Yamaha 4t 5KS na tonu broda

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Yamaha 4t 5KS na tonu broda

PostPostao/la ropee » 30. 09. 2013. (18:35)

Robi st - nema ti veze ista količina gasa , evo ti primjer ti u autu u npr . drugoj brzini na ravnici stisnutom papučicom gasa ideš npr 60km/h i trošiš npr. 6l/100km , dok na uzbrdici zbog povećanog opterećenja pri isto stisnutoj papučici gasa potrošnja raste a brzina opada srazmjerno opterećenju .

Prevedeno na plovila , bez opterećenja i sa opterećenjem pri istoj količini gasa mijenja se potrošnja , i naravno razlikuje se od broda do broda
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la Robi-ST » 30. 09. 2013. (18:57)

Ne razumin...sta se protok benzina u karburator moze mijenjati bez obzira na polozaj rucice gasa? Ne radi se o nesporazumu jer ja pricam o litrama na uru a ti o litrama na 100km (ili milju)?
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la el passo » 30. 09. 2013. (20:00)

Robi-ST je napisao/la:
el passo je napisao/la:
Znači po tebi će motor unatoč opterečenju i dalje trošiti isto uz jedinu razliku u manjim okretajima za isti otklon ručice gasa ?
Dome ključaj ovu temu...pliz

Da, uz istu kolicinu gasa imat ce jednaku potrosnju po satu a vecu po prijedjenoj milji. Ako sam u krivu, slobodno obrazlozi pa mozda nesto naucim, samo molim bez ovog preseravanja s visoka.

A ča da ti objasnim kad je sve jasno i kad si u pravu. Zato i rekoh ključ
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

Re: Yamaha 2T (2T) 5KS na tonu broda

PostPostao/la pagus » 30. 09. 2013. (20:09)

Ajde da prije ključa ja pitam nešto.
Imam na Adriatiku pomoćnu pentu Yamaha 5 CMH (dvotaktnu).
Sa malo više od pola gasa gura barku tešku 2,5 tone cca 3,5 knota.
Ali praši more za sobom preko svake mjere.
Imam gore standardnu propelu a nekako iz iskustva (recimo Tomos 4 sa plavom propelom korak 120 dok je standardna bijela imala korak 140) mislim da bi joj lakše bilo sa propelom manjeg hoda (pitch-a).

Da li je (i gdje) dobavljiva propela sa manjim pitch-om i da li je ima smisla montirati ?
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la el passo » 30. 09. 2013. (20:23)

U zastupnika ima sigurno koja propela....samo kako sam kažeš ko zna dali je isplativo. Vjerojatno dome zna koliko bi mogla koštati.
Neznam što misliš kad kažeš da praši more za sobom..možda se treba malo poigrati sa trimom ili podesiti nosač
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 30. 09. 2013. (21:10)

Znaš ono , kad si u pasari na vezu pa opleteš puni gas vrtlozi od propele u moru izgledaju posve drugačije nego trag u moru kad ta ista pasara normalno vozi.
Tako i ovdje , trag je prepun vrtloga ali i zraka.

slika

Mislim da je motor korektno pozicioniran.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la el passo » 30. 09. 2013. (21:56)

Jebi ga pre teška fizika za mene. Pretpostavljam da se to javlja kad je otpor plovila pre velik. Isto..ili slično, možda neki ima kakvu drugu teoriju...se dešava kod naglog dodavanja gasa u startu kod glisera kad je opterećenje na propeli najjače
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la loko023 » 01. 10. 2013. (14:55)

kuster je napisao/la:loko 023,
jesi li probao taj motor na 550?
kolika je brzina na po gasa i tri kvarta,i potrošnja?
a ovaj tip iz Blata na Korčuli,to vam je mjesto iza nekoliko brda od mora,pa su te njegove izjave shvatljive :)

Kad got pokrenem neku temu na forumu, nema nikakvog odgovora. Sad me iznenadilo da se ovdje raspravljalo. Pa zato sam pitao na tonu, brod 750, pa benzina 100 kg pa opreme 100 kg i ja 100 kg eto tone. Na po gasa ide 3 kts, na puni gas 5 kts, malo brže. Ali zanemarivo malo, možda 5,2. Dobro ga istirava ova penta od 5ks. Potrošnju nisam pratio jer nisam puno panuliva.

Mislio sam da Kuster 550 neće slušati malu pentu radi ravnog dna, ali sam se iznenadio. Zadovoljan totalno. Jedino je penta malo glasnija i treska malo više. Pali iz prve, sve ok za sada. Kad provjerim potrošnju, javim.

Još kad bih uspio naći negdje u Hr produžetak (ručicu) za pomoćnu pentu ali sa zglobom da se može savijati, bih bih skroz zadovoljan
loko023
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 550 cabin

PostPostao/la Robi-ST » 01. 10. 2013. (15:14)

loko023 je napisao/la:Još kad bih uspio naći negdje u Hr produžetak (ručicu) za pomoćnu pentu ali sa zglobom da se može savijati, bih bih skroz zadovoljan

postoje u Marina Store (Lalizas) katalogu, cijena je poprilicna, preko 500 kn, ali je treba posebno naruciti.
evo ti jedna teska improvizacija, ima lufta, ali je jeftina i ipak obavlja posal na motoru male snage 8-) ... viewtopic.php?f=18&t=927&hilit=produzna&start=15#p31526
Robi-ST
Old Senior Member

PostPostao/la Robi-ST » 01. 10. 2013. (15:21)

el passo je napisao/la:
Robi-ST je napisao/la:
el passo je napisao/la:
Znači po tebi će motor unatoč opterečenju i dalje trošiti isto uz jedinu razliku u manjim okretajima za isti otklon ručice gasa ?
Dome ključaj ovu temu...pliz

Da, uz istu kolicinu gasa imat ce jednaku potrosnju po satu a vecu po prijedjenoj milji. Ako sam u krivu, slobodno obrazlozi pa mozda nesto naucim, samo molim bez ovog preseravanja s visoka.

A ča da ti objasnim kad je sve jasno i kad si u pravu. Zato i rekoh ključ

e moj El passo, ovo je bia zadnji put da s tobon pokusavan komunicirat. neš više, ne... :wave:
Robi-ST
Old Senior Member

PostPostao/la loko023 » 01. 10. 2013. (20:40)

Robi, hvala za katalog. Pozdrav
loko023
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 550 cabin

PostPostao/la kuster » 02. 10. 2013. (06:40)

loko
Javi i informacije o produžetku ručice-di ima,cijene,zglob,...i meni će trebat produžetak.Mislim na 550 stavit motor 5-6 ks 4t ili one s dva cilindra 8-9.9 ako bude koja akcija,bila je ove godine na mercury i do 30%.I taj motor ću koristit kao glavni motor godinu-dvije dok ne skupim za jaki motor 80-100ks.Mogla bi brzina s motorom 8ks bit 5-5.5 na tri kvarta gasa,i ovi dvocilindrični manje vibriraju i tiši su,na po gasa ih nema čut...550 ću kupit vjerovatno na proljeće.
Pozdrav tebi i posadi broda :)
kuster
Member

Tip plovila: kuster 15 mercury 30 EFI

PostPostao/la ropee » 02. 10. 2013. (07:17)

Pagus , koliko je duboko propela u moru ?
Nekako mi se čini da bi riješio problem ako bi propela još malo zaronila ( ne mora značiti ) , no svakako ovo nije dobro , ipak tu penta i uzima more za hlađenje , a ako uzima i zraka onda nije dobro
ropee
Senior Member

PostPostao/la ropee » 02. 10. 2013. (07:24)

Robi-ST je napisao/la:Ne razumin...sta se protok benzina u karburator moze mijenjati bez obzira na polozaj rucice gasa? Ne radi se o nesporazumu jer ja pricam o litrama na uru a ti o litrama na 100km (ili milju)?

robi - ja sam ti pokušao objasniti no ti i dalje ne shvaćaš . Rad bez/ sa opterećenja motora nije isti i nema istu potrošnju .
Možda ovako : Ako pentu u leru držiš na pol gasa uru vremena potrošit će npr. 3 l dok će u plovidbi isto tako s pol gasa potrošiti 4l . Reguliranjem gasa ne reguliraš samu količinu benzina koja se sipa u rezervoar ( npr. svaki karburator ima čašicu koja je puna goriva ,plovkom se prekida punjenje čašice ) nego smjese ( benzina i zraka ) . Pri bržem kretanju zrak je stlačeniji, ulazi ga više i samim tim usisava i veću količinu goriva
ropee
Senior Member

PostPostao/la Pape » 02. 10. 2013. (07:25)

...ma vako burlja odpozadi i moj tomosaki kad gura one moje 3 tone...ništa čudno....i zna tako satima...i ni kuac mu...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.