Pape je napisao/la:emils je napisao/la:Pa evo sad znaju i za to pa neka pitaju prije nego kupe.
..da sad znaju...![]()
Sad znaju da ništa neznaju.
Sve ovo napisano znači samo jedno.Nema žalbe kad ti Lojzek složi struju.Žali se upravi vodovoda.
Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
Pape je napisao/la:emils je napisao/la:Pa evo sad znaju i za to pa neka pitaju prije nego kupe.
..da sad znaju...![]()
Pape je napisao/la:... zato bolje napisat, to ne radite...nego ugasite makinu, potrošače pa vrti brale razdjelnik koliko oćeš...pa si siguran da neče napravit ništa loše...
Grinteša je napisao/la:Ako sam dobro skužija, alternator uvik puni oba, bez obzira jeli sklopka na I, II ili both?![]()
Jeli u ovom slučaju, ako je jedan od akumulatora lošiji, "Krade" struju boljem akumulatoru?
mikula moli je napisao/la:Grinteša je napisao/la:Ako sam dobro skužija, alternator uvik puni oba, bez obzira jeli sklopka na I, II ili both?![]()
Jeli u ovom slučaju, ako je jedan od akumulatora lošiji, "Krade" struju boljem akumulatoru?
ako imas diodni razdjeljnik, onda uvik puni oba...... i ne "kradu" struju jedan drugoma.....
ako imas mikrokontroler, onda se oba pune tek kad se napuni do kraja startna baterija.......
ako nemas nista od toga, onda sklopka triba bit na BOTH da bi se punila oba akumulatora, a kako je napon punjenja veci od napona akumulatora ni tada nece krast sruju jedan drugome....
ako je motor ugasen a sklopka na BOTH onda bi se moglo desit da slabiji akumulator "krade" struju boljemu......
Kiana je napisao/la:Čitam vas par stranica unazad i vidim da ste puno toga izmišali u vezi diode splitera i glavne akomulatorske sklopke,...pa da malo možda pomognem.
Kad sam kupio Diode splitter (za dva akomulatora) onda sam dobio i šemu za spajanje bez bat sklopke i sa bat sklopkom (to je ona 1, both,2,off)....vidi sliku (shemu)
Sa olovkom sam na shemi docrtao kako sam ja spoio solarni panel, sol. regulator (voltmetar, ampermetar također, ali to sada nije bitno).
Ja imam dva akomulatora koji su istovremeno startni i potrošaćki, tako da ja pomocu sklopke (1 ili 2) biram koji će mi napajat potročaće, a uvijek palim motor sa both (kad se motor upali odmah vratim sklopku na 1 ili 2).
I tako to radi već 7 sezonu.
ALI (uvijek postoji neki ALI), problem je nastao kad je pala noć (solarni panel, normalno, ne puni i na solarnom regulatoru signalne diode su ugašene). Sve je OK.
Međutim ujutro kad svane pogledam sol. reg, a on i dalje ugašen,....ne puni akomulatore (iako su po noći uključeni radio, frižider, i pokoje svijetlo).
Dakle, ne ukljucuje se jer mu Diode splitter ne propušta povratnu informaciju prema regulatoru (zato se i ne pretače iz polupraznog u puni aku, kako je netko rekao).
Pape je napisao/la:...napomena...neće se svaki motor ugasit ako okreneš na OFF...
Natrag na Ostala elektronička i električna oprema
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.