Pomoć oko odabira čamca.

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Pomoć oko odabira čamca.

PostPostao/la zgarasic » 28. 10. 2013. (00:40)

Molim pomoć za kupnju rabljenog ili novog fishermana i pripadajućeg motora. Čamac bi se koristio u paškoj uvali s mogućnošću odlaska do paških vratiju, max do paškog mosta i to samu u ljetnim i jesenskim mjesecima. Ne treba mi kabina jer me interesiraju samo jednodnevni ribolovni izleti. Ne trebaju mi jastuci ni nikakav komfor već samo jednostavno održavanje i samo gušt u ribolovu.
Mislio sam nešto do max 5 m duljine i snage motora cca 40 ks.
Ako tko ima kavih prijedloga i iskustava bio bi mu zahvalan na savjetima.
Unaprijed zahvaljujem.
Bolje najlošiji dan u ribolovu nego najbolji na poslu!!!
zgarasic
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau cap 400, Yamaha 30 DMO

Re: Pomoć oko odabira čamca.

PostPostao/la wahala » 28. 10. 2013. (05:54)

Ja ti jedino mogu pomoc da ti prodam svoga, jer meni bas treba kabina samo sto ovaj moj iskace iz tvojih zahtjeva za po metera i 75 ks (540cm+suzuki115=10l/h)..pa ako ti mogu pomoc javi se :thumbup:
wahala
New Entry

Tip plovila: Arima Sea Ranger 21

PostPostao/la el passo » 28. 10. 2013. (07:42)

Nisi naveo buđet kojim raspolažeš.
Ako ti je već preporučeni arcos pre velik možeš razmotriti opciju belmarin minora. Ono što taj mali fisherman nudi je upravo jednostavnost, nije natrpan klupicama, pramčano spremište mu ne doseže do polovice kao kod velike većine konkurenata već je primjerene veličine za dužinu plovila a opet nudi dovoljno prostora da unutra recimo stanu dvije jupolke jedna na drugu i još štošta drugog. Stabilan je, dobrih maritimnih osobina i sa 40 ks postiže solidne rezultate uz malu potrošnju. Kad sam ja gledao za kupiti tako nešto minor je nudio više od ostale konkurencije za tu duljinu. Meni je bio problem što je fishermanima krećim od 5m pramčano spremište pre dugčko a onima iznad 5 je redovno napenderena krmena klupa koja je od skiperske centralne udaljenja svega 30 tak cm.
Meni je osim iskoristivosti prostora i cijene još jedna stvar bila presudna a to je da ga mogu sam baciti u more sa trajlera i sam ga izvaditi.
Probaj nazvati dečke, vrlo su susretljivi i profesionalni, dati će ti savjete i dodatne informacije koje bi te mogle zanimati.

Što se tiće motora na njuškalu ima ponude motora 40 i 50 ks za cca 3 soma eura pa se lako da složiti kombinaciju
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la loko023 » 28. 10. 2013. (07:51)

Da ja kupujem nešto kao ti, u uži izbor bi mi ušao
viewtopic.php?f=8&t=1361

Ima ga dosta otočana, a i forumaša pa se možeš raspitati kakav je. Pozdrav
loko023
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 550 cabin

PostPostao/la open510 » 28. 10. 2013. (08:25)

osim budžeta, navedi i broj osoba koji bi se uglavnom prevozio gliserom jer to čini razliku u izboru motora...
Generalno, za 5m je 40ks preslabo za sve osim za bonacu i max 2 osobe u brodu. Ako ti budžet dopusta, najbolje je kupit sve novo - ako ne, polovni brod + novi motor je po meni puno bolja opcija od obratne. Polovnih glisera te duljine ima krcato po oglasnicima, možeš lako birat....Takvi brodovi su uglavnom vani preko zime, nema straha od osmoze, plastika traje "vječno" i lako i jeftino se popravlja...
Odabir motora je najbitnija stavka, rekao bih oko 60ks 4T bi tribalo bit OK, nećeš falit i ako bude nešto jači pogotovo ako misliš vozit više osoba. Samo za primjer, moj GS Nautica Open 510 je sa Hondom 75 išao sasvim dobro, kad sam bio sam u brodu glisirao je na 3200/min sa minimalnom potrošnjom, kad je zatribalo glisira je na 4200-4500/min sa 8 odraslih osoba. Jači motor na manjim okretajima će potrošit manje od slabijeg kojeg se vrti pri maximumu...Obrati paznju i na težinu samog glisera - npr. Tušekova Cobra499 ima također 5m, ali i bar 550-600kg i ne ide nikako ispod 90ks (i to dvotaktnih s direktnim ubrizgavanjem), većina glisera oko 5m ima cca. 450kg...
Marku motora biraj po serviseru koji ti je najbliži ili kojeg misliš posjećivat, generalno sa Hondom ili Yamahom ne možeš falit. Naravno, raspitaj se unaprijed i o cijenama servisa/dijelova da ne bi bilo poslije iznenađenja...
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la kvarnerić » 28. 10. 2013. (12:54)

wahala je napisao/la:Ja ti jedino mogu pomoc da ti prodam svoga, jer meni bas treba kabina samo sto ovaj moj iskace iz tvojih zahtjeva za po metera i 75 ks (540cm+suzuki115=10l/h)..pa ako ti mogu pomoc javi se :thumbup:

Daj malo više detalja(godište,cijenu,opremu,prikolicu,itd),možda ima još zainteresiranih.
kvarnerić
Member

Tip plovila: Bavaria 36 Cruiser

PostPostao/la ropee » 28. 10. 2013. (13:13)

Budžet, novo ili polovno , za koliko osoba , .... moraš se još malo potruditi i dopuniti pitanje
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la kuster » 28. 10. 2013. (14:25)

zgarasic,Kuster 15 ti je ono što trazis,ribolov za dvoje,s 30 konja ide 24 Nm.Moj se prodaje,ima i fishfinder Garmin 250,...druge detalje imas na temi-prodajem
kuster
Member

Tip plovila: kuster 15 mercury 30 EFI

PostPostao/la brko » 28. 10. 2013. (19:04)

Ufff, bit' će tu savjeta...
Uz navedenog Kustera i Belmarina ja bi spomenuo i Artu maluR koja izgleda više kao pasara ali je po dnu praktički gliser.
Meni se raspored prostora na tom kaiću čini optimalnim.
Od starijih ne bi isključio Elana 495 iako on zbog težine pita više konja a njegova robusnost i nije presudna za akvatorij koji je tebi u điru.
Ako planiraš solo, max u dvoje izlete 40 KS je ok ali ako planiraš veću ekipu brzo će ti biti knap. Ta klasa brodića je (logično) podosta osjetljiva na opterećenje.
A od domaćih car u toj klasi po meni je Belmarin Quintus. Ali to je finacijski klasa o kojoj većina forumaša ovdje, koja gleda tu veličinu barke, uglavnom samo sanjati...
"Da je voda dobra žabe bi k'o krave bile"
brko
Member

Tip plovila: zasada "bez plovila"

PostPostao/la golum » 28. 10. 2013. (19:11)

Kontaktiraj našeg člana Landa on ima ono što tražiš. ;)
golum
Old Senior Member

Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la wahala » 29. 10. 2013. (05:35)

kvarnerić je napisao/la:
wahala je napisao/la:Ja ti jedino mogu pomoc da ti prodam svoga, jer meni bas treba kabina samo sto ovaj moj iskace iz tvojih zahtjeva za po metera i 75 ks (540cm+suzuki115=10l/h)..pa ako ti mogu pomoc javi se :thumbup:

Daj malo više detalja(godište,cijenu,opremu,prikolicu,itd),možda ima još zainteresiranih.

Ovo je moje prvo plovilo, a zahtijevi prilikom kupnje su bili slicni kao i zgarasicevi, samo da je stabilno i trpi more koliko to 5 metara moze.. i arkos to obavlja vrhunski, Skaf je 2000g, motor novi ugradjen u 8 mjesecu, napravio sam 40-50 radnih sati, tezak je 630 kg bez icega a sa svime sigurno oko tone, a to sve su pomocni s rezervarom, 100 litara goriva , dva akumulatora , motor 180 kg i ono ostalo sto sve tu ide..glisira na 3000, s trojicom po kalma bonaci 42milje>36 cvorova, na panulu trosi koliko i penta s time da je gotovo pa necujan, neka normalna voznja oko 4000 okretaja trosi 10ak litara..(moje odokativne procjene)Tankam u njega crnogorski 100 oktana jer je jeftiniji i cisci nego 95 oktana u hrvatistanu a i blize mi je za poc kupit...eto pa ti bubni ponudu mozda se i dogovorimo :D .. e i uz njega ide trajler koji je ustvari zimski vez, znaci nema paprie.
Ja sam sve u svemu happy s njim..ALI..nisam racuno gdje sa stapovima, bidonima, sugamanima..ma svime.. jednostavno kabina s jednim vratima bi puno toga rjesila! Raazmisli o ovome zgarasic :!: ja nisam a vidim da mi full fali :thumbup: I jedna mana tj nuspojava ako nemas kusine na suncalistu a purtele od spremista ti se nemogu zatvarat (zakljucavat) je ta da ce ti prilikom glisiranja klapat ! kod mene sve tri odjednom :)

Poucen svojim skromnim iskustvom preporucio bi fisher 17 primus marine ;)
wahala
New Entry

PostPostao/la wahala » 29. 10. 2013. (05:42)

jos jedna preporuka Mi nautika sea life :thumbup: A za ovaj sto sam vec spominjo, Fisher 17 mislio sam na deck verziju .
wahala
New Entry

PostPostao/la ravno stopalo » 15. 12. 2013. (21:59)

kako sam i napisao,nalazim se u fazi navake broda za manje đite i ribolov za dvije osobe ,do 6 metara ili koji cenat duže,dvojio sam između Galeba,Graša,Leidi600,Betine s jedne strane i čisto fišermenskih linija s druge , malo brže plovilorecimo bar 15 knota putne ,e sad koji brod je najbolji kompromis komocije,brzine,ekonomičnosti,i da se može njime lovit riba a i da ženski dio ima svoj kutak i komod?
Pročitao sam dosta toga ovdje a i u živo više manje sve je to tu negdje ja nemogu ocjenit da nešto nije dobro, jedino ne vjerujem baš toliko vlasnicima(znam da će zazvučat čudno) oni će uvijek pohvalit svoj brod a ja nisam imao prilike baš sve isprobat,pa bih volio čut mišljenje stručnjaka čisto tehničke prirode da mi kaže taj i taj brod treba taj i taj motor za tu i tu brzinu i troši ti toliko a mana mu je ta i ta i nie dobar u nečemu kao neki drugi brod ili je puno bolji i sad da ne nabrajam,naravno da bih volio i same vlasnike čut
ravno stopalo
Korisnik baniran - dvostruki nick

Tip plovila: u fazi nabavke

PostPostao/la kapetan kuka » 16. 12. 2013. (14:43)

Sve to ovisi dali namjeravaš koristiti plovilo ili samo u toplijem dijelu,koliko imaš slobodnoga vremena,do koje cifre si u mogućnosti dati....
Najprije kažeš galeb,grašo leidi pa onda spominješ nekakav fišermen i komod...Kažeš treba ti 15 kt putne i komod pa ti onda za treba gore navedeni galeb grašo ili leidi sa nekakvim motorom od nekoliko konja koji opet ima neku potrošnju ;).Takvi brodovi moraju biti što lakši ali opet dovoljno čvrsti da podnesu trajno opterećenje pri toj brzini od 15 kt.Galeb ti je kao i maestral 600 i 700,elan pilotina i ostali u toj klasi projektiran za brzine do maksimalno 12-14 kt a za više od toga potreban je poveći zahvat na trupu broda i dodatna pojačanja što opet košta.Leidi i grašo malo lakše postižu tu brzinu pa i preko ali opet tu treba dobar motor da bi to išlo a i trajalo.Ista stvar je sa polovnim jeanneau-ima i esteou-ima koji su više za ribolov pa imaju malo manje komoda.Sad sve ovisi koliko te komoda zadovoljava i kolika potrošnja pri željenoj brzini.

Imaš tu teme o svim navedenim brodovima pa malo usporedi jer pored savjeta svih stručnjaka lova je tvoja i želje su tvoje pa ćeš na kraju i sam odlučiti što ti najviše paše i do koje cijene.

Evo za primjer iako to tebi ovdje puno ne znači ja sam nedavno kupio starog maestrala 700 koji sa yanmarom od 15 konja po bonaci ide nekih 5-6 milja uz potrošnju od 1,5-2 litre na sat a komoda ima koliko hoćeš i za 4 osobe kao i za ribolov a omjer brzine i potrošnje me trenutno zadovoljava.Jednog dana namjeravam ugraditi jači motor od nekih 50-70 ks koji bi u kombinaciji sa spojlerom trebao postizati 7-9 milja putne.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la ravno stopalo » 17. 12. 2013. (16:39)

koristio bi ga cijelu godinu a sad ne znam što je nejasno uostatku teksta,kakve veze ima koliko slobodnog vremena imam ,naveo sam a plovila da mi se ukaže na eventualne prednosti nekog broda nad drugima :wave:,BTW nebi uzimao spora plovila napisao sam da je minimm 15 kt putne,neću pisat koji je financijski limit jer nema smisla da me deru nego hoću optimum,promašenih uradaka ima ne kažem da je jedan Galeb loš meni se sviđa ali znam da je 50 ks malo za ono što mi treba,e pa sad mi reci koliko motor mora bit jak za 15 kt i kako se kreće potrošnja ali onako iskreno a ne da me farbaju jer toga mi je dosta,sve je 5 preko telefona a kad dođeš tamo 15 milja se pretvara u 12 i to na ful đirima a naravno da je svima šporka propela,isproba sam 20 brodova od sezone svi su šporkog trupa i propele i kad bi ga uzeo -kupio morao bi samo stavit novi koper i očistit propelu...hahahaha... :lol:
jednom liku sam čak rekao da sam zaintersiran i pokazao mu lovu,htio kaparirat pod uvjetom da on izvuče brod i podvodno ga uredi kako bi znao na čemu sam ali naravno da je morao takj vikend na put a poslije se više ne javlja na mob,radi se o Grašu s 50 ks
stvarno mi je dosta tog natezanja,pa bih vas lijepo molio da mi pomognete oko toga da mi sugerirate koje su tu minimalne snage motora u igri i koja potoršnja,i što mogu očekivat od gliserskih dna fišermana jer mi se čini da ću ić na to ako se natavvi ovako...
ravno stopalo
Korisnik baniran - dvostruki nick

Tip plovila: u fazi nabavke

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.