TROLING VENTIL,kako radi,čemu služi..

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: TROLING VENTIL,kako radi,čemu služi..

PostPostao/la tacek » 24. 09. 2010. (09:12)

Za troling moze se dodatno kupiti i regulator trollinga sa finim podesavanjem. Mislim da taj jedino prodaje Scam - nisam vidio drugdje. Saljem sliku ove sprave koja mi se cini izvrsna i vrlo korisna i ne kosta puno.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la dm2jokes » 14. 02. 2011. (10:14)

Svaka cast na ovoj temi i ovakvom opisu.
Direktno u glavu! Što i zašto i kako, to mi se svidja na ovom forumu. I mojoj boljoj polovici se jako svidja forum. :wtf: Pitam je ja kako to da tebe odjednom interesira ribolov i barke. Ona veli da od kada citam ovaj forum ona gleda na tv-u sto god hoce i kada hoce. Ja sam valjda pogledledao dva puta dnevnik u zadnji mjesec dana :D
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la riberer » 14. 02. 2011. (12:59)

Da dnevnik ... slika

... :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Dade » 14. 02. 2011. (20:12)

A ja vučem jupole sa obe strane barke da malo usporim........ :Cool34:
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la valko » 17. 03. 2011. (13:23)

som je napisao/la:
ezeneral je napisao/la:svaka čast na objašnjenju i volji da pišeš.
Zanima me ako je taj ventil vezan za proizvođača kopče pa ga od njih treba i naručivati ili ga se može proizvoljno naručivati.Koga bi ti preporučio za TM 345A i kolika mu je cijena( okvirno) .Ono što bi mene zanimalo je i to dali se smije uključiti troling i onda ušaltat kopču ili se to smiije napraviti tek nakon ušaltavanja. To te naravno pitam jer meni brodić brzo krene pa bi mi to bilo interesantno osim naravno za samo panulanje.I šta naravno misliš o panulavanju sa turbo motorom

Panulanje s turbo motorom uopče nije preporučljivo.Nemožeš postiči broj okretaja da bi turbina pravilno radila pa se na nju kupi garež.Rezultat je relativno brzo turbina za zamjenu.Sve se slažem šta je Zore rekao osim da je TV prvenstveno napravljen da olakša manovre brodima koji imaju preveliku brzinu kad ukopčaju.Inače znam na desetine ljudi koji su uništili motore s trolingom (i ja sam jedan od njih) bez obzira na pravilno rukovanje.Ako nisu baš uništeni bar im se vjek skratio za pola.Motor od 80 ili više konja nije isplativ za panulu ako pogledaš da mu nabijaš radne sate,servise,promjene ulja svako malo.Malo jači panulaš ga satare u godinu, godinu i pola.Moj prijatelj u četiri godine već treći brod promjenio zbog trolinga.Prvo je uništio VW, pa Nanija i sad je odlučio staviti pentu.Ja sam u 10 godina pojeo dva Mercurya od 5 konja i kad sve zbrojiš to je dvadesetak puta jeftinije.Brodovi s ugrađenim motorima koji idu do 7.8. čv. još mogu panulati na svoj motor ali ako idu preko dvanaestak čv. nije baš ni isplativo ni preporučljivo bez obzora na troling.

Pozdrav svima,
Evo sam se tek nedavno uključio na forum pa čitam stare postove. Moram priznati da me ovaj malo zabrinio. Primijetio sam da ga nitko nije komentirao.
Naime, ja imam Yanmara od 125 ks (4JH3-DTE) i trolling ventil (Grašo 20 tvornički ugrađeno). Moj osnovni način ribolova je upravo panulavanje tako da trolling ventil koristim vrlo često. Prema ovom postu ja sam u zadnje 4 godine otkako s ovim brodom panulajem trebao ozbiljno ošteti motor?!?
Je li to stvarno tako? Ja sam se do sada vodio logikom da bi trebalo svako par sati panulavanja malo provoziti brod na punom gasu i to ne zbog opasnosti da bi motoru nešto bilo neko zbog kopče… Što kažu stručnjaci? Ja nisam primijetio da mi motor bilo što drugačije radi. Zore, ti si pokrenuo temu, a i čini mi se da znaš o čemu pričaš, što se tebi čini o ovome? Inače, koja bi bila procedura pravilnog korištenja ovog mog motora s trolling ventilom? Negdje sam pročitao da bi ga trebalo nakon svakih par sati panulavanja voziti na punom gasu 15 minuta – je li to točno? Je li to baš treba biti puni gas i koliko bi točno bilo par sati i koliko minuta se trebam "bez veze voziti"?
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la zore70 » 17. 03. 2011. (21:34)

Ništa se ti ne brini..vozi ka i do sada,servisiraj motor kako triba i nemaj straha...
Kad se vraćaš sa panulavanja normalno vozi...dok se vežeš pusti motor da radi,nek ohladi ulje motora i kopče...to j epravilo za turbinaše..
Samo nemoj zaboravit isključit troling nakon panulavanja...vožnja u gasu pod trolingom oštećuje kopči lamele i ....
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la tacek » 18. 03. 2011. (07:52)

Tu su tvoje sumnje utemeljene. Za panulavanje svakako bolji je motor bez turbine jer na malom gasu radi sa boljim izgaranjem. Sto se tice trollinga - jedina ti je ozbiljna paznja da nikada ne krenes sa ukljucenim trollingom - prije svake voznje sa povisenim gasom uvjek izkljuci troling. Nijedna trvdka kopci ne daje garanciju na kopcu ako je montiran trolling. U normalnim uvjetima izdrze lamele ali ako u pravo vrijeme ne izkljucis ( a kod hladnog ulja neki ni ne primete da je troling ukljucen) brzo dodje do pregrijavanja ulja i istrose se lamele.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la valko » 18. 03. 2011. (10:11)

Hvala na odgovorima!

U međuvremenu sam zvao Navelu i pričao s čovikom u vezi ovoga - pa da vas i to izvijestim. On kaže da se turbina na ovom Yanmaru uključuje iznad 2200 okretaja i da bi trebalo svako pola sata do 45 minuta isključiti trolling i zavoziti motorom iznad 2200 okretaja neko vrijeme, da to osigurava da motoru ništa ne bude. Što mislite o tome?
Inače kod mene su trolling i duple komande izvedene zajedno. Kad panulajem ja motor stavim u ler i dignem na nekih 1000 okretaja ili nešto manje. Tek onda koristim komande s krme. Kako ručicu na krmi pomičem naprijed tako sve više otvaram trolling ventil tako da brod ide sve sporije prema naprijed. Kad ručicu pomaknem prema nazad brod ide unazad i to sve sporije što je ručica više pomaknuta prema nazad. Na taj način ja ne mogu koristiti komande s krme za vožnju u većoj brzini već samo za sporu vožnju (korištenjem trolling ventila). To zvuči kao ograničenje ali ja stvarno nemam potrebe voziti brod u punoj brzini s krme (ne vidim da bi itko i imao), a čuva me od ovog slučaja da mi slučajno trolling ostane uključen, a ja krenem većom brzinom (jer se praktički brod mora kretati kad je trolling uključen i vrlo je teško to ne primijetiti i krenuti iz kabine još većom brzinom). Sve u svemu mislim da je ovaj sistem kako je to Grašo ugradio dobar i preporučio bih ga i drugima koji ugrađuju trolling ventil i duple komande.
Usput, imam još jedno pitanje budući sam vidio da spominjete kako je važno pustiti da motor još neko vrijeme radi nakon što se privežem (što i činim). Pročitao sam u uputstvima da treba, nakon što se brod priveže, u leru nekoliko puta dignuti maksimalno gas i vratiti. Što vam se čini o tome? Koliko je to važno?
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la tacek » 18. 03. 2011. (18:51)

Evo tu je dokaz da motori sa turbinom nisu za panualvanje i voznju u leru ili na niskim okretajima. Cak i proizvodajc i zastupnik kazu isto. Znaci ako namjeravate na panulanje onda motor bez turbine.
Sto se tice dizanja gasa kod zasutavljanja motora ovo ti nikako ne savjetujem. Voznjom pod opeterecenjem natrag u lucicu motor a i turbina bili su zagrijani. Disipacija topline iz metalnih djelova, blok, glava itd kod gasenja motora odmah bi digla temperaturu iznad 100 st. C. zato je potrebno prije gasenja zagrijanog motora jos neko vrijeme (zavisno od opterecenja prije toga) 'hladiti' ili ujednaciti temperature u motoru stavljenjem istog u ler za nekoliko minuta. zatim motor bez dodavanja gasa ugasiti. Ovo pravilo vazi za sve motore novije generacije.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la valko » 19. 03. 2011. (20:02)

Tacek,

Mislim da se nismo baš do kraja dobro razumjeli oko ovog dizanja i spuštanja gasa u leru. U uputstvima motora kaže da nakon što se pristane treba par puta (5) dignuti i spustiti gas (racing) i onda pustiti da se motor ohladi u leru nekoliko minuta te tek tada izgasiti motor. Možda govorim gluposti (jer sam što se motora tiče relativno tanak) ali možda mu ovo spuštanje i dizanje gasa baš i služi da "propuše" turbinu prije zaustavljanja :?:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la valko » 22. 03. 2011. (08:10)

Di ste? Nije valjda da nitko ne zna ništa o ovome :?
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la dimulius » 29. 02. 2012. (10:51)

Pitanje:

Ukoliko je, bez ukopcanog trollinga, minimalna brzina broda 4 cvora, koliki je napor za kopcu voznja brzinom od 3.5 cvora?

Odnosno, trose li se vise lamele na 0.5 cvori ili na 3.5 cvora?

:?:
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la malub1 » 29. 02. 2012. (20:31)

Hvala zore na opisu rada TV jerima nas dosta koji nismo do kraja upoznati s tematikom ali se ne usudimo priznati pa eksperimentiramo.
Mene interesira postoji li mogućnost kod ugradnje onog elekrtomagnetskog da se ugradi kakva blokada na gasu pogotovo kod novijih motora s kompjuterićima.
Ja se spremam kupit nešto takvo ali me pomalo i strah TV ,godine ... smotan.. i tako to.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la sans-ego » 29. 02. 2012. (21:17)

valko je napisao/la:Tacek,

Mislim da se nismo baš do kraja dobro razumjeli oko ovog dizanja i spuštanja gasa u leru. U uputstvima motora kaže da nakon što se pristane treba par puta (5) dignuti i spustiti gas (racing) i onda pustiti da se motor ohladi u leru nekoliko minuta te tek tada izgasiti motor. Možda govorim gluposti (jer sam što se motora tiče relativno tanak) ali možda mu ovo spuštanje i dizanje gasa baš i služi da "propuše" turbinu prije zaustavljanja :?:

Svaka turbina se hladi uljem i pozeljno je nakon pristajanja ostaviti na "leru" motor da radi minutu-dvije da se lezajevi turbine ohlade. To dizanje gasa je da bi se ulje dovelo na potrebni pritisak nakon "trollinga" i da bi se sve uspjesno ohladilo. Ne postoji "propuhivanje" turbine. Niti na brodu, tako niti na autu.
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la zore70 » 29. 02. 2012. (21:36)

dimulius je napisao/la:Pitanje:

Ukoliko je, bez ukopcanog trollinga, minimalna brzina broda 4 cvora, koliki je napor za kopcu voznja brzinom od 3.5 cvora?

Odnosno, trose li se vise lamele na 0.5 cvori ili na 3.5 cvora?

:?:

Kad je troling ventil ukljucen on omogucava kontolirano klizanje lamela radi smanjenja okretaja na izlaznom vratilu kopce...pritom se dio ulja iz protoka pumpe usmjerava na podmazivanje stova lamela da nebi doslo do ostecenja.

Elektromagnetski troling ventil obicno ide u kombinaciji sa elektronskim rucicama komandi...skupo i po meni nesigurnije rjesenje jer se i saltanje kopce u tom slucaju radi elektromagnetskim ventilima koji su podlozniji problemima.

Svaki turbodizelski motor u autu pa i u brodu narocito triba nakon voznje u forci gasa pustit da odradi koji minut,da ohladi uljni dio turbine radi deponiranja uljne garezi,i da odvede sve nakupljene temparature iz glave i sl..

Osobno mislim da nema potribe to posebno napominjat za turbo motore,jer svako od nas dok baci sidro,dok se veze brod i sl. pusti motor da odradi neko kratko vrime..koji bija da bija..bar bi tako tribalo

Svaki benzinski i diesel motor koji se nakon force voznje odma ugasi podigne temparaturu na glavi jer se kod naglog zaustavljanja toplina konverzijom kroz vodu uzdize prema gore a cirkulacija rashladne tekucine
je prekinuta.

To se naravno ne vidi na instrumentima jer je motor ugasen ali se jako lipo moze popratit laserom...
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.