Srcolike vrše-dozvoljene ili ne!?

Zakonske odredbe u ribolovu, prijave prelova, prijedlozi ...

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Srcolike vrše-dozvoljene ili ne!?

PostPostao/la Dugi77 » 06. 05. 2013. (12:56)

U zadnje vrijeme po netu, kao i među ribolovcima, sve se više širi teza da je srcolika vrša zabranjena. Toliko se puta to ponovilo da su polako i pojedini pripadnici organa reda počeli pričati da je to tako.
Ja se sve nekako nadam da je problem u nepoznavanju geometrijskih tijela. Pošto definicija prizme kaže;

Prizma je geometrijsko tijelo omeđeno s dvjema bazama i plaštom.
Prizma je poliedar kojem su dvije baze dva podudarna poliedra. Baze prizme leže u dvije paralelne ravnine. Ako su svi bočni rubovi okomiti u odnosu na bazu onda je prizma uspravna. Ona je pravilna ako su joj baze pravilni mnogokuti.

Po ovom ja bi srcoliku vršu svrstao u nepravilnu, okomitu prizmu. S druge strane muči me taj poliedar koji bi trebao bit omeđen ravnim stranicama.

Ukoliko vec postoji ova tema, ja se ispričavam i molim moderatora da je briše. Zbog problema koje sam ukratko opisao u rubrici predstavite se, nisam mogao koristiti pretragu, a kako sam odnedavno ponosni vlasnik srcolike vrše malo mi se žuri :lol:
Ukoliko neko ima na neki način provjerenu informaciju molio bi ga da me prosvjetli, hvala...
Dugi77
Member

Tip plovila: Elan 495 yamaha 40

Re: Srcolike vrše-dozvoljene ili ne!?

PostPostao/la oneeyed » 06. 05. 2013. (13:16)

Odgovor dr.sc. Alena Solde na isto pitanje:
"Zanima me hoće li se moći loviti vršama i kad uđemo u EU, te da li je propisan oblik vrše, odnosno je li trenutno zabranjen srcoliki oblik?

Ante P., Skradin
--------------------------------------------------------------------------------

Pretpostavljam da vas zanima upotreba vrša u rekreacijskom ribolovu, gdje je trenutno ribolov tim alatom dozvoljen. Shodno tome, što se tiče europskih propisa njima se ne zabranjuje upotreba vrša u sportsko-rekreacijskom ribolovu. Dakle, ne postoje europski razlozi da se ulaskom Hrvatske u EU zabrani upotreba vrša u rekreacijskom ribolovu, ali što će naša ribarska administracija odlučiti na osnovi nekih svojih razmišljanja, to ne mogu znati. Što se tiče oblika vrša, o tome smo već nekoliko puta pisali, pa samo ponavljam kako je propisano da vrša može imati oblik valjka, kvadra ili prizme s jednim ili više vršnjaka. Time su sve srcolike ili bilo kakve druge vrše, osim navedenih oblika, zabranjene za upotrebu u svim kategorijama ribolova."

Prizma je sa svih strana omeđena RAVNIM PLOHAMA. Prema tome Dugi77 ti si taj koji ne poznaje geometrijske oblike.
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Dugi77 » 06. 05. 2013. (13:18)

Da, znam, tema je skroz na krivom mijestu.
Javio sam se moderatoru i nadam se da će uskoro bit premještena.
Moje isprike, učim...
Dugi77
Member

PostPostao/la Dugi77 » 06. 05. 2013. (13:31)

"Po ovom ja bi srcoliku vršu svrstao u nepravilnu, okomitu prizmu. S druge strane muči me taj poliedar koji bi trebao bit omeđen ravnim stranicama. "
Ja znam da neznam, zato sam i pitao tu.
Hvala oneeyed, odgovor je jasan.
Sad valjda peglu u ruke i peglaj dok je ne poravnam...
Dugi77
Member

PostPostao/la ceko » 06. 05. 2013. (19:56)

Molio bi znalce s područja geometrije, da odgovore kako bi nazvali geometrijsko tijelo koje je ta crna srcolika vrša :think: .. Ako logički razmislimo, zapravo nema razloga da zbog toga ta vrša bude zabranjena - prije će bit da su oni koji su pisali zakon pokušali zaokružit priču o oblicima tako što su se poslužili tim geometrijskim nazivima, pa su srcoliku nazvali prizma.. Pa ugrubo gledajući ona i je prizma (ili ima oblik prizme ili podsjeća na prizmu), na kraju krajeva ni "bačvora" nije valjak jer ravne stranice (di je vršnjak) nisu krug nego nešto drugo..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la bananko28 » 06. 05. 2013. (21:08)

bacaj tu vršu u more. kad ti je ronioc 2 puta rastegne nece više bit srcolika ..... :lol:
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Dugi77 » 07. 05. 2013. (11:18)

Hehe bananko, istina, i kod nas izražen taj problem premještanja i "posuđivanja" tuđih stvari, ali činjenica da mogu pomoću vrše relativno lako doć do žive ješke za parangale, koja mi je trenutno dostupna i odmorna, me ipak vuče da se igram s tim.

Što se te zabrane tiče, mišljenja sam kao i ceko, da su je nekako nenamjerno zabranili time što ju se nemože strpat u ta tri tjela koja su naveli. Možda nije ni trebalo navodit oblike već se samo ograničit na veličinu oka i broj vršnjaka, veličinu eventualno. Jer npr., Koja je razlika između kocke i pravokutnika? To može bit i u par centi dužine, visine ili širine, a jedno je dozvoljeno dok drugo nije. Koja je razlika ako je riba ulovljena u jednoj ili drugoj...? Baš šteta jer mislim da je srcolika savršena zbog načina na koji zavrti ribu pri traženju izlaza.

No dobro, tako je kako je. Sad me zanimaju vaši savjeti.
Dali da se idem prilagođavat zakonu tako što ću oblik srca pratit kratkim ravnim linijama, dali to nekako izvuć sa vršnjakom u valjkastoj vrši, ili da se jednostavno umirim i pređem na pravokutnik. Koliko je uopće srce lovnije. Ja sam malo zapeo za njih jer sam nemalo puta vidio te vrše na djelu i uvjerio se da su lovne. Za ove druge neznam...
Dugi77
Member

PostPostao/la Pestilence » 07. 05. 2013. (12:55)

Dugi77 je napisao/la: Koja je razlika između kocke i pravokutnika? To može bit i u par centi dužine, visine ili širine, a jedno je dozvoljeno dok drugo nije. u lovne. Za

Jedno je tijelo, a drugo lik...
Ti mislis na razliku izmedju kocke i kvadra... Kocka je "specijalni slucaj" kvadra, dakle kocka isto spada pod kvadar, a to je sve skupa prizma... :lol:
Kocka je kvadar kojemu su svi bridovi jednake duzine... ;)
Srcolika vrsa nije prizma, a jel se tolerira neznan...
Ako imas problem, napravi sve sta mozes da ga rijesis.
Ako ga nemozes rijesit, onda nemas problem.
Pestilence
Senior Member

Tip plovila: pasara Elan 490 + Yamaha F6

PostPostao/la Thomy » 07. 05. 2013. (13:12)

slika
Concave hexagonal prism
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la ceko » 07. 05. 2013. (13:23)

Pestilence je napisao/la:..srcolika vrsa nije prizma, a jel se tolerira neznan...

Ni "valjkasta" vrša nije valjak prema tome je zabranjena! Nema ravne plohe i nije valjak..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la lupis » 07. 05. 2013. (13:35)

neki dan uz obalu nekog otoka lovim neke ribe na nekoj pošti-zidu,nije mi išlo loše ali to sad nije tema pa ću preskočit....,i u glavnom taj neki zid se ruši s 15-18 metara na 40-45...,sve na kakvih 20-25 metara od kraj tog nekog ajmo reć otoka,u stvari to i je otok ....,i gledam lika kako ide uz kraj i svako malo stane i naravno diže vrše...,pa na potezu od parstotina metara on je digao brat-bratu jedno 10 vrša....,naravno toliko mi pogled seže od punte do punte...,šta je radio prije punte i iza punte ne znam ,vjerojatno isto...,i tako kad je zašao iza punte eto ide drugi i diže valjda druge vrše na gotovo istim pozicijama,toliko istim da sam pomislio da diže iste vrše koje je dizao ovaj prije njega....,naravno da nijedna vrša nije bila obilježena nego se za dizanje koristi rampin...

još je samo falio podvodnjak ili više njih,a koje se često zna vidit na istim "točkama" koji im te vrše prazne,pa da slika bude kompletna

u stvari što sam htio reć...??....

a da...

ne treba previše razbijat glavu oko geometrijskih likova,nego oko likova koji tako tamane valjda hobe ...

al kad se oni treći likovi ne sekiraju oko toga a plaćeni su za to....,čemu se vi sekirate oko geometrije....,prizme ,stošci,valjci,piramide... :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: ,a treba i to razumit jer za kontrolirat vrše u moru trebalo bi ili drastično kaznit prvih nekoliko,ili zaposlit bataljun ljudi koji će tu pošast svest na razuman broj...,postoji i treća opcija da vrše treba zabranit,bez obzira na oblik,ali tada će ispaštat oni naivci koji imaju par uredno označenih vrša u moru,mada logičkim razmišljanjem takvih mislim da i nema puno,jer kad moreš sakrit 2 moreš i 222..

svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima slučajna je
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Dugi77 » 07. 05. 2013. (15:31)

Je pestilence, misli san na kvadar, ali koliko vidin opet san fula :D
Ča se ove tvoje tomy tiče, i ja ništo tako gledan, pa mozgan, vidićemo. Frend već klepa jednu valjkastu sa 2 vršnjaka za probu ;)

E lupis, da bi glavu da si opisa jednu ,recimo, sj. puntu jednog, recimo, otoka između mene i tebe, recimo. Ako je to to, ima ih na desetke, ali su bar valjkaste :D

Za ovaj drugi dio, a ča ja znan, meni je možda bitno da mi se rekreacija ne pretvori u za...anciju, bar za sad, a ča drugi dela me ni briga, ja ih sudit neću. Nek na to misle oni ki su plaćeni za to.
Znan da taj stav ni baš najnaj(nečinjenje i tako to), ali iskustvo me uči da je tako najbolje.
Dugi77
Member

PostPostao/la Pestilence » 07. 05. 2013. (17:08)

ceko je napisao/la:
Pestilence je napisao/la:..srcolika vrsa nije prizma, a jel se tolerira neznan...

Ni "valjkasta" vrša nije valjak prema tome je zabranjena! Nema ravne plohe i nije valjak..

Neznan kako izgleda valjkasta vrsa, al ako nema ravne plohe onda nije valjak... Isto ko sto srcolika vrsa nije prizma...
Jel zabranjena isto neznan, ni za valjkastu ni za srcoliku...
Bolje se razumin u geometriju nego u tumacenje zakona o vrsama... :mrgreen:

Ona slika sta je thomy stavio je prizma, al srcolika vrsa ne izgleda tako, ako se ne varan... Ima kontinuirano zakrivljen plast (ne "lomi" se), sto joj daje posebnu lovnost i sto je sprijecava da bude prizma...
Pestilence
Senior Member

PostPostao/la KORNATAR » 07. 05. 2013. (18:32)

pa triba napravit vršu kojoj ce baze biti recimo 20-erokut koji je oblikom srce... nije zakrivljeno nego razlomljeno, pa je prizma, a imati ce isti efekt ko zakrivljena srcolika vrša...
NEKIMA OLOVA PLIVAJU, MENI SU I ŠUVRI POTONULI
KORNATAR
Member

PostPostao/la Pestilence » 07. 05. 2013. (19:02)

KORNATAR je napisao/la:pa triba napravit vršu kojoj ce baze biti recimo 20-erokut koji je oblikom srce... nije zakrivljeno nego razlomljeno, pa je prizma, a imati ce isti efekt ko zakrivljena srcolika vrša...

E, to je posal... :lol: :thumbup:
Onda si definitivno miran... :D
Ovde u nas se stalno bacaju srcolike, pa nema nekih problema sta ja znan... Al ovde su opcenito kontrole slabe...
Pestilence
Senior Member

Sljedeća

Natrag na Loviti u okvirima zakona

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.