električni motor kao pomoćni

PostPostao/la Đivulin » 19. 04. 2020. (15:25)

...ako jos imas kupiti i akumulator, i solar i sve sto jos treba za to spojiti uz taj motor, zar nije lakse kupiti jedan mali vanbrodski od par konja i ne moras misliti o cijeloj toj instalaciji uz koju, ako nisi pazljiv koliko trosis te struje mozes lako i brzo smanjiti vijek trajanja akumulatoru.. to je samo moje misljenje...iskustva nemam.
Dosta je meni i mojih laži......
Đivulin
New Entry

Tip plovila: Adria 501, Beta Marine 25 KS

PostPostao/la akragulj » 19. 04. 2020. (15:52)

Trošak takvog akumulatora + motor i paneli cca 3.000,00 kn, a vanbrodski motor od 2,5 ili 3,5 ks 6.500 kn.
Uz to elektromotor odlično služi panuli.
akragulj
New Entry

Tip plovila: Arta vela

PostPostao/la macro » 20. 04. 2020. (06:49)

Taj električni motor vjerojatno nije previđen za morske uvjete. Ako ideš na kvalitetnu varijantu cijena paketa će ti bit tu negdi ka za pentu.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la peroLA » 20. 04. 2020. (08:05)

po meni električni za pomicanja, ribolov, panula... ali za pojam pomoćnog ne... iako je ta barka dosta lagana pa i vesla služe
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Đivulin » 20. 04. 2020. (18:53)

Ma nemam ja nista protiv elektricnih, samo mislim da za to kvalitetno rjesit moze se skoro penta uzet, i nju vozit na isto gorivo ko glavni...kod te brodice na primjer. Kad nestane struje, mozes se slikat. Ajmo i realno... koliko ima elektricnih motora na jadranu koje sluze kao pomocni motor ili uopce elektricnih motora za panulu, a koliko penti. Naravno, ako netko zeli, taj netko i ulaze... nekome se to pokaze dobro, a nekome bas i ne. Sve zavisi za sto sluzi. Gledao sam i ja sad sto cu stavit kao pomocni motor i za panulu, isto sam se odlucio za pentu u odnosu na elektricni...bas radi ogranicenja u struji....i investicije za to kvalitetno napraviti. Opet, ovo je samo moje misljenje...nemam iskustva sa elektricnim.
Dosta je meni i mojih laži......
Đivulin
New Entry

Tip plovila: Adria 501, Beta Marine 25 KS

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.