amiklic1 je napisao/la:Druga stvar je da se servisna baterija nikad ne smije ispraznit toliko da u njoj više nema struje. Ugradi sklop koji isključi frižider kad je napon servisne još uvijek dovoljno visok za rad kaljužne pumpe i svjetala. A tvoje LEDice rade i na propuh, ne struju
Upravo tako, imam montiran sklop koji mi isključi frižider, a tako i sve ostalo, pa kad se dovoljno ne napuni onda ti ovaj sklop izključi i LED-ice i nema veze koliko one troše, neko vrijeme ti sve skupa ne radi, dok sklop opet ne izključi sve nazad.
amiklic1 je napisao/la:Shema je 100% točna. Ne miješaj kruške i jabuke. Sidreni winch vuče (recimo 500W) 42A bez opterećenja, znači i 60 pod opterećenjem, pa motorna baterija nije za to. Startne baterije služe za kratku upotrebu, kratka jaka pražnjenja. A sidro se diže i duže od onog za što su one sposobne bez negativnih posljedica.
Startna mi je ista ko servisna AGM i to 140Ah, pošto se vinč upotrebljava samo tada kad motor radi, i kad se startna puni, može on slobodno dobiti svu struju direktno iz alternatora. Dok opet u slučaju, da sklop izključi sve potrošače na servisni, onda ti neče vinč radit kada se to dogodi, barem prvih 20min, znači da onda trebaš dignut na ruku sidro, a u tom slučaju nema ništa koristi od cinča.
amiklic1 je napisao/la:Mislim da imaš pogrešno domenzioniran sustav. mali solarni panel (koji frižider imaš?), baterije malog kapaciteta (treba vidit' bilancu snage, bez toga je samo mišljenje neutemeljeno na činjenici).
Baterije su 140Ah, startna i servisna, frižider imam mislm da 60W, ali ako očeš imat neku normalno temperaturu, ko kod kuče on treba bit podešen na max i tada gotovo čitavo vrijeme radi. Panel mi je 80W(ali paneli su svi pljunak u more).
amiklic1 je napisao/la:...Veliki panel ti bez problema pokrije potrošnju frižidera.
sanjaj, to ti je teorija

PS: vjeruj mi da je 80A alternator malo, za sve ove potrošače i takav način korištenja, brod radi prosječno 30min (kupanje i slično )preko dana, a potrošnja skroz velika. Bilancu struje vidim odmah na Amper metru od Victron, i kažem ti, kad je sve upaljeno FF/Sonder, radio frižider i ostalo što je obično upaljeno tekom plovidbe po danu, i ona iznosi oko 25A.