Punjenje akumulatora - drugi dio

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Punjenje akumulatora - drugi dio

PostPostao/la dome » 28. 04. 2015. (12:43)

Jakost struje koju mora podnijeti preklopnik ako ga želiš koristiti za paralelu prilikom startanja motora određuje snaga alnasera i alternator sa time nema apsolutno nikakve veze.Da bi pravilno dimenzinirao kabelažu startanja motora moraš znati kolika ti je jakost struje potrebna za sam čin startanja.
Ne znam koliko snžan alnaser ima tvoj motor ali ako ga usporedimo sa sličnim motorom npr. Fiat 1,9 koji ima alnaser snage 2Kw i kojemu reba 170A a vršno višestruko više onada dolazimo do saznanja da to preklopnik koji može podnijeti 120A ne može preživjeti ni u najoptimističnijoj situaciji ......... sve ovo je pretpostavka jer baratamo samo sa pretpostavkama a za točnost trebamo konkretne podatke kojih nemamo ali uvažavajući sve ja ne bih koristio preklopnik u svrhu paralele ......
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la oliowwe » 29. 04. 2015. (05:51)

kao sto svi znamo pretpostavka je majka svih za....eba pa necu nista pretpostavljati, pogledacu koliko je snazan anlaser pa cu onda vidjeti, po nekim saznanjima trebao bi biti 1,4kw, ali i to je pretpostavka pa kad saznam tocno idemo dalje
Zadnja izmjena: dome; 29. 04. 2015. (08:19); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: nepotrebno je citirati kod replike na neposredno prethodni post
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la dome » 29. 04. 2015. (08:25)

Upravo na to sam ti i pokušao ukazati . :thumbup:
Ako je 1,4kw to je na granici koju može podnijeti preklopnik i riskiraš njegovo pregrijavanje ...... Kako god prvo dođi do podatka o jakosti struje koju treba alnaser pa ćeš onda osmišljavati konkretno rješenje ......
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la oliowwe » 30. 04. 2015. (09:06)

tako je
evo nasao sam specifikacije cyrixa http://www.victronenergy.com/upload/doc ... 30A-EN.pdf za sve kojima mozda treba, steta sto kod nas nema ovog jaceg od 230A, barem ga nema momentlno, no pise da ovaj manji od 120A moze podnjeti kratkotrajno 180A na 5sec, tek toliko da se zna
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la dimulius » 30. 04. 2015. (10:32)

nema nikakve potrebe za jacim cyrixom, jerbo ne tribas "uparalelit" akumulatore priko cyrixa.
cyrix koristis ka razdvajac akumulatora i to je to, a ako ti triba paralelni rad akumulatora ili paljenje motora sa servisnim akumulatorom to odradjujes sa preklopkama.
dome je napisa sve kako triba.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Kiana » 01. 05. 2015. (00:08)

dome je napisao/la:
Kiana je napisao/la:,...dovoljno vremena da startas motor...

.......... i spržiš taj preklopnik .

Parallel connection in case of emergency (Start Assist)
The Cyrix can also be engaged with a push button (Cyrix remains engaged during 30 seconds) or a switch to connect
batteries in parallel manually.
This is especially useful in case of emergency when the starter battery is discharged or damaged.

vidi semu u linku u postu kod oliowwe....
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la ropee » 01. 05. 2015. (12:35)

tko kaže da nema jačeg cyrixa? Ima od 230A za kupiti i kod nas.
Neće se preklopnik spržit pri pripomoći za paljenje motora - start assist.
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la oliowwe » 13. 09. 2015. (16:34)

zanima me jedna stvar, a to je da li taj cyrix moze radit nekoliko dana a da ne pregori ako je spojen samo na startnu bateriju mislim instalacija je gotova samo se jos ceka servisna baterija sve je ok samo je spojena jedna baterija
da li da bude spojen ili da se spoji kada budu obe?? ili da bude spojen pa kad dojde druga bat samo se zavida jos jedna zica
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 24. 09. 2015. (19:45)

pozdrav
dakle sve je stiglo i sve je spojeno prema shemi od samog cyrixa, dakle aku 1 startni je olovni 100aph, aku 2 je agm deepcycle 115aph, aku 1 je spojen na sklopku 200a a od nje idu kablovi na starter, bravu i cyrix kontakt 87, aku 2 je spojen na sklopku 2 isto 200a, a odatle ide na +sabirnicu i na cyrix kontakt 30, oba minus pola aku su spojena jedan na drugi, a odatle na minus sabirnicu i uzemljenje motora, dakle manje vise standardno. e sad kako kontrolirat da li cyrix radi kako treba, imam dva voltmetra, jedan je spojen na aku 1, drugi na aku 2(to je ploter) . nemam osigurace od 120a (preporuceni )izmedju akumulatora i sklopki, i kako tocno spojiti trecu sklopku, tj na koje kontakte sklopke 1 i 2 spojiti 3 sklopku, da li na spoj gdje dolazi zica od akumulatora ili na spoj koji je aktivan kad ukljuci se sklopka???mislim ima li kakve veze gdje je spojeno kad to sluzi samo za premoscivanje ako slucajno jedan rikne. ?
pise u uputama da se cyrix ukljucuje na 13,8v, misli se valjda da se na toj ukljucuje punjenje aku 2, probao sam i recimo aku 1 pokazuje 12,7v, a aku 2,,,,12,8v, motor upalim i pocne punjenje aku 1 pokazuje rast voltaze i mislim da kad prodje 14v pocne punit i aku 2, razlika je stalno 0,1v u korist aku 1(npr aku 1 14,4v, aku 2 14,3v), kad motor ugasim najprije polako pada napon na aku 1 i to do 12,9v, a aku 1 na 12,8v recimo kroz pola sata i tako stoji, zanima me da li je to ok???
eto ako je ovo ok samo kratktki tip molim
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la Pape » 25. 09. 2015. (14:08)

...đizis....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la oliowwe » 25. 09. 2015. (18:01)

e je....ga, neznam kako da to bolje objasnim, mislim da je sve ok, evo nakon prespavane noci palim motor i gledam u voltmetre , aku1 skoci odma na 14,4v, a aku2 par sekunda kasnije na 14,3v
jos samo da spojim trecu sklopku
oliowwe
Member

PostPostao/la Kiana » 26. 09. 2015. (12:15)

Uz Cyrix si dobio tipku za montazu na instrument plocu. Ako si je ugradio kako ne nacrtano na shemi, ona ti moze posluziti (kratkotrajno = 30"....start assist) kao ta tvoja treca sklopka koju nisi jos ugradio.
Kad je ugradis, pazi da je ne zaboravis iskljuciti nakon startanja motora sa oba aku-ja.
Kiana
Member

PostPostao/la oliowwe » 26. 09. 2015. (20:10)

hvala kiana na odgovoru, no nisam dobio tipku za start assist i mislim da ne ide u pakiranju, nema ni veze idem na ovu varijantu sa trecem sklopkom, napravljeno je sve ovako kako je na ovom linku slika 6: http://www.schrack.hr/alternativni-izvo ... iluvozilu/ osim sto nismo stavili ove mjerne instrumente i osigurace niti spojili start assist. prema mjerenjima i voltmetrima sve radi ispravno. Ja bi volio staviti jos osigurace od 120A i shunt ali to kad dojde na red. treca sklopka je spojena tako da u zavisnosti od sklopki 1 i 2 moze biti prespojena bilo koja baterija ili iskljucena bilo koja ili mogu obje skupa, Pitanje reda radi zasto da nakon startanja motora sa obje baterije iskljucim trecu sklopku??? nadam se da mi to nece nikad trebat.
Dakle sada ukljcujem sklopku 1(startna bat) i sklopku 2 (service bat) uvjek prije paljenja motora i kad idem doma gasim obje sklopke , struje ima samo od baterija do sklopke cca 25 cm kabla 50m2, sve ostalo nema struje i nadam se da je tako dobro
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la Kiana » 28. 09. 2015. (21:49)

oliowwe je napisao/la:Pitanje reda radi zasto da nakon startanja motora sa obje baterije iskljucim trecu sklopku??? nadam se da mi to nece nikad trebat.

Pa zato, da fizicki odvojis oba plusa (+), koja si sa trecom sklopkom spoio,....inace ako ostavis ukljuceno, onda ti je to kao da imas samo jedan aku duplo jaci (zbroji Ah od jednog i drugog).
Za to vrijeme dok ti je treca sklopka ON,...Cyrix ti je premosten i mozes ga baciti (nemoj u more,.... :lol: )
:wave:
Kiana
Member

PostPostao/la oliowwe » 30. 09. 2015. (06:07)

hvala, to je logicki
a hoce li cyrix pregorit ako ostavim duze ukljuceno ?? cca 1 sat
lp
oliowwe
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.