SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la beba » 13. 11. 2015. (23:06)

ovaj regulator ti je za jedan akumulator,tebi treba neki dual regulator da mozes punit dva akumulatora
http://www.ebay.com/itm/10A-Duo-battery ... XQWlFRuZW6
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la madi » 01. 02. 2016. (13:28)

Imali potrebe solarno spojiti preko osigurača i prekidača ili ga je dovoljno spojiti samo direktno preko regulatora ?
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la porer » 01. 02. 2016. (14:53)

Većinom regulator ima osigurač u sebi. Nije naodmet staviti ga ali nije ni neophodno.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la madi » 01. 02. 2016. (15:44)

porer je napisao/la:Većinom regulator ima osigurač u sebi. Nije naodmet staviti ga ali nije ni neophodno.

Hv, ali moram primjetiti da si stekao kvalifikacije kvalitetnog političara, može i ne mora :D :wave:
madi
Old Senior Member

PostPostao/la Bourbon » 01. 02. 2016. (17:21)

Ja sam svojega spojil direktno na regulator bez osigurača i prekidača, čak mislim da bi moglo zeznut ploču ako bi se između ploče i regulatora stavil osigurač ili prekidač jer ako bi osigurač ili sklopka prekinula recimo + napajanje ploča bi ostala spojena samo na minus a u butigi su mi rekli da kad spajam ploču i bateriju da pokrijen ploču krpom dok sve ne spojim da nešto ne zajeb..n, i treba pazit neki regulatori imaju deep switch pa treba vidit kamo ga pomaknut jer ima soluciju za punit gel ili običnu bateriju a osigurač obavezno stavit na inverter DC-AC (12v-220v) i moje mišljenje je nikako štedit na inverteru i kupit neki kineski jer tu lako dođe do požara.
Bourbon
Member

Tip plovila: Antares 620 - Nanni 85 hp

PostPostao/la Grinteša » 05. 02. 2016. (05:17)

Ja sam stavija osigurač baš iz tog razloga. Da ga ne moraš prwkrivati krpom, ako budeš radio nešto oko njega.
Samo isključiš osigurač.
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la porer » 05. 02. 2016. (08:45)

Nije baš pametno osunčani panel isključiti iz kruga da radi u prazno.

Znači redosljed priključivanja (podrazumijeva se da je panel pokriven nečim):
1. Priključiti bateriju na regulator
2. Priključiti panel na regulator
3. Skinuti pokrov s panela

Prilikom odspajanja postupak je obrnut.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 05. 02. 2016. (20:37)

Koja je preporuka, da regulator bude negdje oku vidljiv (recimo u kabini) ili da bude negdje oko baterija, gdje sam ga trenutno ugnjezdio ali ga mogu još premjestiti ?

Slika adriatika, našeg pagusa mi dala na razmišljanje viewtopic.php?f=15&t=625&start=45#p346163
madi
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 05. 02. 2016. (21:15)

Danas bi ga ja montirao bliže akumulatorima tako da mi 12V instalacija bude kraća, ali nisam primjetio nikakve probleme u ovih 4 godine korištenja.
S druge strane - drago mi je vidit indikatore i popipat ga koji puta :P
Usput, hladan je ko špricer, rijetko kad mu je interna temperatura za više od 4 stupnja veća od temperature u kabini.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la porer » 05. 02. 2016. (21:27)

Od regulatora do baterija mora biti što kraći put.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 05. 02. 2016. (21:53)

OK onda ostajemo na početnoj poziciji :) , regulator je 20cm udaljen od baterije i isti je kao kod pagusa, znači da će izdurat bar 4god :)
madi
Old Senior Member

PostPostao/la dm2jokes » 19. 03. 2016. (16:46)

Pozdrav svima!

Moja situacija trenutno i što je u planu:

Dodajem još jedan solarni panel od 110W uz postojeći od 90W. Pošto "stari" pwa ne drži po amperima, kada ga već moram mijenjati, promijeniti ću ga sa novim MPPT Victronovim od 15A. Usput ide i Cyrix a sklopka 1-2-oba van.
Isto tako zamijeniti ću žice sa novima presjeka 6mm. Pošto želim spoj panela napraviti odmah na krovu kabine, logično je ispravno vući samo jedan kabel do mppt-a.
Spajanje mi je jasno (paralela), no vezano uz različite snage, savjet je gurua Porera da se stave diode na + strani prije samog spoja panela.
E sada kreću nedoumice, pošto niti znam koje su diode potrebne, niti gdje što nabaviti a i koji savjet oko toga svega spajanja bi dobro došao.

Pitanja za majstora Porera (pošto je on nacrtao shemu) ili dapače bilo koga drugoga koji vlada tematikom:
1. Koje diode treba kupiti? (Pošto su struje poznate, trebao bih oznaku/ke po kojoj bih kupio odgovarajuće)
2. Na koje mjesto ubaciti diode? (Da li u samu kutiju na donjoj strani panela ili ...?
3. Kako je najbolje spojiti kablove panela međusobno (da li bez ičega dodatnog spojiti i zalemiti ili koristiti konektore) ili bi se moglo sa kablovima novog panela spojiti u kutiju postojećeg?
4. Ima li još nešto što ja sada ne vidim a trebao bih?

Prvo samo pomislio da pošaljem ovo na pp Her Poreru a onda opet mislim da je ispravno napisati u post jer sigurno ima još pokoji "majstor" kao i ja sa ovakvim pitanjima.

Hvala unaprijed
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la dm2jokes » 19. 03. 2016. (17:22)

Vrag mi neda mira pa evo i ovo da neko razjasni.
Pokupljeno sa whitepapersa od Victrona:

The solution to improve MPPT controller performance at high cell temperatures is to increase panel voltage by increasing number of cells in series.
Obviously, this solution is not applicable to PWM controllers: increasing the number of cells in series will reduce performance at low temperature.
In case of the MPPT controller: replace the 12 V / 100 W panel by a 24 V / 100 W panel or by two
12 V / 50 W panels in series. This will double the output voltage and the MPPT controller will charge a 12 V battery with 66 W (5,1 A @ 13 V), at 100°C cell temperature, see figure 13.
An additional advantage: because the panel voltage has doubled, the panel current is reduced by half (P = V x I and P has not changed but V has doubled).
Ohm’s law tells us that losses due to cable resistance are Pc (Watt) = Rc x I2, where Rc is the resistance of the cable. What this formula shows is that for a given cable loss, cable cross sectional area can be reduced by a factor of four when doubling the array voltage.

Moram priznati da ne kužim ovu preporuku od Victrona. Porer je napisao prije par postova da se ništa ne dobiva sa serijskim spojem. Možda je samo vezano uz gubitke u instalaciji?!?
Može li to neko pametniji meni malo pojasniti (bilo bi mi draže nego petljati sa diodama :D )
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la porer » 19. 03. 2016. (18:34)

Većina novih panela ima diode u sebi tako da se mogu spajati paralelno. Možeš ih vidjeti ako otvoriš kutijicu s donje strane.
Ipak, nije na odmet staviti dodatne, ništa se neće desiti. Diode stavi da budu odgovarajuće struje i to je to.
Za MPPT regulatore napon nije jako bitan pa Victron preporuča spajati panele serijski u svrhu uštede na debljini kablova, ne vidim drugi razlog. Ja bi ih rađe spojio paralelno i tjerao tako jer na brodu to su relacije od par metara na kojima nema puno gubitaka.
Spojiti paralelno možeš kako god, na krovu ili kod regulatora, gdje god ti paše.
MPPT za brodske uvjete ne preporučam, to je čisto bacanje para u našim mediteranskim uvjetima gdje je sunca u izobilju. Drugo je ako imaš vikendicu u Zagorju ili negdje sjevernije pa moraš svaki foton iskoristiti i pretvoriti ga u električnu energiju.
Evo prošli tjedan stavljao sam u Rijeci na jednu jedrilicu između ostalog i solar. Montirao sam fleksibilni panel koji sam po sebi ima manju efikasnost od deklariranih 100W, regulator je obični PWM. Baterije su jedna olovna 74Ah i jedna gel od 120Ah. U trenutku montaže (prvi dan popodne) imale su 12,4 i 12,6V a drugi dan oko 13 sati je punjač isključio, obje su bile na 13,8V! A nije baš bilo nešto jako sunčano...
Tako da ne lomiš puno glavu s tim preporukama, pravila su:
- Montirati što više panela, koliko god stane na krov plovila
- Pravilno dimenzionirati baterije, barem 3x većeg kapaciteta od planirane dnevne potrošnje
- Staviti kvalitetan PWM regulator punjenja, MPPT je nepotreban.
- Staviti nadzor punjenja jer najskuplje u svemu su baterije i ako regulator crkne najveća (najskuplja) šteta nastaje kvarom baterija.

Nadam se da sam pomogao.

slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 19. 03. 2016. (22:55)

porer je napisao/la:- Staviti nadzor punjenja jer najskuplje u svemu su baterije i ako regulator crkne najveća (najskuplja) šteta nastaje kvarom baterija.

Koje su opcije za nadzor punjenja ?
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.