SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la Grinteša » 12. 12. 2013. (19:56)

Ovo je shema za punjenje baterija.
U shemi za potrošače ide ova sklopka na sličan način (samo obrnut redoslijed)
Znači sa 2 baterije na sklopu i onda jedan izlaz prema potrošačima.
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la Rexi » 03. 01. 2014. (15:54)

Pitanje za znalce,

1. benzinski motor - znaci on puni bateriju
2. kaljuzna pumpa sa plovkom tj. elektronskim plovkom
3. solarno napajanje preko mppt-a koje puni bateriju
4. elektro motor za povremeno koristenje

mene zanima dali mi treba sklopka u ovome svemu?

motor -> baterija <- MPPT (solar)

dali da stavim kaljuznu pumpu na mppt kao potrosac? oce imat struje ako nema sunca?
ili da spojim direkt na bateriju?
elektro da spojim isto direkt ?

jos jedan uvjet citave ove sheme je da kad radi elektro motor, ne bi trebao niti jedan potrosac spojen na bateriju. normalno da nece raditi benz motor i elektro istovremeno tako da mozda tu i ne trebaonda sklopka?

no tu temu o elektro motoru i smetnjama prema potrosacima cu otvorit kasnije i da ne idemo u offtopic.
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la som » 03. 01. 2014. (16:11)

Kaljužnu moraš spojiti na bateriju direktno da bi dobivala struju i kad panel ne proizvodi.
Neznam di si mislia spojiti motor ako ne direkt. Nemaš di drugdje osim priko žaštite tj. osigurača.
Sklopku triba staviti da se može baterija potpuno odvojiti od svih potrošača osim kaljužne pumpe.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Pape » 04. 01. 2014. (07:55)

...motor priko osigurača?!...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la som » 04. 01. 2014. (09:28)

Pape nisi valjda mislia da ga triba spojit na plocu s osiguracima uz frizider ili na osigurac od sondera.Triba ga spojit ka vinc na akumulator.Svaki potrosac se mora spojiti priko osiguraca ako mislis biti siguran da nes izgorit zbog nekog kvara na istom.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 04. 01. 2014. (09:46)

...aj dobro...pošto nisi definira nego si samo reka motor...pa nisan bija siguran, zato san i samo postavija pitanje da vidim jesan li šta krivo svatija...jerbo već san mislija da motor-makinu...točnije alternator ....spajaš priko osigurača...pa me prošla lagana jeza....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la som » 04. 01. 2014. (10:01)

Jebate Pape a da uzmeš naočale. Rexi je napisa da mu penta puni bateriju šta znači da je to riješeno. Onda je pita za spojit elektromotor.
Za spojit makinu ( motor koji puni bateriju) priko osigurača moraš dobro poć na kvasinu.Ha ha ha ha ha.....
som
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 04. 01. 2014. (12:07)

...ne znan stari...u zadnje vrime dosta je njih pošlo na kvasinu...zato se i naježih....

...aj sad znan da si dobro... :thumbup:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 04. 01. 2014. (14:40)

cek polako momci, svako reka nesto al jos mi niste pomogli :mrgreen:

znaci kaljuzna direkt na bateriju - ok, to smo se svi slozili iako mene jos uvjek zanima dali onaj kontroler mppt ima struje na "potrosaci" ako nema sunca u tom slucaju bi tu spojio. al dobro. idemo dalje

1. motor (alternator) -> sklopka -> baterija (dali mora ici sklopka u ovom jednostavnom sustavu? )
2. solar MPPT -> baterija
3. po potrebi elektr-motor -> baterija direkt

najme vas dva ste naveli osigurac i sklopku no niste uzeli u obzir da tu nema potrosaca - kaljuznu ne racunamo jer ide direkt tj preko on-off-auto sklopke.
ostaje samo solar koji puni stalno i elektro motor koji ce se povremeno koristiti
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la som » 04. 01. 2014. (16:28)

Moš ti sve to spojit direkt ali onda čemu postavljaš pitanje? Sve to radi bez sklopke i bez osigurača. Interesantno da doma nisi reka električaru da ti sve spoji bez fidovke i bez osigurača. I radilo bi da ne viruješ!
som
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 04. 01. 2014. (16:52)

som je napisao/la:Moš ti sve to spojit direkt ali onda čemu postavljaš pitanje? Sve to radi bez sklopke i bez osigurača. Interesantno da doma nisi reka električaru da ti sve spoji bez fidovke i bez osigurača. I radilo bi da ne viruješ!

ma some, znam ja da bi to sve radilo, ali tu pitam dali je moje razmisljanje ispravno ili ne.
mozda sam ja i tupast, kako kog,
mene zbunjuje jedna ocita stvar a to je da se i kaljuzna spaja direkt, elektro motor se nacelno spaja direkt a alternator preko sklopke (a od sklopke ide prema drugim potrosacima- kojih ja nemam tu! i to me zbunjuje).

e sad ako krivo razmisljam i potreban je osigurac ili nesto za sto ocito neznam, molim te me uputi. Pitam zato sto nisam siguran a ne zato sto znam :mrgreen:
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 04. 01. 2014. (17:06)

...Rexi prika...ti to misliš da se sve spaja ko oni nastavci za vodu iz peveca...ovi utakan u ovoga, oni u onoga....ovi vamo i polivača vrti...i eto blitvice i kupusa...

...ebaji ga neče iđe...a i sve si krivo svatija jerbo ti i sami pojmovi zapravo.... šta je šta nisu jasni...već si jedanput davno otvorija istu temu, pokušalo se objasnit, nije išlo...zato eto jedan prijateljski savjet...daj nekome da ti to složi ko je tu doma...i ti donesi koju pivušu dok ovi radi...
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 04. 01. 2014. (17:34)

Znači da nitko u stvari ne bi znao nacrtati jednu shemu tog spajanja? :roll:
Imamo motor, pumpu, solar i elektro motor ... da je građevina, možda bih i mogao pomoći, no elektrika mi nije fah ... kao nekima :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la som » 04. 01. 2014. (17:55)

Rexi je napisao/la:ma some, znam ja da bi to sve radilo, ali tu pitam dali je moje razmisljanje ispravno ili ne.
mozda sam ja i tupast, kako kog,
mene zbunjuje jedna ocita stvar a to je da se i kaljuzna spaja direkt, elektro motor se nacelno spaja direkt a alternator preko sklopke (a od sklopke ide prema drugim potrosacima- kojih ja nemam tu! i to me zbunjuje).

e sad ako krivo razmisljam i potreban je osigurac ili nesto za sto ocito neznam, molim te me uputi. Pitam zato sto nisam siguran a ne zato sto znam :mrgreen:

Ajme meni čovik božji.
I ta pumpa koja se stavlja direktno na bateriju ima svoj osigurač.
VAŽNO: svi potrošači moraju imati osigurač koji sprečava da u slučaju kratkog spoja ne dođe do požara zbog pregrijavanja vodiča-žice.Jebe te sklopka? Ona služi da bi se baterija odspojila a ne da bi alternator priko nje punio ili da bi priko nje trošili drugi potrošači. SVI ali baš SVI potrošači idu priko osigurača.
som
Old Senior Member

PostPostao/la peroski » 04. 01. 2014. (18:23)

Najobičnijim jezikom najednostavnije pojašnjeno:
1. funkcija sklopke je da odvoji bateriju od potrošača i alternatora u svrhu rada na bilo kojemo od navedenog, znači da gasi sustav kad ideš ča sa barka ako želiš da spriječiš nekakvo iskrenje usljed kvara ili šta ja znam. Dakle sklopka je potrebna u svim instalacijama jer nju isključiš i šta god prčkaš ili ako nećeš duže koristi isključuješ mogučnost električnih problema kad nisi tu.
2. Osigurač ima funkciju zaštite od povečane struje, dali usljed greške, dali radi kvara ili bilo kojeg razloga. SVAKI POTROŠAČ mora se napojiti preko za to predviđenog osigurača. Osigurači mogu biti smješteni na zajedničkoj tabli ili mogu biti na kabelu '' viseći''.
U tvom slučaju što se tiče DIREKTNOG SPOJA podrazumjeva se da sa baterije preko osigurača napojiš kaljužnu pumpu sa pripadajučim prekidačem ( plovkom).
Motor( elektromotor) koji spominješ spajaš preko sklopke, opet pripadajučeg osigurača i na kontrole motora. Zašto? Jer moraš moć iskopčat potrošač od baterije u slučaju nekog kvara (recimo ne reagira na kontrole da stane nego idalje vrti, nije kratki spoj i osigurač naravno neće iskočit...)
Kontroler i solar spajaš neovisno o sklopki na bateriju jer kontroler inače nebi mogo regulirat ni punit nego samo kad je ukopčana sklopka.
Alternator spajaš preko sklopke iz istog razloga kao i motor i sve potrošače. znači jedna strana sklopke čine alternator, motor i svi eventualni potrošači ( utičnica, svjetla...) a druga strana sklopke baterija.
Ako ti ovo nije baš leglo i ako ti nije baš jasno kako i zašto, onda je ipak bolje da poslušaš papin savjet pa si miran. Pa nemora čovjek baš u svemu bit ''doma'' :wave:
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.