.....Hvala lijepa na ohrabrenju da postavljam pitanja....Pa evo mog prvog pitanja (jedno od mnogih buducih pitanja

1. Dali se rebara kod drvenih brodica (tu se misli kod hrvatske tradicionalne brodogradnje) zakivaju za kobilicu? Pratio sam diskusije na raznim USA i (vjerojatno) GB forumima i nije bilo eksplicitnog odgovora. Jedan je branio tezu da se rebra ne zakivaju, vec se u donjoj zoni rebrenice izrezuju utori sa sirinom kobilice (plitki utori-vjerojatno SLOTTING postupak ili duboki utori-vjerojatno POCKETING postupak), a fiksiranje rebara za kobilicu se postize postavljanjem kontrakobilice povrh reberenica. Argumentacija je bila da se time postize bolja lateralna elasticnost sistema kobilica-rebra-oplata pram bocnih sila (valovi i/ili udarci o molovima...). Drugi je branio tezu da se rebra zakivaju za kobilicu, cime se postize bas bolja poprecna krutost sistema kobilica-rebra-oplata. Ja sam sklon se prikloniti ovoj argumentaciji iz razloga sto (kako sam procitao i razumjeo), osnovni princip gradjenja drvenih brodica je bas poprecno gradjenje. To meni kazuje da je glavni fokus postici povecanu bocnu cvrstocu u krutost sistema kobilica-rebra-oplata. Takodje, kako sam shvatio kod brodica duljine < 12 m (suglasno hrvatskog Zakona o plovilima) uzduzna cvrstoca i/ili krutost brodica nije od primarnog znacaja (progibi i ugibi nisu elementi koje bi trebalo razmatrati).
2. Koja je funkcija kontrakobilice u sistemu kobilica-rebra-oplata?
3. Ipak molim vas da mi oprostite na mom laicizmu....
Lijep pozdrav