Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...
Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
Postao/la primorac » 22. 11. 2010. (16:32)
Stavi još jedan alternator, koji će puniti servisni akumulator. Shemu potraži na netu, ima tih rješenja.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
-

primorac
- Old Senior Member
-
- Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"
Postao/la som » 22. 11. 2010. (16:53)
primorac je napisao/la:Stavi još jedan alternator, koji će puniti servisni akumulator. Shemu potraži na netu, ima tih rješenja.
???????????????????????????????????????????????????????? Nerazumim, možeš ponovit.
-

som
- Old Senior Member
-
- Tip plovila: Galeb
Postao/la primorac » 22. 11. 2010. (17:26)
Uz postojeći, montira se još jedan alternator. Taj drugi alternator služi za punjenje drugog akumulatora.
Evo nekoliko shema pa pogledaj (ta verzija di su 2 motora s rabi ako su 2 alternatora na jednom motoru).
http://4power.tripod.com/id40.htmlIma na forumu ljudi koji se time bave, mogu nabaviti materijal i dati stručan savjet o ugradnji. (Jedan je iz Opatije

)
-

primorac
- Old Senior Member
-
Postao/la primorac » 22. 11. 2010. (17:34)
Ili ako baš hoćeš

-

primorac
- Old Senior Member
-
Postao/la som » 22. 11. 2010. (18:36)
mikula moli je napisao/la:da i mene zanima, pogotovo ovaj dio solarna ploča i regulator punjenja na dvi baterije......
Može se s regulatora od solara spojiti na diodni razdjelnik pa preko njega puniti svaki akumulator posebno ali to netreba jer se u principu samo servisni prazni pa samo njega treba uvijek nadopunjavati. Punjenje preko razdjelnika ima jedan nedostatak da preko njega napon pada ovisi o modelu za cca 0.6 V i imaš još gubitaka na dužini kablova jer bi regulator trebao biti najviše 1 m. od akumulatora.
-

som
- Old Senior Member
-
Postao/la mikula moli » 22. 11. 2010. (19:33)
da al bi bilo dobro zimi kad se brod ne koristi da panel nadopunjava oba akumulatora....
neznam da li postoje solarni regulatori koji imaju izlaze za dva akumulatora.....
-

mikula moli
- Senior Member
-
- Vrsta ribolova: sportski
- Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140
Postao/la opus » 24. 11. 2010. (21:00)
Postoje.
Ja sam nazalost skuzio da postoje tek kada sam montirao ovog s jednom baterijom. Inace mi je spojeno punjenje direktno na servisne baterije, kao i vecina vidim, obzirom da startna baterija nije bas kriticna.
-

opus
- Senior Member
-
- Tip plovila: A790
Postao/la Kiana » 26. 11. 2010. (01:00)
mikula moli je napisao/la:da al bi bilo dobro zimi kad se brod ne koristi da panel nadopunjava oba akumulatora....
neznam da li postoje solarni regulatori koji imaju izlaze za dva akumulatora.....
Postoje,...ja imam sve kako je Borro napisao. I dok nisam kupio regulator za dva akumulatora bilo je problema.
Prekopaj po mojim postovima tamo negdje lani u proljece, ako se ne varam. Vidjet ces diskusiju i razno razne savjete oko toga.
Radio ne radio svira ti radio...
-

Kiana
- Member
-
- Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks
Postao/la borro » 31. 01. 2011. (15:10)
Imam dva akumulatora.
1. Ako se ne varam trebam onda i regulator punjenja sa izlazima za 2 akumulatora??
2. Ne znam koliko mi je jaka ploča (mogu izmjeriti, ali je doba godine kad baš nemam sunca)
3. Gdje kupiti kod nas i koji regulator punjenja za kombinaciju s pločom??
Chuck Norris Approved
-

borro
- Old Senior Member
-
- Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002
Postao/la som » 31. 01. 2011. (18:21)
borro je napisao/la:Imam dva akumulatora.
1. Ako se ne varam trebam onda i regulator punjenja sa izlazima za 2 akumulatora??
2. Ne znam koliko mi je jaka ploča (mogu izmjeriti, ali je doba godine kad baš nemam sunca)
3. Gdje kupiti kod nas i koji regulator punjenja za kombinaciju s pločom??
Uguglaj Omnibus sve znaju.
-

som
- Old Senior Member
-
Postao/la borro » 09. 02. 2011. (08:57)
Hm, još uvijek mi nešto nije baš najjasnije.
Obzirom da imam 2 akumulatora i onaj razdjelnik da ni se ne pretače struja iz jednog u drugi, dali moram imati regulator punjenja sa dva izlaza ili sa jednim izlazom za akumulator. Ajd pomozite!
Dakla dali mogu imati jednostavniji regulator punjenja koji se spaja na taj razdjelnik ili mora biti sofisticirani sa izlazima za 2 akumulatora pa spajati direktno na akumulatore?
Chuck Norris Approved
-

borro
- Old Senior Member
-
Postao/la som » 09. 02. 2011. (22:21)
Razdjelnik nema veze s tim, ako želiš puniti dva onda s dva izlaza.
-

som
- Old Senior Member
-
Postao/la borro » 10. 02. 2011. (13:37)
Jesi siguran? Pa šta razdjelnik između ostalog ne služi tome da kad se napuni jedan akumulator da se puni drugi. Razdjelniku je nebitno jel mu struja dolazi od alternatora ili solarne ploče.
A neki mi govore da mi ne treba sa dva izlaza ako imam razdjelnik, i iz Omnibusa sam dobio mail da je moguće, iako je u teoriji bolje da je sa dva izlaza.
Chuck Norris Approved
-

borro
- Old Senior Member
-
Postao/la som » 10. 02. 2011. (21:04)
borro je napisao/la:Jesi siguran? Pa šta razdjelnik između ostalog ne služi tome da kad se napuni jedan akumulator da se puni drugi. Razdjelniku je nebitno jel mu struja dolazi od alternatora ili solarne ploče.
A neki mi govore da mi ne treba sa dva izlaza ako imam razdjelnik, i iz Omnibusa sam dobio mail da je moguće, iako je u teoriji bolje da je sa dva izlaza.
Razdijelnik služi kao što mu i ime kaže,da odvaja jednu bateriju od druge.Znači da je jedna baterija servisna a druga motorna i da se u nuždi mogu spojiti skupa za upaliti motor ali što krače jer lošija baterija jede bolju tj.struja teži izjednačavanju napona.Razdijelnik nema veze s punjenjem akumulatora.Punjenje se obavlja preko reglera direktno s alternatora ili još bolje preko diodnog razdjelnika
-

som
- Old Senior Member
-
Postao/la mikula moli » 10. 02. 2011. (23:05)
som je napisao/la:borro je napisao/la:Jesi siguran? Pa šta razdjelnik između ostalog ne služi tome da kad se napuni jedan akumulator da se puni drugi. Razdjelniku je nebitno jel mu struja dolazi od alternatora ili solarne ploče.
Razdijelnik služi kao što mu i ime kaže,da odvaja jednu bateriju od druge.Znači da je jedna baterija servisna a druga motorna i da se u nuždi mogu spojiti skupa za upaliti motor ali što krače jer lošija baterija jede bolju tj.struja teži izjednačavanju napona.Razdijelnik nema veze s punjenjem akumulatora.Punjenje se obavlja preko reglera direktno s alternatora ili još bolje preko diodnog razdjelnika
diodni razdjeljnik nije dobro rijesenje, pad napona na diodama je 0,7v i baterije nikad nisu potpuno pune....
puno bolje rijesenje je mikrokontrolerski regulirani kombinator baterija....
http://www.victronenergy.com/battery-is ... 00-a-400a/
i naravno uz solarne panele regulator koji ima dva izlaza, a na njemu mozes i postavit koliko ce ti snage ic na koju bateriju......

-

mikula moli
- Senior Member
-
- Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140
Natrag na Ostala elektronička i električna oprema
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.