Životna doba vanbrodskog motora

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Životna doba vanbrodskog motora

PostPostao/la joco » 16. 02. 2012. (21:32)

Pozdrav.

Kupujem vanbrodski motor i to rabljeni. Zanima me koja je po vašome neka još prihvatljiva gornja granica za radne sate motora? Na sve što treba bit pažljiv kod kupovanja rabljenog motora? Zanima me i ako ko pozna kojeg čovjeka ili trgovino kojia se bavi sa prodavanjem rabljenih motora.

Hvala.Puno pozdrava.
joco
New Entry

Re: Životna doba vanbrodskog motora

PostPostao/la dome » 16. 02. 2012. (23:25)

ovo je zasigurno naj poznatija tvrtka koja se bavi prodajom polovnjaka http://www.Pro...ka.hr/search.php
ostali odgovori na tvoja pitanja traže konkretno pitanje ........ koji motor ili makar koju klasu motora tražiš ... nemaju svi motori istovjetan rok trajanja koji također uvelike ovisi o načinu i vrsti primjene .......
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la zore70 » 16. 02. 2012. (23:58)

Osim nacina i vrste primjene...jaaako ovisi i o zelji i volji vlasnika da taj isti motor uredno servisira,sta u prijevodu znaci trosi redovito novce na njega..a vrlo cesto je takvih malo iz poznatih razloga ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Kapo » 17. 02. 2012. (03:52)

zore70 je napisao/la:a vrlo cesto je takvih malo iz poznatih razloga ;)

Nazalost :thumbdown: ...ali ziva istina !! :thumbup:

Svaka kupovina motora bez servisne knjizice (i prilozenih racuna !!) je kupovina macka u vreci.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la joco » 17. 02. 2012. (06:16)

dome je napisao/la:ovo je zasigurno naj poznatija tvrtka koja se bavi prodajom polovnjaka http://www.Pro...ka.hr/search.php
ostali odgovori na tvoja pitanja traže konkretno pitanje ........ koji motor ili makar koju klasu motora tražiš ... nemaju svi motori istovjetan rok trajanja koji također uvelike ovisi o načinu i vrsti primjene .......

Gledao sam upravo kod tog prodavača. Gledao sam Yamahu 30KS godina izrade 2001 sa 250radni sati i Honda 40KS godina 2000 i 400radnih sati.

Hvala za odgovore.Pozdrav.
joco
New Entry

PostPostao/la el passo » 17. 02. 2012. (07:12)

400 sati nije puno sati za vanbrodski. Jedna stvar na koju trebo obratiti pozornost je i plovilo na kojem je bio taj motor. Nije isto dali je recimo 40 ks bilo na plovilu od 4m ili 5-5,5 metara. Neki kad kupe novo plovilo hoče uštediti pa kupe slabiji motor i onda ga forsiraju da bi dobili željene performanse. To onda utječe na životni vijek motora.
Kad smo kod očekivanog vijeka trajanja i mene bi zanimalo što kažu profesionalci koliki je za 2t i 4t motor :?:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la zorica » 17. 02. 2012. (07:28)

el passo je napisao/la:Kad smo kod očekivanog vijeka trajanja i mene bi zanimalo što kažu profesionalci koliki je za 2t i 4t motor :?:

Odgovor na to pitanje nije moguc i tko god uopce pokusa odgovorit, neozbiljan je.
To je isto ka da pitas koliki je zivotni vijek covika. Neko umre sa 5 neko sa 105. E pa sad koliki je vijek. Za odgovorit na to pitanje tribala bi postojat strasno velika servisna kultura, a to znaci da covik kad kupi motor npr. 20 ks. Svaki servis radi kod ovlastenog servisera, na kojem ovaj biljezi ure, stanje motora, stvari koje je izmjenija i to upise u radnu knjizicu. E sad ta knjizica prati motor do smrti, nakon koje se radi nekakva statistika i razmjenjuju podaci sa cilom servisnom mrezom u svitu. Nakon sta umre 100 istih ali uredno servisiranih motora moze se izvuc nekakav zakljucak.
Lose servisirani motori uopce nebi ulazili u tu statistiku.

Eto ti jedini nacin da saznas koliko bi ti pojedini motor moga zivit. Normalno da je u nas ovo nemoguce, ali mozda vanka i funkcionira.

Pozz
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la peroLA » 17. 02. 2012. (08:54)

Neznam šta bi rekao...ali mislim da su potvrde činjenice da bi motori izvana trebeli biti ok stanje, a od spomenute firme su iz zvana, tim bolje ako je koji iz slatke vode, mislim da je rijedak slučaj da će stranac šparat sa slabijim motorom ili da ga neće servisirat, tako da smatram da je većina ok, dakle rabljeno nikako kao novo ali stanjem i cijenom prihvatljivo... neznam točno sate i godine ali kad se prošetaš po lučici vidiš da dosta motora iz 2000. izgleda još uvijek ok...a neki kao novi, da ne pričam od 2-6 ks koji se koriste kao pomočni i pale se jednom godišnje.... bez rizika nema profita :)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Kapo » 17. 02. 2012. (08:54)

Svojevremeno je u Burzi Nautike bio jedan clanak na ovu temu pa koga zanima neka malo prokopa po starim brojevima na internetu.
Koliko me sjecanje sluzi,za benzinske vanbrodske motore su naveli neki prosjecni vijek trajanja od oko 1500 sati a za dizele cini mi se oko 3000 sati. Koliko je to rastezljiv pojam objasnili su primjerom iz jedne ribarice u kojoj je motor uz redovno i pedantno odrzavanje odradio 80000 (slovima : osamdeset tisuca) sati bez generalne. Naravno,to su sporohodni dizel motori koji inace imaju duzi vijek...ali ipak... :thumbup:
U svakom slucaju,gledajuci konstrukcijski,radni broj okretaja,nacin podmazivanja itd...4T bi,uz pravilno odrzavanje, trebao imati nesto duzi vijek trajanja od 2T, a sa druge strane 2T ga sisa u jednostavnosti izvedbe / odrzavanja,manjoj tezini i troskovima odrzavanja.
I na kraju,kao sto kolege kazu u gornjim postovima, radni uvjeti / opterecenje motora ima znacajni utjecaj na zivotni vijek i univerzalnog odgovora jednostavno NEMA. :wave:

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 17. 02. 2012. (09:00)

peroLA je napisao/la: da ne pričam od 2-6 ks koji se koriste kao pomočni i pale se jednom godišnje.... bez rizika nema profita :)

Takvi su najgori !!!
Motor je radjen da vrti / radi i najbolji je kad radi svaki dan :thumbup: ,a ne da hvata vlagu i ruzinu negdje pod provom.

Iz vlastitog iskustva... :mrgreen:

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la pohlib » 17. 02. 2012. (09:11)

Teško za procijenit koliko će radnih sati izdržat,moj6ks4t,suzuki oko 4700rh,

motor ko motor zasada u redu,ali milijun drugih "sitnica" u banani.

Npr.ručica prekreta blokirala :shock: ,kućište vrata motora jednostavno zdrobljeno :o
ploča kartera pojedena od galv. struje do pola :shock: :o :( ,a cinkovi mijenjani 2-3 puta godišnje,ali još radi,a dokad će neznamo :?:
pohlib
New Entry

PostPostao/la dagist » 22. 02. 2012. (11:16)

joco je napisao/la:Pozdrav.

Kupujem vanbrodski motor i to rabljeni. Zanima me koja je po vašome neka još prihvatljiva gornja granica za radne sate motora? Na sve što treba bit pažljiv kod kupovanja rabljenog motora? Zanima me i ako ko pozna kojeg čovjeka ili trgovino kojia se bavi sa prodavanjem rabljenih motora.

Hvala.Puno pozdrava.
ž

ništa ne kupuj bez da povedeš meštra svog sa sobom
- Bolje biti mlad, lijep , bogat i zdrav
Nego star, ružan, bolestan i siromašan

- i noga u guz**u je korak naprid-
dagist
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: gliser Regal s nadkabinom, 140 tohatsu

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.