Ekologija na starinski

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Ekologija na starinski

PostPostao/la Žabar » 29. 12. 2008. (16:52)

Vlajko,ja nisam,i puno ljudi na forumu nisu. ALI NEKI JESU! I kako sam napisao,to je problem i meni ko žabaru i domaćima.
Stoke ima kako na moru tako i na kopnu,i ako hoćemo da svima bude dno lijepo,hah,,,
Jel je zbilja tako teško kada ronjaš pokupiti flašu sa dna i odnesti ju doma u svoju kantu za smeće?
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 29. 12. 2008. (17:07)

Žabar,ma ti si meni drag...
ali pusti bocu na dnu neke pitome uvale u ljetnim mjesecima!
Jel teško dok šećeš rivom u ovo doba godine iz mora dignut 10 vrićica i 7 plastičnih boca koje je kurenat i vjetar stjerao u neki kantun u portu?

U svakom portu postoji kantun u moru gdje se nagomilava takav plutajući otpad,koji potječe ko zna odakle!
E,pa jel problem to dignut iz mora?

Eto netko je napisao da kad mi domaći izvadimo šporkicu iz mora,tada dajemo pozitivan primjer!Ma sad bi vam rekao ča dajemo!Upravo ono ča sam već napisao,dnevno političke ekološke akcije!One se i organiziraju zato da turistima pokažemo kako smo eko-osvješteni!A radi sebe samih nikad to ne bi napravili,nego nekom nešto dokazujemo!
A ja ti tvrdim da bi se od svih tih sudionika neke ljetne akcije koja služi kao promidžba,rijetko koji sagnuo i pokupio granom ili šćapom tih par vrićica sada,u dvanajstom mjesecu!
Pa kako bi to izgledalo,kao da su škovacini!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la karamba » 29. 12. 2008. (17:13)

Mezzomariner je napisao/la:Ja bih rekao da je vama netko zagazio na žulj(što se ne bi dogodilo da niste hodali bosi),zašto mrzite sve oko sebe ?
U vašim izjavama je skrivena velika količina gnjeva i frustracije!Krivi su vam svi koji su prodali ili kupili terene,domaći i stranci!Koga vi volite?
Ako vidite negativnosti u svom okruženju,pravilno bi bilo pokušat na to skrenut pozornost i učinit nešto konkretno,a ne svojom jahtom pobjeć daleko od problema i poslije kritizirat!
Koja se god tema potakne vi problem vidite samo u prodaji terena!

ti si mene malo krivo shvatio , moje stajalište je jasno ,kada su ljudi počeli prodavat terene i djedovinu zajedno s tim je počeo dolazit novac a snjim i njegovi problemi i radosti . Kad prodaš teren za očekivati je da če tamo netko doči graditi trošiti vodu struju pare po dučanima i lokalima i stvarat če smeče . Ja nisam rekao da meni to smeta ali to ide s tim od tuđih prodaja ja i mnogi drugi imamo samo koristi , došlo je na tisuče ljudi standard se podigao svi ljepo žive ali nema više po starinski to je prošlost , a kad sam ja bio mali obala i sve uz nju je bilo bitno drugačije meni je prije bilo ljepše a nekome sada to je stvar ukusa ,i zato bježim preko gdje je sve kao nekada eto !
na akcije čišćenja se s vremena na vrjeme odazivam jer je čiščenje čiščenje , a to šta opčina to organizira radi glasova izbora i domjenaka to me zaboli , jer oni rade domjenke čistilo se ili ne a kad več moraju krast pare onda neka barem to rade preko čiščenja .
Interesantno je to da me u mojem mjestu ne zovu iako imam i boce i ronim ,več zovu neke klubove kojima plačaju i smještaj i sve ali to je politika i u to se ne mješam jer nisam ulizica i ta vrsta pokvarenog društva me ne privlači , a smeče nikad ne bacam u more a znam ga pokupit s vremena na vrjeme.
A naše plaže i podmorje je priličmo čisto ,smeča ima ali jako malo i zato mislim da te akcije nisu loše , samo to bi trebalo bit sustavno ,recimo pri kraju škole dat dici slobodan dan i nek očise plažu i malo prošeču uz more a ne samo blejat u comp.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la lupis » 29. 12. 2008. (17:23)

Mileni,u vezi ove zadnje rečenice....,školska godina,slobodan dan,čišćenje....

Aj kad nešto pišeš,daj prikupi neke relevantne činjenice,nemoj po svakoj temi lupat ko Maxim po diviziji!
Lupetaš brate mili samo tako,jedno vrime ti je tema bila Zakon,vezovi,alati...na kraju se uspostavilo da nemaš pojma,samo paušalne i zlonamjerne izjave,...pa ko živ ko mrtav!

Da nisi markirao taj dan prije 10-15 godina,znao bi da postoje akcije čišćenja plaža u kojoj sudjeluju učenici srednjoškolskog centra u Krku,i koje se održavaju svake godine krajem školske godine a prije početka sezone!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 29. 12. 2008. (17:26)

Lupis i ti si meni drag,da nema tebe,na ovom forumu,neznam...
Ja ti se nisam na plaži kupao...barem dvajst godina...
Iz razloga o kojima sam pričaš.
Postoji komunalno poduzeće koje bi se trebalo o tome brinuti. Samo što naš rvat rađe čisti smeće u Klagenfurtu nego kod nas.
I bome mu se bolje isplati.
Gledaj...
Bila je jedna parcela kraj moje klijeti. Kad sam kupio karara i malčer,pokosio sam da meni bude lijepše.Poslije je tip došao iz ZG i nagurao mi je 100 orja jer ga je bilo sram. Uzeo sam,normalno orje,uz predavanje o zmijama i krpeljima. Čovijek dan danas dolazi kositi livadu zbilja bezveze,zato da ga nebi bila sramota.
A o ovim valama...Velim,turizam je unosna stvar,ali nitko se neće ni kupati u smeću,a netko ga mora počistiti,jebogapas....
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la vlajko » 29. 12. 2008. (17:28)

Ma naravno da nije ,a i siguran sam da velika većina ovih ljudi to i radi.
A da ima i onih drugih ima.
Kazat ću ti jednu kratku iz svog iskustva
Neposredno iza rata lovili smo ti ja i moj prijatelj šarane na Perući,a pošto smo imali onaj osnovni minimum kulture(jer to i nije ekološka svijest) nego kućni odgoj,kad bi pošli ća lipo bi pokupili sve smeće koje smo mi napravili ,ali i ono koje nam je neka prethodna ekipa koja je tu lovila,ostavila.
Nakon nekog vrimena postali smo ti mi predmet opće zajebancije"evo ekologa","di ste zeleni","evo vam ovde malo našeg pa ga ponesite"i tako...
Danas je stanje puno bolje ,pa ti je naprimjer rijetkost da netko ostavi smeće ,a ikad se to dogodi ribočuvar,a i drugi ribiči ga upozore na to,pa da vidiš kako im, bude neugodno.
Uglavnom smeća još ima al daleko daleko manje
vlajko
Member

PostPostao/la lupis » 29. 12. 2008. (17:30)

Žabar,valjda ćemo se jednom srest na moru ,testirat ko je brži i to sve zalit na kraju iz onih povratnih boca!Ko izgubi plaća!
slika
Zadnja izmjena: lupis; 29. 12. 2008. (17:40); ukupno mijenjano 1 put/a.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 29. 12. 2008. (17:33)

lupis je napisao/la:Mileni,u vezi ove zadnje rečenice....,školska godina,slobodan dan,čišćenje....

Aj kad nešto pišeš,daj prikupi neke relevantne činjenice,nemoj po svakoj temi lupat ko Maxim po diviziji!
Lupetaš brate mili samo tako,jedno vrime ti je tema bila Zakon,vezovi,alati...na kraju se uspostavilo da nemaš pojma,samo paušalne i zlonamjerne izjave,...pa ko živ ko mrtav!

Da nisi markirao taj dan prije 10-15 godina,znao bi da postoje akcije čišćenja plaža u kojoj sudjeluju učenici srednjoškolskog centra u Krku,i koje se održavaju svake godine krajem školske godine a prije početka sezone!

karao sam jednu zločestu školarku , nisam ni znao da je to bilo čiščenje plaža.
,,
kad poslje radnog vremena ideš bacit smeče prošeči par koraka pa ga ljepo baci u kontener a ne samo preko rive i u more pa neče bit potrebe za ovakvim temama.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 29. 12. 2008. (17:39)

lupis je napisao/la:Žabar,valjda ćemo se jednom srest na moru ,testirat ko je brži i to sve zalit na kraju iz onih povratnih boca!Ko izgubi plaća!

Jebomemalimiš ako nećemo!
Šta se tiće privatnih flaša,ima tata tri vagona iločkog,biraj suho ili polusuho.
Ti se pobrini za ribu,jerbo,koliko vidim,ribe ima ko šodra,samo sam ja zaboravio kako se danas lovi :mrgreen:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 29. 12. 2008. (17:52)

Vlajko,ono što si napisao-Kučni odgoj :thumbup:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 30. 12. 2008. (01:41)

Mislim da pričate malo dezinformacije, u vezi plačenja turistične takse i računa za kanalizaciju na Susku.
Svaka kuča plati jednako, ili si ti domačin, stranac, fureštija itd...., tako da bi netko mogao obrnuto kazati, da svi ovi furešti(vlastniki vikendica/apartmana) plate svaki mjesec da mogu domači sr@t :D ., pa makar oni bili na vikendu samo mjesec dana na godinu i nitko ne očekuje da če se to ikad promjeniti.
Nažalost, na Susku kanalizacija je urađena samo za 2/3 kuča, ja sam u onoj 1/3 koja nema kanalizacije, ali nije mi ni briga, imam veliko spetičku pa mi je u stvari svejedno. Ove kuče, koje nemaju kanalizaciju trebaju isto platit pristojbinu za kanalizaciju i nitko se ne buni. Ako pošteno kažem, u zadnjih 10 godina na Susku je bilo investicija više nego ikad prije i meni je drago da se i na takve otoke nešto investira.

Unije, na Susku ima kontrole svakodnevno u vezi plačenja takse, mogu ti kazat da dok sam boravio u Malinskoj, nitko me još nikada u zadnjih 10 godina nije kontrolirao, dok na Susku svake godine dođe mi kontrola, pa mogu kazat, da takve kontrole ko na Susku ima malo kdje.

Imam sreču, pošto na Susku more još nije zagađeno sa svim sranjem o kojim pričate.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la karamba » 30. 12. 2008. (08:15)

čim sam vidio tko tamo radi kanalizaciju sve mi je bilo jasno.
sjebali su otok s tim ,kad ulaziš u luku odma se okreneš i nastaviš dalje koliko smrdi !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 30. 12. 2008. (08:16)

Da se osvrnem malo na septičke jame :mrgreen: To bi sa ekološkog stanovišta bilo ok da iste jame imaju dno ali debela večina nema tako da sve fekalije greju u zemlju i opet finu u more.Novije gradnje i imaju dobre septičke te ih i prazne sa vrimena na vrime .Ovdi ume se sad radi oni projekt eko kaštelanski zaliv i kopaju priključke za kanalizaciju te će se Okruško stanovništvo moć spojit na taj projekt tako da u budučnosti sr@**e neće teć u saldunski zaliv ka do sad :mrgreen:
U Okrugu malo je kuća spojeno na kanalizaciju a i ta ide direktno u saldunski zaliv pa dođe isti qr@c ka i septička bez dna.
U liti kad bude ukupno cca. 20000 svita i kad se svi poseru baren jednom na dan i to se sve slije 100 m od plaže ajme majko
pa svit se kupa u govnima :o A di su vešmašine,pranja i ostale monade i onda još kad zapuše maestral pa sve to nosi prema plaži :o Mislim da je u liti napravit kaku ozbiljnu kontrolu ili mirenja zagađenosti da bi morali na plaže stavit table sa mrtvačkim glavama ali to se naravno taji a radi turizma naravno,a tako je u večini gradova i mista na obali.Sičan se dok san bija u Selcu kad udre jugo nemoreš živit od smrada samo ča tamo rijetko ima juga pa ajd ajd.Lako je bilo prije dok ni bilo puno svita(furešti) a danaska to već prelazi u problem.Mišljenja san da će ubrzo doć dan kad će same općine i gradovi morat investirat u sustave za zbrinjavanje ili odvodnju otpadnih voda jer će se neminovno dogotit da će turisti u širokom luku zaobilazit takva mista i gradove :!: eto toliko o sranju i jamama :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 30. 12. 2008. (08:31)

a jeli bogati, ti imaš septičko pa ne bi plača, vidi vraga. pa imaš gradova koliko hočeš di ljudi imaju septičke i plačaju kao i mi komunalne troškove. nešto oko tih kolektora i kanalizacije se razumim i oni u pravilu vrte pumpe i mašine prolazila jedna kakica ili sto. napravite projekt kanalizacijske mreže i spojite se svi na cijevi. to košta daaaa pojelo bi zaradu na turizmu od ljeta ;)
to je ono što stalno tupimo; građani koji stalno žive na nekom mjestu su jebena stranka i moraju sve plačati po večoj tarifi. kao ekonomistu nije mi problem izračunati recimo da se u nekom gradu 25 kamiona za smeče, cisterni, pratećeg osoblja i servis fino ukinu, daju u najam u drugo misto i evo ti love. to nitko ne radi već su kapaciteti dimenzionirani za maksimum. smeće na susku zimi stane u jednu batanu, ali brate ljeti bude toga i za trajekt zar ne ? ;)
mislim ako dolazite na pusti otok i ono kao volite tu prirodu i robinzonski stil onda i živite tako. dovučete na te jadne otoke sve živo da imate isti standard kao doma ! zašto ?
kako neshvačaš da je taj turizam strašan devastator prostora i ekološki najveće sr@**e. pogledaj sami izgled tog kolektora koliko je naružio otok kao neki bunker. a to sa septičkim jamama na susku je poznato da su vam sve probušene :lol: :lol: kad si je zadnji put praznio ?? sad ćeš reći da je prostrana kao Postojnska jama :lol: :lol: .
i neka vas kontroliraju na susku, kao i svugdje naravno jer ovog crnjaka sa neprijavljenim gostima nema nigdi kao u RH.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 30. 12. 2008. (08:56)

Je,i ovdi ima dosta problema sa naplatom kominalija :evil: Da mi domači ne plačamo bija bi cirkus.Baš se sičan jednog iz bosne ča je priča sa nekim svojim frendom da ni to u redu da oni plačaju komunalije ka i mi pošto su oni kao ukupno misec dana u godini ovdi.Taj isti sada iznajmljuje kućerinu na četri etaže,gostiju ka manji hotel ,naprave više smeča za dva miseca nego ja i mater za deset let.Komunalije bi se tribale podilit ka recimo za obična kučanstva toliko a za one ča se bave turizmom i iznajmljivanjem drugu cifru udarit.Svi vlasnici septičkih bi tribali jednom na lito zvat govnosrk da izvuće kakicu lipo imat račun za obavljenu uslugu stime naravno da prvo zatvore septičke(naprave dno).Komunalije tribaju plačat svi ,i domaći i ovi "povremeni" a strancima uštekat u boravišnu jedan euro tako da i oni sudjeluju u akciji ; manje smeća više cvijeća :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.