kuster je napisao/la:Neki kažu da se s većom kolumbom gubi na brzini,a to bi s ovim manjim motorima mogao bit problem?da ne bude više štete nego koristi
evo ti još jedan "osobni napad" na tebe...
ovdje se radi o razlicitim potrebama i filozofiji. naime, nekome je samo vazno da ide sto brze uz sto manju potrosnju, bez obzira na maritimne sposobnosti kaica, dok je neko spreman i zrtvovati koju litru benzina i koji cvor da bi imao bolje ponašanje na moru.
osobno mi Nostromov pristup itekako ima smisla, a govorim iz iskustva sa Arbom 500, koja je tezi i veci kaić od Kustera 15, koja ima nekakvu skracenu kobilicu, i kojoj je to bižanje krme puno manje izrazeno i više slusa manevar pri manjim brzinama. meni je i to Arbino ponasanje na samoj granici prihvatljivosti, ali sam svjestan da se mora napravit kompromis. znaci ako sa takvom kobilicom, pola metra duzim trupom, 400 kg praznog kaica koji ima kabinu, i minimum jos 150 kg motora, akumulatora, inoxa, sidara, i ostale opreme motor od 30 ks ima 13 cv putne (sa propelom koja nije optimalna, vec zahtijeva onu sa manjim "pitchem"), Kuster sa mrvicu dodatne kobilice i makinom 25/50 ks, ne bi bas previse izgubia na brzini. iako je pretpostavka majka svih zajeba, pretpostavit cu da bi se radilo o goubitku od max 5 cv.
jedino sta ce osjetit je nemogucnost brze promjene pravca pri vecim brzinama, jer ce ga kobilica uvik ispravljat, ali za one ljude koji znaju sta je to "kurs" i da se po moru ne plovi bezglavo, to u biti i nije nikakav hendikep.