Litij-ionski akumulatori

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Litijionski akumulatori

PostPostao/la Gec » 15. 12. 2023. (12:21)

SEA je napisao/la:Uglavnom kod lifepo4 baterija vazan je bsm koliko je setiran ,moze li se s Bluetooth spojiti na njega i mjenjat parametre,smanjivati struju punjenja da se prilagodi alternatoru broda da nebude cirkus tj pregrijavanje i zapaljenje,hitachi su temp zasticeni alt ali zato pune slabo i nisu za lifepo4 baterije jer obore i napon,ja sam ih imao ,a traju zato vjecno,ovi sad moji alternatori mogu dat 90ah i to konstantno ali ce nakon 2h se zapaliti .

Vrati ti te Hitachi alternatore jer tako treba biti, alternator mora dati snagu za koju je projektiran konstantno i trajno, mora imati i temperaturnu kompenzaciju i zaštitu, na nižim okretajima mora ograničiti struju punjenja tako da radi bez pregrijavanja. Sve drugo je neispravno ili loša kvaliteta pa kada se nešto desi onda su krive litij baterije i nova tehnologija. Kako bi ograničio struju punjenja na olovnim baterijama kada nema BMS-a? Olovne AGM ili Gel baterije kada recimo spojiš 200-300 Ah bateriju cugne 150A bez problema kod punjenja, po tome bi taj alternator brzo riknuo neovisno kakvu bateriju spojiš. BMS prvenstveno štiti litij bateriju i mora imati ograničenje punjenja radi toga da ne uništi članke, recimo moji su od 100Ah i dozvoljena struja punjenja je 30A, ukoliko staviš jače te su baterije uništene vrlo brzo. Gotova Litij baterija kakvu je recimo kupio Som moraju imati podešene sve parametre tako da apsolutno nikako ne možeš uništiti članke, ipak treba čitati što piše na samoj bateriji i pridržavati se toga kao Svetog pisma, uglavnom kada ljudi čitaju i znaju što rade nema nikakvih problema, nije to neka velika nauka. Sličnih problema ima i sa olovnim baterijama, recimo AGM servisne baterije od 100 Ah imaju dozvoljenu struju punjenja cca 30A a ljudi ih spajaju na jače alternatore i kada riknu onda je kriv trgovac ili loša kineska kvaliteta a ljudi jednostavno ne čitaju što piše.
Gec
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Crownline Bayside 765

PostPostao/la SEA » 15. 12. 2023. (14:07)

Ne hitachi 80ah od yanmara ,jer imam 5grupa baterija 4x75ah optima i 4x100ah powersafe crvene agm ,punjenje tih alternatora mi je nedovoljno a nemogu vise od 2x100w solara koji dobiju i sjenu od jarbola.

Imam alternatore 2 x100ah pojacane s duplim ventilatorima koji mogu punit 50,60,70ah bez greske za AGM,dok ako stavim litij imati cu problem i trebati cu bsm regulirati.

S hitaci bi vozio 3h i ubacio 50ah u banak od 400ah koji je bio skoro prazan citac cx 50%,on reducira punjenje na toplinu bez obzira o broju okretaja,tj spusti i napon

Ti alternatori su za puniti startnu bateriju iskljucivo a tu su top

Ako su tvoji litij 100ah i struja punjenja je 30h ,shvatio sam da ih imas vise ,30ah je svaka baterija a dvi su 60ah punjenja
SEA
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la josey » 15. 12. 2023. (15:43)

ti si to malo diga na razinu raketne fizike.

hipotetski
imas alternator od 130a

imas 5x 200ah lifepo4
svaka ima bms od 200a
bms treba na svakoj ogranicit na 20a
5x 20a = 100a
i jos ti ostane 30a lufta da alternator ne radi na 100%

imas jednu bateriju 200ah bms 200a
ogranicis bms na 100a charge,
alternatoru ostaje 30a lufta

kraj price

inace mi o tim stotinama ampera pricamo ko da su kokice, a sa tih 100a mos zavarivat oplatu na tankeru
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la som » 15. 12. 2023. (16:23)

Naslusa sam se svega i svacega i dobro se zamislio da ne radim nesta krivo.Ubili ste me u pojam.
Danas sam bio na razgovoru s covjekom koji se bavi iskljucivo opremanjem brodova baterijama i pripadajucim sustavima da mi sve pojasni.
Evo:
Novija generacija "malih LiFePO 4 baterija" u sta spada moja od 200 Ah je opremljena s dva BMS a, jedan vrsi nadzor a drugi kontrolira struju punjenja ako sam dobro shvatio a cini mi se da nisam. Sve te male baterije zadnjih godina dolaze s BMS om koji je podesen na struju punjenja odprilike na 15 % kapaciteta i nije potrebno nista podesavati. Jeftinije ni nemaju opcije a skupe fensi imaju wifi, bluetooth i štatijaznam sta sve ne i to masno naplacuju. Baterija se alternatorom puni kao i ona gel sta sam je imao prije. Čovik tvrdi da bi prije alternator unistila prazna Gel baterija nego ova. U principu ispravno tvornicki podesena LiFePO4 baterija nema šanse nastetiti ispravnom alternatoru.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la SEA » 15. 12. 2023. (16:56)

josey je napisao/la:ti si to malo diga na razinu raketne fizike.

hipotetski
imas alternator od 130a

imas 5x 200ah lifepo4
svaka ima bms od 200a
5x 20a = 100a

kraj price

inace mi o tim stotinama ampera pricamo ko da su kokice, a sa tih 100a mos zavarivat oplatu na tankeru

Nije kraj price jer svi imamo alternator za punit startnu bateriju a ne alternator punjac,cijena takvih alternatora je paprena

Nasi alternatori i nisu predvidzeni da rade duze s vecim kapacitetom sto se moze desti s veci battery bank ,meni povuce do 70ah po jednome,sto vidim preko shunt za servis baterije

Gore ako ces punit 200ah litij s 30ah uopce neces iskoristiti njezinu glavnu prednost 3x brze punjenje,ali to ce raditi s tim se slazem.

Bitno je da bsm je konfiguriran za tvoj sistem a svi danas imaju Bluetooth,pa sam mozes smanjiti ampere max.

Drugi problem je sto nas varaju i vecina tih baterija koje kupujemo s prilipljenim imenima iz kine nemaju kapacitet o kome se govori i koji je placen,jubitube je pun info o tome a takodze i forum usa,mi smo ipak malo selo .

Velika vecina nasih barki su alternatori od 30-50ah ,i dobro treba pogledati kad ljudi odluce dati dosta eura za tu vrstu baterija.

A kokice i 100ah punjenja
upalio si brod izasao vani ,tvoj alternator ima puniti,thruster bateriju,start bateriju i servis sve agm,ti si oko 70ah min ounjenja,ako si s dva motora dva thrustera imas 400ah servis ,bilo je oblacno ,servis bank je na 60% ,dva alternatora ce ti puniti debelo preko 100ah,caskom dodzes do tih visokih struja,a staviti ces i mini kotu i nju bi punio ..
SEA
Senior Member

PostPostao/la Gec » 15. 12. 2023. (18:04)

SEA je napisao/la:Ne hitachi 80ah od yanmara ,jer imam 5grupa baterija 4x75ah optima i 4x100ah powersafe crvene agm ,punjenje tih alternatora mi je nedovoljno a nemogu vise od 2x100w solara koji dobiju i sjenu od jarbola.

Imam alternatore 2 x100ah pojacane s duplim ventilatorima koji mogu punit 50,60,70ah bez greske za AGM,dok ako stavim litij imati cu problem i trebati cu bsm regulirati.

S hitaci bi vozio 3h i ubacio 50ah u banak od 400ah koji je bio skoro prazan citac cx 50%,on reducira punjenje na toplinu bez obzira o broju okretaja,tj spusti i napon

Ako su tvoji litij 100ah i struja punjenja je 30h ,shvatio sam da ih imas vise ,30ah je svaka baterija a dvi su 60ah punjenja
Imam na brodu alternator od 50A a 4x100 Ah litija i nema problema jer taj alternator daje po ljetnim temperaturama oko 35A na 3000 okretaja, na ler gasu daje 9 Ampera, alternator od 100A može dati toliko maksimalno a kada se krene grijati regler će ograničiti struju da se ne uništi, to je ispravan alternator, možeš ti na njega spojiti baterija od 1000 Ah i on će dati onoliko koliko je projektiran bez da izgori. Sve drugo su balade koje ljudi pišu po internetu. To je isto kao da imaš auto koji je limitiran na 200 km/h, dođeš do te granice i on ne može više, može ga voziti Hamilton on neće ići brže. Isto tako ovdje možeš spojiti kakve god baterije hoćeš on će uvijek isto dati. Ukratko ovo što je napisao Som je sažetak priče.
Gec
Member

PostPostao/la som » 15. 12. 2023. (18:15)

Čuj njega najveca prednost je brzo punjenje. Glupost, prednost je puno veca kolicina struje, tezina i nema pada napona. Moj alternator je 100 Ah, japanac puni sve bez greske godinama. Ako su ti preslabi alternatori promjeni ih. Nisu bas tako preskupi, ima za 200 Eura kakav god želiš. Dobro su ti rekli pa nije to raketna tehnika. Slabi su ti alternatori, podesavas BSM preko aplikacija, varaju te Kinezi, nemozes napuniti servisne baterije, stavio bi i Minikotu, alternatori nisu predvideni da rade ka punjaci, rjesenja gledas na jubitou, kapaciteti nisu kakve placamo. J...te pun si problema.

Dosta mi je, idem izvaditi akumulatore iz broda i ugraditi ovo:

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 2c86be659d
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Gec » 15. 12. 2023. (18:40)

josey je napisao/la:ti si to malo diga na razinu raketne fizike.

hipotetski
imas alternator od 130a

imas 5x 200ah lifepo4
svaka ima bms od 200a
5x 20a = 100a

kraj price

Josey, bms služi za zaštitu baterije a ne alternatora i moraš ga podesiti ili je tvornički podešen za zaštitu baterije....kraj priče.
Gec
Member

PostPostao/la josey » 15. 12. 2023. (19:01)

dobro, da, primarno za zastitu baterije.
no imas neki stari alternator od 60ak A
spojis ga na bateriju kojoj je bms max charge 200a, kapaciteta 200ah i dobijes 3.5h przenja alternatora na max struji.
pri tome imas srece ako zapalis samo alternator.
zato podesis bms i rjesis bar taj dio problema.

banalni dio, koliko nas ima na alternatoru zicu od 25mm2 da bi uopce istrpila 60a punjenje par sati?
ako se ne varam meni je 6mm2 tvornicka instalacija, to je za nekih 30a, a alternator je 60a, cak ako alternator i izdrzi, problem ce bit taj komad zice.

znaci razmislit o svemu, podesit bms ne samo da savuvas bateriju nego i ostale komponente sustava.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Gec » 15. 12. 2023. (19:09)

Josey, a što misliš koliko struje kod punjenja povuče olovna baterija od 200Ah, daleko više od tih 60A koliko može dati taj alternator pa što se desilo....ništa! Jer ne može dati više od tih 60A, ništa se neće desiti ni sa Litijem, hebate koje filozofije :)
Ovo za žicu 6 kvadrata na alternatoru neću komentirati, vama bi trebalo poslati svima Porera u kontrolu da vam te instalacije dovede u red :)
Gec
Member

PostPostao/la SEA » 15. 12. 2023. (19:31)

Gec je napisao/la:
SEA je napisao/la:Ne hitachi 80ah od yanmara ,jer imam 5grupa baterija 4x75ah optima i 4x100ah powersafe crvene agm ,punjenje tih alternatora mi je nedovoljno a nemogu vise od 2x100w solara koji dobiju i sjenu od jarbola.

Imam na brodu alternator od 50A a 4x100 Ah litija i nema problema jer taj alternator daje po ljetnim temperaturama oko 35A na 3000 okretaja, na ler gasu daje 9 Ampera, alternator od 100A može dati toliko maksimalno a kada se krene grijati regler će ograničiti struju da se ne uništi, to je ispravan alternator, možeš ti na njega spojiti baterija od 1000 Ah i on će dati onoliko koliko je projektiran bez da izgori. Sve drugo su balade koje ljudi pišu po internetu. To je isto kao da imaš auto koji je limitiran na 200 km/h, dođeš do te granice i on ne može više, može ga voziti Hamilton on neće ići brže. Isto tako ovdje možeš spojiti kakve god baterije hoćeš on će uvijek isto dati. Ukratko ovo što je napisao Som je sažetak priče.

Gec ja sam na Kornatima i taj alternator mi je za hurac jer malo vozim ,brzo se ugrije i spusti struju/napon dva su u garazi tj je dan,s njim nemogu brzo napuniti bateriju i nakon 3h voznje nemam punu bateriju,a ti to shvati kao moje pegulano iskustvo

Dva hitachi 80ah alternatora nemogu u 2h vremena ubaciti 80-90ah,jer su predvidzeni za punit start bateriju i temp zasticeni,to nije punjac alternator koji ce mi dat 100-150ah potrosenih u danu.

Imao sam forumskih strucnjaka i pravih na brodu dok se sam uhvatio nisam i to rijesio.

Ali temu ste klasicno izludili okrenuli,zbog manjka znanja i iskustva

Btw alternator je bio uspitna tema od baterija lifepo4
SEA
Senior Member

PostPostao/la SEA » 15. 12. 2023. (19:44)

som je napisao/la:Čuj njega najveca prednost je brzo punjenje. Glupost, prednost je puno veca kolicina struje, tezina i nema pada napona. Moj alternator je 100 Ah, japanac puni sve bez greske godinama. Ako su ti preslabi alternatori promjeni ih. Nisu bas tako preskupi, ima za 200 Eura kakav god želiš. Dobro su ti rekli pa nije to raketna tehnika. Slabi su ti alternatori, podesavas BSM preko aplikacija, varaju te Kinezi, nemozes napuniti servisne baterije, stavio bi i Minikotu, alternatori nisu predvideni da rade ka punjaci, rjesenja gledas na jubitou, kapaciteti nisu kakve placamo. J...te pun si problema.

Dosta mi je, idem izvaditi akumulatore iz broda i ugraditi ovo:

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 2c86be659d

Punjenje baterija nama svima na brodu je najvaznije ,s lifepo4 i dobrim alternatorom u 1h mozes dosta staviti..

Ako imas 50ah alternator i on puni 30ah onda imas lifeboat bez el.wc,bez dva friga,bez 3,4 punjaca stalno in ,bez tv,bez ventilatora koji stalno radi i jos xy stvari ali tad te zadovoljava 150ah agm i nemoj citati ovu temu jer lifepo4 ti je nepotreban.

Te baterije su za osobe koje stoje danima na brodu i imaju zele puni luxsuz na tom brodu,ovi s 5,6,7m uvezenim francuzima ,njima je lifepo4 bacanje novaca,vise da uz pivu mogu rec imam lifepo4 bateriju.

Kao sto rekoh temu ste izvrnuli,ali to je cesto ovde.

Konkretno sad imam 64kw spremljene struje u 4 battery banka 220v preko invertera i tezina je cc 400kg,to mi je za solar kucu

I sve sam to morao nauciti jer sam imao posla s forumskim mestrima,a htio sam platiti i netrositi vrijeme
SEA
Senior Member

PostPostao/la Gec » 15. 12. 2023. (20:30)

SEA je napisao/la:Gec ja sam na Kornatima i taj alternator mi je za hurac jer malo vozim ,brzo se ugrije i spusti struju/napon dva su u garazi tj je dan,s njim nemogu brzo napuniti bateriju i nakon 3h voznje nemam punu bateriju,a ti to shvati kao moje pegulano iskustvo

Dva hitachi 80ah alternatora nemogu u 2h vremena ubaciti 80-90ah,jer su predvidzeni za punit start bateriju i temp zasticeni,to nije punjac alternator koji ce mi dat 100-150ah potrosenih u danu.

Imao sam forumskih strucnjaka i pravih na brodu dok se sam uhvatio nisam i to rijesio.

Ali temu ste klasicno izludili okrenuli,zbog manjka znanja i iskustva

Btw alternator je bio uspitna tema od baterija lifepo4
Nisi shvatio što sam htio reći, alternator mora imati te zaštite a ako ti je ovaj od 80 A preslab staviš jači kako si napravio i sve ok ali mora imati sve potrebne zaštite i onda nema nikakve opasnosti da se nešto loše desi.
Još da malo zakompliciram situaciju :) pričaš o regulaciji struje punjenja na bms-u, taj sklop ne regulira struju punjenja nego samo mjeri struju i kada ista prijeđe podešenu vrijednost isključi komplet bateriju! Ima tzv. vrijeme oporavka kada ponovo uključi bateriju. Znači ako se to desi recimo na solarima imaš šanse da ti rikne solarni punjač a nije baš zdravo ni na alternatorima kada voziš u punom gasu pa da ti isključi bateriju.
Gec
Member

PostPostao/la SEA » 15. 12. 2023. (20:49)

Nije bio slab ,vec bi mu napon brzo pao nije bio model koji trpi punjenje 50-60 ah 2,3h vec padne mu napon i struja i ja od st do visa nisam u stanju napuniti bateriju ni priblizno full,taj alternator je bio za startnu bateriju napuniti i nekome s start baterijom i jednom agm od 150ah servis je top taj alternator,ali meni s 400ah agm servis je bio pokora zato sam oba zamjenio s dva 100ah ali temperaturno puno jacim s extra hladzenjem duplim krilcima etc i on moze dati 70ah i drzati ,dok hitachi je mogao cc 25ah davati...

Jos imam 4 komada optime 75ah ,meni pocetna struja bude dosta jaka i imam kabele za to i dva diodna od victrona 200ah to radi korekto,kad odu baterije servis ide EVE 4x304ah s bms i activ balanser sve u kutiju od baterije staviti ce se sad je to cc 550usd

Mala razlika u nabavi clanak 200ah ili 304ah lifepo4
SEA
Senior Member

PostPostao/la josey » 15. 12. 2023. (21:40)

@gec
hvala ne treba mi porer doc u kontrolu instalacine na brodu.
kao sto sam napisao TVORNICKA instalacija na francuzu je 6mm2 na 60a alternatoru.
da je meni nelogicno, je al radi takovec 20god.

da sam napravio neznam nija kolko instalacija struje na brodovima, jesam. da sam napravio neznam ni ja koliko instalacija struje u autima jesam (vjeruj u autu je kompliciranije) tako da valjda znam neki k bar o istosmjernoj struji, barem kako se pise za lifeboat sa dodatkom wca i frizidera.
ovo je bilo jako ponizavajuce i defradirajuce al ok

@sea
kao sto sam vec rekao, stalno spominjes kucnu instalaciju, tu na forumu pricamo o brodicama i brodovima.
imas ti kuci alternator?
il da ti ja krenem pricat o elektro brodovima i o hibridima koji imaju baterijee od megawat dva?
da pocmem pricat o projektima solarne elektrane od megawat da bi dokazao da imam kompetencije?

daj ajde molimte ajmo konatruktivno pricat, to sta nas 4 tipkamo ne znaci da nas ne cita 100ljudi koji bi iz nasih pripetavanja tili nesto naucit.

i ja bi tija nesto novo naucit :thumbup:
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.