Priče za šankom ... troši li dovoljno?

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Re: Priče za šankom ... troši li dovoljno?

PostPostao/la marin » 13. 03. 2013. (14:23)

nije da je to previše bitno ali me ipak zanima da usporedim sa svojim, sad kad podvučemo crtu na sve što si napisa, koliko smatraš da u normalnim
uvjetima treba potrošit tvoj brod pri brzini od 9 milja za 23 milje pri malo mora ? Usput, nije mi jasno zašto bi neko vozio s tim brodom 9 milja (osim ako je preveliko more),
ne vjerujem da si im ti tako savjetova
inače ne treba se niko ljutit, nalazit uvrijedjen i slično, ipak su ovo priče za šankom
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la lupis » 13. 03. 2013. (15:42)

skandalozo je napisao/la:
Nego, fascinantno je da ovdje raspravljamo o jednom brodu i "problemima" toga broda koje sam vlasnik ne doživljava kao probleme. Do sada sam svaki dan u kontaktu s novim vlasnicima i jedino o čemu smo pričali je njihovo oduševljenje brodom.

ma dobro, ta riječ "fascinantno" daje poseban literarni ton ali nema tu ničeg fascinantnog....,napisao si i sam da su to "problemi" ili slatke brige...,bio sam "praktično"maloprije opet na brodu i otkrili smo još par "problemčića"....,otklanjanje je u hodu.... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la skandalozo » 13. 03. 2013. (16:04)

marin je napisao/la:nije da je to previše bitno ali me ipak zanima da usporedim sa svojim, sad kad podvučemo crtu na sve što si napisa, koliko smatraš da u normalnim
uvjetima treba potrošit tvoj brod pri brzini od 9 milja za 23 milje pri malo mora ? Usput, nije mi jasno zašto bi neko vozio s tim brodom 9 milja (osim ako je preveliko more),
ne vjerujem da si im ti tako savjetova
inače ne treba se niko ljutit, nalazit uvrijedjen i slično, ipak su ovo priče za šankom

Ne smatram već znam egzaktno. Da "smatram" ne bih komentirao.
Na 9 čvorova brod troši 10 litara na sat, gotovo neovisno o stanju mora (osim u nekim ekstremima). Naime, na toj brzini je proveni val kojim gura more toliki da je dodatni utjecaj valova relativno mali. Potrošnja može nešto gore dole varirati samo ako se barka dosta optereti ("dosta" kod ove barke ne predstavlja 100 kila). I ta varijacija potrošnje gorive je prilično mala recimo +- pola litre na sat.
Dakle, za 23 milje pri brzini od 9 čvorova barka je potrošila oko 25 litara. Ne 20 i ne 30.

Nadam se da ovdje razglabamo kako bi nekome ovi podaci bilo od koristi nekome tko slaže barku i pogon, kako bi znao što od čega može očekivati.
Toliko od mene.
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la lupis » 13. 03. 2013. (16:11)

skandalozo je napisao/la:... oko 25 litara. Ne 20 i ne 30.

a ča je 20 i 30 ako nije "oko 25" :?: :mrgreen:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la MV KRK » 13. 03. 2013. (19:16)

troši puno ili malo barka izgleda odlično slika
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la Jenny » 14. 03. 2013. (00:31)

skandalozo je napisao/la:Na 9 čvorova brod troši 10 litara na sat, gotovo neovisno o stanju mora (osim u nekim ekstremima). Naime, na toj brzini je proveni val kojim gura more toliki da je dodatni utjecaj valova relativno mali. Potrošnja može nešto gore dole varirati samo ako se barka dosta optereti ("dosta" kod ove barke ne predstavlja 100 kila). I ta varijacija potrošnje gorive je prilično mala recimo +- pola litre na sat.
Dakle, za 23 milje pri brzini od 9 čvorova barka je potrošila oko 25 litara. Ne 20 i ne 30.

Ovaj brod je koncipiran (prenosni omjer kopče, propeler, težina) da plovi na dva rentabilna načina; deplasmanski pri brzini od oko 7 čvotrova i poludeplasmanski pri brzini od 10-13 čvorova, ovisno o teretu na brodu. Režim između 7 i 10 te preko 13 ne daju dobre rezultate u pogledu potrošnje goriva.

evo čitam ovo pa su mi ova dva posta nekako kontradiktorna nepovoljan režim između 7 i 10 čvorova, a na 9 čv. troši 10 litara
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la josme » 14. 03. 2013. (08:39)

Ljudi.... svi brodovi troše isto....tj. sve što naliješ u tank :wave: :lol:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la dimulius » 14. 03. 2013. (08:56)

Jenny je napisao/la:evo čitam ovo pa su mi ova dva posta nekako kontradiktorna nepovoljan režim između 7 i 10 čvorova, a na 9 čv. troši 10 litara

nisu, zato sta pri 10 cvorova trosi vrlo slicno kao i pri 9, pa ga je jednostavno glupo vozit na 9
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Pape » 14. 03. 2013. (09:01)

...ja stvarno ne razumin zašto je toliko teško napisat koliko motor troši u režimu u kojem ga najviše ajmo reć 90% vrimena se vozi...i dat podatak recimo na 2100 điri di ga najviše vozin, pije 10-15-20l na uru plus minus koja litra gore/dole radi uvjeta na moru, u ariji i sl... i to je to...to je referenca po kojoj ćeš uzest goriva u brod ako se ide negdi ili ćeš procjenit je to šta imaš u rezervaru dosta....plus nekakva rezerva jer u 99,999999% slučajeva ćeš napravit i više uri na moru od planiranog (riba radi ili ne pa se pripoštaješ, više panulaš...ili...ili...ili...)...manje nečeš...osim da se radi nekih nepredviđenih problema okreneš nazad u po puta i dođeš u porat... bar tako ja radin kad livan ili krečen negdi....možda san u krivu...neznan...

...isto tako nekidan na kavici s jednim vlasnikom istog motora, a različitog broda...pitali smo ga koliko troši na uru i di ga vozi...i to u četiri ili 6 očiju i da reče najiskrenije...dobili smo 46 kontradiktornih odgovora u objašnjenju od 10 minuta.... :wtf: ....pa tako i ovde po forumu, i ne samo u ovoj temi....ko da se natječe koji će sa večim motorom popit manje...a ić najbrže....a nagrada je 1 mil € za pobjednika....ili je nešto drugo u pitanju ;)

...uglavnom...totalne pizdarije babe Marije starije.....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la legi » 14. 03. 2013. (11:20)

legi je napisao/la:jb.le vas potrošnje,u svakoj temi kolko troši,kolko ide,kolko ovo kolko ono,brate dosadni ste više......najgluplja pitanja,kolko će mi trošit brod :?: 15 l.....a joj to je puno,pa neće mi ić 13 kn,ajoj to mi malo..... :thumbdown:.......... lupi moramo počet pit cezar,s početka priče ;)
....a ča ja tupin stalno.....kupiš brod....voziš,ploviš,ribariš,uživaš.....i nije me briga koliko troši,jer da me je bilo briga ne bi ni kupova brod.....svi dušebrižnici,koji kukaju,najviše su na tipkovnici,a najmanje za timunom......strkotu mirno more i puno lignji....
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la ivan3 » 14. 03. 2013. (11:24)

:Other14:
:clap: :clap:
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la marin » 14. 03. 2013. (11:43)

legi je napisao/la:...a ča ja tupin stalno.....kupiš brod....voziš,ploviš,ribariš,uživaš.....i nije me briga koliko troši,jer da me je bilo briga ne bi ni kupova brod.....svi dušebrižnici,koji kukaju,najviše su na tipkovnici,a najmanje za timunom.......

ja tebi virujen, torpedo 9 troši ko upaljač, šta te briga ako potroši ko 3 upaljača :clap:
odma bi se ja minja s tobon, i ne bi ni mene bilo briga da su mi pošte na par milja, a šta kad su na 15,20, ostavit se svega ?
NHF, samo činjenice
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la legi » 14. 03. 2013. (11:58)

ja da živin u splitu isto bi pisa i mislija i vjerovatno bi ima istu barku koju iman i sad....a kad bi i (teško)kupija veću,ne bi kuka ajme koliko troši,ajme koliko će ić.....Marine uživaj :wave:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la ivan3 » 14. 03. 2013. (12:20)

Ima Marin u jednu ruku pravo.
Vi po otocima praktički živite na poštama, nemate di daleko ić nego van se dosta maknit milju (ako i toliko) iz porta, a nama je ovde ako oćeš uvatit štakod ozbiljnije malo... :Cool34: :Angry49:

Istina, uvati se u kanalu, al' nije to to... Ako oćeš 2-3 dana malo ozbiljnije, bacit parangalić ovo-ono, triba se zaletit do Brača-Šolte, a eto ti 9 milja nisi se ni okrenija.
To je meni, a Marin se ima još 2 milje više vozit dok obiđe Marjan.... Pa ti kreni taka taka 2 ure treskanja... Je znan, puten moš nadit parangal i svašta nešto, al' opet je 2 ure vožnje - 2 ure vožnje.
Pa bi onda tija da to bude bar ura i da voziš jedno 11-12..15 milja, e al to su već malo ozbiljnije potrošnje... Pa da bi nešto uvatija tribaš bit na moru, a ne u fotelji...
Ako ćeš sva 4 vikenda u misecu do Šolte to ti je jedno 30 milja * litra ipo na milju*11 kn*4... Pa računaj.
Pa moš birat oćeš trošit ili se treskat 2-3 ure tamo i 2-3 ure nazad i sigurno da je ta potrošnja tija netija bitna stavka. :think: Kapiši?
Al' ko ima za dat 60-70k € za brod ima i za livat gorivo, ako nema onda je budala šta je to kupija.

Tako da ove teme nemaju smisla, motor troši i uvik će trošit, ka šta je josme reka "sve šta uliješ". Znaš da troši otprilike toliko i toliko i znaš dokle moš stić i koliko ti triba ulit.
Dalje od toga su izdrkavanja jer ionako ne moš ništa više prominit. Ako nemoš livat prodaj brod, kupi manji i čao doviđema. :wave:
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la zorica » 14. 03. 2013. (12:55)

privarili bi ste se kad bi znali koliko pošti ima da nisu na 10 20 i vise milja od kuce. vise puta san dozivija na raznin mistima di san bija a bija san na mistima blizu splita koje su vecini ovde nezamisliva da ne kazen skroz glupava pa bi se ljudi krstili koja se riba vata. zlatno je pravilo da je bolje radit lose poste koje znas nego dobre koje neznas. iman par poznanika koji imaju lipe brode sportasi i ka ono idu na palagruzu, lastovo susac itd... a ono na povratku gov_o. ljudi moji dalje ne znaci bolje i vise. mislin da ipak triba stogod i znat.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.