Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
som je napisao/la:ezeneral je napisao/la:svaka čast na objašnjenju i volji da pišeš.
Zanima me ako je taj ventil vezan za proizvođača kopče pa ga od njih treba i naručivati ili ga se može proizvoljno naručivati.Koga bi ti preporučio za TM 345A i kolika mu je cijena( okvirno) .Ono što bi mene zanimalo je i to dali se smije uključiti troling i onda ušaltat kopču ili se to smiije napraviti tek nakon ušaltavanja. To te naravno pitam jer meni brodić brzo krene pa bi mi to bilo interesantno osim naravno za samo panulanje.I šta naravno misliš o panulavanju sa turbo motorom
Panulanje s turbo motorom uopče nije preporučljivo.Nemožeš postiči broj okretaja da bi turbina pravilno radila pa se na nju kupi garež.Rezultat je relativno brzo turbina za zamjenu.Sve se slažem šta je Zore rekao osim da je TV prvenstveno napravljen da olakša manovre brodima koji imaju preveliku brzinu kad ukopčaju.Inače znam na desetine ljudi koji su uništili motore s trolingom (i ja sam jedan od njih) bez obzira na pravilno rukovanje.Ako nisu baš uništeni bar im se vjek skratio za pola.Motor od 80 ili više konja nije isplativ za panulu ako pogledaš da mu nabijaš radne sate,servise,promjene ulja svako malo.Malo jači panulaš ga satare u godinu, godinu i pola.Moj prijatelj u četiri godine već treći brod promjenio zbog trolinga.Prvo je uništio VW, pa Nanija i sad je odlučio staviti pentu.Ja sam u 10 godina pojeo dva Mercurya od 5 konja i kad sve zbrojiš to je dvadesetak puta jeftinije.Brodovi s ugrađenim motorima koji idu do 7.8. čv. još mogu panulati na svoj motor ali ako idu preko dvanaestak čv. nije baš ni isplativo ni preporučljivo bez obzora na troling.
valko je napisao/la:Tacek,
Mislim da se nismo baš do kraja dobro razumjeli oko ovog dizanja i spuštanja gasa u leru. U uputstvima motora kaže da nakon što se pristane treba par puta (5) dignuti i spustiti gas (racing) i onda pustiti da se motor ohladi u leru nekoliko minuta te tek tada izgasiti motor. Možda govorim gluposti (jer sam što se motora tiče relativno tanak) ali možda mu ovo spuštanje i dizanje gasa baš i služi da "propuše" turbinu prije zaustavljanja
dimulius je napisao/la:Pitanje:
Ukoliko je, bez ukopcanog trollinga, minimalna brzina broda 4 cvora, koliki je napor za kopcu voznja brzinom od 3.5 cvora?
Odnosno, trose li se vise lamele na 0.5 cvori ili na 3.5 cvora?
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.