IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la riberer » 04. 01. 2011. (10:31)

Kapo je napisao/la:Evo na kraju i moj prijedlog : neka moderator napravi anketu tko je za zahebanciju na forumu a tko nije pa neka vecina presudi a manjina neka se prilagodi. I svi demokratski zadovolj(e)ni... :wave:

Nema ovdje demokracije. Odvela bi nas u anarhiju ... ako već nije ... slika

Inače se djelomično slažem sa gore napisanim, svi smo za šalu ... ne slažem se sa zajebancijom koja prevrši mjeru i i granice dobrog ukusa.
Nije se dogodilo jednom ... ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Kapo » 04. 01. 2011. (10:35)

riberer je napisao/la:
Kapo je napisao/la:ne slažem se sa zajebancijom koja prevrši mjeru i i granice dobrog ukusa.
Nije se dogodilo jednom ... ;)

I za to ima jednostavan lijek : baniranje
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la riberer » 04. 01. 2011. (10:39)

E moj Kapo, znaš li ti onu: "Bolje spriječiti, nego liječiti."?

Ja bih radije tako, da smo svi skupa malo razumniji, tolerantniji i odgovorniji. Onda bi svaka šala sjela ... no dosta je OT-a. ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Kapo » 04. 01. 2011. (10:48)

riberer je napisao/la:E moj Kapo, znaš li ti onu: "Bolje spriječiti, nego liječiti."?

Ja bih radije tako, da smo svi skupa malo razumniji, tolerantniji i odgovorniji. Onda bi svaka šala sjela ... no dosta je OT-a. ;)

Slazem se,ajmo dalje sa propelom...

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la Bigi » 04. 01. 2011. (14:16)

Slazem se,ajmo dalje sa propelom...

pozdrav svima
zar se ovdje na ovoj temi nebi trebali bavit proračunom propelera i pomagati jedni drugima tako da dobiju ono sto im treba, ja san isto za šalu ali do neke granice , :lol:
Bigi
New Entry

PostPostao/la Mali Dabar » 04. 01. 2011. (14:38)

Bigi je napisao/la:Slazem se,ajmo dalje sa propelom...

pozdrav svima
zar se ovdje na ovoj temi nebi trebali bavit proračunom propelera i pomagati jedni drugima tako da dobiju ono sto im treba, ja san isto za šalu ali do neke granice , :lol:

Ajmo dalje meštre.
Mene zanima kako da vidim jeli mi propeler na brodu pravi,može li to bolje ici,a da ne minjam kopču ?
Isto zanima i druge ili griješim .
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Bigi » 05. 01. 2011. (19:34)

Mali Dabar je napisao/la:
Bigi je napisao/la:Slazem se,ajmo dalje sa propelom...

pozdrav svima

Ajmo dalje meštre.
Mene zanima kako da vidim jeli mi propeler na brodu pravi,može li to bolje ici,a da ne minjam kopču ?
Isto zanima i druge ili griješim .

pozdrav
neznam o cemu se radi kolilki je propeler, koliko opterecenje stvara na motor( koliko max okretaja ima pod opterečenjem), koji brod i kolika je trenutna brzina.
ovo sa kopčom vidim da se krivo razumilo, to san naveo kad se kupuje sve novo kojim sa redosljedom ide.
tako da nitko nije lud da minja kopču ako je ispravna samo tako.
Bigi
New Entry

PostPostao/la tacek » 06. 01. 2011. (07:59)

Vidim da ste se ispuhali. Ako netko treba izracun a i ima relevantne podatke o brodu: tip broda, vodena linija, sirina broda, tezina punog broda, snaga motora, max okretaji motora, redukcija kopce, promjer osovine, max promjer propelera, upotreba brodice (prefesionalno, rekreacija, sport), nacin voznje, zeljena svojstva broda (max brzina, min potrosnja, krstareca brzina, itd) pa cu mu doci u susret.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la madi » 06. 01. 2011. (09:00)

Što kažu struka i iskustva, dali je dobro "izbaciti" propeler što više van do lista timuna :?:

Koliko je max dozvoljen razmak između propele i zadnjeg ležaja, odnosno ovog dijela di viri osovina :?:

Na ovoj slici je očito propeler preblizu na gornjem dijelu trupu barke.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la tacek » 06. 01. 2011. (15:48)

maksimalni razmak propelera od lezaja je najvise do debljine osovine ( osovina 30 mm) maks razmak do 30 mm. Preporuka je 1/2 debljine osovine - npr 15 mm.
Svakako je propeler suvise blizu dna barke. trebao bi biti u centru. najmanja udaljenost propelera od dna barke je isto definirana sa 1,5 debljine osovine. Moze biti blize ako je limun krma kdje se dno lomi u obliku slova V tocno iznad propelera.
Isti takav (oblik slova V okrenut - ili A )trebao bi biti nosac kormila. Izljijevanje vode od kolombe isto tako rjesava se zaokruzenjima na zadnjem djelu kolombe koja omogucavaju nesmetano odticanje vode.
U tom primjeru je propeler previse uddaljen i od lista kormila pa barka vjerovatno ne slusa u voznji natrag. Ali ti je vec konstrukcijska greska.
Obicno se propeler ne moze skinuti bez odvajanja kormila. na slici skidanje propelera bez micanja lista kormila moguce je.
posto imam i slike koje bi mogle ove podatke prikazati pokusavat cu nesto nacrtati i poslati.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Bigi » 06. 01. 2011. (17:04)

pozdrav
tacek mogu te ispraviti razmak između propelera i dna broda uzima se iz dijametra, sto znaci minimalno deset posto od dijametra propelera a idealno dvadeset posto, kad se vratim sa godisnjeg stavit cu vam crtez di je sve prikazano.
madi tebi bi ovdje moga stati veci propeler jer imas dosta mjesta i ispunjavao bi norme odstupanja, samo trebas vidjet dali se moze povečat iklinacija motora ( nagib motora) to ti je malo veci zahvat.
kakve su ti preformanse ovako kako je sada?
Bigi
New Entry

PostPostao/la tacek » 06. 01. 2011. (17:44)

Potpuno si u pravu. A vazan je i oblik dna kada se racuna udaljenost. 10 % je prava vrijednost ako moze jos koji dodatni procenat.
razmilsjam napisati nesto o propelerima - nekako skraceno uputstvo sa slikama, crtezima. Poceo sam skupljati material ali mi treba koji tjedan ili dva da zavrsim. U grubo sam vec napravio nekakav scenario. Cujemo se.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Bigi » 06. 01. 2011. (18:50)

knjiga izvrsna ideja, jos malo literature za čitanje. svaka čast
Bigi
New Entry

PostPostao/la Kapo » 06. 01. 2011. (18:57)

tacek je napisao/la:Potpuno si u pravu. A vazan je i oblik dna kada se racuna udaljenost. 10 % je prava vrijednost ako moze jos koji dodatni procenat.
razmilsjam napisati nesto o propelerima - nekako skraceno uputstvo sa slikama, crtezima. Poceo sam skupljati material ali mi treba koji tjedan ili dva da zavrsim. U grubo sam vec napravio nekakav scenario. Cujemo se.

Grickalice su vec u pripremi.Nestrpljivo iscekujemo..... :thumbup:

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 06. 01. 2011. (19:36)

Bigi je napisao/la:pozdrav
madi tebi bi ovdje moga stati veci propeler jer imas dosta mjesta i ispunjavao bi norme odstupanja, samo trebas vidjet dali se moze povečat iklinacija motora ( nagib motora) to ti je malo veci zahvat.
kakve su ti preformanse ovako kako je sada?

Kod mene je u pripremi motor Nanni diesel N4.380 (175ks) koji dopušta 7° nagiba, dok je max preporučen nagib osovine 6°.
S obzirom da motor mogu povući prema provi, računam da bi smanjio kut osovine uz planiranu dužinu osovine sa unutarnje strane barke od 80-90cm i samim time se bez problema uklopiti u zadane parametre sa tendencijom još manjeg nagiba osovine.

Visina od inox pete s donje i trupa barke sa gornje strane je 56cm.

Prema proračunima planiram staviti propelu 19×22.

Brodograditelj je rekao da bi osovina trebala izaći 34cm od kolumbe (što je i visina na prikazanoj slici).

Neznam zašto je par cm niže rađeno ono proširenje gdje bi trebao i biti postavljen zadnji vanjski ležaj.

Dali se ja mogu spustiti tih par cm prema dolje ako postignem zadovoljavajuće stupnjeve, jer ću na taj način postići i veće udaljenosti s gornje i donje strane propele, a samim time i "ispravniji" rad propele?
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.