LUDAR - ZONE

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

LUDAR - ZONE

PostPostao/la labrax » 14. 02. 2011. (23:16)

evo zone/pozicije/poste u kojima je dozvoljen ludar, izbjegavajte :lol: :lol:

Ludar, zagonica i fružata
Članak 21.
(1) Ribolov ludrom, zagonicom i fružatom zabranjen je od 1. rujna do 30. lipnja.
(2) Ribolov ludrom, zagonicom i fružatom dozvoljen je u samo u lovištima ribolovnih zona B, E, F i G.
(3) Lovišta u ribolovnoj zoni B nalaze se u akvatorijima:
1. od rta Lopata (osim uvale Sakarun) do sjevernog rta uvale Konalić na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, uključujući lovište oko otočića Mežanj i
2. od južnog rta uvale Ripišće do južnog rta uvale Sovje na jugozapadnoj strani Dugog otoka.
(4) Lovišta u ribolovnoj zoni E nalaze se u akvatorijima:
1. od uvale Vojska do rta Deda kao i uvala Pastrura te uvala Vlaška vela na sjeverozapadnoj obali otoka Paga;
2. od rta Straško do sjevernog rta uvale Mandre i od južnog rta uvale Mandre do sjevernog rta uvale Šimuni na zapadnoj obali otoka Paga;
3. od lučkog svjetla Šimuni do rta Zminka na zapadnoj obali otoka Paga;
4. od sjevernog rta uvale Vruja do sjevernog rta uvale Slana na sjeveroistočnoj obali otoka Paga,
5. oko otočića Škrda;
6. oko otoka Mauna;
7. oko otočića Mali i Veli Brušnjak;
8. od rta Bobovik do rta Vrulja na sjeveroistočnoj obali otoka Vira;
9. oko otočića Planičić i Planik;
10. oko otočića Morovnik;
11. od uvale Banve do rta Šip na jugozapadnoj i sjeveroistočnoj obali otoka Oliba;
12. od rta Karf do rta Borci na sjeverozapadnoj obali otoka Silbe;
13. od rta Mavrova do uvale Nozdre na južnoj obali otoka Silbe;
14. oko otočića Grujica;
15. od rta Medvijak do rta Lopata na istočnoj obali otoka Premuda;
16. otočića Lutrošnjak;
17. oko otoka Škarda;
18. oko otočića Vodenjak;
19. oko otočića Tranerčica;
20. oko otočića Lagnići;
21. od rta Vranač do istočnog rta uvale Lipić, uključujući lovište oko otočića Lušnjak i Rižnjak, na istočnoj obali otoka Molata;
22. od rta Glavica do rta u prolazu Malo žalo, uključujući lovište oko otočića Kamenjak i Vrtlac, na jugoistočnoj obali otoka Molata i
23. od rta Debela nožica do rta Dragunica na obali kopna u Velebitskom kanalu.
(5) Lovišta u ribolovnoj zoni F nalaze se u akvatorijima:
1. oko otoka Tun Veliki;
2. oko otoka Zverinac, uključujući akvatorij oko otočića Sparušnjak i Šilo;
3. od rta Križ do uvale Dumbočica na sjevernoj i zapadnoj obali otoka Sestrunja;
4. oko otočića Tri Sestrice;
5. od rta Borji do rta Sveta Nedjelja na sjeveroistočnoj obali Dugoga otoka;
6. od rta Zaglavić do rta Komorina na istočnoj obali otoka Rava;
7. od rta uvale Pešćenica do rta Poljišinac na sjeveroistočnoj i sjeverozapadnoj obali otoka Iža, uključujući akvatorij oko otočića Beli, Glurović, Mali i Sridnji;
8. otočića Fulija i Kudica;
9. od uvale Pešćenice do uvale Brašanj na jugozapadnoj i jugoistočnoj obali otoka Iža, uključujući akvatorij oko otočića Mrtovnjak, Temešnjak i Vodenjak;
10. od rta Ovčjak do rta Zaglav na sjeverozapadnoj obali otoka Ugljana;
11. od uvale Kablin do uvale Sveti Ante na zapadnoj obali otoka Pašmana;
12. od uvale Sveti Ante do rta Borovnjak na južnoj obali otoka Pašmana,
13. oko otočića Gangaro, Maslinjak, Mala i Velika Kotula, Mali i Veliki Ošljak, Obun, Runjava Kotula i Žižanj;
14. oko otočića Borovnik, Brušnjak, Gangarol, Mala i Velika Balabra, Pelin, Sit i Šćitna te plićaka Balabra;
15. oko otočića Božikovac, Glamoč, Kurba Mala, Mala Lavdara, Mala i Velika Skala, Ravna sika, Rončić, Trimulići, Trstikovac, Pinizelić te hridi Baba, Did i Krbarić;
16. oko otočića Bikarijica, Blitvica, Mali i Veli Bubuljaši, Ravna sika, Tovarnjak i Žutska Aba, hridi Dinarići, Galijolica i Sanđela te grebena Dinarići i Miši;
17. oko otoka Murvenjak, otočića Lončarić, Mali i Veli Školjik, Oblik, Obrovanj, Prišnjak, Šipnat, Školjić, Visovac, Vrtić i hridi Mišine;
18. oko otočića Kukuljari i Vodnjak, hridi Kamičić i plićine Mioka;
19. oko otočića Čavlin, Dužac, Tetovišnjak i plićine Čavin;
20. od uvale Mikavica do uvale Tratinska na sjeveroistočnoj i sjeverozapadnoj obali otoka Žirje, uključujući akvatorij oko otočića Kosmerka, Mikavica, Proklandica, Raparašnjak, Vrtlač i hridi Balun;
21. od uvale Balun do rta Rasoka na zapadnoj obali otoka Žirje, uključujući akvatorij oko otočića Bakul, Gušteranski i Škrovada;
22. od rta Remetić do rta Oštrica na sjeverozapadnoj i sjeveroističnoj obali otoka Kaprije;
23. od rta Lemeš do prolaza između otoka Kaprije i otočića Oštrica uključujući akvatorij oko otočića Oštrica;
24. od ravne crte koja spaja južni rt otoka Veli Borovnjak s najbližom obalom otoka Kakan do uvale Podprisliga na sjeveroistočnoj i sjeverozapadnoj obali otoka Kakan uključujući akvatorij oko otočića Mali i Veli Borovnjak;
25. od uvale Tepli bok do rta Kakan na jugozapadnoj obali otoka Kakan, uključujući akvatorij oko otočića Mali i Veli Kamešnjak;
26. oko otočića Bavljenac, Kalarjak, Mali i Veli Mišnjak, Ravan i Sokol;
27. oko otoka Zmajan i Obonjan, uključujući akvatorij oko otočića Dugo, Komorica i Mala i Velika Sestrica i
28. oko otočića Grbavac, Lukovnjak, Maslinovik, Svilan i Tmara;
(6) Lovišta u ribolovnoj zoni G nalaze se u akvatorijima:
1. od rta Gomilica do zapadnog rta uvale Livka na sjevernoj obali otoka Brača;
2. od vanjskoj lučkog svjetla luke Supetar do zapadnog rta uvale Trstena na sjevernoj obali otoka Brača;
3. od istočnog rta uvale Trstena do istočnog rta uvale Česminova na sjevernoj obali otoka Brača;
4. od istočnog rta uvale Veselje do Crnog rta na sjevernoj obali otoka Brača;
5. od istočnog rta Tičje luke do rta Sumartin na istočnoj obali otoka Brača;
6. od istočnog rta uvale Vela Studena do istočnog rta uvale Vero Zvirje na južnoj obali otoka Brača;
7. od uvale Potočina (koja se nalazi oko jednu morsku milju sjeverno od Dugog rata) do Zamorskog rata na južnoj obali otoka Brača;
8. od Grižev rta do južnog rta uvale Malinova na južnoj obali otoka Brača;
9. od rta Zastup do rta Ražanj na jugozapadnoj obali otoka Brača;
10. od rta Pelegrin do zapadnog rta uvale Veli bok na sjevernoj obali otoka Hvara;
11. od rta Kabal do rta Glavica na sjevernoj strani otoka Hvar, uključujući i akvatorij oko otočića Zečeva;
12. od rta Prapatna do zapadnoj rta uvale Divlja na sjevernoj obali otoka Hvara;
13. od istočnog rta uvale Zidigova do naselja Ivan dolac na južnoj obali otoka Hvara;
14. oko otoka Šćedro i hridi Lukavci;
15. oko Paklenih otoka;
16. od rta Ražnjić do rta Veli Zaglav na jugozapadnoj obali otoka Korčule;
17. od rta Ključ do rta Velo Dance na jugozapadnoj obali otoka Korčule uključujući lovište Trstenik;
18. od rta Vela Stiniva do rta Borova na sjevernoj obali otoka Korčule i
19. od istočnog rta uvale Babina do zapadnog rta uvale Račišće na sjeveroistočnoj obali otoka Korčule.

:(
labrax
Old Senior Member

Re: LUDAR - ZONE

PostPostao/la riberer » 14. 02. 2011. (23:36)

Hvala majstore! slika

No ... pridržavaju li ih se? :problem:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la mala od kužine » 15. 02. 2011. (20:55)

Žalosno mi vidit da ronim baš di oni love :thumbdown:
Sve potamaniše.Samo pokoja kirnja preživljava.
A uzeli su najbolja lovišta,nek idu u Italiju.
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

PostPostao/la šetač pasa » 16. 02. 2011. (20:41)

labrax je napisao/la:evo zone/pozicije/poste u kojima je dozvoljen ludar, izbjegavajte :lol: :lol:

Ludar, zagonica i fružata
Članak 21.
(1) Ribolov ludrom, zagonicom i fružatom zabranjen je od 1. rujna do 30. lipnja.
(2) Ribolov ludrom, zagonicom i fružatom dozvoljen je u samo u lovištima ribolovnih zona B, E, F i G.
..........
(6) Lovišta u ribolovnoj zoni G nalaze se u akvatorijima:
1. od rta Gomilica do zapadnog rta uvale Livka na sjevernoj obali otoka Brača;
2. od vanjskoj lučkog svjetla luke Supetar do zapadnog rta uvale Trstena na sjevernoj obali otoka Brača;
3. od istočnog rta uvale Trstena do istočnog rta uvale Česminova na sjevernoj obali otoka Brača;
4. od istočnog rta uvale Veselje do Crnog rta na sjevernoj obali otoka Brača;
5. od istočnog rta Tičje luke do rta Sumartin na istočnoj obali otoka Brača;
6. od istočnog rta uvale Vela Studena do istočnog rta uvale Vero Zvirje na južnoj obali otoka Brača;
7. od uvale Potočina (koja se nalazi oko jednu morsku milju sjeverno od Dugog rata) do Zamorskog rata na južnoj obali otoka Brača;
8. od Grižev rta do južnog rta uvale Malinova na južnoj obali otoka Brača;
9. od rta Zastup do rta Ražanj na jugozapadnoj obali otoka Brača;.

:(

:thumbdown: Pa budi onda laf i ulovi koju ribicu oko Brača nakon ovih s ludarima.... :thumbdown:
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la labrax » 16. 02. 2011. (23:04)

evo nek mi veliki znalci biolozi i inkvizitori objasne nesto..

zna se da se ludar najvise vuce u zd zupaniji, zna se da se oko 3 najbolje poste ekipe znaju poklati jel (jedni dođu stražariti na poziciju 29.6. a ovi drugi ulete 1.7. u 03:00 h i pocnu topiti uzu ovima isprid nosa prije nego im budilica zazvoni :lol: )...

onda se u tom periodu zubac ne lovi na panulu.... i svi kazu da je to zbog ludra, da je sve izlovljeno, da se zato zub ne baca na panulu..
al kako to da se ni u kornatima i ostalim dijelovima akvatorija di se ludar ne vuce isto zub ne lovi???

dalje, svi preko lita govore da ce ludar sve izloviti, da se u jesen nece loviti zubaci, da ih nece biti..
kako to da se na istim mistima u metar di je ludar taracao cilo lito u jesen love zubaci ko ludi..???

nemojte me krivo razumiti, ne branim ludar, nevolim ga, al ga ni ne napadam priko onoga koliko ga triba napadati;
po forumima o ludru pricaju likovi koji ni neznaju kako se ta imenica deklinira a kamoli da ista drugo znaju o njemu...
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la karlovacko » 17. 02. 2011. (01:06)

Tri puta mi se dogodilo da ronim u podrucju gdje se vuce ili je "frisko" povucen ludar ( 2 x Scedro i jednom na Istu).
Kako ja vidim riba bude, a sto i samo ime tehnike kaze :) , sludjena. Ono sto prezivi, a to je puuuuno vise nego sto prosjecni sportski ribolovac misli, se povuce u dublje i bude jednostavno manje aktivno neko vrijeme.

Za nas sportske ribolovce ludar je mrzak zbog toga, riba je ispi_djena, manje prima jesku kakva god ona bila i generalno je dublje i sklonjena trazi malo mira.

Da se razumimo o ludru znam malo i nista ali mi je znakovito bilo gledati ponasanje ribe koja je bila van mreze (sargana),na Scedru. Kada kazem van mreze mislim i sto metara dalje od mjesta gdje je "stisnuta" mreza u kraju.
Skroz neprirodno i totalno sokirano. U falsim rupama,siroke sa dva izlaza,zaranjas usred dana i ceka te komarca koja bi u normalnim uvjetima samo glatko klizla na drugu stranu. Poslje ludra stoji u mraku,trese se i ceka da je pogodis.
"good things come to those who wait"
karlovacko
Senior Member

Tip plovila: Fortis 590 Fisher / Suzuki 90 hp

PostPostao/la Max65 » 17. 02. 2011. (07:15)

Mi na Braču smo ga stvarno naj....i. :Angry36:
slika
Max65
Member

PostPostao/la Max65 » 17. 02. 2011. (07:53)

Evo kako to izgleda ne karti!!
slika
slika
Max65
Member

PostPostao/la šetač pasa » 17. 02. 2011. (10:34)

Brač nisu ovako uspjeli opkolit ni Mlečani, ni Talijani ni Njemci. :thumbdown:

O ludaru postoje veliki prijepori u ribarskoj struci pa ga neki brane kao jedan od selektivnijih alata, a drugi ga napadaju kao izuzetno štetnog.

Ono što je sigurno je da nije dobro kad profi ribari potamane sve što zapašu, vrlo često i ispod dozvoljene mjere. Oni sami (ne svi naravno) čine tako štetu svima, a prvenstveno sebi, jer od ribe žive. :thumbdown:
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la weiss » 17. 02. 2011. (13:25)

labrax je napisao/la:evo zone/pozicije/poste u kojima je dozvoljen ludar, izbjegavajte :lol: :lol:

Dobar popis. Za sve one koji pitaju di su pošte :lol:
weiss
Member

Tip plovila: Belmarin Quintus + Yamaha 40/70

PostPostao/la luc » 17. 02. 2011. (14:51)

Budite sritni dok ima ludra...... jer i od lošega ima gore
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la lupis » 17. 02. 2011. (21:00)

labrax je napisao/la:po forumima o ludru pricaju likovi koji ni neznaju kako se ta imenica deklinira a kamoli da ista drugo znaju o njemu...

Moram te ispravit, hrvatski naziv za deklinaciju u Hrvatskom Jeziku je sklonidba!

Nominativ:ludar
Genitiv:ludra
Dativ:ludru
Akuzativ:ludar
Vokativ:ludre
Lokativ: o ludru
Instrumental: s ludrom

ajd provjeri molim te ako je ispravno,pa da nastavimo dalje... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la sinjadran » 17. 02. 2011. (22:24)

sigurno je da je to specijalan gušt kad dobro ulove pa se onda napiju hladne pive po onako žarkom suncu znojni od posla a navečer dijele novac i peču ribe na gradelama i piju vino
nismo u vremenu u kojoj bi ludar trebao biti dozvoljen jer je populacija nekih ribljih vrsta došla do kritične točke posebice mislim ne na zubaca kao i većina vas koji ga lovite pa samo njega gledate negoli zbog fratra,pica i sarga koji su praktički iščezli ali nije samo ludar tu kriv ,kriva je i migavica i šabakun koja je puno gora od ludra ali ono što ona ubije se ne vidi jer se radi o mlađi koja se iskreće u more ,ludar je samo profi ribarski alat koji je sukladan zakonu i koji služi za izlovljavanje ribe,neznam dali znate ali institut donosi svake godine dozvole za potezanje ludra i u zonama koje nisu dozvoljene (npr. u istri negdje) koje dodjele nekima nositeljima povlastica u svrhu istraživanja tj. da bi znali koliko ima ribe i koje
ulaskom u EU hrvatska će redovito biti kontrolirana i viškom određene vrste riba u jadranu hrvatska će morati pustiti druge članice EU na izlov viška(npr. mađarsku) ,u slučaju danas npr. imamo tune i 2014 će "svoju"kvotu iz jadrana izlovljavati ostale članice,tako i srdelu,pa trlju pa i tog jadnog zubaca ako "oni"procijene da ga ima više nego potrebno,hrvatska će to morati dati

bez obzira na zerp kojeg smo izgubili i s kojim smo (u ribarstvu) puno izgubili hrvatska još ima šanse da organizira ribarstvo s kontroliranim i ciljanim izlovljavanjem te sa rošadama po zonama s alatima i brodovima uvijek držati kontinuirane ulove ako se bude gledalo na biologiju i ekonomiju tj. plasman ribe

tako da mi kao sportaši samo smo muha u svemu tome,štogod radili samo smetamo,štogod rekli ispadamo glupi
ludar ili koća,plivarica ili migavica to su teme nekih drugih ljudi ,sigurno ne naše ,ne na ovaj način a riba je da ju se lovi i trži ,jede

slika
sinjadran
New Entry

PostPostao/la labrax » 17. 02. 2011. (22:27)

lupis je napisao/la:
labrax je napisao/la: deklinira
deklinaciju

ja o glagolu, ti o imenici :D

kako je glagol na rvackom..
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 17. 02. 2011. (23:44)

Ja mislim da vi, oba dva (ili sva dvojica slika ), nemate pojma o (u?) čemu se prepucavate (/ju?). Neki su drugi (ili bez drugi?) fakulteti za to zaduženi ... (koliko znam) ... slika

Mah ... pusmo stat ... slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.