SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la žmul » 07. 05. 2012. (19:33)

Priko Čulića u Solinu san uzeo panel 125w,najjeftiniji regulator 10 A i sole bateriju 85 Ah.Zna li ko ima li di za kupit sami displej punjenja za 1 bateriju?
Iman još bateriju od 75 Ah,a frižider bi za prvu ruku bio ventilatorski 60w potpomognut ohlađenim ulošcima za prenosne frižidere.Spojio bi solar samo na 1 bateriju,a potrošnja bi bila rasvjeta i radio,te led svitlo za lignje 10w.
Oće li to sve radit 2 dana?
žmul
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Grašo 19 sa Hondom 50 BF

PostPostao/la Grinteša » 08. 05. 2012. (21:08)

Ako ti je potrošnja samo rasvjeta radio i led svića za lignje, onda će ti akumulator podnit to 2 dana i bez panela ;) .
Ako planiraš uključiti i frižider na to onda će ti radit dok ima sunca, a navećer će ti se frižider isključiti (takvi frižderi obično imaju zaštitu baterije).
Ja imam takav frižider i koristim ga sam o za održavat pivo hladnim kad idem na ribe (Jedno popodne) ;)
Inače ti je regulator od 10A utanko po proračunu.Znam da panel nikad neće dati 10A struje ali ja bih ipak uzea pinkicu jačega radi sigurnosti.
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la som » 08. 05. 2012. (22:15)

Nije bit da je jači od 10 A ,to je sigurno dovoljno nego mora biti MPPT.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la matee » 16. 05. 2012. (12:45)

evo jedno pitanje za ljude koji imaju iskustva sa solarnim pločama,
da li je regulator punjenja uvik upaljen, npr kad brod ne vozi 10 dana, ustvari da li se ikad gasi?
matee
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kosanović mm700 aifo 8061, elan 490, drvo 5m

PostPostao/la vickodu » 16. 05. 2012. (20:35)

Gasi se sam kad su baterije potpuno pune
vickodu
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Plasticna samogradnja 9 m

PostPostao/la marin » 16. 05. 2012. (21:38)

Grinteša je napisao/la:Ako ti je potrošnja samo rasvjeta radio i led svića za lignje, onda će ti akumulator podnit to 2 dana i bez panela ;) .
Ako planiraš uključiti i frižider na to onda će ti radit dok ima sunca, a navećer će ti se frižider isključiti (takvi frižderi obično imaju zaštitu baterije).
Ja imam takav frižider i koristim ga sam o za održavat pivo hladnim kad idem na ribe (Jedno popodne) ;)
Inače ti je regulator od 10A utanko po proračunu.Znam da panel nikad neće dati 10A struje ali ja bih ipak uzea pinkicu jačega radi sigurnosti.

Iman frižider u brodu i piše mu u uputama da mu je napon isključivanja (zaštite) 9,6V, a ponovnog uključivanja 11.4.
9.6 V ? Kad dodje do tog napona, pitanje je je li akumulator već nepovratno oštećen ili se varam ?
Ima li ko iskustva s tim da se oslanja na tu zaštitu a da mu akumulator opet kasnije radi. Ili ugradit eventualno poseban sklop koji će imat viši
napon isključivanja, npr 11,5V

Jer neko ko je uzeo solar koji je na granici, npr. 80W, a želi da mu frižider bude stalno uključen, po mojoj pretpostavci može uništit akumulator
ako ne pali motor i ne dolazi na brod, a zareda se nekoliko oblačnih dana kad solar ne puni kako bi treba. Tu bi zaštita mogla pomoć
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la mikula moli » 16. 05. 2012. (22:13)

matee je napisao/la:evo jedno pitanje za ljude koji imaju iskustva sa solarnim pločama,
da li je regulator punjenja uvik upaljen, npr kad brod ne vozi 10 dana, ustvari da li se ikad gasi?

nikad se ne gase, kad se baterije napune odrzava ih na naponu od 13,7V.....
cak se i po noci ne gasu vec ceka jutro i sunce, vidi se da i po noci trosi 4mA struje.....

reg.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la soso » 23. 05. 2012. (17:51)

Kiana je napisao/la:Evo, zajurio se u Hvaljen budi, ZG i kupio 3 x 90W + MPPT reg. 15A = 3655 Kn.
Sad nestalo eloksiranog U profila u Bauhausu, jebemti,...moram vidit gdje drugdje prodaju eloksirane profile...

Kako češ znat koju ti bateriju puni i u kakvom su ti stanju baterije kad MPPT regulatori punjenja ne postoje nego sa jednim izlazom i jednim ulazom.
soso
Member

Tip plovila: Šket 8m Torpedo 18/24 Lomac 430 tohatsu 30 2t

PostPostao/la Kiana » 23. 05. 2012. (20:47)

Pa, za sada imam jednu servisnu (zapravo dvije po100Ah vezane paralelno) i nju punim sa solarnim pločama. Startne su također dvije vezane paralelno. Razmišljam povezati oba plusa (startni i servisni) sa multiprocesorskim relejem. Ali moram to još malo proučiti....
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la soso » 24. 05. 2012. (15:37)

To sve stoji samo opet neznaš koju ti bateriju puni i u kakvom je stanju napunjenosti ili ispražnjenosti koja baterija.MPPT regulatori jesu stvarno i dokazano bolji od standardnih (SRP) regulatora ali samo oni imaju regulatore za dvi baterije,Ja sam sebi kupio panel 140w MPPT regulator koji može u sebe primiti do 300w panela ima a različite snage i razdjelnik baterija od Studera mosfet od 150A sa tri izlaza i to sve radi odlično samo šta neznam kad se puni koja baterija i koja valja ili koja nevalja,zato kažem da je za onoga ko ima jednu bateriju to dobro,ili bi mi trebali za svaku bateriju kupit po jedan MPPT regulator da bi imali točnu informaciju šta se događa sa našim baterijama.
soso
Member

Tip plovila: Šket 8m Torpedo 18/24 Lomac 430 tohatsu 30 2t

PostPostao/la Kiana » 24. 05. 2012. (20:52)

Soso,.... nesto me kod tebe zanima,…ja sam imao na galebu dvije bat, jedan razdjelnik baterija, jedan panel i standardni regulator.
E sad, predpostavljam da si na ulaznu tocku tvog Sdudera doveo napajanje iz alternatora i na istu tocku si doveo + iz MPPT regulatora. Je li tako?....Kad vozis alternator puni preko razdjelnika baterije.(dve ili tri, neznam koliko ih imas).
Kad ne vozis onda to punjenje vrsi solarni panel (nema veze cinjenica da oba dva pune kad vozis po danu).

Mene zanima da li ti, recimo, na sidru si i panel puni baterije. (to vidis po indikaciji na MPPT regulatoru, iako neznas koju trenutno puni – sto tebe muci)
I dodje noc, panel vise ne puni,…normalno.

Sta se dogadja ujutro kad sunce ponovo izadje,…da li ti panel ponovno sam od sebe pocne punit ? To me zanima,……..jer

Meni je ujutro, u takvoj situaciji, regulator bio “mrtav”, kao da je noc, jer nije bilo “povratne informacije” iz razdjelnika (jer on itako ne dozvoljava, radi dioda, da se bat. medjusobno pune I prazne ako nisu potpuno napunjene).
Tad je dovoljno bilo da sam za trenutak startao motor i odmah ga ugasio,…i panel je veselo poceo puniti. Regulator je dobio inpuls od alternatora.
To me zivciralo, pa sam zamjenio tada standardni regulator sa dual regulatorom, doveo pluseve direktno na bat. Alternatoru sam ostavio da puni bat. preko diodnog razdjelnika.
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la tg-boy » 24. 05. 2012. (21:42)

mislim da nema sriće sa razdjelnikom baterija i regulatorom za jednu bateriju iz gore navedenog razloga - najjednostavnije je kupiti dual regulator i preko njega spojiti solar i baterije, sve ostalo vremenom pokaže neke nedostatke - a na kraju ni ti dual regulatori nisu preskupi - još kad se uzme remote display :thumbup:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la marin » 24. 05. 2012. (22:56)

ali meni se čini da tu razni problemi proizlaze iz činjenice da se baterije ne koriste često kako su zamišljene, pa se i ne pune na način i spajanjem kako bi tribalo
startna baterija bi se tribala koristit samo za start, i kad bi bilo tako njoj bi bilo uvik sasvim dovoljno za napunit je ono što dobije iz alternatora kad radi motor,
a solarom bi tribalo punit samo servisnu bateriju jer je ona ta koja pogoni trošila i koja se može više potrošit

dakle, u krugu punjenja - alternator priko razdjelnika puni startnu i servisnu, a na servisnu direktno spojit solar
u krugu trošenja - startna služi samo za start motora ( i eventualno jednu kaljužnu spojit na nju), a servisna za sve ostalo
po meni su sklopke za 0, 1, 2 i both nepotrebne i rizične, treba spojit za startnu bateriju jednostruku sklopku za palit i gasit tu bateriju (da se motor ne može upalit, okreće se kad se na duže odlazi s broda)
i drugu sklopku za servisnu kojom se gase svi potrošači kad se odlazi s broda - ovo je u stvari jedina sklopka koju treba stalno okrećat - meni je stalno upaljen radio, tako da je nikako ne mogu zaboravit
izgasit kad odlazin s broda
može se stavit i treća jednostruka sklopka za kratko spojit jedan i drugi akumulator kad zatreba više struje, i to je to, sve je čisto
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la dome » 24. 05. 2012. (23:38)

Tako je sve ostalo nema ama baš nikakvog smisla.Startna baterija je uvjek puna zato što se nikada ne prazni i nema potrebe opterećivati se oko nje ....
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la borro » 25. 05. 2012. (07:21)

Pa ne znam, ja imam i sklopko 0-1-2, i sklopku za isključivanje, dvije baterije, razdjelnik, regulator punjenja (marke solar), solarni panel, alternator koji puni oba dva akumulatora isto kao i solarna ploča...i sve radi super. Baterije uvijek pune, mogu birat iz koje ću trošit struju za paljenje i za sve potrošače i tako to. Da jedino ne znam koju puni, ali za to mogu uzeti od porera jednostavni zenzor napunjenosti sa displejem 8ili kako se već to zove) i u svakom trenutku provjeriti na koliko volti je koi. (što i planiram uzeti). A na akumulatorima imam one zelene točke koje pokazuju napunjenost i koje su stalno zelene (valjada je sve onda dobro - iako i one znaju zeznut).
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.