ispušni lonac

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

ispušni lonac

PostPostao/la MURTER 600 » 14. 10. 2014. (22:11)

Molim ispravan odgovor kako montirati pravilno ispušni lonac za dizelski motor od 60PS sa turbinom.
Ispušni lonac mora biti bliže motoru,ispušni lonac mora biti bliže ispusnoj rozeti, ili nije bitno?
Vjeruiem da bi tu mogao biti relevantni odgovor koji bi dao Zore!
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

Re: ispušni lonac

PostPostao/la ceko » 15. 10. 2014. (10:09)

Ja znan, al ti neću reć jer nisan relevantan... :mrgreen:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la MURTER 600 » 15. 10. 2014. (20:35)

Ceko,hvala na odgovoru.Nažalost takovih ili slicnih odgovora sam se naslušao .Najžalosnije je to što su rijetki
odgovori zaista i pravi,odnosno dati iz prave želje za pomoci drugome!Nemogu razumjeti neke ljude da neke svoje
frustracije lijce na takav nacin.
U razgovoru sa djelatnicima dvaju servisa brodskih motora nisam dobio dva jednaka odgovora na moje pitanje!
To me ponukalo da isto pitanje postavim i ovdje.Mene ne zadovoljava odgovor "mešta" od motora ,da je to tako
napravljeno u proizvodnji i cemu se zamarati tumacenjima.Po mom razmišljanju za sve na svijetu postoji objašnjenje
zašto je nešto ovako a ne onako!
Murterino 21
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 15. 10. 2014. (20:57)

Ne znam na što misliš pod "ispušni lonac" pa će ti moj odgovor biti možda preopširan ali nadam se da neću biti dosadan.... Ispušni sustav se sastoji od više komponenti od kojih neki monteri ne ugrađuju sve pa ih na većini ugradnji nećemo naći što zbog stava montera da to sve nije potrebno što zbog ograničenog proračuna investitora što zbog okolnosti izvedbe strojarnice u kojoj jednostavno nema mjesta za sve komponente.
Prvo moram napomenuti da montaža stabilnih dizel motora nije moje područje interesa i da ovo što ću napisati je zapravo ono što sam viđao po plovilima te može biti i pogrešno pa ako je tako neka me kolege čije je to područje isprave da te ne dovedem u zabludu možebitnim pogrešnim navodom ...........
Kako god ja sam to viđao ovako : ispušni sustav se sastoji od prigušivača ispušnih šumova ili tzv. mufera neki ga nazivaju i silencijator on prigušuje šumove viđao sam ga montiranog svakako i bliže rozeti i bliže motoru čak i uspravno kao dio labuđeg vrata ..... valjda se monteru tako rimovalo ........
Prvi a,često i jedini je tzv.voterlok neki ga nazivaju marmita on služi da se u njega slije voda iz ispušne cijevi i labuđeg vrata i montira se na najnižu točku santine ma gdje ona bila tako da sva voda ode u njega pritom većina montera preferira da bude što dalje od motora da u periodu mirovanja vlaga bude što dalje od turbine pazeći na nagib tj. pad ispušne cijevi. Većina montera montira samo ovu komponentu bez prigušivača i onda se čude što je ispuh bučan .
Neke barke zbog specifične izvedbe strojarnice jednostavno nemaju mjesta za sve komponente poput primjerice čudaka pa nije ni moguće montirati sve po pravilima struke ............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la plavnik » 15. 10. 2014. (21:22)

Ovako bi to pravilno trebalo izgledati.

U vecini slucajeva, a tako i kod mene je samo waterlock koji je blize motoru nego rozeti. Po meni tako i treba biti, upravo zbog tog da zadrzi povrat mora u ispuh motora sto mu je i zadatak. Na slici se vidi da minimalan razmak od ispusnog koljena mora biti 30 cm.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la morski psić » 15. 10. 2014. (22:09)

Mislim da je najbolje montirati onako kako je naveo proizvođač motora u knjižici o uputama za montažu.
morski psić
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara s kabinom 6,5m , perkins 33ks.

PostPostao/la ceko » 16. 10. 2014. (05:45)

dome je napisao/la:Ne znam na što misliš pod "ispušni lonac" ....
...tzv.voterlok neki ga nazivaju marmita on služi da se u njega slije voda iz ispušne cijevi i labuđeg vrata i montira se na najnižu točku santine ma gdje ona bila tako da sva voda ode u njega pritom većina montera preferira da bude što dalje od motora da u periodu mirovanja vlaga bude što dalje od turbine pazeći na nagib tj. pad ispušne cijevi. Većina montera montira samo ovu komponentu bez prigušivača i onda se čude što je ispuh bučan .
Neke barke zbog specifične izvedbe strojarnice jednostavno nemaju mjesta za sve komponente poput primjerice čudaka pa nije ni moguće montirati sve po pravilima struke ............

Ovako nekako bi zvučao moj odgovor.. :)
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la MURTER 600 » 17. 10. 2014. (22:15)

Zahvaljujem svima na odgovorima.Dome, vjerujem da sam te sve razumio.Kupio sam Wetusov lonac NLP sa promjerom
ulaza i izlaza 75mm za koji mi kažu da je i prigušivac.
Murterino 21
MURTER 600
Old Senior Member

PostPostao/la bjosip » 07. 01. 2015. (16:45)

Ima li netko nacrt ili presjek (voterlok ilimarmita )
EEEEEEEEE!!!!!!!!
bjosip
Member

Tip plovila: QS 700 weekend

PostPostao/la pagus » 07. 01. 2015. (17:15)

bjosip je napisao/la:Ima li netko nacrt ili presjek (voterlok ilimarmita )

Evo što kaže dobri barba Google:

https://www.frenchmarine.com/product/Vetus-waterlock-muffler-NLP-50S-60-75-90-568-97

Veća slika ti je ovdi:

slika

Ja na Adriatika sa M33 Rakovicom imam Waterlock NLP60 preko 3 godine i super sam zadovoljan.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la bobipu » 07. 01. 2015. (17:33)

Ja san montira "NLP" od inoxa tih 30 cm od motora a za labuđi vrat san zavarija dva koljena od 90 stupnjeva...tako da gumena cijev dolazi sa lonca na koljena i dalje na rozetu...ta koljena su podignuta do vrha krme...40tak cm u visini...sve radi ok...ali mi je motor sad prebučan :lol: :lol:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la gosmart » 07. 01. 2015. (17:57)

plavnik je napisao/la:Ovako bi to pravilno trebalo izgledati.

U vecini slucajeva, a tako i kod mene je samo waterlock koji je blize motoru nego rozeti. Po meni tako i treba biti, upravo zbog tog da zadrzi povrat mora u ispuh motora sto mu je i zadatak. Na slici se vidi da minimalan razmak od ispusnog koljena mora biti 30 cm.

Baš mi se učinilo da sam negdje vidio sličicu iz ovog posta.

http://www.sbmar.com/articles/designing ... st_system/

Meni se čini da tip zna što priča.
gosmart
Member

Tip plovila: MF 655

PostPostao/la Dalmato » 18. 04. 2019. (20:58)

Ekipa ,može mala pomoć, ne razumijem se u ispušne lonce, imam lonac od inoxa koji već par godina pušta ili lagano mi jede živce.
IMG_0794_800x600.jpg

Stavio bih plastični lonac,samo za ''gusku'' nema dovoljno mjesta/visine.Mogu li staviti samo ovaj prigušivać sa slike?

DEMPMP40_604x600.jpg
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la peroLA » 19. 04. 2019. (08:55)

imaš ih jako puno vrsti i od drugi proizvođača, vjerojatno bi bilo bolje stavit čim veći koji stigne, imaš kao ovaj gornji na slici samo sa ravinim izlazom i ulazom itd... svaki će bit dobar.. a možeš i ovaj inox dat popravit... ja sad imam inox a na staroj barki sam imao krpan plastični koji sam bio zamjenio sa najsličnijim i bilo mi je ok...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la dimulius » 19. 04. 2019. (12:26)

Dalmato je napisao/la:Ekipa ,može mala pomoć, ne razumijem se u ispušne lonce, imam lonac od inoxa koji već par godina pušta ili lagano mi jede živce.
IMG_0794_800x600.jpg

ako si na ovom brodu ima problema sa onim ispusnim kolinom i kolektorom, ja bi prije svega poprica sa zorom za vidit je li ti mozda postojeca konfiguracija ispuha odgovorna za probleme.
Tek nakon toga bi isa u zamjene. Puno toga tu igra.

Inace lose odradjeni ispusi su odgovorni za masu (izrazito skupih) kvarova motora.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.