LEŠADA(lešo riba)--liječi i krijepi organizam

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

LEŠADA(lešo riba)--liječi i krijepi organizam

PostPostao/la morski konjic » 05. 03. 2009. (13:44)

u mnoštvu tehnika kuhanja za danas sam izabrao onu najjednostavniju,s kojom se može uhvatiti u koštac i onaj koji nikada ništa nije skuhao a temelj je kuhanja kuhati, kuhano, što i sama riječ kaže -lešo=kuhano..pa i naziv kuhar po kuhanju,kuhati,(tal.kuhare a njem. kuchen)...
na slici ispod vidimo moje male poponice velike lovne potencije i moći ...
slika
današnje podizanje mreža koje sam precizno postavio uz prag braka nasuprot male uvale rezultirao je bogatim ulovom iz kojega sam odabrao temu za ručak a sastojao se od dva kovača,dva arbuna jednog mola i jednog fratra,..odlučio sam to spraviti na lešo a iz podruma sam odabrao sivi pinot proizvođača Simčić-Goriška brda
slika
očistio sam i nakomadao ribu te pristavio široki lonac s malo vode da kuha zajedno s korijenastim povrćem uljem i domaćim paprom te uljem obitelji Belić sorte lećino...
slika
slika
dok je povrće iskuhavalo skočio sam do obližnje livade po stručak cvijeća jer nisam htio upasti u monotoniju sa zumbulima koji su u sezoni pa sam tamo pronašao izuzetno rijetko cvijeće čije sjemenje su vjerojatno donijeli egzotični kukci koji su nahrlili kod nas usljed klimatskih promjena ili su ih donijeli jaki južni vjetrovi koji su puhali s juga...
slika
ubacio sam ribu u kipuću vodu i kućom se rasuo prekrasan miris..nešto neodoljivo i profinjeno ..žlijezde su nam proradile te smo počeli gutati u prazno pa sam natočio svima po jednu medicu proizvođača Jateserić Janka i napravio mali govor uz zdravicu prije ručka a uvodna riječ govora bila je upitnica : "dajemo li sve od sebe?"..
slika
opis lešade bio bi usporedba najljepše poezije u kojoj uživalac riječi koje kroz uši dopiru do mozga telegrafira ostalim žlijezdama i čakrama pa čovjekova duša započinje ples u tijelu i natjerava adrenalin u srce koje užurbano počinje kucati..
more i samo more
morski konjic
Member

Re: LEŠADA(lešo riba)--liječi i krijepi organizam

PostPostao/la DAMIR » 05. 03. 2009. (14:47)

Čekaj malo....ti ribu stavljaš u kipuću vodu? Ja je stavljam u hladnu vodu u kojoj je već spremo otprilike ovako: selen,petrusimul,kapula,karota,paprika,pomidora,papar,sol,i naravno,maslinovo ulje. Znan ponekad ubacit i oguljeni komad kumpira. Misliš da je bolje ribu stavit u uzavrelu vodu?
DAMIR

PostPostao/la Robi » 05. 03. 2009. (15:19)

DAMIR je napisao/la:Čekaj malo....ti ribu stavljaš u kipuću vodu? Ja je stavljam u hladnu vodu u kojoj je već spremo otprilike ovako: selen,petrusimul,kapula,karota,paprika,pomidora,papar,sol,i naravno,maslinovo ulje. Znan ponekad ubacit i oguljeni komad kumpira. Misliš da je bolje ribu stavit u uzavrelu vodu?

koliko sam upoznat, ako je cilj bolja juha, tada se riba stavlja u hladnu vodu, a ako je cilj ukusnija riba, tada ide vrela voda. takodjer se riba kuha kratko i ide odmah u vrelu vodu ukoliko ima osjetljivo i mekano meso.
neka me moj velepostovani te nadasve vrhunaravni prijatelj Konj ic ispravi ako grijesim....

mi obavezno stavljamo koji kumpir, ali eto nikada nisamo stavljali papriku u leso ribu.
Robi

PostPostao/la Robi » 05. 03. 2009. (15:54)

morski konjic je napisao/la:u mnoštvu tehnika kuhanja za danas sam izabrao onu najjednostavniju,s kojom se može uhvatiti u koštac i onaj koji nikada ništa nije skuhao a temelj je kuhanja kuhati, kuhano, što i sama riječ kaže -lešo=kuhano..pa i naziv kuhar po kuhanju,kuhati,(tal.kuhare a njem. kuchen)...

ne, ne i ne....štovani kolega moram ukazati i pokušati ispraviti vaš netočan navod, tu tešku nepravdu nanesenu jezikoslovlju.
lešo dolazi od riječi leš ili lešina, tako da su se prvi kuhari u Mezopotamiji nazivali lešinarima. Naime tada ljudi nisu imali lovačke puške, pa su u vecini slucajeva jeli meso samo ako bi nasli kakvu zivotinjsku lešinu. Zbog smrada iz lešine, ti prvi "pripremači" hrane su bili samo oni rođeni sa nedostatkom osjeta njuha, pa su ih nazvali lešinarima kao usporedbu sa stvorejnima iz zivotinjskog svijeta.
Gradele kao takve su izumljene tek u 18 stoljecu kada ih je u Evropu donio sveti Lovre, pa se meso do tada uglavnom peklo na ražnju ili kuhalo. Iz toga (kuhanje+lešina) je ostao naziv "lešo" za kuhano meso ili ribu.
Robi

PostPostao/la Gaso » 05. 03. 2009. (16:21)

Zašto režeš ribe na manje komade, dali je to zbog posude ili neki drugi trik. I ja isto radim lešo ko Damir, samo da uvijek napravim i ribljo juho, pa zato stavljam u hladno vodu. Najviše volim glavo gofa ili zubatca na lešo, škarpino u zadnje vrijeme ionako mogu samo sanjat. :D

PS. zove se Simčič a ne Simčić, i njem. se napiše kochen
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Robi » 05. 03. 2009. (16:28)

Gaso je napisao/la:PS. zove se Simčič a ne Simčić, i njem. se napiše kochen

Gaso, Gaso... :D
Robi

PostPostao/la DAMIR » 05. 03. 2009. (16:37)

Često puta je i meni juha važnija od same ribe,tako da stavljam ribu u hladnu vodu,a kad bude gotova,izvadim je vani,a ono povrće ostavim da još malo prokuha. Stavim dosta toga, ali sam vidija da ako stavim malo previše povrća , onda juha izgubi onaj riblji miris i počne davat na povrće, odnosno na ono čega najviše ima. Zato držim neku mjeru u dodavanju povrća. Nema tome davno, znan da je bija neki post, neman pojma sad koji, uglavnom nije doma bilo ništa ribe za lešat i mater mi je uzela one smrznute škrpine bez glave. Čovik bi se iznenadija kako stvarno dobra juha može od te ribe ispast.
DAMIR

PostPostao/la Robi » 05. 03. 2009. (16:42)

DAMIR je napisao/la:Često puta je i meni juha važnija od same ribe,tako da stavljam ribu u hladnu vodu,a kad bude gotova,izvadim je vani,a ono povrće ostavim da još malo prokuha. Stavim dosta toga, ali sam vidija da ako stavim malo previše povrća , onda juha izgubi onaj riblji miris i počne davat na povrće, odnosno na ono čega najviše ima. Zato držim neku mjeru u dodavanju povrća. Nema tome davno, znan da je bija neki post, neman pojma sad koji, uglavnom nije doma bilo ništa ribe za lešat i mater mi je uzela one smrznute škrpine bez glave. Čovik bi se iznenadija kako stvarno dobra juha može od te ribe ispast.

tako je, ne triba pretjerivat sa povrćem. mi obavezno ubacimo i šaku riže, ne puno nego onako malo na dnu pijata.

te skarpine tu i tamo kupin i ja kad nema nista bolje, pa ili u pecnicu sa kumpirima ili ako se ide di u prirodu pa bacit na gradele. nije ka divlja skarpina ali moze proc. u svakom slucaju puno bolje nego recimo komarča iz uzgoja. sad ce se moj dobri i posteni Konjski prijatelj obrusit na mene zbog ovakvog bogohuljenja, al sta cu kad je tako..ne moze se svaki dan jist frisku ribu.
Robi

PostPostao/la DAMIR » 05. 03. 2009. (16:46)

Ne, to sam mislija jedino za juhu, imam dojam da je led to previše ubija za na gradele? A obe komarčice iz uzgajališta i imaju u sebi nešto od arome komarče,ali su premasne za bilo šta. Na gradelama se sama mast cidi iz njih.
DAMIR

PostPostao/la franco » 05. 03. 2009. (17:01)

Hippocampus čini mi se da ti je na poponi oko malo "malo" ili se varam? Profi? Dopunac?
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la morski konjic » 05. 03. 2009. (22:59)

franco je napisao/la:Hippocampus čini mi se da ti je na poponi oko malo "malo" ili se varam? Profi? Dopunac?

kako misliš malo..pa isto mi je kao i kod Edija..skupa smo kupili mreže ..sportski sam kao i vi
Robi je napisao/la:moze proc. u svakom slucaju puno bolje nego recimo komarča iz uzgoja. sad ce se moj dobri i posteni Konjski prijatelj obrusit na mene zbog ovakvog

ma neću... i ja ih volim pogotovu zbog specijalnog okusa koji me podsjeća na okus zemlje..
DAMIR je napisao/la:Često puta je i meni juha važnija od same ribe,tako da stavljam ribu u hladnu vodu,a kad bude gotova,izvadim je vani,a ono povrće ostavim da još

za dobru juhu napraviti potrebno je riblji temeljac doraditi a to je ono što navodite..praktički se u našim domaćinstvima za juhu podrazumjeva temeljac s malo riže i kao takvo servira a pravilno se juha ponovno radi a temeljcem podlijeva..a opet drugo je kada napravimo lešo ribu u minimalnoj tekućini pa kao takva postaje esencionalna i najukusnija...
Gaso je napisao/la:Zašto režeš ribe na manje komade, dali je to zbog posude ili neki drugi trik. I ja isto radim lešo ko Damir, samo da uvijek napravim i ribljo juho, pa zato stavljam u hladno vodu. Najviše volim glavo gofa ili zubatca na lešo, škarpino u zadnje vrijeme ionako mogu samo sanjat. :D

PS. zove se Simčič a ne Simčić, i njem. se napiše kochen

na manje komade zbog lakše kontrole kuhanja, lakšeg serviranja, i manje tekućine u loncu a sve da dobijem onaj esenc koji dođe gust i ukusan kao glasoviti umak demiglas za čiju litru su potrebne 44 krave..

Simčič ..da da..oprosti ..Sralko i Marijan..
Robi je napisao/la:Zbog smrada iz lešine, ti prvi "pripremači" hrane su bili samo oni rođeni sa nedostatkom osjeta njuha, pa su ih nazvali lešinarima kao usporedbu sa stvorejnima iz zivotinjskog svijeta.

problemi sa osjetom njuha kao jednu od najkompliciranijih grana medicine rješili su Bobi i Rudi na konzorciju medicinara u švicarskoj gdje su pretstavili svoj recept za riješenje problema i patentirali ga, a radilo se o 60-litarskoj kanti punoj govana gdje su oboljelim pacijentima gurali glave nad kantom pri čemu se osjet njuha automatski vraćao pacijentima...
DAMIR je napisao/la:Čekaj malo....ti ribu stavljaš u kipuću vodu?

isključivo kipuća s tim da luk,mrkva,selen i češnjak se skuhaju prije negoli ubacimo ribu a ribu nesmijemo prekuhati ni momenta preko više i poželjno je da ako radimo s "nježnim" ribama iscjedimo krišku limuna ili dolijemo 1 dcl octa ...
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la dome » 05. 03. 2009. (23:15)

morski konjic je napisao/la:naziv kuhar po tal.kuhare..

:o
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la jodler » 06. 03. 2009. (01:34)

dome je napisao/la:
morski konjic je napisao/la:naziv kuhar po tal.kuhare..

:o

tal.kuhare = talibansko

:clap:
jodler
New Entry

PostPostao/la emils » 06. 03. 2009. (07:59)

morski konjic je napisao/la:
franco je napisao/la:Hippocampus čini mi se da ti je na poponi oko malo "malo" ili se varam? Profi? Dopunac?

kako misliš malo..pa isto mi je kao i kod Edija..skupa smo kupili mreže ..sportski sam kao i vi
...

Otkad su popone dio sportske dozvole?! :wtf:
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la primorac » 06. 03. 2009. (08:06)

emils je napisao/la:
morski konjic je napisao/la:

...

Otkad su popone dio sportske dozvole?! :wtf:

:twisted: Otkad je i ludar :clap: :clap:
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

Sljedeća

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.