Kad je Hercercog Rudolf Hazburg 1887 godine došao sa ljubavnicom na Mali Lošinj u jednu od njihovih vila u uvali Čikat, nije poveo kuhara, pa je poručio velečasnom Rajmundu Jelušiću, njegovom prijatelju (iz Kastva?), da mu pošalje jednog dobrog kuhara, koji če znati jela sa dvora, ali i stara jela mediteranske kuhinje. Rajmund se nije puno dvoumio, poslao je kuhara iz jednog samostana u Primorju, svog rođaka, Kuzmu Jelušića, koji se odrekao pustolovnog života po Italiji i odlučio je "spaštati" grijehe pa se kao laik zaredio i postao je kuhar (još u Italiji), što mu je bila opsesija, pogotovo jela starih Rimljana pa do ondašnjih dana. Čak je neko vrijeme bio kuhar savjetnik ondašnje Vatikanske kuhinje, i na papinim putovanjima njegov osobni kuhar. Papa je umro, novi papa nije Kuzmu šljivio i on se vratio u Primorje.
U to vrijeme je cesta od Brestove do Lošinja več bila napravljena, (providnošču Njegovog Veličanstva cara Franc Josefa, Rudolfovog oca), pa je Rudolf sa dragom polazio na izlete po Lošinju. Tako se odlučio poči i na Osorčicu, najviše brdo tamo kod Nerezina, mislim da je visoko skoro 600 metara.
Poveo je i Kuzmu sa sobom, al da mu kuha ili se brine o kuhanju. Kad se vrati u Nerezine (sa brda), kaže da ga čeka nešto specijalnog, valjda je mislio na ribu.
Rudi u brdima, a Kuzma ođiđio neku dobru curu u Nerezinama. Valjda i popio, zaspao, vrijeme prošlo, javlo osmatrač da je prestolonasljednik skoro u podnožju brda i da če ubrzo stiči. Kuzmu uhvatila trta, iako je Rudolf bio ljudina, al da se ne osramoti, šta če jadan, nije ništa organizirao, cura nabrzinu nabavila odličan pršut, ovčji sir i vino a Kuzma se dosjetio jednostavnog rimskog recepta, koji se posebno koristio kad su muški morali kod ženskih pokazati snagu. Recept iz rimskog doba sam potajno slikao u jednoj biblioteci gdje se to nesmije, ali ja iako kukavica, bio sam hrabar.
Bez blica, da kustos nebi primjetio.
Trebat ču malu pomoč, naime u prevodu, jer je recept i na originalnom jeziku, a mi ovdje imamo znalaca.
Jesam ja preveo, al neznam dali je dobro.