SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la ropee » 06. 01. 2014. (07:17)

Pape je napisao/la:
Rexi je napisao/la:ok, sada mi je jasnije.

danas vecina prekidaca za brod i za pumpe ima on-off-auto i osigurac u sklopu toga, tako da sam - kao sto sam i spomenuo i mislio to staviti.
i ja sam se krivo izrazio i nisam naglasio da elektro motor nece biti stalno na tom mjestu, al u svakom slucaju nije losa ideja preko sklopke kao sto kazes peroski, kad skocim u more il tako nesto da mogu samo sklopku okrenut a ne mrdati oko zica.

pape, ja zelim shvatiti i zelim nauciti.
zasto sam ti se cinio "tvrdoglavim"?
zato sto mi je jedan iskusniji i stariji covik koji radi sa brodovima rekao da on spaja motore (sebi i drugima) direkt na akumulator, a potrosace na sklopku.
(to je bilo ono zadnji put davno kad sam onu temu otvorio)
kad sam ga pitao zasto, on je rekao da nekad trim treba u hitnim slucajevima.

nisam ga poslusao jer mi to nije imalo previse smisla nego sam poslusao vas jer je to po mom misljenju sigurnije.

ovo je mala shema bez pravih potrosaca i zato sam bio u dilemi.

za potrosace (brodske) imam vec brodsku fidovku narucenu, panele sa osiguracima, sklopku itd.. taj dio mi je jasan.

Rexi prika, ne činiš se ti meni tvrdoglavim ni ništa...nego eto...ja isto ka nešto znan uzest u ruku kiruški skalpel pa znan di se srce otprilike nalazi, pa moga bi možda i doć do njega...ne možda nego sigurno...al kako izvršit transplataciju...e brajo...poooooojmaaa nemam...e sad neki kirurg bi meni moga nacrtat neke oblačiće sa latinskim nazivljem...i povezat te oblačiče strelicama šta radit po redu da bi čoviku prisadija srce...međutizim...hm...pitanje je dal san ja dobro razumija te oblačiće...i dal da prvo kidan usis u srce ili isis iz srca...pa sad na forumu pitan evo čovik otvoren isprid mene...pa šta ću ja sad...?!

...molim te nemoj me krivo razumit i pusti svoju logiku...šta je tebi logično ili ne...nađi nekoga ko zna da ti to napravi i složi...ja da san bliže ili na hvaru, složija bi ti ja da ti pomognem, samo bi bija uvjet s moje strane da ne pitaš ništa...

...eto ja ću odavde over und aut... :wave:

Pape šta nisi ti mesar , ne znam od kad si posta vrhunski električar :mrgreen: ka i ovi som , negdje sam čitao postove iz 2008 nije znao kako se spaja baterija a sad nema jačih električara na forumu od vas dvojice : Laughing3: : Laughing3:

Od jednostavne stvari zakomplicirate čovjeku toliko da više ni električar po vašim shemama i preporukama ne bi spojio ništa :mrgreen:

Solarni panel ima izvode + i - , za veličine do 50W potreban je kabel poprečnog presjeka od 4 mm2 , dok za veće panele je potreban kabel min 6 mm2 , nema se što fulati , provuku se kablovi od panela i od baterije do mjesta gdje će stajati regulator, te spojiti na označena mjesta + na +; - na - .
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la zorica » 06. 01. 2014. (07:26)

E moj ropee puno se toga nauci od 2008. Ko da je jedan na forumu sta 2008 nije zna vezat udicu, a sad lovi zubace, komarce itd..... U pet godina se i fakultet zavrsi, zar ne...
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la Grinteša » 06. 01. 2014. (08:44)

ropee je napisao/la:Prilikom spajanja solara , treba prvo spojiti "out2 stranu , iliti spojiti prvo baterije na regulator a potom spojiti solarni panel ( onda ti ne treba šugaman :mrgreen: , a tako i piše u uputstvima za spajanje :shh:

...ili staviti prekidač (fidovu sklopku) između panela i regulatora.
Na ovaj način možeš isključiti sklopku ako radiš nešto oko baterija ;)
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la Thomy » 06. 01. 2014. (08:57)

Grinteša je napisao/la:...ili staviti prekidač (fidovu sklopku)

Nemoj sad i ti ;) .

http://www.napravi-sam.com/clanci/fid-i ... kako-radi/

Evo tekst sa linka:
FID ili diferencijalna sklopka služi za mjerenje ravnoteže struje u sklopci, i njeno diferenciranje.
Drugim riječima FID prati ulaz i izlaz potencijala na nultom i faznom vodiču. Taj odnos mora uvijek biti isti odnosno, potencijal ne smije imati razlike. Ukoliko se zbog gubitka struje u mreži koja protječe FID-om, detektira diferencija, svitak koji je ugrađen u FID i relej će odmah isključiti napon u mreži.
Dakle, proboj faze na masu, isto će reagirati na FID kao i na osigurač. Međutim, osigurač će reagirati tek na struju za koju je dimenzioniran (npr 25 A).
Poznato je da je smrtonosna struja za čovjeka već od 10 mA (ovisno o konstituciji čovjeka, spoja tijela sa vodičem).
U slučaju da je alat koji nema metalno kućište , dakle bez mogućnosti dodirnog napona oštećenih kablova, samim dodirom kabla pod naponom može doći do strujnog udara.
FID sklopka će tada brzo reagirati i isključiti mrežu.
Tako je posve onemogućen dodirni napon u instalaciji a da FID ne reagira.
Čovjek može „prevariti“ FID sklopku na način da istovremeno dodirne obje žice koje prolaze kroz FID. Tada će potencijal ostati uravnotežen.
Tada FID miruje, ali nažalost čovjek „otputuje“.
Prema Zakonu o Elektrodistribuciji u RH od 1985 god., svako domaćinstvo je obavezno ugraditi FID sklopku.
Još bolji način je za „mokre“ čvorove kao što su kupaonice, perionice, i svi prostori koji dolaze u dodir sa vodom, da ugrade posebne FID sklopke manjih osjetljivosti.
Takva sklopka trebala bi biti osjetljivosti oko 20 – 50 mA.
Pošto je glavna FID sklopka obično i najčešće oznake 25/500mA. To znači da je ona dimenzionirana na snagu od 25 A, a reagira na osjetljivost 500 mA.
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la som » 06. 01. 2014. (17:24)

ropee je napisao/la:
Pape šta nisi ti mesar , ne znam od kad si posta vrhunski električar :mrgreen: ka i ovi som , negdje sam čitao postove iz 2008 nije znao kako se spaja baterija a sad nema jačih električara na forumu od vas dvojice : Laughing3: : Laughing3:

Od jednostavne stvari zakomplicirate čovjeku toliko da više ni električar po vašim shemama i preporukama ne bi spojio ništa :mrgreen:

Solarni panel ima izvode + i - , za veličine do 50W potreban je kabel poprečnog presjeka od 4 mm2 , dok za veće panele je potreban kabel min 6 mm2 , nema se što fulati , provuku se kablovi od panela i od baterije do mjesta gdje će stajati regulator, te spojiti na označena mjesta + na +; - na - .

Nije mi baš jasno di si našao moje postove iz 2008 godina ali to već nije moj problem. A baš me zanima šta sam ja to zakomplicira čoviku osim ako ne misliš na savjet o šugamanu koji je za njegovo znanje sigurno bolji nego da mu još objašnjavam redoslijed spajanja. I tvoja tvrdnja da se nema šta fulati ne stoji jer neko ko ne razumi ka šta je kolega Rexi može i te kako fulati pa spojiti punjenje na recimo mjesto potrošača na regulatoru.To se može a i ne mora dogoditi čoviku koji ne razlikuje fidovku od osigurača. Samo ti meni pokaži di sam mu ja dao savjet koji ne stoji ili mu sve komplicira. Ne daje se savjet na isti način nekome ko je stručnjak ka ti ili ko je stručan ka Rexi.

som je napisao/la:Za spojiti panel , regulator i bateriju netriba nikakva shema ( ja bi je nacrtao ali to prevazilazi moje baratanje kompom)
1. Na panel se spoje dvi žice + i - obično crna minus i crvena plus.
2. Te dvi žice spojiš na regulator di piše IN i normalno paziš na plus i minus
3.Na regulator gdje piše Out ili je nacrtana baterija spojiš opet dvi žice njih spojiš na bateriju pazeći na plus i minus
Ako paziš na plus i minus teško je nešta zajebat. Postoje još regulatori koji imaju dva izlaza,jedan za punjenje baterije a drugi za direktnu potrošnju nacrtana je baterija i žarulja a i to je dosta teško zajebat.Panel triba pokrit šugamanom dok se sve ne spoji. Dovoljna su prva 4 razreda osnovne škole za to spojit.

Ti kao vrhunski električar vjerojatno znaš bolji i jednostavniji način od ovog koji je kompliciran.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Rexi » 06. 01. 2014. (17:30)

aj nemojte vise Rexija spominjati kao primjer neznanja, shvatio sam, fala :mrgreen:
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la ceko » 06. 01. 2014. (17:31)

Ne vidim potrebu za fid sklopku za 12v, a da je to objašnjeno ovim člankom, 12v neće nikog ubiti, dakle funkcija je neka druga - koja?
Ili se ne govori o fid? :think:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la Pape » 06. 01. 2014. (17:54)

ropee je napisao/la:

...ne, nisan mesar, po struci san pastir...inače čuvan vinogradarske puže da ne uteknu iz laze, a sad u zadnje vrime, zbog svoje brzine i sposobnosti, avancalo me u čuvanje ograđenih čanćara...za dobit državni ispit da bi moga čuvat ovce...triba mi još bar 10 g iskustva na terenu....

...daj borati reci koje si ti ono struke...vidija san da mehaničar nisi...jerbo je ispalo da jedan niži pastir posjeduje veće znanje oko otove mašinerije...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Grinteša » 06. 01. 2014. (18:01)

ceko je napisao/la:Ne vidim potrebu za fid sklopku za 12v, a da je to objašnjeno ovim člankom, 12v neće nikog ubiti, dakle funkcija je neka druga - koja?

Funkcija fid sklopke ili kako li se več zove (u mom slučaju automatski osigirač) je da ne treba prekrivati panel šugamanom, kad nešto radiš oko njega ;) .
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la ćuba69 » 06. 01. 2014. (19:25)

Pape je napisao/la:
ropee je napisao/la:Pape šta nisi ti mesar

...ne, nisan mesar, po struci san pastir...

: Laughing3: : Laughing4: : Laughing3: : Laughing4: :Muhahaha44: :Muhahaha44:
...jist,pit,hajduk split...
ćuba69
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la ceko » 06. 01. 2014. (20:41)

Grinteša je napisao/la:
ceko je napisao/la:Ne vidim potrebu za fid sklopku za 12v, a da je to objašnjeno ovim člankom, 12v neće nikog ubiti, dakle funkcija je neka druga - koja?

Funkcija fid sklopke ili kako li se več zove (u mom slučaju automatski osigirač) je da ne treba prekrivati panel šugamanom, kad nešto radiš oko njega ;) .

OK, znamo da fid i automatski osigurač nisu isto, zato ovo je ili greška ili nešto šta neznamo.. :think:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la Bat » 28. 01. 2014. (12:46)

Da li Cyrix-i ima funkciju kod dvi baterije sa sklopkom off,1,both i 2 kad su solari dva spojena preko duo chage regulatora na obe baterije?
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la damir valentic » 02. 02. 2014. (15:23)

Dragi moji
Molim pomoc: kupujem 140 w panel sa 20 A dual regulatorom kako bih punio obije baterije, 180 Ah servisnu i 75 Ah "startnu.
E sad slijedi pitanje pa vas molim najjednostavniji odgovor ili cak shemu(mozda trazim previse :oops: ): gdje se tu uklapa alternator???
Koliko ja znam (i to je upitno :think: ) alternator je najnormalnije spojen putem klema ali ako ja na taj isti akumulator DODAM struju punjenja sa solara(regulatora)... ima li kakvih posljedica ili...
eto ,to ne kuzim.Siguran sam da ste vi to do sada objasnili pa moze i link. :clap: :wave:
damir valentic
New Entry

Tip plovila: donat 790

PostPostao/la som » 02. 02. 2014. (17:52)

Punjenje sa solara samo spoji na baterije i to je to. Alternator puni kad motor radi i nema nikakav utjecaj na panele.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la damir valentic » 02. 02. 2014. (18:33)

som je napisao/la:Punjenje sa solara samo spoji na baterije i to je to. Alternator puni kad motor radi i nema nikakav utjecaj na panele.

Dobro, to kuzim, ali sta kad vozim po zarkom suncu,zar ne pune tada i solar i alternator?
I jos jedno,kako se spaja alternator da puni obije baterije ? Ili se to u praksi ne radi?
Znam da mozda postavljam "bedasta" pitanja ali...
damir valentic
New Entry

Tip plovila: donat 790

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.