MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

PostPostao/la dezutilo » 28. 02. 2012. (12:20)

Prijetelji forumaši mislim da nam je vrime se organizirati.

Pokušajmo napravit peticiju i poslat Vladi na razmatranje Prijedlog za izmjene zakona.

Ako mali ribolov ne postoji više nakon 2014, onda neka bar ostave po 100 M mriže rekreativcima ( kao što je dosad bilo u malom ribolovu).
Veličina oka od 10-40mm.

Naravno ne može se očekivati da će prihvatit jer bi bilo dosta novih rekreativaca, ali možda bar skinu dobni i dohodovni cenzus sa tradicionalnog obalnog ribolova i ne dirati nam stečena prava.

Molim Vas sve koje ovo interesira da mi se jave i dadu koji prijedlog ako imaju. Tablicu za skupljanje peticije ću poslati na e-mail pa skupite kod svojih poznanika i prijatelja koji će izgubiti pravo baciti mrižicu nakon 2014.

Također molim sve one koji su protiv prava na mali ribolov da otvore novu temu u kojom će se raspravljati za i protiv , a ovu temu ostave samo za riješavanje problema koji je naveden u naslovu.

Pozdrav svima!
dezutilo
New Entry

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: MRKAN 27-samogradnja motosailor- Perkins 4.50

Re: MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

PostPostao/la teo_ribar » 28. 02. 2012. (12:54)

:clap: :thumbup:

kod mene imaš 2 potpisa peticije od imaoca dozvole :D :thumbup:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la borro » 28. 02. 2012. (13:11)

Ne vidim zašto to!? A što je sa riječnim ribolovom? I njemu treba protekcija.
100 metara mreže svakom rekrreativcu. Divota, ja odmah kupim 4 dozvole, na svakog člana obitelji!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la riberer » 28. 02. 2012. (13:15)

dezutilo je napisao/la:Prijetelji forumaši mislim da nam je vrime se organizirati.

... i ne dirati nam stečena prava.

Razjasnimo, prije svega, jednu stvar: ti si dezutilo mali ili ... profesionalni, kako ti piše u profilu?
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la zorica » 28. 02. 2012. (14:31)

borro je napisao/la:Ne vidim zašto to!? A što je sa riječnim ribolovom? I njemu treba protekcija.
100 metara mreže svakom rekrreativcu. Divota, ja odmah kupim 4 dozvole, na svakog člana obitelji!

Pa sta kad tvoji clanovi obitelji kupe 4 dozvole. Opet bi moga bacat 100 metara. Nisi mi jasan.

Inace nisam nikako za ukidanje kategorije malog ribolova, ali jesam za STROGO revidiranje ovlaštenika.
Socijalna ( ali stvarna ) i zemljopisna kategorija bile bi jedini uvjet dobivanja dozvole. Takodjer ako se dozvoli upotreba tradicijskih alata u m. Ribolovu, dozvola bi bila vezana u iskljucivo uz plovilo tradicijskog tipa ili nestpriblizno tome.
Ne moze ovlastenik povlastice posjedovat elan 20 cc, sa veradom od 135 ks, i foruno sonderom. Ni slucajno vinc na motorni pogon ne dolazi u obzir. Moze malo kolo cisto da je zgodnije.
Od alata za male ribare potpuno bi po mom misljenju trebale bit zabranjene bilo kakve trostruke stajacice, povlacne mreze i niske mreze velikog oka, jer zna se koja bi to bila skupina ljudi. Dakle umirovljenici, ili tezaci otocani, koji popodne i navecer otidju uvatit koju ribu za svoje potribe, to bi po meni tribali moc uvik, pa i ako muse zaleti umisto kilo girica, tri kila, pa neka i proda dva, ali ciljana prodaja kao sto je dosad slucaj, divljanje po moru, itd.... Bi se po meni trebali kazniti samo jednom. Prvi i zadnji put.
zorica
Old Senior Member

Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la teo_ribar » 28. 02. 2012. (15:10)

zorica je napisao/la: ali ciljana prodaja kao sto je dosad slucaj, divljanje po moru, itd.... Bi se po meni trebali kazniti samo jednom. Prvi i zadnji put.

ovo crveno se slažem s tobom......a plavo............toga ima u svim kategorilama ribarije.........od profesionalnog (ča vjerovatno i sam znaš među svojim kolegami) do sportskog...........te da bi za uvođenja reda u sve tribalo jako puno posla............i onoga najvažnije...........čega nema.......a to je VOLJA..........a nje iz nekoga razloga nema dovoljno..........jer je kod nas mito i korupcija na zavidnoj razini...u šta sam se i sam osvjedočio....tako da se mora još jako puno toga posložit da bi se nešto dovelo u red.......ali to je dalje u ot....i za neke druge teme

ovo ča si spomenul od opreme i mehanizacije za to se slažem :thumbup:

a šta se tiče ostavljanja te kategorije.................za mene je to tradicija......i već san negdi bil napisal ovo ali da ponovin

neki će reć da kako je to tradicija ribolov s mrižami itd......

ali od pranonića ki je ribaril na tuneri i sa palandarami....nonića i starog si su delali sa sakakovin mrižami..........ja san se od najmanjega učil na to..........ki to ni probal i ki ni živel s tin......nemore govorit o tome......ko ja o panuli i takovimi stvarimi

i bez toga takoreć nemoreš....i otel bi to jednoga dana također prenest na svoje dite.....a kako sad stvari stoje od toga će bit :thumbdown:
ali još vavik iman nekakvu trunku nade da će to opstat i dalje :thumbup:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

teo_ribar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 28. 02. 2012. (15:39)

teo_ribar je napisao/la: :clap: :thumbup:

kod mene imaš 2 potpisa peticije od imaoca dozvole :D :thumbup:

Kod mene imaš par stranica potpisa .......
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la teo_ribar » 28. 02. 2012. (15:40)

ma našlo bi se i kod mene.....ali ja govorim ovoga momenta od staroga i mene va kući :D

teo_ribar
Old Senior Member

PostPostao/la Denis1 » 28. 02. 2012. (15:55)

teo_ribar je napisao/la:
zorica je napisao/la: ali ciljana prodaja kao sto je dosad slucaj, divljanje po moru, itd.... Bi se po meni trebali kazniti samo jednom. Prvi i zadnji put.

ovo crveno se slažem s tobom......a plavo............toga ima u svim kategorilama ribarije.........od profesionalnog (ča vjerovatno i sam znaš među svojim kolegami) do sportskog...........te da bi za uvođenja reda u sve tribalo jako puno posla............i onoga najvažnije...........čega nema.......a to je VOLJA..........a nje iz nekoga razloga nema dovoljno..........jer je kod nas mito i korupcija na zavidnoj razini...u šta sam se i sam osvjedočio....tako da se mora još jako puno toga posložit da bi se nešto dovelo u red.......ali to je dalje u ot....i za neke druge teme

ovo ča si spomenul od opreme i mehanizacije za to se slažem :thumbup:

a šta se tiče ostavljanja te kategorije.................za mene je to tradicija......i već san negdi bil napisal ovo ali da ponovin

neki će reć da kako je to tradicija ribolov s mrižami itd......

ali od pranonića ki je ribaril na tuneri i sa palandarami....nonića i starog si su delali sa sakakovin mrižami..........ja san se od najmanjega učil na to..........ki to ni probal i ki ni živel s tin......nemore govorit o tome......ko ja o panuli i takovimi stvarimi

i bez toga takoreć nemoreš....i otel bi to jednoga dana također prenest na svoje dite.....a kako sad stvari stoje od toga će bit :thumbdown:
ali još vavik iman nekakvu trunku nade da će to opstat i dalje :thumbup:

Slazem se ja s tobom Teo.Interesira me samo dali prodajes ribu??
Denis1
Member

PostPostao/la Denis1 » 28. 02. 2012. (15:59)

dezutilo je napisao/la:Prijetelji forumaši mislim da nam je vrime se organizirati.

Pokušajmo napravit peticiju i poslat Vladi na razmatranje Prijedlog za izmjene zakona.

Ako mali ribolov ne postoji više nakon 2014, onda neka bar ostave po 100 M mriže rekreativcima ( kao što je dosad bilo u malom ribolovu).
Veličina oka od 10-40mm.

Naravno ne može se očekivati da će prihvatit jer bi bilo dosta novih rekreativaca, ali možda bar skinu dobni i dohodovni cenzus sa tradicionalnog obalnog ribolova i ne dirati nam stečena prava.

Molim Vas sve koje ovo interesira da mi se jave i dadu koji prijedlog ako imaju. Tablicu za skupljanje peticije ću poslati na e-mail pa skupite kod svojih poznanika i prijatelja koji će izgubiti pravo baciti mrižicu nakon 2014.

Također molim sve one koji su protiv prava na mali ribolov da otvore novu temu u kojom će se raspravljati za i protiv , a ovu temu ostave samo za riješavanje problema koji je naveden u naslovu.
Jeste li profesionalac ili se samo tako "osjecate"??Izgubiti cete pravo bacati "mrizicu"......a mamo moja di ovo vodi :crazy:
Pozdrav svima!
Denis1
Member

PostPostao/la lupis » 28. 02. 2012. (19:32)

Nikakav problem nije u alatima malog ribolova,nego u prodaji ulova,a to je opet problem povezan s ostalim vidovima neprofesionalnog ribolova.
MR je sam po sebi glupost,on nije "mali" jer postoje još dva manja,a ne zovu se "manji ribolov" i "najmanji ribolov",nego sportski i rekreativi.
MR treba preimenovat u "tradicionalni ribolov",i zna se što tu može upast i kome,a naravno da treba zabranit upotrebu vinča i tu je kilometrima mriža kraj.Uz to treba ograničit i vrstu plovila i svest ih na isključivo drvena plovila deplasmanske građe.Možda to nekom zvuči smišno,ali ako se već vadimo na tradiciju i na to kako su nam djedovi lovili,tada treba sve prihvatit a ne samo ono ča nam paše.Nisu nama djedovi jurcali sa 150 ks na 10-20 milja od matičnog porta.Nisu koristili ni vinč ni hidrauliku,a još manje čuli za Aladinovu trodnevnu prognozu.
U TR bi trebalo znači ubacit sve te uvjete,dopustit nešto sitno mriža i parangala ne više od 100 udica,feral,kančanica,vrše,pa ko voli nek izvoli,onima kojima je takav ribolov i namjenjen neće primjetit razliku u odnosu na ono što su dosad radili,a ovi drugi koji nemogu dignut mrižicu bez vinča,koji nebi nikad otišli na more da nemaju 150 ks iza dupeta,koji u ML idu sa Igloo jacerama,sonderima u boji i slično, njima treba neko konačno stat na kraj.

Al opet za kraj...,oće se ribolov zvat obiteljski,tradicionalni,mali,sićušni ili prapotopni nije bitno,bitno je da se ograniči na isključivo osobnu konzumaciju,kad se to riješi sve ostalo če se posložit samo od sebe i nikog tada neće bit briga imam li ja u moru 100 ili 500 udica,ili 100-200 m mriže.

Nažalost,mislim da je profil malih ribolovaca najmanje zastupljen u običnom a pogotovo u elektroničkom tisku,to primjećujem na primjeru parangala za kojeg će rijetko tko napisat nešto pozitivno,najčešće zbog toga jer čovik od 60-70 godina slabije vidi slova po tipkovnici,pa je tako taj vid ribolova uz mrižu dežurni krivac i žrtveno janje za sve,dok se ostali ribolovi od podvodnog do BG dižu u nebesa i tu će rijetko neko naić na neku lošu riječ,a kako stvari stoje,rijetko koji mali ribolovac ima šćap od 30 lb i više ,ili pušku,o tome nitkone piše negativno.

Ako išta treba zabranit najprije,to je onda podvodna puška,ali opet,nije fer prema onima koji je koriste isključivo za svoj gušt a ne puštaju ulov putem po restoranima!
Tako je i za sve ostalo!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la teo_ribar » 28. 02. 2012. (19:47)

Denis1 je napisao/la:Slazem se ja s tobom Teo.Interesira me samo dali prodajes ribu??

ne bavim se ovin ribolova radi prodaje nego radi gušta

ali možda par puta kad se je zaletil kakav veći ulov (a to je na području na kojem ja ribarim (pol bakarskog zaljeva) jakooo rijetko) san znal i prodat..........a 95% ulova ča je meni višak pobijelin susedimi i familiji

teo_ribar
Old Senior Member

PostPostao/la wildstar » 28. 02. 2012. (20:09)

Cili život bacam mriže najprije ko dopunski ribar kako se prije zvalo ,zatim par godina profesionalni ,onda nakon ulaska u drugi posao mali ribolov.Zašto ne bi moga i dalje,jer imam prosticu za uvatit mola i pokoju trlju tako da jedva skupiš i za sebe a kamoli za prodat.Te gluposti oko drvenih brodova i slično ne pušim ,imam plastični brog sa malim motorom i vitlom bez motora i hidraulike zašto bi ima drveni brod i zajebava se pituravat,kad ne moram jer nemam vrimena za to.Na more uglavnom idem stalno osim u lito jer sam onda zauzet.Kontrola nije opče potribna na moru ka šta je reka pomočnik ministra kučić nego po peškarijama,pojačat inspekcije.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la ceko » 28. 02. 2012. (20:19)

Veličina oka od 10-40mm.

Pozdrav svima!

I ja sam razmišljao o tome i razgovarao sa svojim prijateljima na Hvaru.. Trebalo bi ostat barem ovako: znači 200m mreža (sva oka dozvoljena, uvest ograničenja vezano za dužinu plovila - ujedno i ograničenje na udaljenost od obale - profesionalcima omogućit da idu dalje, a mali neka love tamo di jesu), po mogućnosti da nam vrate i popovnice (bez zajebancije, jer kako ćeš ćapat sipu ili malo bolju ribu u prosticu, a svi koji znaju ča je mriža znaju da je 200m ništa).. Mali ribolov je naša tradicija - treba omogućiti i da se to pravo može nasljediti!! Šalji mail: ajceko@gmail.com
P.S.One koji su protiv malog ribolova pozivam da se presele na otok i neka se bave poljoprivredom ;) ..
Zadnja izmjena: ceko; 28. 02. 2012. (20:30); ukupno mijenjano 1 put/a.
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la ceko » 28. 02. 2012. (20:23)

Lupis (uz sitne izmjene i nadopune :mrgreen: ), ali za bit :thumbup: !
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 500, elan 490

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.