najprije da zahvalim moderatorima na obrani od napadača na moj umiješni rad pa kao koincidencu stvaram još jedno poglavlje u nizu svojih radova na temu plave ribe koju je kao zadnju spomenuo Damir...
kao i svake nedjelje i ove smo otišli na misu i nakon nje sam ugledao kako u našu luku ulazi ribarski brod namjenjen ulovu plave ribe...pohitao sam do njega i prepoznao svog prijatelja Šimu s kojim sam se zadnji put susreo u Guamu na jednom primanju..
zamolio sam ga da mi izdvoji kašetu inćuna i probere koju skušicu pop. zvanoj golčići...poklonio mi je ribu a ja sam mu uzvratio pozivom na ručak za naš obiteljski stol..prihvatio je bez okolišanja
inćuni su bili zavidne veličine i spadaju u prvu klasu pa sam ih odlučio marinirati tehnikom s kojom sam se susreo na jugu italije u gradu Toronto gdje sam kao školarac išao ljeti u berbu jabuka trbuhom za kruhom..poslije sam išao u Galipoli
odlučio sam se na ponovno gradelanje tih lijepih ribica koje razigrano plivaju namamljene brodskim lampama..
upalio sam vatru u kaminu svoje čađavice koja je ujedno i moje ribolovno skladište pa na slici vidimo mnoštvo udica i varalica već na samom kaminu što ukazuje na moju stručnost u ribolovu..
inćune sam posolio krupnom paškom solju i marinirao u 40% vinskog octa,40 % jabučnog 5 % iscjeđenog limuna i 15 % voda,
sutra ću ih filetirati ,ocijediti i pohraniti na čuvanje u suncokretovo ulje začinjeno lovorom,ružmarinom,domaćim paprom i peperončinom....delicija o kojoj kasnije možemo diskutirati jer i sam rimski car Dionizije spominje u užitku jela od inćuna pa ih metaforički uspoređuje s bobicama grožđa..
[
netom prije negoli sam izvadio ribu sa gradela došao je Šime i kad je vidio na stolu zumbule koje smo postavili za dekoraciju ispričao nam je jednu zanimljivu bajku a poveznica je bila biljka srodnica a radi se o visibabi,naime kada je kraljević išao spasiti lijepu princezu Zumbulu jedan crveni cvijet mu se putem obratio i rekao da ga nabere te da će mu on pomoći,princeza je bila začarana i pretvorena u ružnu staricu zamiješanu s ostalim staricama s nakanom da je kao takvu kraljević neće prepoznati,kraljević se poslužio trikom pa je svim staricama na dvoru podario cvijet kojih je nabrao..u rukama princeze cvijet je postao purpurne boje a čarolija je prestala a u rukama ostalih starica cvijet se svinuo i požutio..otuda imena zumbul i visibaba
plava riba puna je omege 3, vitamina koji osim što je preventiva kancerogenih bolesti pomaže i protiv vjetrova tj. popravlja stolicu, stoga je liječnici preporučuju barem jednom tjedno imati na repertoaru,a šime nas je upoznao i s još jednom tehnikom kuhanja a ta je da namirnicu,bilo ribu ili meso mariniramo u sojinom umaku prije pečenja ili prženja,tvrdi da tako pripremljene namirnice nije potrebno soliti te da poprima specifičan ukus koji se svima dopada--pa probaćemo..
primjećujete kako mi u današnjoj gastronomskoj anegdoti nedostaje humora??zasigurno se pitate zašto??
trudim se nikoga ne uvrijediti,ali bojim se da hoću,iako ne vidim kako bi npr. zumbuli i visibabe mogle koga uvrijediti??
jer kako je krenulo izgleda da su tekstovi takvih "vulgarnih,ciničnih,sarkastičnih.." sadržaja vrlo uvredljivi !!