Pape je napisao/la:Rexi je napisao/la:ok, sada mi je jasnije.
danas vecina prekidaca za brod i za pumpe ima on-off-auto i osigurac u sklopu toga, tako da sam - kao sto sam i spomenuo i mislio to staviti.
i ja sam se krivo izrazio i nisam naglasio da elektro motor nece biti stalno na tom mjestu, al u svakom slucaju nije losa ideja preko sklopke kao sto kazes peroski, kad skocim u more il tako nesto da mogu samo sklopku okrenut a ne mrdati oko zica.
pape, ja zelim shvatiti i zelim nauciti.
zasto sam ti se cinio "tvrdoglavim"?
zato sto mi je jedan iskusniji i stariji covik koji radi sa brodovima rekao da on spaja motore (sebi i drugima) direkt na akumulator, a potrosace na sklopku.
(to je bilo ono zadnji put davno kad sam onu temu otvorio)
kad sam ga pitao zasto, on je rekao da nekad trim treba u hitnim slucajevima.
nisam ga poslusao jer mi to nije imalo previse smisla nego sam poslusao vas jer je to po mom misljenju sigurnije.
ovo je mala shema bez pravih potrosaca i zato sam bio u dilemi.
za potrosace (brodske) imam vec brodsku fidovku narucenu, panele sa osiguracima, sklopku itd.. taj dio mi je jasan.
Rexi prika, ne činiš se ti meni tvrdoglavim ni ništa...nego eto...ja isto ka nešto znan uzest u ruku kiruški skalpel pa znan di se srce otprilike nalazi, pa moga bi možda i doć do njega...ne možda nego sigurno...al kako izvršit transplataciju...e brajo...poooooojmaaa nemam...e sad neki kirurg bi meni moga nacrtat neke oblačiće sa latinskim nazivljem...i povezat te oblačiče strelicama šta radit po redu da bi čoviku prisadija srce...međutizim...hm...pitanje je dal san ja dobro razumija te oblačiće...i dal da prvo kidan usis u srce ili isis iz srca...pa sad na forumu pitan evo čovik otvoren isprid mene...pa šta ću ja sad...?!
...molim te nemoj me krivo razumit i pusti svoju logiku...šta je tebi logično ili ne...nađi nekoga ko zna da ti to napravi i složi...ja da san bliže ili na hvaru, složija bi ti ja da ti pomognem, samo bi bija uvjet s moje strane da ne pitaš ništa...
...eto ja ću odavde over und aut...
Pape šta nisi ti mesar , ne znam od kad si posta vrhunski električar

Od jednostavne stvari zakomplicirate čovjeku toliko da više ni električar po vašim shemama i preporukama ne bi spojio ništa

Solarni panel ima izvode + i - , za veličine do 50W potreban je kabel poprečnog presjeka od 4 mm2 , dok za veće panele je potreban kabel min 6 mm2 , nema se što fulati , provuku se kablovi od panela i od baterije do mjesta gdje će stajati regulator, te spojiti na označena mjesta + na +; - na - .