porer je napisao/la:sans ego (ovaj drugi dio nick-a je super izabran)
Nema tu nikakvog ega. Sansego je grcki za oregano.
Niti te ja pokusavam po svaku cijenu debunkirati niti vrijedjati tvoj rad i informacije koje si do sada podijelio. Samo trazim suvisle tehnicko-mehanicke argumente i nekakve opipljive dokaze, kad vec pises ili promoviras nesto sto je samo po sebi prilicno mistificirano, obskurno tehnicki i kemijski tesko objasnjivo, apsolutno nedokazano, a nadasve neceretificirano od bilo kojeg relevantnog tijela koje se tim bavi i od takvih certifikata ili atesta zivi.
porer je napisao/la:odlučio sam ne javljati se međutim tvoje 'Baltazar' uvrede se nastavljaju pa moram zbog očuvanja digniteta odgovoriti
Ja se uopce ne bih ljutio na to i smatram da je Baltazar jedan vrlo pozitivan lik.
porer je napisao/la:1. Prilikom izgaranja kapljice goriva u cilindru su prevelike i ne stignu u potpunosti izgorjeti do faze ispuha te izlaze van cilindra u ispušnu cijev i tamo izgaraju do kraja. Cilj je to poboljšati.
Common rail. Piezzo tehnologija. Poboljsano kod brzohodnih i sporohodnih diesela, bolje za sad ne ide. Kod benzinskog motora od turbo-punjacem potpomognuti dodatni pritisak rasprsavanja i recikliranja goriva (avijacija - II svjetski rat), visoko-tlacnih Multipoint Injektora, do keramickih piezzo induktora u slucaju turbinsko-raketnih pogona, itd.
porer je napisao/la:2. Vodik koji se ubrizga skupa sa smjesom zraka i goriva detonira u trenutku opaljenja svjećice. Tako se kapljice goriva razbiju u manje i u fazi izgaranja veća količina goriva uspije sagorjeti prije ispuha. Na taj način ostvarena je bolja efikasnost.
Vodik se pretvara u vodu kod izgaranja - znaci 60 godina stari sistem boost-a s vodenom parom. Samo sto sto se ne ubrizgava para nego se formira tokom izgaranja. Efikasno na kratke staze, super-stetno na duze. Davno ispitano i potvrdjeno. Idemo dalje..
U slucaju Papinog Perkinsa - odprilike dvije litre tzv. HHO plina na usis od 5m³ zraka po minuti - tehnicki ti je to 0.1% tzv. HHO plina u minuti ukupnog protoka. Da mu ubrizgas rasprseni nitroglicerin ne bi niti osjetio - u tom omjeru...
porer je napisao/la:3. IOB vodika je najveći od klasičnih goriva i iznosi oko 130. Znači, može ga se tlačiti bez opasnosti od samodetonacije (samozapaljenja) pa njegovo izgaranje unutar cilindra pokreće ili svijećica (benzinski motor) ili zapaljenje dizela pod pritiskom (kod dizel motora).
Vodik sam po sebi ne gori, nego pomaze gorenju u kombinaciji sa drugim plinovima i vjerojatno mislis na RON koji se takvim nacinom dodavanjem vodika manipulira, pa se mora mijenjati kompresijska vrijednost, smanjivati dotok goriva i cijelo cudo ostalih zahvata....
Ali kolike su te kolicine na kojima se misticni HHO sustav temelji, ispada relativno bezopasno i prilicno upitno efikasno, kao sto je prof. Barbir, mnogi drugi pa i NASA jos 1977 navela, par posto i na zalost vrlo privremeno i ograniceno. Ukratko - industrijski neisplativo.
porer je napisao/la:4. Proizvodnja plina je u potpunosti sa Faraday-ovim zakonom elektrolize. Nema tu nikakve magije, stvar je samo u tome da se ne radi o staklenki s uronjenim žicama (koju ti kao ne-Baltazar zamišljaš) nego o visokoefikasnim generatorima koji su vrlo blizu maksimalnih vrijednosti koje je propisao Faraday.
Tu nema odvajanja plinova pa, se opet vracamo na tzv. HHO plin - koji je samo jos uvijek u omjeru 2:1, a ne cisti vodik. Da li pomaze detonaciji? Da, to i je - knallgas, praskavac, oksihidrogen. Da li je to provjerena tehnologija u automotivnoj industriji? Ne. Da li je to isplativo u odnosu na utroseni materijal, energiju i krajnji rezultat? Ne. Zasto je takva tehnologija marginalizirana? Zato sto su dokazi i sustavi netransparentni, mistificirani i ne temelje se na znanstvenoj metodi, a rezultati su upitni i senzacionalisticki.
porer je napisao/la:NAPOMENA: Ne zavaravaj se da sam ovo pisao zbog tebe. Napisao sam to zbog ostatka foruma koji ne nastupa s uvredama kakve ti sipaš.
Ako je prof. Baltazar uvreda onda se zbilja ispricavam i po n-ti put uopce nisam mislio na tebe. Usput ovo je javni forum i pisemo zbog drugih ljudi ne samo zbog sebe.
porer je napisao/la:NAPOMENA2: Nije istina da svjetske kompanije ne istražuju ovaj sistem. Za sada su to Toyota, Nisan i BMW sigurno, vjerojatno i ostali.
Naravno i to vec godinama. Problem skadistenja cistog vodika, katalizatorske proizvodnje, iskoristivosti energije kretanja u omjeru, ali vise u svrhu proizvodnje struje u vodickim celijama , a ne kao dodak benzinu ili nafti u komori za izgaranje. Razvijaju se i motori na vodik i svasta se radi da bi se izbjegla naftna ovisnost i potrosnja. Mislim da svi jedva cekaju neke konkretne rezultate. Za sada je proizvodnja vodika 20 puta skuplja od proizvodnje nafte za istu gorivu i kaloricnu vrijednost. Na zalost.