Postao/la mali od palube » 17. 02. 2009. (07:48)
Prije cca 7-8 godina napravio sam program koji radi s poskeniranim malim kartama jadrana. Namučili smo se Marina i ja podosta s tim skeniranjem, jer je skener bio A4, pa smo svaku kartu spajali iz 4 dijela. Inače, kad se te karte pretvore u bit-mape (pixele), onda se tek vidi koliko su neprecizne. No, napravili smo i sve korekcije, uveli odstupanje u broju pixela po x i po y osi, pa se položaj miša množi s tim nekim koeficijentom koji je drukčiji za svaku kartu. Uveo sam i GPS odstupanje koje piše na svakoj karti i sve u svemu, program radi dobro. Testiran na moru nekoliko godina. Stari laptop, max rezolucija 800x600, vodoravna crna crta po sredini monitora (otišli kontakti) debela 4-5 mm, ali sve radi. Garmin spojen na serijski port (ide i na USB) i moj brod je crveni kvadratić na karti. Na temelju zadnjih nekoliko pozicija ucrtava i kurs plovidbe, računa brzinu itd... Ima čak i rute... čini mi se da može zapisati 50 ruta s po 20 točaka... tako nekako. Karte su poveliki .jpg fajlovi pa se na tom starom laptopu sporije učitavaju, ali na godišnjem odmoru ionako imam vremena. Laptop sam direktno spojio na 12V. Potrošnja zanemariva, ali paljenje motora je uglavnom izazivalo pad napona dovoljan da se laptop resetira. Ukupna preciznost vrlo dobra - dovede me na vez. U to vrijeme se još šuškalo o nekom namjernom odstupanju koje GPS uređaji primaju sa satelita... navodno je to bilo nekih 50 m... ili 30... ne sjećam se, ali u praksi to nisam primjećivao.
Sve u svemu, program postoji, samo moram naći način kako da ga skinem s tog starog laptopa, koji također nije paljen od moje posljednje plovidbe 2006-te. A i kablove imam samo na 12 V (upaljač u automobilu). Program je rađen u Visual Basic-u, ali čini mi se da ulaz sa serijskog porta prepoznaje jedna procedura napravljena u C++ Builder-u. To se više ne sjećam. Sjećam se da je kabal za spajanje na serijski port računala koštao previše, pa sam i to sam prelotao. Malo se vidi da je napravljen u kućnoj radinosti, ali ko ga šiša...
Dakle... karte su kupljene papirnate i plaćene uredno kunama i lipama. VB i C++ su licencirane verzije, također plaćene kunama i lipama. Ako sad forumašima ponudim (besplatno), cijeli taj paket (tko voli nek izvoli), krši li itko ikakav zakon?! Dakako, ne smijem distribuirati karte... Okej! Kome ovo može pomoći neka najprije kupi vlastite karte, pa mu tek tada mogu dati ove svoje poskenirane s ISPRAVLJENIM NEPRECIZNOSTIMA. Na kraju, to su karte stare 7-8 godina...
Imao sam jednom priliku na nekom drugom brodu vidjeti kako radi sličan program ali s vektorskim kartama. Osim što je znatno brži u zumiranjima, sve ostalo je bez veze. Ružno i praznjikavo. Više mi se sviđaju ove male karte... valjda zato što su šarenije.