SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la Kiana » 25. 05. 2012. (08:39)

borro je napisao/la:Pa ne znam, ja imam i sklopko 0-1-2, i sklopku za isključivanje, dvije baterije, razdjelnik, regulator punjenja (marke solar), solarni panel, alternator koji puni oba dva akumulatora isto kao i solarna ploča...i sve radi super. Baterije uvijek pune, mogu birat iz koje ću trošit struju za paljenje i za sve potrošače i tako to. Da jedino ne znam koju puni, ali za to mogu uzeti od porera jednostavni zenzor napunjenosti sa displejem 8ili kako se već to zove) i u svakom trenutku provjeriti na koliko volti je koi. (što i planiram uzeti). A na akumulatorima imam one zelene točke koje pokazuju napunjenost i koje su stalno zelene (valjada je sve onda dobro - iako i one znaju zeznut).

I ja sam tako imao kao ti na galebu,...mozes li mi ti odgovoriti na pitanje, koje sam postavio Sosi, par postova ranije ?
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la som » 25. 05. 2012. (15:19)

Kiana, ja imam Quick elektronski razdjelnik preko kojeg alternator puni oba akumulatora ( startni Exside 100 Ah i AGM servisna baterija od 220 AH ), panel 120 W s MPPT regulatorom, svaka baterija ima svoju sklopku za isključivanje i još imam preklopnik ( Dual bateryy switch). Palim na startnu bateriju i nakon toga je isključujem preklopnikom i troši se samo servisna a pune se obe.

Znači motor puni preko el. razdjelnika svaku bateriju odvojeno, struja s panela spojena je direktno na servisnu bateriju. To je jedino ispravno jer ako spojiš punjenje sa solara preko razdjelnika regulator ne dobiva povratne informacije o napunjenosti baterije i stvar ne radi. Za to je kriv razdjelnik jer je jednosmjeran, neka vrsta nepovratnog ventila za struju.

Ne razumijem šta te to muči ako imaš posebno motornu bateriju koja služi samo za pokretanje motora koja je uvijek puna jer služi samo za paljenje motora. To znači da treba puniti servisnu jer se samo ona troši.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la soso » 25. 05. 2012. (16:02)

Kiana je napisao/la:Soso,.... nesto me kod tebe zanima,…ja sam imao na galebu dvije bat, jedan razdjelnik baterija, jedan panel i standardni regulator.
E sad, predpostavljam da si na ulaznu tocku tvog Sdudera doveo napajanje iz alternatora i na istu tocku si doveo + iz MPPT regulatora. Je li tako?....Kad vozis alternator puni preko razdjelnika baterije.(dve ili tri, neznam koliko ih imas).
Kad ne vozis onda to punjenje vrsi solarni panel (nema veze cinjenica da oba dva pune kad vozis po danu).

Mene zanima da li ti, recimo, na sidru si i panel puni baterije. (to vidis po indikaciji na MPPT regulatoru, iako neznas koju trenutno puni – sto tebe muci)
I dodje noc, panel vise ne puni,…normalno.

Sta se dogadja ujutro kad sunce ponovo izadje,…da li ti panel ponovno sam od sebe pocne punit ? To me zanima,……..jer

Meni je ujutro, u takvoj situaciji, regulator bio “mrtav”, kao da je noc, jer nije bilo “povratne informacije” iz razdjelnika (jer on itako ne dozvoljava, radi dioda, da se bat. medjusobno pune I prazne ako nisu potpuno napunjene).
Tad je dovoljno bilo da sam za trenutak startao motor i odmah ga ugasio,…i panel je veselo poceo puniti. Regulator je dobio inpuls od alternatora.
To me zivciralo, pa sam zamjenio tada standardni regulator sa dual regulatorom, doveo pluseve direktno na bat. Alternatoru sam ostavio da puni bat. preko diodnog razdjelnika.

Spojeno je točno tako kako si napisao i imamo isti problem,i ne znam kako bi to riješio osim kupovine još 2 MPPT regulatora.E i na displeyu uvik pokazuje najlošiju bateriju(najslabije napunjenu)pa svaki put treba skidat kleme i gledat koja je .Ispizdilo me skroz.
soso
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Šket 8m Torpedo 18/24 Lomac 430 tohatsu 30 2t

PostPostao/la soso » 25. 05. 2012. (16:07)

dome je napisao/la:Tako je sve ostalo nema ama baš nikakvog smisla.Startna baterija je uvjek puna zato što se nikada ne prazni i nema potrebe opterećivati se oko nje ....

Ma Dome u pravu si ali kada te nema na brodu 2-3 mj. pa i više onda su solari ludilo da održavaju baterije i da ih stalno nadopunjavaju.
soso
Member

PostPostao/la dome » 26. 05. 2012. (14:51)

Ja imam ovo http://www.energoberen.hr/index.php/Bat ... =separator
uz ovu napravicu nemaš takovih problema jer punjač ma koji da je bio on solarni ili 220V ili alternatorski je direktno vezan na jednu bateriju ma koja ona bila a, druga je preko ovog uređaja vezana u paralelu te on kad napon baterije pređe 13.2V dozvoljava zapravo laički rečeno preljevanje energije u drugu bateriju.Uređaj radi dvosmjerno i omogućava preljevanje iz one baterije koja je iznad 13.2V u prazniju ma koja ona bila.Preljevanje se zaustavlja kad napon padne ispod 12.8V tako da se obe baterije pune uz uvjet da se prvo napuni ona na koju je vezan punjač koji je trenutno u pogonu.meni je alternator vezan na motornu koja je zapravo uvjek puna tako da odmah puni i servisnu a, punjač 220V mi je vezan na servisnu na koju bih da mi treba vezao i solar te bi punio obe kad se servisna napuni što bi za zimsko održavanje bilo savršeno da mi treba ali kako na vezu imam ormarić sa strujom vrlo blizu solar mi ne treba .....
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la soso » 26. 05. 2012. (17:35)

Ja iman ovakav separator: http://www.energoberen.hr/index.php/Bat ... -3-IG.html
I sve je u redu po danu ali ujutro mi da bi pokrenia regulator treba mu pobuda da bi proradia.
soso
Member

PostPostao/la marin » 26. 05. 2012. (20:35)

soso je napisao/la:Ja iman ovakav separator: http://www.energoberen.hr/index.php/Bat ... -3-IG.html
I sve je u redu po danu ali ujutro mi da bi pokrenia regulator treba mu pobuda da bi proradia.

spoji solar priko prekidača i na ulaz razdjelnika i na servisnu bateriju
kad ti je prekidač u jednom položaju onda je spojen direktno na servisnu bateriju i to bi triba bit defaultni položaj,
a kad prekidač okreneš u drugi položaj onda je spojen na ulaz razdjelnika i puni obe baterije, i to neka bude mod za održavanje (kad te nema 3 miseca)
masa je zajednička
prekidač tropolni klasični 10A, ne triba više
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la soso » 27. 05. 2012. (09:41)

marin je napisao/la:
soso je napisao/la:Ja iman ovakav separator: http://www.energoberen.hr/index.php/Bat ... -3-IG.html

spoji solar priko prekidača i na ulaz razdjelnika i na servisnu bateriju
kad ti je prekidač u jednom položaju onda je spojen direktno na servisnu bateriju i to bi triba bit defaultni položaj,
a kad prekidač okreneš u drugi položaj onda je spojen na ulaz razdjelnika i puni obe baterije, i to neka bude mod za održavanje (kad te nema 3 miseca)
masa je zajednička
prekidač tropolni klasični 10A, ne triba više

U tome i je problem šta kad se baterije pune preko razdjelnika,ujutro trebam pobudu na regulatoru da bi on nastavio punjenje.
soso
Member

PostPostao/la skrpun » 27. 05. 2012. (10:17)

marin je napisao/la: a kad prekidač okreneš u drugi položaj onda je spojen na ulaz razdjelnika i puni obe baterije, i to neka bude mod za održavanje (kad te nema 3 miseca)

i meni se čini da je tu problem, ako je razdjelnik jednosmjeran opet mu treba jutarnja pobuda. Očito nije ko mi pa se budi ''pobuđen'' ;)
Može li se ugradit sklopka prije baterija koja bi zaobišla razdjelnik ili je bolja varijanta s baterijskim separatorom

Kod njega me muči preljevanje u prazniju bateriju, znači da bi tijekom trošenja servisne vukao struju i iz startne? Ili griješim?
skrpun
Member

Tip plovila: gull745

PostPostao/la dome » 27. 05. 2012. (18:18)

naravno da griješiš kad ne paziš na satu ;)
ako sam napisao da isključuje preljevanje kad napon padne ispod 12.8V znači da ne može vući struju niodkud osim iz punjača naprosto zato jer je maksimalni napon baterije koja nije na punjaču 12.6V dakle ne može vući struju koje nema zar ne ?
Uključuje preljevanje kad napon pređe 13.2V a, to je samo kad je na punjaču. Ja sam procjenio da je ovaj sustav nekako naj upotrebljiviji, moram svakako pripomenuti da je to bilo na zorinu i porerovu sugestiju.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la skrpun » 27. 05. 2012. (20:31)

aj kad si navalija, thx :Other14:
skrpun
Member

Tip plovila: gull745

PostPostao/la solozabal » 11. 09. 2012. (17:35)

pozdrav

Zna li ko šta o ovome solarnome panelu, slika sam samo onaj panel šta mi je u kabini.?

slika
solozabal
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la soso » 11. 09. 2012. (18:08)

To šta si slika nije solarni panel,nego regulator punjenja od solarnog panela. ;)
soso
Member

PostPostao/la solozabal » 11. 09. 2012. (18:54)

Pa dobro znam sta cu slikavat solarnu plocu na krovu
ovo je valjda glavni komandni dio s njim se upravlja.
Vidim da ima neke brojeve kad ka upalis pa neznam kako sta...
solozabal
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la Grinteša » 11. 09. 2012. (19:30)

Ti brojevi su za programiranje (Gel/olovna baterija,radna frequencija...) kod onih sa 2 baterije, biraš koliko struje (u postotcima), šalješ u koju bateriju.
E sad za ovoga tvoga, trebalo bi malo prosurfat po internetu i naći upustva ;) .
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.