Neispravna sonda

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Neispravna sonda

PostPostao/la Panbo » 04. 07. 2017. (11:33)

Pozdrav svima,
zadnjih 10-tak dana sam ostao dosta iznenađen postotkom neispravnih sondi!? Nikad prije se ne bi događalo to sto se događa danas. Prije bi (većinom) ljudi instalirali sondu i zaboravili na nju, praktički bi to bilo tako, mislim statistički bi se sonde rijetko moje bake ili bile uzrok nepravilnosti rada fishfindera. Bilo je i toga naravno, ali ipak velikom u periodu pet do deset godina od ugradnje. Ove neispravne sonde su stare od godinu ipo do dvije ipo i naisao sam na pet komada, u tijeku 10 dana. Doista nevjerojatno, jos pogotovo ako se uzme u obzir da je samo jedna od njih baš od Lowrancea a ostale četiri su od Airmara na različitim uređajima. Moga bi skoro pa rec da je kvalitet u padu jer se to prije nikad nije događalo. Jedna od ovih sondi je ipak i starija od 5 godina, ali je ovaj kvar na sondi isti pa zato i ovaj slučaj ovdje spominjem. Radi se o sljedećem: svaka od ovih sondi u načelu radi, ali ne radi ispravno, a uvijek je problem odrediti točno da li je kvar u uređaju ili u sondi ili u kabelu sonde jer alo pogrešno dijagnosticiraš možeš bez veze potrošit pare, ako recimo kupiš sondu a kad je priključiš opet imaš isti problem. E sad, kako utvrdit sta je točno. Naravno, najsigurnije je imat istu sondu, spojit je umjesto stare, bacit je priko bande u more i pogledat odraz na ekranu, ja to imam i tako to radim, ali kod ovih slučajeva gdje sonda radi, ali neispravno ni to nije bas lako.
Lako je kad ti sonda uopće ne radi. Kako utvrdit da ti ne radi? Prvo sta bi triba napravit je poslušat je i cut je li ona "tuče". Ako ne, negdi je prekid, pa onda popratit kabel, ako je on ok, da bi bija siguran da samom sonderu radi odašiljač možeš recimo gurnit tinjalicu (faz-lampu) u konektor sonde i vodit da li se ta lampa pali, ako da, vrlo vjerojatno je problem u sondi. Potrebno je napomenuti da ovdje kad sonda uopće ne radi nema ni dna na ekranu ili ga ima strasno malo i to na dubini veza. Međutim, problem se javlja kad ti covik kaže da mu nestane dni na dubinama od 40-tak metara, da ne vidi ribu, a prije je vidija, da u brzini bude ekran pun svega, izgubi dno, a prije nije, a nije dira postavke, te na vezu sve to fino radi.

slika
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Galeb 6,75

Re: Neispravna sonda

PostPostao/la Panbo » 04. 07. 2017. (11:53)

Gore je slika ovog slučaja na jednom Simradu koji radi sa popularnom Airmar sondom B744. Potrebno je znati da ovo gore nije ok, iako skiper kaže da radi na vezu, međutim pogledajte vrijednost gaina koja je za ovu dubinu prevelika da bu dobio ovakvu sliku dna. To software uređaja zna, jer da bi dobio čistu sliku za tu dubinu normalno automatika uređaja i smanjuje izlaznu snagu. Na slici se vidi da uređaj pokušava dobit snažniji odraz po tome sto se u površnskom sliku, u zero liniji vide zadebljanja. Ona su plod povećanja izlazne snage, jer pošto je odraz slab za tu dubinu uređaj diže snagu da bi dobio snažniji echo, kad vidi da nije ništa napravljeno u tom pogledu ponovo spusti, pa opet pokusa....
Evo o čemu se zapravo radi:

Sve te sonde kao sto su Airmar B744 (ako se sad uhvatimo bas njih) koriste različite nacine rada vibriranja istog kristala da bi dobili zrake obje frekvencije (najčešće 50 i 200 kHz). To znači da takav kvar mora biti manifestiran na oba snopa. To u principu i jest samo u mnogo ovakvih slučajeva ne za oba snopa na istim dubinama. Obično je visa frekvencija "zdravija" pa se na njoj teze primjere promjene. Morate znati da su sonde tipa B744, P319, B60, P66, B45.....u stvari iste po kristalu, mislim koriste totalno isti kristal. Najveća razlika među njima je kućište sonde. Osim kristala, unutra sonde su i razni materijali ispune koji imaju razne svrhe. Imate recimo i damping materijale unutra koji služe prigusenju ringinga sonde i prilagodbi impendancije. Ovdje je kvar bas u tome. Ti materijali se ili izobliče ili odljepe i sonda ne proizvodi echo kakav bi trebala, već zlatno smanjen. Taj smanjeni echo je većinom dovoljan za dno na manjim dubinama. Ovakav kvar je većinom izraženiji na nižoj frekvenciji jer to tim vibracijama više smeta.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 07. 2017. (12:18)

Kad postoji ispravna sonda onda je nabolje raditi usporedbom. Sa solidnom sumljivom sondom namjesti se tvg ili gain tako da se slika dna na vezu jedva pokaze, kao recimo na slici doli:

slika

Ostaviš sve tako i spojiš novu sondu te je tocas u more.

Na ovoj slici doli se vidi zlatna razlika sa kvarnom sondom i ispravnom sondom:

slika

Neispravna sonda je u prve dvi trećine ekrana. Tu se vide u zero liniji i pokusaju uređaja da dobije bolji odraz. U zadnjoj trećinu je sa istim postavkama nova sonda gdje tih pokusaja nema, a i ekran je pun raznih odraza (većinom mooringa).

Možda ce ovo biti nekome korisno.
Panbo

PostPostao/la maverick975 » 04. 07. 2017. (13:44)

Prosle godine mi je crkla ss sonda od lowrenca...ali na način da je slika bila samo zrnatija nego obicno. Decki korektni...zamjenili uredno...ali sonda dodje recimo 3000 plus kuna i trebala bi trajati malo duze...
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la Panbo » 05. 07. 2017. (09:14)

To sa "zrnatom" slikom se isto zna dogoditi bas iz ovog razloga. Vidio sam to nekoliko puta, ali nije lose spomenuti ni da se takvi "zrnati" simptomi javljaju i kod lose odabranog mjesta za ljepljenje sonde unutar trupa. Vidio sam zo mnogo puta kod nekih instalacija sonde zaljepljene na silikon ili sobu te kod sondi zaljepljenih na mjestu plastike pojacane devin. U principu je logično jer je u jednom i drugom slučaju amplituda znatno smanjena.
Panbo

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.