MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

Re: MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

PostPostao/la komarčeros » 28. 02. 2012. (20:54)

kad bi se za prodanu(kupljenu)ribu izdava racun,nikakvih problema vise nebi bilo,u tome je cila filozofija.
Hrvati iznad drugih Hrvata i time veci Hrvati od onih "drugih" po raznoraznim zaslugama, sve profesori prava, predstavnici ugnjetavanih, strucnjacu u brodogradnji, cuvaoci ribolovnih tajni, umjetnici u ocitavanju propulzije...
komarčeros
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara 6,5m DMB

PostPostao/la zorica » 28. 02. 2012. (21:47)

Ima i jedan drugi problem. Ja bi vrlo rado svakom izda racun. Aj nadji mi restoran ili dva ili pet njih i reci vlasniku da triba riba bit priko racuna i ako se slozi mos mu odma dat moj broj mobitela.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la lupis » 28. 02. 2012. (22:28)

wildstar je napisao/la:Cili život bacam mriže najprije ko dopunski ribar kako se prije zvalo ,zatim par godina profesionalni ,onda nakon ulaska u drugi posao mali ribolov.Zašto ne bi moga i dalje,jer imam prosticu za uvatit mola i pokoju trlju tako da jedva skupiš i za sebe a kamoli za prodat.Te gluposti oko drvenih brodova i slično ne pušim ,imam plastični brog sa malim motorom i vitlom bez motora i hidraulike zašto bi ima drveni brod i zajebava se pituravat,kad ne moram jer nemam vrimena za to.Na more uglavnom idem stalno osim u lito jer sam onda zauzet.Kontrola nije opče potribna na moru ka šta je reka pomočnik ministra kučić nego po peškarijama,pojačat inspekcije.

dobro,nisi baš sve "ubra"....,uvatio si se "drvenog" ali ipak je to karikirano rečeno,znamo da neće do tog doć nikad ali treba ić u tom smjeru,pa makar do pola puta.....ajd nek bude i plastika ako mora,ali nemoreš ti se furat na neku tradiciju i kako "to" radiš ti i familija oduvik,a u isto vrime brod ti je 4x brži(znači da moreš ić tamo di ti ćaći nikad ni palo napamet),koristiš 10 pomagala o kojima ti preci nisu ni znali,nema to veze s tradicijom i spikom "mi tako tu s kolina na kolino",od toga nije ostalo ništa osim što ti je možda plovilo vezano tamo di je nekad bila djedova gajeta,eto tako je to...,tako da svatko tko počne spominjat djeda,tradiciju i "oduvik" nek najprije razmisli što mu ćaća i djed nisu imali od toga što imamo danas.
Dalje,kontrola na ribarnici,he-he....,pa ko tamo gubi vrime,riba je prodana prije nego se ulovila šta je vama,zna se i kupac i cijena,zna se di riba završava i tko ju jede,mi smo po statistici na začelju po konzumaciji ribe,he-he jel to stvarno tako?Ono što sam htio reć je da ML nije problem,nego sve zajedno,ML,RL i SR,a i profesionalni..,ali tome smo sami krivi,tko je donio ovakve lipe zakone prije ulaska u EU to se zna he-he,kao i di je predlagaču i donosiocu zakona izborna baza.
ML nije nikakav problem,problem je širi,a tkoje direktno i indirektno podržao takve odluke koje će dovest do njegovog ukidanja zna se,sad morete svi skupa doli stavit onog smajlića koji tuče glavom u zid....,sad je prilika...,e da al nemojmo o tome ovdi nego o tome ča sadimo po vrtu,koji grund treba za fasadu i ča smo jeli za ručak i ajmo dalje po starom ...
ča se mene tiče meni netreba više od 50 udica parangala,jedna Viška,jedna lagana i dvi kančanice....,ko voli mriže nek mu bude i to u nekoj minimalnoj ali minimalnoj dužini,ja mialim da bi i Monty P. s tim bio zadovoljan itekako...
ja mislim da je jednom normalnom ribiču dosta jedan zubo dnevno,ko ga more ulovit pa koj će mu kujac dva-tri-pet komada,kad ga bude htio jist opet pa ča ni bolje ulovit friškog nego odleđivat (ako ga je on sam uopće zaledio)..,neki dan čitam lik sam natukao puškom oko 20-25 kila ribe i bez blema sve objavljuje ,autorizirano....,ljudi gutaju takve priče,legende heba te..,... mislim se šta da je ta riba ulovljenja nekom mrižom,što da je tu reportažu napisao neki grezi bezubi lik...,šta bi onda bilo...,lika bi razapeli odmah...

a najjaći je lik neki dan u "moru" koji je sedamdesetpete lovio po 200 kašeta šampjera na noć i sad se pita di je riba,zašto nema ribe,i kako bi trebalo uvest lovostaj a da mu država za to vrime da plaću....,e da i za to sad treba glasat,ja sam za,da se svim tim likovima koji su potaracali ribu sad plati 3-4 neradna miseca da se riba malo obnovi i da mogu opet tuć po svom....,a heba te jesmo svemirci.....

koju muziku slušate?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dezutilo » 28. 02. 2012. (23:38)

Ja jesam "profesionalac" i "mali ribar". I to znači da kao obrtnik plaćam 1789,oo kn mjesečno za doprinose , plus porez na tvrtku i ostala davanja, ali ne bavim se u putpunosti ribolovom.

Ali također imam i ovlaštenje za mali ribolov. Ako zatvorim obrt više nema ribanja , a ovim zakonom gubim pravo na obavljanje malog ribolova.
I što onda?

Živit na otoku a ne moć bacit mrižu za ćapat obid? Da! Ali mali ribari prodaju ribu na crno, bacaju nedozvoljene mreže??? Ma avidiš ti! Onda zabranimo svima vozit auto jer mnogi voze brže od propisanog, jer se ne vezuju i ugrožavaju druge koji se drže zakona ! Zabranimo ugostiteljima radit jer neki ne prijavljuju promet! Zabranimo gradit kuće, jer postoji divlja gradnja! A koliko od profesionalnih ribara prijavi sav ulov i prijavi sav prihod od prodaje?

Zakon je tu je da ga se poštuje, jer presupcija počinjenja protuzakonitog dijela pojedinca ne smije diskriminirati poštenog građanina.

Ovaj Zakon je rađen prema nacrtu Ceha profesionalnih ribara, bivši državni tajnik za ribarstvo je kao višegodišnji predsjenik istog u sukobu interesa i to nije Zakon za svih, to je Zakon koji pogoduje manjini.

Ali zamolio sam da to ne bude predmet ove rasprave. Ne pišem ovo zbog sebe, već zbog svog oca, brata, susjeda, mnogih otočana i primoraca koji nakon 2014. gube pravo na bacanje 100m mreže, 3 vrše i ostalog dozvoljenog alata iz Ovlaštenja za mali ribolov.
Da li postoji ijedna škola di će naša dica naučit armat mrižu, pratit kuranat, plimu i oseku, Misec, i kako bacat mriže i parangale i ostale ribarske nauke, osim one kroz koju su nas naučili naši didi, očevi, barbe?

Ako se ovo zabrani nestaje TRADICIJA, jer ribarsko znanje nije materijalno, niti je napisano već je usmena predaja i praksa koja se prinosi s kolina na kolino još do Ilira!!! Radi se o rudimentalnom pravu svih koji žive uz more da ulove ribu za obid. I nitko me ne može uvjerit da to pravo netko ima uskratit!

MOLIM JOŠ JEDNOM DA SE JAVLJAJU ONI SA KONKRETNIM PRIJEDLOZIMA VEZANO ZA IME TEME!

Hvala.
dezutilo
New Entry

Tip plovila: MRKAN 27-samogradnja motosailor- Perkins 4.50

PostPostao/la Pape » 29. 02. 2012. (00:24)

Dezultilo slažen se ja da se ne ukida ti mali upravo radi tih ljudi koji još uvik bace mrižicu/paranga/vršu i donesu za obid. i ako im se zalomi koje kilo više, pa šta i da prodaju to kilo dva. i tako se prije od davnina radilo, vatali su za se ili za trampu da prominu za kil brašna...i bilo je tad ribara po otocima više nego danas..i išle su družine svaki dan na more...i lovilo se, al se nije uništavalo, vatalo se za priživit i basta i takvi koji su još dan danas živi, neće on štetu napravit nikakvu ako uvati koje kilo više on će to izist, neće završit priko bande ako se javi da nevaja cina....ovo danas zadnjih 25 god, megalomanija, čupaj brajo dok ide, nema stat, šta više baciš više ćeš dignit...triba ne jednu kuću...nego pet napravit...uuuu ebate kad se sitin...i onda, e sad triba zaštitit tunu, zaštitit ovo, zaštitit ono, sad triba ovome ograničit na ovoliko, onoga ukinit, ovoga da više nema nit pod razno...pa jebate irud... zna se poimenice ko je ribu ubija i satra, svako selo, misto, grad zna ko i šta i ne moran ja upirat u nikoga prstom...samo jel, javna tajna... :twisted:... ...i onda opet udri po onomu koji da je ostalo po njegovu, ribe bi još uvik bilo u moru ko i nekad...

ma mrzin ove teme, samo se švogan...i ne znan koju kua uopće pišen...i komu...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la riberer » 29. 02. 2012. (01:19)

Zato te i pitam što si, profesionalni ili mali, jer mali ne smiju prodavati ribu ... a prodavaju. Da bi je mogli prodavati nije toliko bitno to da li će izdati račun ili ne, važnije je da plate porez na to što ostvare od takve prodaje. Kao i u drugim zemljama gdje postoji mali ribolov (nije istina da ne postoji) i reguliran je, osim alatima i iznosom koji takvi ribari moraju platiti da bi se njime mogli baviti (i prodavati): manje od "velikih". Ne vidim u tome baš ništa čudno.

Zaista je čudan je ovakav slijed razmišljanja kojeg navodi dezutilo, no nije nimalo rijedak, a vjerovatno je i najveći razlog da je mali ribolov u "krizi":

dezutilo je napisao/la:Živit na otoku a ne moć bacit mrižu za ćapat obid? Da! Ali mali ribari prodaju ribu na crno, bacaju nedozvoljene mreže??? Ma avidiš ti! Onda zabranimo svima vozit auto jer mnogi voze brže od propisanog, jer se ne vezuju i ugrožavaju druge koji se drže zakona ! Zabranimo ugostiteljima radit jer neki ne prijavljuju promet! Zabranimo gradit kuće, jer postoji divlja gradnja! A koliko od profesionalnih ribara prijavi sav ulov i prijavi sav prihod od prodaje?

Ovakvim se načinom razmišljanja mali ribolov neće spasiti. I ne samo on. Trebalo bi krenuti od sebe, ne dolaziti u "napast" da se "stečeno pravo" iskorištava na račun drugih koji to pravo nemaju (zašto bi to trebalo biti samo na otocima, zar ja nisam sa istoga mora i nemam "pravo na tradiciju"), a pozivanje na tradiciju u takvom kontekstu i pravima u vremenima koja su davno prošla je, nažalost, samo hipokrizija. Čast izuzecima.
Dvolično bi bilo i zatvarati oči pored prizora koji se vide u gotovo svim mjestima (ispred trgovina) duž obale i na otocima. Znam da je situacija teška, na neki je način uvijek i bila ili su to bile samo potrebe manjine, no to nije i neće biti dovoljan razlog da se pozivajući na nepravilnosti, koje vidimo svakodnevno oko nas i mi sami počnemo (ako već nismo) ponašati istovjetno. Mora se nešto promijeniti.

Mislim da je ovo dovoljno materijala da se počne govoriti konkretno o problemima u ovoj temi: kako bi trebalo urediti mali ribolov na način da pravila budu transparentna, da pritisak malog ribolova na more bude u granicama razumnog, da "stečena prava" odgovaraju i stečenim obavezama, da se sutra zna gdje će loviti mali ribari, a gdje "veliki", kako bi trebala biti regulirana prodaja, bez svih onih suvišnih stvari (cehovi, očevi, tajnici ...) koje bi samo mogle omesti konstruktivan razgovor.

Polazeći od sebe ... što bi željeli imati i što smo spremni dati da bi to imali ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la ceko » 29. 02. 2012. (11:26)

Riberer, više puta sam pročitao tvoj post.. Prvo sam ga shvatio u negativnom kontekstu, a kasnije sam uvidio da i nije sve tako, evo dobro je..
Smeta me šta se govori da mali prodaju ribu i to je prihvaćeno kao argument za ukidanje kao normalna stvar, a isto je kao da se reče da su svi popovi pedofili, a nisu..
Ovakvim se načinom razmišljanja mali ribolov neće spasiti. I ne samo on. Trebalo bi krenuti od sebe, ne dolaziti u "napast" da se "stečeno pravo" iskorištava na račun drugih koji to pravo nemaju (zašto bi to trebalo biti samo na otocima, zar ja nisam sa istoga mora i nemam "pravo na tradiciju"), a pozivanje na tradiciju u takvom kontekstu i pravima u vremenima koja su davno prošla je, nažalost, samo hipokrizija...

Tu se slažem s tobom da bi trebalo omogućiti svima, ali ne mogu se složiti da su otočani kao i svi drugi, nisu - manjina su u vlastitoj državi u pravom smislu riječi, mnogo je stvari koje život na otoku čine drukčijim od onog na kopnu (možemo i o tome, ali ko nije probao ne može znati) jedna od njih je i uloga ribolova u životu.. Nemojte razmišljati o ljetu i godišnjem kada se spomenu otoci jer kada turisti odu plaže i ulice ostaju prazne, a život na otoku je težak, pust, usamljen, hladan i mokar. Ne bi htio omaložavati značaj ribarstva za nikoga, ali ipak more je na otoku sa sve 4 strane..
A šta se tradicije tiče, to ide ovako nekako:
slika
slika
I još nešto o tradiciji - nemojte misliti da je iseljavanje otoka stvar prošlosti - i danas se mladi iseljavaju i to je dio naše "tradicije", šteta da malog ne držim na krilu na svojoj teraci doma, nego na podstanarskoj daleko tamo di ima posla.. Kao šta je Škoro pjevao "Ne dirajte mi ravnicu" moga bi i ja zato - ne dirajte mi ravnicu..

Mislim da je ovo dovoljno materijala da se počne govoriti konkretno o problemima u ovoj temi: kako bi trebalo urediti mali ribolov na način da pravila budu transparentna, da pritisak malog ribolova na more bude u granicama razumnog, da "stečena prava" odgovaraju i stečenim obavezama, da se sutra zna gdje će loviti mali ribari, a gdje "veliki", kako bi trebala biti regulirana prodaja, bez svih onih suvišnih stvari (cehovi, očevi, tajnici ...) koje bi samo mogle omesti konstruktivan razgovor.

Polazeći od sebe ... što bi željeli imati i što smo spremni dati da bi to imali ...

E, to je to šta nam treba da bi probali napraviti nešto za očuvanje malog ribolova!
Moje ideje i prijedlozi su, za početak:
- Da se ne ukida :mrgreen: :
- Prodaja uopće nije bitna i nju ne treba ni spominjati;
- Mali ribolov se može svrstati pod rekreacijski (odnosno dodati mu mreže);
- Ograničiti veličinu plovila, snagu motora i samim time odrediti udaljenost od obale i ribolovnu zonu (neka profesionalci mogu di mi ne možemo);
- Vezati ribolov uz mjesto prebivališta;
- Da se odobrenje bar može nasljeđivati (ako se već ne izdaju nova - što nije OK i o tome se može raspravljati, ali kada ukinu bit će kasno za rasprave);
- Dužina mreža neka ostane kao i do sada bar tih 200 m, neka dodaju i popovnice, razlog je jasan - i ja bi jastoga, šampjera, veliku škarpinu i općenito veću ribu koja se ne može uloviti u prosticu ili je takva riba samo za bogate ili turiste?);
- Dob kao kriterij nije bitan, a ni ovaj socijalni.
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la dezutilo » 29. 02. 2012. (11:52)

dezutilo je napisao/la:Zakon je tu je da ga se poštuje, jer presupcija počinjenja protuzakonitog dijela pojedinca ne smije diskriminirati poštenog građanina.

Riberer , prenio si moje razmišljanje u kojem sukobljavam imaginarno malog i profesionalnog ribara , a nisi citirao najvažniju misao.

Upravo o tome govorim.

Ja ribu ne prodajem! Ja ne živim od ribolova , već mi je ribolov potreba samo po sebi budući živim na otoku!
Ne prodajem ribu ni kao mali ni kao profesionalni. A veliki dio malih ribara to ne čini.

Poznajem par krivolovaca koji stvarno love ogromne količine ribe i prodaju stalno ribu, ali koji paradoks... oni nemaju nikakvo ovlaštenje ni za profesionalni, rekreativni ili mali ribolov! Jednostavno krivolovci su! Na njih ovaj Zakon ni ne utječe!
Ali utječe na mene koji u jesen bacan geraricu, sad zimi bukvaru, u lito prostricu i to samo da ćapan štogod za gušt i za obid - i želim svoja dva sina naučit isto!
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
dezutilo
New Entry

PostPostao/la lupis » 29. 02. 2012. (12:39)

mene samo zanima di su se u međuvremenu izgubile specifičnosti tako često spominjane u kontekstu loše vođenih pristupnih pregovora vezanih za ribarstvo i život na priobalju...,jesu one negdi po zagrebu ili osjeku,di su...???

Zar nije ML potvrda tih specifičnosti?

Kako bi bilo kad bi u HR postojalo Rekreativno mljekarstvo,Sportsko mljekarstvo ili Malo mljekarstvo?Jel bi se tko bunio.Jel bi imali mi na obali pravo glasat protiv ukidanja Rekreativnog mljekarstva?Ja imam prijatelja koji ima 5 krava onako sebi za gušt,jel u redu da ne kupujem mliko u butigi nego da mi ga on pokloni ko prijatelju,da ne proljeva ...???

Ajmo se složit pa kaićima do ZG u prosvjed,blokirat prilaz Jarunu .

Cila obala će postat jebena dvomisečna spavaonica,a ML je kap u moru!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Denis1 » 29. 02. 2012. (12:46)

lupis je napisao/la:mene samo zanima di su se u međuvremenu izgubile specifičnosti tako često spominjane u kontekstu loše vođenih pristupnih pregovora vezanih za ribarstvo i život na priobalju...,jesu one negdi po zagrebu ili osjeku,di su...???

Zar nije ML potvrda tih specifičnosti?

Kako bi bilo kad bi u HR postojalo Rekreativno mljekarstvo,Sportsko mljekarstvo ili Malo mljekarstvo?Jel bi se tko bunio.Jel bi imali mi na obali pravo glasat protiv ukidanja Rekreativnog mljekarstva?Ja imam prijatelja koji ima 5 krava onako sebi za gušt,jel u redu da ne kupujem mliko u butigi nego da mi ga on pokloni ko prijatelju,da ne proljeva ...???

Ajmo se složit pa kaićima do ZG u prosvjed,blokirat prilaz Jarunu .

Cila obala će postat jebena dvomisečna spavaonica,a ML je kap u moru!

Razlika je samo ta sto je mljekar to proizveo a seljak zasadio....a mi samo beremo a nitko ne sadi.Do kada? :wave:
Denis1
Member

PostPostao/la lupis » 29. 02. 2012. (13:20)

pa ako sam pojedeš grozje koje si posadio,ako sam popiješ svoje vino,ako sam potrošiš svoje ulje zar to nije dovoljno....,ne,nego treba još i drugom ponudit....,ali to nije problem ML,njegov je problem što u Zagrebu nitko na njega nemore ostvarit pravo,pa ajmo njega ukinut....
Zašto ne ukinu sportski i rekreativni ribolov,a ne ostave Mali na kojeg bi imalki pravo samo ljudi s obale,a ostalo nek se prozove Vikend ribolov,dozvole maximalno trodnevne ,po 100 kn dan ...,e tada bi se stvarno priznale specifičnosti a ne bi se samo njima prigodno mahalo.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la riberer » 29. 02. 2012. (13:56)

ceko je napisao/la:Riberer, više puta sam pročitao tvoj post.. Prvo sam ga shvatio u negativnom kontekstu, a kasnije sam uvidio da i nije sve tako ...

Ne nije uopće u negativnom kontekstu, mali ribolov bi trebalo održati.

dezutilo je napisao/la:Riberer , prenio si moje razmišljanje u kojem sukobljavam imaginarno malog i profesionalnog ribara , a nisi citirao najvažniju misao.

Nisam mislio da treba citirati, podrazumijeva se. :thumbup:

Htio sam skrenuti temu da se kaže nešto konkretno, kako si i tražio, prijedlozi i moguća rješenja, danas nije ništa besplatno i da bi se mali ribolov održao pravila bi trebala biti jednostavna, jasna i da se kontrolira njihovo provođenje. ceko je, na primjer, spomenuo socijalni status koji bi mogao imati smisla u određivanju visine naknade za vršenje malog ribolova (jer naknade će biti, ako ga bude), ali ne da bude potpuno isključen, zatim kako bi se mogla riješiti prodaja i kontrola tako ulovljene ribe (jer ako bude naknade, znači i da će se moći prodavati) i niz drugih pitanja koje traže konkretne odgovore. Odgovore koji bi mogli samo tako postati i prijedlog.

A mi ovdje govorimo o kravama ... :roll:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la dimulius » 29. 02. 2012. (14:47)

ne znan tocno cije su, ali cili drvenicki akvatorij je doslovno zatrpan mrizama.
niti mozes panulat, niti mozes lignjat, niti mozes ronit, niti mozes bacit tunju, jerbo se mrize niti ne dizu nego samo pritramakaju i vrate nazad.

Dignen se u 4 ure da bi bija prvi na braku, a tamo se uredno tocaju mrizice koje je neko potopija poza obida, nakon sta je popija par bevandi. I na taj nacin prisvojija taj komad mora. Ma bogati.

Sta se mene tice - odjebakis sa mrizama :thumbdown:
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la dezutilo » 29. 02. 2012. (19:44)

Riberer , nadam se da ćemo uspit, jer živit na otoku bez mriže to je .... a šta reć???

Ovako je bilo nekad....

Poslušajmo:
http://www.youtube.com/watch?v=64K2gfKu ... re=related
dezutilo
New Entry

PostPostao/la dezutilo » 29. 02. 2012. (19:49)

dimulius je napisao/la:ne znan tocno cije su, ali cili drvenicki akvatorij je doslovno zatrpan mrizama.
niti mozes panulat, niti mozes lignjat, niti mozes ronit, niti mozes bacit tunju, jerbo se mrize niti ne dizu nego samo pritramakaju i vrate nazad.

Dignen se u 4 ure da bi bija prvi na braku, a tamo se uredno tocaju mrizice koje je neko potopija poza obida, nakon sta je popija par bevandi. I na taj nacin prisvojija taj komad mora. Ma bogati.

Sta se mene tice - odjebakis sa mrizama :thumbdown:

Ja bacan mriže navečer i ujutro vadin u cik zore jer znan da će mi arbuna , triju ili okana izista babure... Da će bukvu načet sipa ili lignja. Girarica stoji u moru 2 ure , jer inače ili s grujen ili dupinom imaš posla.
Zašto ne prijaviš te ribare pomorskoj policiji? Najvjerovatnije su profesionalci, ko tu u mene, mriže im stoju i po dva, tri dana u moru, lovi se sipa i jastog , a ovo manjuši ako i iziju škakji nema veze , to ionako nemaju kome prodat! A moj Bože....!!!
dezutilo
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.