Motor za panulu

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Motor za panulu

PostPostao/la and » 20. 11. 2012. (09:47)

Pozdrav.

Pomočni motor koji mi je najviše služio za panulo je završio život.
Tako tražim novi motor pa postavljam par pitanja na koja sam neznam odgovoriti.
Barka je Betina 700. Pomočni motor je bio Yohnson 5 ks 4T. Taj motor je bio dovoljno jak, da je brodica išla do 3 milje.
Zadnji put kad sam bio na moru posudio sam jedan mali motor od 2,5 k isto 4T. I taj motor je bio dovoljan za te brzine.

Sad pitanja:
- ili je bolje kupiti jači motor koji radi na minimumu ili je bilje kupiti motor sa manje konja, koji radi na malo večoj brzini?
- možda bi bilo bolje kupiti 4T motor sa dva cilindra? Možda če tad brod biti prebrz za panulu?
- ili je bolje kupiti 2T motor sa malo konja, koji če isto raditi na malo večim okretajima?
- koju znamko motora je najbolje kupiti?

Za informacije se zahvaljujem.

And
and
New Entry

Tip plovila: Betina 700

Re: Motor za panulu

PostPostao/la Doni71 » 20. 11. 2012. (10:58)

ti mali motori su ti ovdje odguslani masu puta..potraži si malo..sve već piše ;)
Doni71
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: nemam plovilo..

PostPostao/la aladin » 20. 11. 2012. (11:25)

Iz osobnog iskustva ti preporucam da kupis (ako si mozes priustiti) 4T motor sa dva cilindra. Nema problema da ces uspjeti postici bilo koju brzinu izmedju 0,5 i 4čv. Nema buke, nema vibracija. Ja sam imao jednocilindricni 6ks i od vibracija motora na tako teskom brodu mi se poceo kriviti nosac pomocnog motora. Zamjenio sam ga sa Yamahom 6ks 2-cil (ne proizvode se vise) i prezadovoljan sam sa tom kombinacijom.

Razmisljao sam da uzmem 8ks HighThrust varijantu (za jedrilice) jer ima ekstra-dugu osovinu ali me bilo strah zbog tog nosaca (ovaj motor je jos 10kg tezi od 6ice koju imam + krak ekstra-duge noge). Bilo bi super imati ekstra-dugu nogu jer ovako kod jaceg mora motor ipak izlazi iz mora.

O svim tim malom motorima, kao sto kaze Doni71, je jako puno pisano.

Imas i ovdje viewtopic.php?f=18&t=3639&hilit=pomo%C4%87ni+motor+glavni+motor pisano dosta na tu temu. Forumas Gaso isto ima Betinu700 pa procitaj njegove postove
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la Kapo » 20. 11. 2012. (11:36)

Na malo maestrala i mora,2.5 KS bi ti moglo biti preslabo. 4T ili 2T....dosta je vec napisano...misljenja,kao i uvijek podijeljena....na koncu se ipak svede na osobni ukus,misljenje,dobro ili lose iskustvo,financijsku mogucnost,blizinu servisa :?:
Jaci motor ti uvijek moze posluziti i u nuzdi (a ne samo za panulu) i daje ti dodatnu sigurnost na moru, ja bi na tvom mjestu razmisljao i u tom smjeru :wave: :wave:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la el passo » 20. 11. 2012. (14:15)

Kako aladin kaže, svakako gledaj sa 2 cilindra 6ks. Ja isto imam yamahu 2t i odličan je. Tih, bez vibracija, pouzdan, lak za održavanje i ne troši puno
Još bi napomenuo da je velika potražnja za tim malim motorima 4t među lopovima, stoga je 2t lakši za prenošenje i pohranjivanje - svejedno je da ga i naopačke staviš što nije slučaj sa 4t radi ulja u motoru
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la and » 21. 11. 2012. (09:25)

Hvala na odgovorima.

Kad sam kupio ovaj motor (Yohnson 5ks 4T) imao sam mali gumenjak. Svejedno sam tad uzeo dugo osovino jer sam planirao kupiti veču brodicu.
Sad prvi put kupujem motor za Betinu 700.
I sam sam razmišljao o 2-cil. Možda je mali problem sa težinom, kao što piše Aladin. I nisam znao da postoji još duža noga. To bi stvarno dobro došlo, jer kot malo jačeg mora propeler izlazi iz mora. To ču sigurno pogledati.
El Passo. Pišeš o 2T ili 4T motoru?

And
and
New Entry

Tip plovila: Betina 700

PostPostao/la aladin » 21. 11. 2012. (10:43)

Ovo su verzije Yamaha motora koje imaju XL nogu

http://yamaha-motor.hr/proizvodi/139/ft8/
aladin
Moderator

PostPostao/la Vava » 21. 11. 2012. (11:35)

... iman betinu 600 sa yamaha 4t/4 ks, i jako san zadovoljan ... vec 7 godina me sluzi (da se ne ureknen :Angry53:), jako mala potrošnja, i brod moze gurniti po prilicnim valovima s tim da je onda pozeljeno da nas je dva na krmi, jer val dize krmu pa propela izleće van ... potršnja me više nego zdaovoljava nedi na 2,5 ure panulavanja po lipom vrimenu potroši oko 1,25 litre (koristin portabl rezervar) tako da iman i dobar manvear...
neko moje iskustvo govori da je bolje da motor radi na po gasa i manje nego da je motor u punom gasu tako da je bolje imati uvik koji konj viška ...

ali san zadnje dane bacija oko na elektrićen motore (pošto yamaha ima već 7 godin) pa me zanima dali ima netko iskustva s tim motorima i dali bi ti el. motor moga gurniti brod o oko 2 t (ali ne samo po bonci) jer kod nas uvek neki vrag nabija ... znam da ima fred bobek u ponudi te motore al me zanima dali je neko prova raditi s tim motorom i na kome brodu i po kojem vrimenu ... pozz
Vava
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: betina 600

PostPostao/la aladin » 21. 11. 2012. (12:21)

Vec je bilo neuspjelih pokusaja otvaranja takve teme ali ocito nitko nema iskustva :-(

viewtopic.php?f=116&t=8469&p=183807&hilit=elektro+motor+panula#p183807
aladin
Moderator

PostPostao/la bronzin » 21. 11. 2012. (12:41)

Često je razlog ostajanja bez glavnog motora na moru u elektrici (akumulator, instalacije i sl.) i mislim da je to glavni razlog zašto se ljudi odluče za klasiku jer u tim slučajevima u električni pmočni motor možeš samo gledati. Jedino možda sa odvojenim sistemom al mislim da onda cjena ide u nebo...a možda se i varam.
Inače, vozija san se prije dvi godine na rijeci mrežnici sa drvenim rječnim kaićem pogonjenim električnom pentom i moram priznati da je osječaj fenomenalan!!!
"ko se mača laća...la kukaraća
slika
bronzin
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adria 500

PostPostao/la el passo » 21. 11. 2012. (13:57)

Meni je proizvođač minora rekao da panuliva sa elektromotorom i da sasvim lijepo radi neovisno o količini opreme i ljudi ( 1 ili 2 )
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la dome » 21. 11. 2012. (15:28)

aladin je napisao/la:Bilo bi super imati ekstra-dugu nogu jer ovako kod jaceg mora motor ipak izlazi iz mora.

tvoj motor se može produžiti u XL osovinu ugradnjom produžetka koji ima FT8D pa bi onda bio F6AMHX.F6A i FT8D imaju potpuno isto kućište tako da osovina i kućište odgovaraju sa jednog na drugog.Isto tako se može produžiti i F150AETL na F150AETX.

slika
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Vava » 21. 11. 2012. (15:37)

aladin je napisao/la:Vec je bilo neuspjelih pokusaja otvaranja takve teme ali ocito nitko nema iskustva :-(

viewtopic.php?f=116&t=8469&p=183807&hilit=elektro+motor+panula#p183807

Cuja san da daje el. Motor na probu, pa ako se odlucin na to napravit cu reportazu za ostale koji promisljaju preci na el. Motor
Vava
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: betina 600

PostPostao/la aladin » 21. 11. 2012. (16:55)

dome je napisao/la:
aladin je napisao/la:Bilo bi super imati ekstra-dugu nogu jer ovako kod jaceg mora motor ipak izlazi iz mora.

tvoj motor se može produžiti u XL osovinu ugradnjom produžetka koji ima FT8D pa bi onda bio F6AMHX.F6A i FT8D imaju potpuno isto kućište tako da osovina i kućište odgovaraju sa jednog na drugog.Isto tako se može produžiti i F150AETL na F150AETX.

Koliko to, otprilike, dodaje težine na nogu?
aladin
Moderator

PostPostao/la dome » 21. 11. 2012. (16:56)

1 kg.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.