Vanbrodski motori kad se kupe novi obicno se standardno isporuce sa trokrakom aluminijskom propelom, koja je vise-manje univerzalna i jeftinija. Citao sam malo na netu o propelama za VB motore, i po teoriji propele od inox-a bi trebale bit bolje od aluminijskih, a one sa 4 kraka bi trebale bit bolje od trokrakih za recimo lakse izglisiranje, omogucit glisiranje pri manjim brzinama (pri manje okretaja motora), i konacno omogucit manju potrosnju goriva. Drukcije dizajnirane 4-krake propele su recimo bolje za velika opterecenja (velike tezine broda), a trece pak za postizanje vecih konacnih brzina, za bolju kontrolu (upravljivost) kad ima mora, itd.
Pitanje je ima li ko konkretnog iskustva sa zamjenom 3-krake propele sa 4-krakom, i kolike se konkretno ustede goriva mogu tako ostvarit? Je li to 5%, 10%, ili nesto trece? Drugim rijecima, isplati li se takva investicija za 1, 3, ili 5 godina? Mene konkretno zanimaju te 4-krake propele koje lakse izglisiraju brod, i mogu znaci glisirat na manjim brzinama, pa tako stede gorivo, a nisam bas neki speed addict da mi treba veca konacna brzina...