Moderatori/ce: riberer, Moderatori
wildstar je napisao/la:Cili život bacam mriže najprije ko dopunski ribar kako se prije zvalo ,zatim par godina profesionalni ,onda nakon ulaska u drugi posao mali ribolov.Zašto ne bi moga i dalje,jer imam prosticu za uvatit mola i pokoju trlju tako da jedva skupiš i za sebe a kamoli za prodat.Te gluposti oko drvenih brodova i slično ne pušim ,imam plastični brog sa malim motorom i vitlom bez motora i hidraulike zašto bi ima drveni brod i zajebava se pituravat,kad ne moram jer nemam vrimena za to.Na more uglavnom idem stalno osim u lito jer sam onda zauzet.Kontrola nije opče potribna na moru ka šta je reka pomočnik ministra kučić nego po peškarijama,pojačat inspekcije.
dezutilo je napisao/la:Živit na otoku a ne moć bacit mrižu za ćapat obid? Da! Ali mali ribari prodaju ribu na crno, bacaju nedozvoljene mreže??? Ma avidiš ti! Onda zabranimo svima vozit auto jer mnogi voze brže od propisanog, jer se ne vezuju i ugrožavaju druge koji se drže zakona ! Zabranimo ugostiteljima radit jer neki ne prijavljuju promet! Zabranimo gradit kuće, jer postoji divlja gradnja! A koliko od profesionalnih ribara prijavi sav ulov i prijavi sav prihod od prodaje?
Ovakvim se načinom razmišljanja mali ribolov neće spasiti. I ne samo on. Trebalo bi krenuti od sebe, ne dolaziti u "napast" da se "stečeno pravo" iskorištava na račun drugih koji to pravo nemaju (zašto bi to trebalo biti samo na otocima, zar ja nisam sa istoga mora i nemam "pravo na tradiciju"), a pozivanje na tradiciju u takvom kontekstu i pravima u vremenima koja su davno prošla je, nažalost, samo hipokrizija...
Mislim da je ovo dovoljno materijala da se počne govoriti konkretno o problemima u ovoj temi: kako bi trebalo urediti mali ribolov na način da pravila budu transparentna, da pritisak malog ribolova na more bude u granicama razumnog, da "stečena prava" odgovaraju i stečenim obavezama, da se sutra zna gdje će loviti mali ribari, a gdje "veliki", kako bi trebala biti regulirana prodaja, bez svih onih suvišnih stvari (cehovi, očevi, tajnici ...) koje bi samo mogle omesti konstruktivan razgovor.
Polazeći od sebe ... što bi željeli imati i što smo spremni dati da bi to imali ...
dezutilo je napisao/la:Zakon je tu je da ga se poštuje, jer presupcija počinjenja protuzakonitog dijela pojedinca ne smije diskriminirati poštenog građanina.
lupis je napisao/la:mene samo zanima di su se u međuvremenu izgubile specifičnosti tako često spominjane u kontekstu loše vođenih pristupnih pregovora vezanih za ribarstvo i život na priobalju...,jesu one negdi po zagrebu ili osjeku,di su...???
Zar nije ML potvrda tih specifičnosti?
Kako bi bilo kad bi u HR postojalo Rekreativno mljekarstvo,Sportsko mljekarstvo ili Malo mljekarstvo?Jel bi se tko bunio.Jel bi imali mi na obali pravo glasat protiv ukidanja Rekreativnog mljekarstva?Ja imam prijatelja koji ima 5 krava onako sebi za gušt,jel u redu da ne kupujem mliko u butigi nego da mi ga on pokloni ko prijatelju,da ne proljeva ...???
Ajmo se složit pa kaićima do ZG u prosvjed,blokirat prilaz Jarunu .
Cila obala će postat jebena dvomisečna spavaonica,a ML je kap u moru!
ceko je napisao/la:Riberer, više puta sam pročitao tvoj post.. Prvo sam ga shvatio u negativnom kontekstu, a kasnije sam uvidio da i nije sve tako ...
dezutilo je napisao/la:Riberer , prenio si moje razmišljanje u kojem sukobljavam imaginarno malog i profesionalnog ribara , a nisi citirao najvažniju misao.
dimulius je napisao/la:ne znan tocno cije su, ali cili drvenicki akvatorij je doslovno zatrpan mrizama.
niti mozes panulat, niti mozes lignjat, niti mozes ronit, niti mozes bacit tunju, jerbo se mrize niti ne dizu nego samo pritramakaju i vrate nazad.
Dignen se u 4 ure da bi bija prvi na braku, a tamo se uredno tocaju mrizice koje je neko potopija poza obida, nakon sta je popija par bevandi. I na taj nacin prisvojija taj komad mora. Ma bogati.
Sta se mene tice - odjebakis sa mrizama
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.