zadnjih 10-tak dana sam ostao dosta iznenađen postotkom neispravnih sondi!? Nikad prije se ne bi događalo to sto se događa danas. Prije bi (većinom) ljudi instalirali sondu i zaboravili na nju, praktički bi to bilo tako, mislim statistički bi se sonde rijetko moje bake ili bile uzrok nepravilnosti rada fishfindera. Bilo je i toga naravno, ali ipak velikom u periodu pet do deset godina od ugradnje. Ove neispravne sonde su stare od godinu ipo do dvije ipo i naisao sam na pet komada, u tijeku 10 dana. Doista nevjerojatno, jos pogotovo ako se uzme u obzir da je samo jedna od njih baš od Lowrancea a ostale četiri su od Airmara na različitim uređajima. Moga bi skoro pa rec da je kvalitet u padu jer se to prije nikad nije događalo. Jedna od ovih sondi je ipak i starija od 5 godina, ali je ovaj kvar na sondi isti pa zato i ovaj slučaj ovdje spominjem. Radi se o sljedećem: svaka od ovih sondi u načelu radi, ali ne radi ispravno, a uvijek je problem odrediti točno da li je kvar u uređaju ili u sondi ili u kabelu sonde jer alo pogrešno dijagnosticiraš možeš bez veze potrošit pare, ako recimo kupiš sondu a kad je priključiš opet imaš isti problem. E sad, kako utvrdit sta je točno. Naravno, najsigurnije je imat istu sondu, spojit je umjesto stare, bacit je priko bande u more i pogledat odraz na ekranu, ja to imam i tako to radim, ali kod ovih slučajeva gdje sonda radi, ali neispravno ni to nije bas lako.
Lako je kad ti sonda uopće ne radi. Kako utvrdit da ti ne radi? Prvo sta bi triba napravit je poslušat je i cut je li ona "tuče". Ako ne, negdi je prekid, pa onda popratit kabel, ako je on ok, da bi bija siguran da samom sonderu radi odašiljač možeš recimo gurnit tinjalicu (faz-lampu) u konektor sonde i vodit da li se ta lampa pali, ako da, vrlo vjerojatno je problem u sondi. Potrebno je napomenuti da ovdje kad sonda uopće ne radi nema ni dna na ekranu ili ga ima strasno malo i to na dubini veza. Međutim, problem se javlja kad ti covik kaže da mu nestane dni na dubinama od 40-tak metara, da ne vidi ribu, a prije je vidija, da u brzini bude ekran pun svega, izgubi dno, a prije nije, a nije dira postavke, te na vezu sve to fino radi.