Instalacije 12V???

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Instalacije 12V???

PostPostao/la Gaso » 27. 10. 2009. (13:06)

amiklic1 je napisao/la:Druga stvar je da se servisna baterija nikad ne smije ispraznit toliko da u njoj više nema struje. Ugradi sklop koji isključi frižider kad je napon servisne još uvijek dovoljno visok za rad kaljužne pumpe i svjetala. A tvoje LEDice rade i na propuh, ne struju :-)

Upravo tako, imam montiran sklop koji mi isključi frižider, a tako i sve ostalo, pa kad se dovoljno ne napuni onda ti ovaj sklop izključi i LED-ice i nema veze koliko one troše, neko vrijeme ti sve skupa ne radi, dok sklop opet ne izključi sve nazad.

amiklic1 je napisao/la:Shema je 100% točna. Ne miješaj kruške i jabuke. Sidreni winch vuče (recimo 500W) 42A bez opterećenja, znači i 60 pod opterećenjem, pa motorna baterija nije za to. Startne baterije služe za kratku upotrebu, kratka jaka pražnjenja. A sidro se diže i duže od onog za što su one sposobne bez negativnih posljedica.

Startna mi je ista ko servisna AGM i to 140Ah, pošto se vinč upotrebljava samo tada kad motor radi, i kad se startna puni, može on slobodno dobiti svu struju direktno iz alternatora. Dok opet u slučaju, da sklop izključi sve potrošače na servisni, onda ti neče vinč radit kada se to dogodi, barem prvih 20min, znači da onda trebaš dignut na ruku sidro, a u tom slučaju nema ništa koristi od cinča.

amiklic1 je napisao/la:Mislim da imaš pogrešno domenzioniran sustav. mali solarni panel (koji frižider imaš?), baterije malog kapaciteta (treba vidit' bilancu snage, bez toga je samo mišljenje neutemeljeno na činjenici).

Baterije su 140Ah, startna i servisna, frižider imam mislm da 60W, ali ako očeš imat neku normalno temperaturu, ko kod kuče on treba bit podešen na max i tada gotovo čitavo vrijeme radi. Panel mi je 80W(ali paneli su svi pljunak u more).

amiklic1 je napisao/la:...Veliki panel ti bez problema pokrije potrošnju frižidera.

sanjaj, to ti je teorija ;)

PS: vjeruj mi da je 80A alternator malo, za sve ove potrošače i takav način korištenja, brod radi prosječno 30min (kupanje i slično )preko dana, a potrošnja skroz velika. Bilancu struje vidim odmah na Amper metru od Victron, i kažem ti, kad je sve upaljeno FF/Sonder, radio frižider i ostalo što je obično upaljeno tekom plovidbe po danu, i ona iznosi oko 25A.
Zadnja izmjena: riberer; 27. 10. 2009. (17:43); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Potrudi se malo oko quotiranja Gaso!
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la baraba » 27. 10. 2009. (17:04)

može malo truda oko kvotanja? hvala.

on topic: bolji frižideri (isotherm, npr.) se sami isključuju kada se baterije isprazne, tako da je dodatni sklop koji amiklic1 predlaže nepotreban u slučaju kada se ostavlja upaljen frižider:

Kod: Označi sve
3.1 Battery voltage sensor
To protect the batteries from becoming completely
discharged, a battery voltage sensor switches off the
compressor automatically at the following levels:

System voltage V           Cut out V        Cut in V
          12                9.6 (10.4)         10.9 (11.7)
          24               21.3 (22.8)        22.7 (24.2)

If the bridge between C and P is cut off, values within
the () are valid.
For ASU refrigerators:
System voltage V           Cut out V       Cut in V
          12                     10.0              12.0
          24                    22.0               23.5
baraba
Member

PostPostao/la amiklic1 » 27. 10. 2009. (20:19)

baraba je napisao/la:može malo truda oko kvotanja? hvala.

on topic: bolji frižideri (isotherm, npr.) se sami isključuju kada se baterije isprazne, tako da je dodatni sklop koji amiklic1 predlaže nepotreban u slučaju kada se ostavlja upaljen frižider:

Kod: Označi sve
3.1 Battery voltage sensor
To protect the batteries from becoming completely
discharged, a battery voltage sensor switches off the
compressor automatically at the following levels:

System voltage V           Cut out V        Cut in V
          12                9.6 (10.4)         10.9 (11.7)
          24               21.3 (22.8)        22.7 (24.2)

If the bridge between C and P is cut off, values within
the () are valid.
For ASU refrigerators:
System voltage V           Cut out V       Cut in V
          12                     10.0              12.0
          24                    22.0               23.5

Te vrijednosti su preniske. na tim naponima više ništa ne radi a baterije su jako blizu umiranju...

O tom i pričam,. da se frižider ugasi prije toga, recimo oko 12V, pa da onda sve drugo još radi. Nav. svjetla posebno.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 27. 10. 2009. (20:26)

Gaso je napisao/la:Upravo tako, imam montiran sklop koji mi isključi frižider, a tako i sve ostalo, pa kad se dovoljno ne napuni onda ti ovaj sklop izključi i LED-ice i nema veze koliko one troše, neko vrijeme ti sve skupa ne radi, dok sklop opet ne izključi sve nazad.

Pa nije poanta u tome da ti uređaj isključi sve, nego napravit da se selektivno i na različitim naponima gase različiti potrošači. Tako npr. frižider gasiš prvi, a nav. svjetla zadnja.

Gaso je napisao/la:Startna mi je ista ko servisna AGM i to 140Ah, pošto se vinč upotrebljava samo tada kad motor radi, i kad se startna puni, može on slobodno dobiti svu struju direktno iz alternatora. Dok opet u slučaju, da sklop izključi sve potrošače na servisni, onda ti neče vinč radit kada se to dogodi, barem prvih 20min, znači da onda trebaš dignut na ruku sidro, a u tom slučaju nema ništa koristi od cinča.

Pa naravno da neću imat taj pakleni uređaj koji poisključiva sve na brodu i ostavi te 20 minuta bez struje. Odakle ti uopće ideja tako složit sustav?? Stvarno mi nije jasno...

Gaso je napisao/la:Baterije su 140Ah, startna i servisna, frižider imam mislm da 60W, ali ako očeš imat neku normalno temperaturu, ko kod kuče on treba bit podešen na max i tada gotovo čitavo vrijeme radi. Panel mi je 80W(ali paneli su svi pljunak u more).

Slaba ti je izolacija u frižideru (to je vertikalni frižider, je li?) ako radi na max. snazi. Neko tu na forumu ima frižider kojem je pot. postavljen na 2 od mogućih 6. to je rađa. Ovo tvoje je neko fancy s_anje koje ugrađuje većina, mislim...
Al' OK, ti nisi htio ništa radit nego si sve kupio pa nisi ni mogao utjecati. Bolje da si naručio da ti neko napravi friž.

Gaso je napisao/la:sanjaj, to ti je teorija ;)

Instalirao sam više panela nego si ti vidio, najvjerojatnije, pa jako dobro znam o čemu govorim. Neman pojma šta si ti kupio, ali ima razlike među panelima, i to velike. jako velike...

Gaso je napisao/la:Vjeruj mi da je 80A alternator malo, za sve ove potrošače i takav način korištenja, brod radi prosječno 30min (kupanje i slično )preko dana, a potrošnja skroz velika. Bilancu struje vidim odmah na Amper metru od Victron, i kažem ti, kad je sve upaljeno FF/Sonder, radio frižider i ostalo što je obično upaljeno tekom plovidbe po danu, i ona iznosi oko 25A.

Eeee, kad ti brod radi 30 minuta. Moj će radit satima, pa nema zime... A bilanca nije potrošnja koju trenutno imaš, nego popis i izračun sustava koji je optimalan da se iskoristi sve iz njega te da proizvodnja energije prati potrošnju uz rezervu koju odrediš (recimo 2 dana).
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 27. 10. 2009. (21:42)

Gaso je napisao/la:Baterije su 140Ah, startna i servisna, frižider imam mislm da 60W, ali ako očeš imat neku normalno temperaturu, ko kod kuče on treba bit podešen na max i tada gotovo čitavo vrijeme radi. Panel mi je 80W(ali paneli su svi pljunak u more).
PS: vjeruj mi da je 80A alternator malo, za sve ove potrošače i takav način korištenja, brod radi prosječno 30min (kupanje i slično )preko dana, a potrošnja skroz velika. Bilancu struje vidim odmah na Amper metru od Victron, i kažem ti, kad je sve upaljeno FF/Sonder, radio frižider i ostalo što je obično upaljeno tekom plovidbe po danu, i ona iznosi oko 25A.

Ja sam imao manjak struje upravo zbog malog vremena voznje onih dana kada se ide na cijelodnevno kupanje, a rade potrosaci (radio i frigo). Kako je alternator na motoru male amperaze (mislim da je oko 30-35 A) ugradio sam dva panela od 40W. Frizider s kompresorom Danfoss 40W (CoolMatic CR-50) i radio su u pogonu 24 sata na dan (pored sidrenog vitla, TV-a i ostalog), a pretvarac od solarnih panela stalno signalizira da su baterije pune.
Tebi ocito nesto ne stima u instalaciji.
P.S.
Mislim da nije bitno, ali imam dvije baterije opce sluzbe ukupnog kapaciteta 230Ah (olovne).
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la Gaso » 28. 10. 2009. (12:15)

Imam ovaj frižider, sad neznam točno dali je Isoterm ili nešto drugo, ali je upravo ovaj koji je u tom Bakanu 630
slika

Ovaj frižider treba imat na max da uopšte ohladi unutrašnjost na nekih 8°C, a tad radi skoro 70% vremena.

Amiklic, ova shema ti je po uputama Victron firme za njihov uređaj koji ja imam i nisam ja to smislio i nema nikakve koristi izbaciti onu elektroniku za isključivanje servisne baterije, jer u svakom slučaju bilanca kod takvog korištenje je još uvijek puna, i ako ne napunimo struju nazad servisna če se ispraznit.

A bilanca je ovakva, što sam več jednom napisao. Alternator je 80Ah, ali kad brod plovi i sve radi Autopilot, FF/Sonder, radio, i ostalo što obično imam uključeno potrošnja tad je 25A, a alternator puni 80A, znači da u akumulator se sahranjuje cca 60A.
Solarni paneli, što sam isto jednom več pisao, oni u najboljim uvjetima preko čitavog dana daju prosjelčno 5x max struja punjenja, znači za moj 80W, to dođe 33Ah.

Samo frižidir troši cca 5A kad radi, a radi gotovo 70% vremena, preko čitavog dana, a to znači 84Ah.
U slučaju, da brod radi prosječno 0.5 sata preko dana:

0.5h * 60A = +30Ah ;od alternatora
+33Ah ; od solarnog panela
- 84Ah ; od frižidera
Kapacitet servisne je 140Ah, a upotrebljivih cca 100Ah, do izključanja čitavog sustava spojenog na servisnu bateriju.

100Ah + 30Ah + 33Ah - 85Ah = 78Ah ; ostaje u servisnom akumulatoru nakon jednog dana

Znači da imam negativnu bilancu ako brod radi samo 0.5h po danu, što se često dogodi, ako ljudi koriste brod samo za kupanje.
Zato kažem, da kod takve upotrebe alternator od 80A nije dovoljan, jer više se troši nego puni, nadam se da je razumljivo.
Da se uređaji sami izključe to mi se čini prekomplicirano, da za svaki potrošač se stavlja neka elektronika, ...., ali ovaj Victron sistem nije ni namjenjen tome, nego samo da štiti akumulator od predubokog pražnjenja servisne baterije, dok je startna uvijek i max puna i nikada se ne izključuje i to je sasvim uredu.

Sve ove probleme izbjegnemo, da navigacijska svijetla i kaljužno pumpo spojimo na startnu, koja je uvijek 100% puna i sve če funkcionirat kako treba. Motor + Svijetla. Dok se servisna ne napuni na 12.2V onda nema struje za ostale potrošače, koji su na servisnu spojeni, to znači dok se servisna ne počnije punit, onda nema GPS/FF, Autopilot, Frižider itd... , što i nije toliko bitno za sigurnost plovidbe. Ja imam podešen napon na Victron sistemu na 12.1V i tad mi isključi servisnu bateriju, da spriječi daljnije pražnjenje.

Kod mene je problem, što imam negativnu bilancu, znači rješenje je jači alternator min 120A da nemam negativne bilance, a dodatnu ču još stavit još jednu servisnu od 140Ah, tako da ču imat na razpoloženje 200Ah struje u servisnim, jer se dogodi da kad je nevreme koji dan broda uopšte ne upalim, ali sam nonstop na brodu, pa nešto radim, tako da frižider i tad radi, zato mi treba i veči kapacitet servisnih baterija, da takvu potrošnju u razdoblju max 1 dan kompenziram. Kod mene 80W panel nije dovoljan za hladnjak od 60W, pa zato kažem da je to samo u teoriji da je 80W čelija dovoljna za frižider, ako on radi gotovo 70% vremena. A da se potrošači izključe kod 11.8V to se i meni čini premalen napon.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 28. 10. 2009. (12:41)

U stvari nema smisla selektivno izključivati potrošače, nego Motor, kaljužna i navigacijska svijetla trebaju uvijek radit, dok ostalo ako ima struje u servisnoj.
A lahko je to rješit, ako se spoje kaljužna i navigacijska svijetla na startni, pošto nema veze kakva je potrošnja kod servisne, startna če uvijek bit max puna, pošto je 1. po prioriteti punjenja tako kod alternatora ko i solarnog panela, a sve ostalo treba se automatski izključiti, u slučaju da nestane struje u servisnoj bateriji, jer sve što je spojeno na servisnu nije bitno za sigurnost plovidbe.
I to sam u stvari htio kazati, da mi se čini ova original shema od Victron za njihov sistem pogrešna, pa da treba kaljužno i navigacijska svijetla premjestini na startnu bateriju koja je uvijek zbog prioritete potpuno puna i ne izključava se, te je u svakom slučaju moguče upalit motor i ploviti, jer napon nikada ne padne ispod 12.8V.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 28. 10. 2009. (16:26)

Gaso je napisao/la:Kod mene 80W panel nije dovoljan za hladnjak od 60W, pa zato kažem da je to samo u teoriji da je 80W čelija dovoljna za frižider, ako on radi gotovo 70% vremena.

Možda da poboljšaš ventilaciju kompresora friga?
To zna drasticno smanjiti vrijeme ukapcanja.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la pero » 29. 10. 2009. (10:50)

Koliko ste nasra.. ,pa vama triba elektrana na brodu !
a ja imam uvik viska struje na brodu :lol:
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la amiklic1 » 29. 10. 2009. (14:46)

Gost je napisao/la:Koliko ste nasra.. ,pa vama triba elektrana na brodu !

:thumbup: :thumbup:
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 29. 10. 2009. (18:05)

Gost je napisao/la:Koliko ste nasra.. ,pa vama triba elektrana na brodu !

Mene dojmilo ono da se u 30 minuta nestigne proizvest struja....

uf,koje lipe čiste probleme vi imate,ja moran ulje prominit sutra da mi se makina ne ofendi...

Ne razumin ča će van toliki frižideri,u ovo doba godine piva je najbolja na "sobnoj" temperaturi....,za koji dan još ću ju morat stavljat u motorni prostor da mi zubi ne otpadnu....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la pero » 29. 10. 2009. (18:11)

oli nije tako ?
Gaso je ka Anstajn,sa ovim proracunima i kazinima,pola i ne citam samo koliko vidim njemu triba onaj
generator Honda sto je Primorac negdi sliku postavio,ili nek se voza u krug malo vise dok mu makinja ne napuni koliko njemu triba,jer njemu ocito fali struje ;)
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la lupis » 29. 10. 2009. (18:38)

A tako je ,ali pusti to sad ća,mi smo ovdi ko dva padobranca,sad će uletit netko od modulatora pa smo jebali ježa...,aj pusti to...
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la tramontana » 29. 10. 2009. (21:50)

lupis je napisao/la:Mene dojmilo ono da se u 30 minuta nestigne proizvest struja....

Kad ti sa onim "zastarjelim" plovilom nemaš tih problema - kamo god se krene, 2, 3 ure vožnje ti ne ginu ... i eto struje za izvoz :thumbup:
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la lupis » 30. 10. 2009. (08:45)

E a sad zamisli lika koji pali motor svaki petnajst dana,možda i rijeđe....,i vozi po pol ure....,pa to nemore nijedan alternator i Nikola Tesla napunit....
lupis
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.