HHO GENERATOR

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: HHO GENERATOR

PostPostao/la porer » 24. 04. 2012. (13:35)

sans-ego je napisao/la:Tu naravno ne ocekujem da sad to sve shvatis kao neku osobnu optuzbu, upiranje prstom ili ismijavanje, pa nema razloga za "over & out" nego motivaciju za transparentno i konstruktivno nastavljanje konverzacije. :thumbup:

S obzirom kako si u prethodnim postovima započeo konverzaciju uopće nemam namjeru nastavljati priču o ovoj temi. Uživaj... :wave:
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la komarčeros » 24. 04. 2012. (13:47)

nes ti mozga u zapadnih strucnjaka.(cokolino mozdjani)
Hrvati iznad drugih Hrvata i time veci Hrvati od onih "drugih" po raznoraznim zaslugama, sve profesori prava, predstavnici ugnjetavanih, strucnjacu u brodogradnji, cuvaoci ribolovnih tajni, umjetnici u ocitavanju propulzije...
komarčeros
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara 6,5m DMB

PostPostao/la sans-ego » 24. 04. 2012. (15:35)

porer je napisao/la:S obzirom kako si u prethodnim postovima započeo konverzaciju uopće nemam namjeru nastavljati priču o ovoj temi. Uživaj... :wave:

NIsam nista zapoceo, nego samo nastavio kao i drugi zainteresirani, relativno tehnicki obrazovani "skepticari", u nadi da ce biti barem neki suvisli argument i pokoja slika, osim bombasticnih - "Radi sigurno. Ali treba..." i " Ja znam covika i ustedio je 30%..." i par usputnih sturih opisa pojedinih slucajeva.
Tako da tu bas ne ostaje puno mjesta za bilo kakav tehnicko-civilizirani razgovor.
Ako je neko iskreno iznio neka realnija ocekivanja i iskustva onda mislim da si to ti vjerojatno jedini u ovoj temi, tako se nemas razloga ljutiti i osjecati kao Jehovin Svjedok ispred zatvorenih vrata.
S moje strane samo puna podrska i puno uspjeha, ali i pokoji cisti i transparentni tehnicki argument koji ne bi bio los za procitati. :wave:
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la peroski » 24. 04. 2012. (16:02)

Ja sam za nove tehnologije i za alternativna goriva, dakle imate moju moralnu podršku, ali moram reći da mi je ova priča nekako tanka... Koliko vidim da auto industrija brže razvija jače i štedljivije motore nego što napreduje razvoj HHO generatora. Za sada naftna industrija dobija utrku.... :(
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la som » 24. 04. 2012. (16:38)

To je u biti jako interesantno kao i to da su največi nosioci koncesija za vodu na svitu Coca Cola i međunarodne naftne kompanije. Večina njih plača koncesije a da ne vade vodu. Uključujuči i našu (ako je naša) Inu.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la zore70 » 24. 04. 2012. (22:01)

porer je napisao/la:Ma idealno! Samo ćeš malo zavrnuti pumpu, objasnit ću ti.

VT pumpu koja je montirana na Papin motor ,a istog sistema rada(Lucas-Cav) ima mali miljun
starijih motora kako kazes pogodnih za ugradnju HHO gen...

Posto jako dobro znam kako radi,kako se steluje iman pitanje....a sta se to na njoj izvana ima zavrnuti osim vijka minimuma i maksimuma gasa?

Na pumpama Bosch mehanickog sustava...sta tamo? Oni plombirani vijak koji se podesava iskljucivo na Bosch probnom stolu ili...?

Sta cemo sa turbo motorima...di bi tamo ubacili plin?

Poseban problem bi po meni bili moderniji motori sa MAP senzorima,mjeracima mase zraka,elektronski kontroliranim VT pumpama..o common rail strojevima da i ne pricamo

Jer skolski...diesel motor pali smjesu goriva na nacin da velikim omjerom kompresije toliko stlaci zrak da se on uzari i tada u tu atmosferu u tocno odredenom trenutku ubrizgavamo sprej diesel goriva i on se pali...

Ako u diesel motor ubacimo atmosferski ili poviseni tlak (turbo motor) smjese zraka i vodika onda smo dobili zapaljivu smjesu koja ce detonirat puuuno prije nego stignemo do onog stupnja uzarenja zraka(u stvarnosti hoda klipa) i trenutka za ubrizgavanje nafte...dakle imamo detonaciju ili preuranjeno paljenje...

....ili nekakvo produzeno pred izgaranje na daleko visoj temparaturi...pa onda razmisljajuci dalje opet iman logicko pitanje...treba bi kut paljenja bit drugaciji...

Ocemo li imat detonaciju,dodatno opterecenje na klipni sklop,znatno povisenu temparaturu ispusnih plinova...mozda izgaranje pecurki ventila,sjedista ventila...cela klipa...

Nije ista kompresija,tj kompresijski omjer motora koji radi na naftu...benzin...petrolej...mozda na tome triba poradit?
Ka mulci smo nabavljali avio benzin pa ga livali u nase fice i jugase,utrkivali se...samo su kratko trajali ventili,klipovi,to mi nekako pada na pamet sada :lol:

Ima li kakvih opipljivih dokaza o trajnosti motora nakon duze upotrebe?

Sve je ovo barem jako zanimljivo ako ne i korisno samo pomalo neopipljivo..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la som » 24. 04. 2012. (22:46)

Zore na dizelima s turbinom plin se stavlja kroz filter zraka koji je skoro direktno na turbini. Interesantno je da motor kad se rastavi nema nigdje gareži. Gleda san kad su rastavili stariji turbo motor Aifo 2,5 l. koji je proša 30 000 km u kombiju (mislim bog zna koliko ima kilometara ukupno, Renault Master). Kad se vozi takav motor imaš osječaj da lakše diše ako znaš o čemu govorim.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 25. 04. 2012. (09:00)

...kažen vam meni je ovo zamimljivo, ali san skeptičan u 3pm, jebiga logika mi ne da drugačije se postavit....al jedno pitanje....kaže Porer (a i neki ostali...) da se ti HHO plin ponaša ko aditiv...pa ono bolje sagorjevanje kod diesela i da sad sve ne ponavljan...pa ol isti efekt nema litra benzine na 100l diesela?....zimi pali bolje, ne dimi, motor startniji i ima bolju vuću, manje troši....jedino ako se pretjera...ili jako pretjera...znale su glave izlečat kroz haubu...

...a i još jedna stvar između meni dosta upitnika iznad gleve...Porer je objasnija da je za moj motor dovoljno litra-litra i po HHO-a...ja ovako na brzinken kad skontan mog peronju...on na minut usiše (2300 điri) oko 4-5 kubika arije...to je 4000-5000 litara zraka....sa litrom i po HHO-a...ne pari mi se neka bogata smjesa ovako odokativno.... :problem:

...ne znan, ne znan.... možda nešto propuštam u ciloj priči....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la dimulius » 25. 04. 2012. (09:27)

U stvari sam ja falija sa pitanjem u kojem sam pita koliko litara vodika se trosi.
Kako je osnovna karakteristika plina da ispunjava sav prostor koji mu je na raspolaganju, onda je deplasirano pricat o volumenu plina (litrama). (bilo bi puno bolje pricat o kilima).

Znaci, ako san dobro razumija Soma, ovo radi ka i starter sprej?
Dovodimo zapaljivi plin (odnosno smjesu vodika i zraka) na usis zraka?
I to radimo motoru koji ocekuje na usisu zraka dobit zrak, a ne nesto drugo?
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la dimulius » 25. 04. 2012. (10:46)

ajde Pape probaj
sta mozes izgubit :mrgreen:
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la zore70 » 25. 04. 2012. (11:31)

som je napisao/la:Zore na dizelima s turbinom plin se stavlja kroz filter zraka koji je skoro direktno na turbini. Interesantno je da motor kad se rastavi nema nigdje gareži. Gleda san kad su rastavili stariji turbo motor Aifo 2,5 l. koji je proša 30 000 km u kombiju (mislim bog zna koliko ima kilometara ukupno, Renault Master). Kad se vozi takav motor imaš osječaj da lakše diše ako znaš o čemu govorim.

Ma to san skužija,samo mi nije jasno kako se onda ta smjesa zraka i vodika kad je turbina natlači u cilindre reagira?

Razumiš šta me muči...diesel pali tako da u kompresijom užareni čisti vanjski zrak ubrizgamo raspršenu naftu...

Ovdi komprimiramo turbinom pa onda još i u cilindru klipom sabijamo SMJESU zraka (koji je nezapaljiv) i vodika (koji je izrazito zapaljiv) i to me muči kako se ponaša.. to je onda zapaljiva smjesa koja bi po meni tribala palit puno prije nego ona nafta stigne bit ubrizgana u sami užareni zrak...osnove motorne termodinamike poznajem ali za ovo triba puno više istraživanja u praksi,računanja..

Virujem da nema čađe,logično je ,jer smo obogatili smjesu i podigli vjerovatno temp. izgaranja ,produžili proces sagorjevanja pa sve bolje progori ...bar tako mislim

Virujen i da stvar radi,ali me prca ona logika i kinematika motora,kut paljenja,cetanski,oktanski broj,kalorična vrijednost smjese...fali mi jednostavnih logičkih objašnjenja koja se daju lako shvatit..

Nije mi dosta šta neko kaže da radi,štedi...volija bi imat potvrdu kako i zašto pa bi shvatija i jeli to dobro ili lože za motor pa tako i za mene,eto to me kopa ,i meni je nafta 12 kn ali je motor puno skuplji ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la sans-ego » 25. 04. 2012. (12:10)

zore70 je napisao/la:Virujen i da stvar radi,ali me prca ona logika i kinematika motora,kut paljenja,cetanski,oktanski broj,kalorična vrijednost smjese...fali mi jednostavnih logičkih objašnjenja koja se daju lako shvatit..

Imas u Splitu na Fakultetu Elektrotehnike Strojarstva i Brodogradnje - prof. Frano Barbir koji je aktivan autoritet u internacionalnom akademskom svijetu o hidrogenskoj energiji i tehnologijama. Vjerojatno bi njegova misljenja i objasnjenja bila relevantna u ovoj temi...
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la peroski » 25. 04. 2012. (15:48)

Ma jeli ima iko potkovan u kemiji koji može bacit malo svjetla na kemijskoj razini. Evo recimo što bih ja volio shvatit je kako od jednog elementa kao što je vodik koji je najčešće veže sa kisikom i nalazimo ga u obliku vode, uspijemo ubaciti u usisnu granu sa zrakom ( čitaj 21% kisik, 73% dušik, CO2 i ostali), da se on ne veže sa svojim prirodim elementom kisikom, komprimiramo ga i još uvijek ništa i onda kad mu ubacimo gorivo i gorivo expandira, e tek sad se on uključi i pokaže svoju zapaljivost i pomaže boljem sagorjevanju. Kroz osnovnu i srednju školu sam volio kemiju( nažalost na faxu je više nije bilo) i bila mi je dosta zanimljiva pa bi bar meni bilo zanimljivo shvatit kako se odvija cijeli taj proces na molekularnoj razini. Još jedan parametar koji nisam baš shvatio ( unaprijed se ispričavam ako sam neki post ili objašnjenje previdio) je o izmjerenim snagama. Dakle kako se odrazio vodik u smjesi u odnosu na moment i snagu u realnom mjerenju.
Još jednom naglašavam da sam ZA ALTERNATIVNA GORIVA, ali kao osoba koja u svemu traši nekakvo tehnički dokazano objašnjenje stvarno bi volio da se neko posveti razjasnit stvari malo i iz drugog kuta.
peroski
Member

PostPostao/la som » 25. 04. 2012. (15:59)

Pape, za velićinu generatora mjerilo je kubikaža motora.

Zore na pumpi se samo smanjuje ler koji je povišen kad motor dobiva vodik. Interesantno je da se netreba mjenjati "kut paljenja". Mislim da bi o učinku vodika na smjesu nafte i zraka ( u kojem ima oko 78 % dušika koji je u biti izuzetno zanimljiv plin koji se napr. koristi za točenje vina preko šankomata ili za pakiranje namirnica koje ostaju dulje svježe, npr. ako niste znali tako se pakiraju Montana sendviči ) više mogli reči kemičari. Najvjerojatnije je vodik neka vrsta katalizatora koji pomaže boljem sagorjevanju goriva s time da ima malo bolji učinak na dizelske motore.

Imaš PP
som
Old Senior Member

PostPostao/la peroski » 25. 04. 2012. (16:15)

Upravo o plinovima i njihovoj ulozi govorim, Dušik se koristi i u hladnjačama za očuvanje jabuka, krušaka, naranača jer se tako sprječava truljenje voča, gdje sve ne... čak se koristi u pneumatici. Upravo o tom principu govorim. Dali se radi o vezivanju i formiranju novog -izmjenjenog lanca molekula, novih spojeva ili samo mješavine što je nije ista stvar .... što, kako ???? dali je tu vodik aktivna komponenta ili pasivna? kako? U biti to sve počiva na kemiji, a termodinamika je tu ipak broj dva. Dakle karakteristike motora i izvedba su drugi dio projekta.
peroski
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.