Postao/la lupis » 28. 02. 2012. (19:32)
Nikakav problem nije u alatima malog ribolova,nego u prodaji ulova,a to je opet problem povezan s ostalim vidovima neprofesionalnog ribolova.
MR je sam po sebi glupost,on nije "mali" jer postoje još dva manja,a ne zovu se "manji ribolov" i "najmanji ribolov",nego sportski i rekreativi.
MR treba preimenovat u "tradicionalni ribolov",i zna se što tu može upast i kome,a naravno da treba zabranit upotrebu vinča i tu je kilometrima mriža kraj.Uz to treba ograničit i vrstu plovila i svest ih na isključivo drvena plovila deplasmanske građe.Možda to nekom zvuči smišno,ali ako se već vadimo na tradiciju i na to kako su nam djedovi lovili,tada treba sve prihvatit a ne samo ono ča nam paše.Nisu nama djedovi jurcali sa 150 ks na 10-20 milja od matičnog porta.Nisu koristili ni vinč ni hidrauliku,a još manje čuli za Aladinovu trodnevnu prognozu.
U TR bi trebalo znači ubacit sve te uvjete,dopustit nešto sitno mriža i parangala ne više od 100 udica,feral,kančanica,vrše,pa ko voli nek izvoli,onima kojima je takav ribolov i namjenjen neće primjetit razliku u odnosu na ono što su dosad radili,a ovi drugi koji nemogu dignut mrižicu bez vinča,koji nebi nikad otišli na more da nemaju 150 ks iza dupeta,koji u ML idu sa Igloo jacerama,sonderima u boji i slično, njima treba neko konačno stat na kraj.
Al opet za kraj...,oće se ribolov zvat obiteljski,tradicionalni,mali,sićušni ili prapotopni nije bitno,bitno je da se ograniči na isključivo osobnu konzumaciju,kad se to riješi sve ostalo če se posložit samo od sebe i nikog tada neće bit briga imam li ja u moru 100 ili 500 udica,ili 100-200 m mriže.
Nažalost,mislim da je profil malih ribolovaca najmanje zastupljen u običnom a pogotovo u elektroničkom tisku,to primjećujem na primjeru parangala za kojeg će rijetko tko napisat nešto pozitivno,najčešće zbog toga jer čovik od 60-70 godina slabije vidi slova po tipkovnici,pa je tako taj vid ribolova uz mrižu dežurni krivac i žrtveno janje za sve,dok se ostali ribolovi od podvodnog do BG dižu u nebesa i tu će rijetko neko naić na neku lošu riječ,a kako stvari stoje,rijetko koji mali ribolovac ima šćap od 30 lb i više ,ili pušku,o tome nitkone piše negativno.
Ako išta treba zabranit najprije,to je onda podvodna puška,ali opet,nije fer prema onima koji je koriste isključivo za svoj gušt a ne puštaju ulov putem po restoranima!
Tako je i za sve ostalo!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.