Brodski hladnjak

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Brodski hladnjak

PostPostao/la Maestral700 » 28. 05. 2012. (15:41)

Inverter je marke Power RI 300W/600W. Neznam zašto nije radilo tih 500W u tvojoj vikendici ali me serviser uvjerava da bez problema ovaj može startati i pogoniti frižider. E ako on to nezna onda i ja lažem. Upitao sam ga 10 puta. Čak mi je predložio preradu ovog sa amonijakom na kompresorski ili 12V,kako- neznam. A frižider o kojem razmišljam je 48 litara LG hladnjak GC-051SS sa specifikacijama (GC-051SS / LG GC-051SS. Frižider: 46 l. Menadžment potrošnje: 220 - 230 V, 50/60 Hz, 0.29 kWh/24h, 106 kWh. Nivo šuma: 35 dB. Boja: bijelo. Težina i dimenzije: 443 mm, 549 mm, 501 mm, 15000 g). Frižider nije veliki ali zbog smještaja mi odgovaraju dimenzije. Velika većina današnjim malih frižidera od cca.48-60 litara ne troši više od 40-60W a ne 90 i više W kao nekada.
Maestral700
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la Maestral700 » 28. 05. 2012. (15:50)

Evo i slika frižidera..
thumb290_lg-hladnjak-gc-051ss_e9bcb32a.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Maestral700
Senior Member

PostPostao/la bota » 28. 05. 2012. (16:30)

A ti kupi, pa probaj. Šta da ti ja više kažem. Javi rezultat.
bota
Member

Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

PostPostao/la Pape » 28. 05. 2012. (16:32)

Maestral700 je napisao/la:Nemam "još" spojen ali ću imati. I nije mi jasno zašto u svim komentarima "osjećam" pametovanje a ne pomoć i razmjenu mišljenja?? :?: Ako mislite da nešto od napisanog nije točno onda i obrazložite. Ako čovjek koji se bavi frižiderima (servis i održavanje) dugi niz godina kaže da je tako onda mu ja vjerujem,vi kako hoćete. Za inverter sam tražio mišljenje osobe koja je takodjer ovlašteni serviser i koja je ugradila tko zna koliko solarnih sustava i invertera na brodove i tvrdi da je 300W više nego dovoljno i za pokretanje i nesmetan rad frižidera. Hvala na argumentiranoj raspravi koja bi trebala pomoći svima nama.

...ja samo pita, i taj tvoj osječaj te vara...ne moraš odma popizdit, nisam pametova ništa, samo pitam....a baza je da ja mogu doć u posjed 45l frižiderića za mini bar koji radi na 220-240V a isti je ko i oni šta se za 5-6k kuna pa i više prodaju ka brodski (12V). pljunuti su u centimetar, pa čak i po boji, osim kompresora zada. vidija san u jednoj Betini 700 da kućni ko oni gore Domin na slici, je instaliran na brod i da radi priko invertera....e sad...nisan stiga vidit koji inverter, nit je vlasnik bija tu da ga malo priupitan kako je zadovoljan sa cilom pričom....niti išta od toga....a frižider radi...želin ti reć da svaka priča ima svoje male tajne, i triba u to uć...ma kiloko god ti bija stručan, u svojoj struci, opet ne moš sve znat, a pogotovo u ovoj elektro branši di se ne moš ić ni popišat, a da nije na struju i može radit na 200 različitih načina ovisno o opremi....

....dalje... ti pišeš ko da ga već imaš u brodu i ludilo stvar. ja san isto elektro struke, po teoriji bi tribalo radit, al u praksi zna bit svašta nešto...a bacit 2000-3000 ijade kuna pa čak i možda više jerbo cila priča automatski potiže i neki solar na rekla-kazala...to može bit samo ludonja...za te pare ću naručit kapetaniju da mi donosi svakih po ure ladnu biru u valu...

...eto radi onog gore navedenog razloga, pratin šta pišeš, jerbo i mene to zanima...pa ajmo, vidimo oće li pokus ispratit i dokazat matematički račun....složi sistem i reci... Pape...jeba te led...ovo radi i odlična stvar!...i tribaš napravit tako tako i tako...pa da i ja neki kua ovde naučim...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Maestral700 » 28. 05. 2012. (16:45)

Bravo Pape,takvu diskusiju volim,konstruktivnu. Sve napisano je točno, i tvoje i moje,važne su nijanse oko kojih se treba raspravljati i učiti. Pa pročitajmo samo za plinske,nekome ne valjaju,gase se,opasni a drugi ih hvale na sav glas......tako je i sa ostalim načinima napajanja. Brod je u opremanju i frižider će sigurno ići u njega. Ako ne bude ok,ide negdje u kuću ali me svi frigo majstori uvjeravaju da će raditi bez problema. Ako nedaj bože i inverter bude slab,kupit ću jačeg jer je poanta u radu frižidera,DALI će ili NEĆE raditi na brodu a ne inverteru. Frižideri u kamp kućicama su identični,ne smeta im ljuljanje,kočenje,ubrzavanje i ostale vratolomije na cesti pa neće niti valovi. Sa današnjom tehnologijom mislim da se koriste "nautički" shopovi naplaćujući 5-6 tisuća kuna za ono što se može imati puno jeftinije....i cijena ovog frižidera je samo 850 kn (ne 2-3 tisuće),da ga bacim prežalio bih u svrhu "nauke o frižiderima na brodu" :lol:
Maestral700
Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 28. 05. 2012. (20:40)

ova priča je več odavna probana i probavljena negdje na forumu,,,
istu stvar sam ja forsirao i računao - čak u burzi nautike tražio odgovor - i na kraju prošlo lito i u praksi proba - doduše ne sa gotovim hladnjakom nego jacerom i izvađenim kompletom iz malog hladnjaka --- mogu samo reći - nema nikakvih problema - ako ima dovoljno struje.
naime nakon mjerenja struje rezultati su bili slijedeći - dok motor radi i alternator daje dovoljno struje frižider radi bez problema hladi kao lud
(ura dvi rada i ostalo korištenje kao jacera ko je zadovoljan super),
imao sam mali problem jer mi inverter nije sinusni nego modificirani ali dosta jak pa bi nakon isključenja termostata i ponovog pokretanja motora hladnjaka trebalo bi malo kemije - uključi i isključi pa da opet krene radit--- tako da sam držao termostat na maximumu i hladija je ludilo..

potrošnja struje dok ne radi motor nešto veća od 10A --- to mi je bilo previše,

ugradio solar 80w i uspio baterije održavati živima uz kontrolirano uključivanje frižidera ---
osim velike potrošnje imao sam i problem sa brzim hlađenjem i zamrzavanjem koji je u štedljivom modu korištenja nemoguč,

ovu zimu kupljen dobar polovni kompresorski frižider 12v - potrošnja na brodu mjerena oko 3A , termostat ludilo osjetljiv , mini ledenica, tih .. pa ćemo viditi kako će se ponašati --- inače cijena je bila oko 200e a to je malo skuplje od najeftinijeg 220 v

ako te zanimaju neki detalji i iskustva sa 220v može na pp :wave: :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la Maestral700 » 28. 05. 2012. (21:29)

Tg-boy hvala na iskustvima,drago mi je da sustav kao takav radi,bilo original frižider ili kao kod tebe uz jaceru. Meni je dovoljan samo kao frižider jer ne mislim ostajati na moru duže od dan-dva. Inače solarno je 100W,dual na dva akumulatora od po 120Ah,olovni za startanje motora i gel solarni za ostale potrošače uz regulaciju punjenja za svaki posebno.Mislim da će za moje potrebe biti dovoljno struje za frižider i ostale potrošače. Ovaj frižider po proračunu troši cca.12W na sat (tijekom 24h, u što ulazi prosječan broj sati rada/nerada kompresora).Ako znaš, kolike su snage u W kompresor i inverter koji imaš?

Još nešto...taj od 200E na 12 volti bih kupio odmah ali treba naići na tako povoljnu ponudu.....danas su frižideri 220V izuzetno povoljni,cijene za 48-50l se krecu već od 670kn naviše. U rasponu do 1000 kuna ima ih čitava gomila u ponudi. Najjeftiniji je Vivax-ov a ima tu i Quadra,LG-a,Beck-a i drugih.
Maestral700
Senior Member

PostPostao/la tokar » 23. 06. 2012. (18:22)

dimulius je napisao/la:evo moj primjer
klasicna jacera sa ledom (ugradjena ka dio interijera), 80 litri, sa 8 cm poliuretankse izolacije
led iz otkupne stanice
napunjena ledom do vrha (i led dobro pritisnut)

Uz nekakvo lagano koristenje izdrzala bi liti do 6-7 dana

jel može slika jacere kako si je napravio jer imam i ja u planu raditi u sklopu interijera :thumbup:
tokar
Member

PostPostao/la ivopilot » 04. 04. 2013. (20:28)

evo čitam sve ove postove i puno toga jee napisano a malo šta provjereno :think: stvar je ovakva meni triba frižider koji če mi radit non stop isto ka doma i iman namjeru ugradit solare samo zbog frižidera, pa ču postavit pitanje i nadam se dobit konkretan i provjeren odgovor šta da kupim da je povoljno i pouzdano?
ivopilot
New Entry

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: pasara

PostPostao/la som » 04. 04. 2013. (21:39)

Kupi frižider s kompresorom, da se otvara prema gore. To ti je sva mudrost. Ja ga imam 10tak godina i još uvijek sam oduševljen njime. Problem je da su kod nas duplo skuplji nego u Italiji.Za povoljnu cijenu se moraš sam snači.Nešto ovako:

http://frigomarine.hr/index.php?option= ... Itemid=120
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la dome » 04. 04. 2013. (22:44)

Po pitanju povoljnosti bih ostao suzdržan jer to je čisto individualno pitanje jer što je nekome povoljno drugome je možda nedostižno ...........
Ja imam ovaj hladnjak http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=1383
uključen je cijelu godinu stalno na ovu bateriju http://www.energoberen.hr/index.php/en/ ... B-200.html
koju puni ovaj panel http://solarni-sustavi.com.hr/asortiman ... l-90w-12v/
Cijelu zimu i za najmračnijih kišnih dana napon baterije nije nikada pao ispod 12.5V.Hladnjak je snage 42W a, panel 95W.Da je sve vrhunske kvalitete vjerujem da jeste, da je pouzdano sam se više puta uvjerio da jeste dali je povoljno to je već za tip rasprave poput rasprave o ukusima ili ljepoti ..........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la porer » 05. 04. 2013. (08:00)

dome je napisao/la:Po pitanju povoljnosti bih ostao suzdržan jer to je čisto individualno pitanje jer što je nekome povoljno drugome je možda nedostižno ...........
Ja imam ovaj hladnjak http://nautic-shop.cvs.hr/item_details. ... 1383.......

Coca Cola je za čehinje a Pepsi iz boce piješ kad si sam? :D
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la ivopilot » 05. 04. 2013. (14:33)

dome je napisao/la:Po pitanju povoljnosti bih ostao suzdržan jer to je čisto individualno pitanje jer što je nekome povoljno drugome je možda nedostižno ...........
Ja imam ovaj hladnjak http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=1383
uključen je cijelu godinu stalno na ovu bateriju http://www.energoberen.hr/index.php/en/ ... B-200.html
koju puni ovaj panel http://solarni-sustavi.com.hr/asortiman ... l-90w-12v/
Cijelu zimu i za najmračnijih kišnih dana napon baterije nije nikada pao ispod 12.5V.Hladnjak je snage 42W a, panel 95W.Da je sve vrhunske kvalitete vjerujem da jeste, da je pouzdano sam se više puta uvjerio da jeste dali je povoljno to je već za tip rasprave poput rasprave o ukusima ili ljepoti ..........

ja sam isto razmislja o ovakvome kompletu i koliko te sve skupa izaslo?
ivopilot
New Entry

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: pasara

PostPostao/la dome » 05. 04. 2013. (18:08)

sve skupa sa kabelažom i nosačima negdje oko 10000 kn. uz samoinstalaciju ............
mnogi će reći puno da bi moga imati samoodrživi frižider ............. ma ni barka koja merita samoodrživi frižider ne košta malo ............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la kazo » 05. 04. 2013. (18:35)

Ja sam stavio dva solara po 140w, hladnjak 12v 85l kompressor.Hladnjak nisam nikad gasio,a akumulatori uvijek na 100%.
Imam i sinusni pretvarač 1500w,kod pretvarača treba uzet u obzir da i on troši struju,ponekad i 30% .Znači na potrošnju potrošača treba dodati još taj postotak.
Po meni je najbolje kompresor,dobri akumulatori i solar.
Imaš struje i za prodat. :)
Šepić Commerce d.o.o
Rastočka 14
10020 Zagreb
098 398525
info@motooprema.hr
kazo
Djelatnik u sektoru nautike

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Šibenik800(Cummins370) Betina500cabin (yam30)

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.