MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

Re: MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

PostPostao/la teo_ribar » 02. 03. 2012. (14:17)

kapo.....meni je osobno baš gušt po leti se stat na 4 i poć dizat mriže.....iako znan da ću po tako teplomu moru ćapat kuac............i da će vjerovatno mriže i barka bit ko da san ribaril va najvećoj kanalizaciji aš je cvat mora..........ali MENI su to gušti............. i tako svaki ima svoje

ceko za tvoji odgovori :thumbup:

sva priča o limitima ulova kad se govori o mrižami nema smisla........pa nemoren ja bit celu noć nad mrižun i kad se ulovi 4,99 reć..... SAD JE DOSTA.....i ajmo dizat mriže

va tih 200 metri se zna ćapat ni ribica.............a nekad se va 50 metri zna ćapat i 200 kil

tako da se to o tim težinskim ulovimi može raspravljat samo o onim kategorijama kamo ti osobno utječeš na ishod ulova....... panula, kančanica itd....

najveći problem MR je da se pojedini ribari ponašaju ko profiji.....i da se kalaju na xy metri mriž....i prodaje se riba na svakodnevnoj bazi ...a jedno rješenje za to je :

ceko je napisao/la:Kako je ono reka moj rođak barba Ivo - neka rade institucije pravne države..

ali kod uvođenja reda treba počet odjednom od svih struktura ribolova......

znači od sportaša i rekreativaca ki love i prodaju xy kil ribe............MR ki hitaju xy metri i prodaju xy kil ribe.......i nakraju profija koji rabe razno razne alate tokom cijele godine

ali izgleda da u državi nema volje za uredit sve to..............pa su eto našli solomunsko riješenje..............ukinut mali ribolov

VUK SIT OVCE NA BROJU :thumbdown:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la Bullitt » 02. 03. 2012. (14:30)

Pape je napisao/la:...prvo i jedino...ovo tradicija...ko je živija sa ljudima na otocima, ko je bija sa njima, zna kako ti ljudi žive, i kako bacaju mriže danas, tako su i bacali prije 20-30 godina, pa i više. iste mriže su neki naslidili i od očeva, didiova...šta bi ih sad tribali polit benzinom i zapalit? išli su na more, uvatili za jist, i idući put išli opet kad je pofalilo za obid. u međuvremenu bi otišli u poje, oko maslina, trsja, neko je ima i kojeg tovara, neko neko blago...i tribalo je radit i oko toga...a na more se išlo nekad svaki dan, nekad cilu šetimanu se ne bi izašlo...zavisno od toga šta je bilo prioritet, poje ili more. onda su došle 90-te, i ko da je nešto kliklo, odjednom su se počeli nabavljat brodi, kilometri mriža, puretići, kilometri parangala, i pojedinci su se počeli naoružavat do zuba za na more...u moru ribe koliko oćeš, a stranci i novopečeni tajkuni....gladni...ja ni moji doma nismo do 90-tih pa i nešto kasnije nismo znali šta je to restoran!...pojam je bija otić u hotel Issu, ili Biševo na slaju!...onda su počeli izvirat razni likovi, koje do prije par godin niko nije zna da uopće postoji na ovome svitu, naselili se i postali "lokalci" i samo na more, deri i deri po cile dane i noći...kad se sitin koja se riba čupala, i na tone...jer i cina ribe je skočila...traži se dobar bokun na svakom koraku....ovi lokalni šta su oduvik bili tu i lovili, u početku im je bilo zanimljivo to sve gledat, međutim su se brzo osvistili...bilo je svega po moru i portu...međutim za qr@c...bila su i dva-tri lokalca koji su prihvatili novu igru i oni derali...ti su bili najglasniji i "uvaženi" članovi lokalnog "mišljenja". danas imaju po tri kuće i na desetke apartmana. sve izgrađeno na ribi.i tu nije bija kraj...ribe sve manje, restorani "gladni", oprema za fišing sve dostupnija i žešča. svaka pi_d@ nabavlja brod, nabavlja na tone alata, i svaki dan po moru. čupaj i dalje ono šta je preživilo. oko Visa ka poznatoj destinaciji di ima ribe, par godina to je bilo čudo koliko se tu kilometara mriža, parangala, plivarica, koća, sportskih, malih, stranaca vrtilo i čupalo...čupaj, brajo čupaj...slika iz tog razdoblja sa trofejima koliko očeš...ovi lokalni su ostali di i jesu, jer ča će on sad ić kupit pušku, nabavit rokel sa ščapom, varalicu Rapalu...ča je to?!?...ostali su u kajićima sa pentama iz 80-tih i sa svojim mrižama šta su imali i prije. Jugoplastikina pasara 4,60 je bila najmoderniji brod u portu. bilo je i drvenih, ali najviše pasara 5-6 metri. kad bi se neko pojavija sa Gradacen, ko da je doša Abramović sa jahtom! par profija su imali veće drvene i to je bilo to. bija je i koji stari leut 7-8m i taj je bija ka "imučniji" sa brodom i stari mačak po moru, al su brode držali u Paizu, nisu u selu....i prolaze godine, onda riba je već "izumrla" od pustog streljanja, međutim nije tu kraj...sad nastupaju oni koji su vidili da se od mora ka da dobro živit i iako su zakasnili skoro 10-tak godina, nabavljaju brode nemilu i još ubojitiju opremu i sad tari i ono šta je uspilo izmač ovima prije...ni kamen na kamenu ne ostaje...međutizim nisu se obogatili ribom priko noći ko ovi prije, i sad im svaka udica po moru smeta, svaka mriža lokalna milijun puti zakrpana, svaki qr@c šta po moru uopče plovi....sve to triba ukinit...eeee....a da ne kažen da su neki od tih ošli u ilegalu...a tih je najviše...pa sad mriža po moru nesinjanih, parangala nesinjanih...toćaju se dan i noć da se ka jel "preživi"...jer on jadan sad živi od mora u kojem nema ničeg...eeee.... a ovi lokalci, velika većina njih ostadoše di jesu, iste pasare al jedino sad nisu više tomosi, već jamahice, tohatsuji....iste mriže, ide na iste pošte di je iša i prije 20-30 godina prije cile halabuke...i sad triba njega i njegovu mrižu ukinit...ja san protiv!

Pape svaka čast na ovom postu, SAVRŠENO si sažea stanje na moru, nažalost je točno tako :thumbdown:
Bullitt
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Nautika 500K2 poludeplasman,VB 2T 15ks

PostPostao/la sinitram » 02. 03. 2012. (15:08)

Ka i u svemu, drzavne institucije ide krivim putem, umisto da povataju sve koji su u krivolovu, naprave reda na peskarijama i uvedu reda po moru ovi se ovatili malog ribolova, hebate budala. Pa ali im nije jasno da bi mogli napunit drzavnu blagajnu sa kaznama da nemoraju uopce mislit na krizu!
Nema sta, mali covik ka i malo ribarstvo uvik najb..e
Skoro svaki dan mi dodje da pokupim zenu i dicu i otra ja vanka pa lipo doma dolazit ka furesta!
Ko da je ciloj drzavi neko odstranija mozak!
Pape : Istina ziva sve sta si napisa, moji su iz Komize pa znam iz prve ruke, ko da sam ja pisa!!! :thumbup: :thumbup:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la pucenjak » 02. 03. 2012. (15:53)

ceko je napisao/la:Moje ideje i prijedlozi su, za početak:
- Da se ne ukida :mrgreen: :
- Prodaja uopće nije bitna i nju ne treba ni spominjati;
- Mali ribolov se može svrstati pod rekreacijski (odnosno dodati mu mreže);
- Ograničiti veličinu plovila, snagu motora i samim time odrediti udaljenost od obale i ribolovnu zonu (neka profesionalci mogu di mi ne možemo);
- Vezati ribolov uz mjesto prebivališta;
- Da se odobrenje bar može nasljeđivati (ako se već ne izdaju nova - što nije OK i o tome se može raspravljati, ali kada ukinu bit će kasno za rasprave);
- Dužina mreža neka ostane kao i do sada bar tih 200 m, neka dodaju i popovnice, razlog je jasan - i ja bi jastoga, šampjera, veliku škarpinu i općenito veću ribu koja se ne može uloviti u prosticu ili je takva riba samo za bogate ili turiste?);
- Dob kao kriterij nije bitan, a ni ovaj socijalni.

Gore su navedene smjernice sa kojima se slažem. :thumbup:

Još bih dodao:
- kazne za prekršitelje da budu što rigoroznije uključujući i oduzimanje plovila i alata kod najmanjih prekršaja
- stimulirati policajce / ribarske inspektore s time da dobiju dio od prodaje zapljenjenih alata. jer izgleda kod nas ne može drugačije :evil:
- izbacio bih i geografski kriterij kao uvjet za zadržavanje / nasljeđivanje odobrenja - ipak pričamo o tradiciji
pucenjak
Member

Tip plovila: Kuster 15, Honda 40

PostPostao/la el passo » 02. 03. 2012. (21:01)

Na kraju, možda bi i trebalo ukinuti kvote, ukinuti i mali ribolov kao disciplinu, ali pod sportske alate staviti i recimo 1000 udica parangala i 500m mreža pa neka štetočine ( kojih ima u svim ribolovnim disciplinama )naprave svoje. Onda više neće ni trebati kvota, biti češ zadovoljan ako uloviš jednu do dvije ribice, a riba od pola kile će biti kapitalni ulov kao talijanima. Ma koliko to zvučalo cinično takav je rasplet sve izgledniji. Recimo za primjer 90-tih kočari nisu plakali kao danas ( bez obzira na cijenu nafte)
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la ceko » 02. 03. 2012. (22:38)

@el passo: jesi li izvadio ove godine dozvolu?
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la lupis » 03. 03. 2012. (11:32)

pucenjak je napisao/la:- stimulirati policajce / ribarske inspektore s time da dobiju dio od prodaje....

ovo ti je dobra ideja
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la el passo » 03. 03. 2012. (19:27)

ceko je napisao/la:@el passo: jesi li izvadio ove godine dozvolu?

jesam zašto?
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 03. 03. 2012. (19:42)

el passo je napisao/la:jesam zašto?

Zamisli da dogodine više ne smiješ jer je neko rekao da si štetočina na moru...
Ali možeš nešto drugo (a to te ne zanima)..
Eto tako se nekako ja osjećam kada se govori o malom ribolovu.. Na moru sam se rodio, sa mrežama odrastao, učio od oca krpati, armivati, slušao priče, pamtio pošte i sad ovako? Da je fer? Ma nije stari..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 03. 03. 2012. (20:03)

Nisam rekao da su isključivo mali ribolovci štetočine. Ja tebe mogu približno razumjeti jer npr. jako volim baciti parangal za ugora 2-3 puta godišnje iako znam da taj alat nema veze sa sportskim ribolovom ali više neću jer mi se za to zadovoljstvo neda plačati dodatnih 300kn.

Evo tebi jedno pitanje. Kako bi ti reagirao da dođeš na svoju poštu i ja ti zabranim da spustiš mrežu?
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 03. 03. 2012. (20:33)

...a to je nešto drugo, šta se tebi ne da plačat....

...a Ceko može odgovorit na tvoje pitanje kontrapitanjem...a kako bi ti reagira da ti neko zabrani da ti spustiš kančanicu?....isti kua...

...mislim da ste i jedan i drugi krenili sitničarit i prema svađi oko pizdarije...ne triba nikog zabranit, triba imat miru, poštovat more...da bi more sutra poštovalo našu dicu...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la ceko » 03. 03. 2012. (20:47)

Dva puta godišnje?
A ovo za poštu - nema moje tvoje, ko prvi dođe njegova je pošta.. Ja bi iša na drugu. Evo npr. od starine red je pitati ako se baca u neku uvalu (govorim za Hvar) di ima nekog da li će oni možda baciti tamo i pravilo je bilo da se manji alat uklanja većem.. To su neka od pravila kojima me otac učio, ali danas malo tko mari za to.
Recimo meni najviše smetaju ronioci koji uredno dođu gliserom na sinjale (ili blizu njih) i rone preko parangala, mreže (isti se bune ako netko dođe brodom blizu njih, ja inače poštujem njihove bove) ili.. Ovakvih primjera ima milion (neću nabrajati jer to ne vodi nikamo), ali to je pitanje kulture pojedinca, a ne kategorije ribolova.
@ Pape: El passa znan iz viđenja (leža san na njegovom odjelu) - nema svađe.. Samo rasprava.. :thumbup:
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 03. 03. 2012. (22:09)

Da doslovno 2-3 puta. Ne treba mi više jer nalovim dovoljno.
Definitivno rasprava :thumbup:
Poanta mog pitanja je sljedeća. Ako ja panulivam a najčešće nas ima par, a neko nam spusti mrežu, automatski nam je " zabranio " da mi tu lovimo. Znači lovim na potezu recimo 500 m gore-dole i dođe neko pa baci mrežu. Nije fer. Zašto bi njegov alat bio u prednosti nad mojim? Ako je profi, nema problema, čovjek od toga živi. Koliko mi se puta desilo da dođem u valicu, lovim lignje, dođe čovjek i spusti mrežu. Ja se mogu j....Doslovno me je potjerao
Dobro, ima tu i primjera suradnje, jednom je dopunac spuštao mrežu di panulivam pa sam ga pitao koliko je visoka i dali mu smeta tih po urice panulivanja. Reko je da ima 4m pa da pazim. Ja sam mu odgovorio ako se i slučajno desi da zapnem da ću pustiti panule u mreži pa će ih vratiti drugi dan (nije se desilo :) )
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 03. 03. 2012. (23:01)

Treba uzet u obzir i to da su veća mjesta kao što je Pula, ali i Medulin stvarno krcata brodovima, ribarima, sportašima, rekreativcima, a ima malo prostora.. Ali šta je sa otocima i malim mistima di imaš malo ljudi općenito, a pogotovo onih koji ribare, mladih sve manje i sada onima koji su ostali doma i to im zabranit(?). Dole stvarno nema tih gužvi koje viđam ovdje, a mora i mista koliko hoćeš..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 04. 03. 2012. (09:51)

ceko je napisao/la:Treba uzet u obzir i to da su veća mjesta kao što je Pula, ali i Medulin stvarno krcata brodovima, ribarima, sportašima, rekreativcima, a ima malo prostora.. Ali šta je sa otocima i malim mistima di imaš malo ljudi općenito, a pogotovo onih koji ribare, mladih sve manje i sada onima koji su ostali doma i to im zabranit(?). Dole stvarno nema tih gužvi koje viđam ovdje, a mora i mista koliko hoćeš..

Meni je najbolji post u ovoj temi napisao zorica, čak sam ga i citirao. Nije isto živjeti na kopnu ili na otoku. Tamo su drukčiji uvjeti i tamo je mreža način života i preživljavanja.
el passo
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.