Propele za vanbrodski motor

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Propele za vanbrodski motor

PostPostao/la kutnjak » 07. 07. 2013. (00:06)

Vanbrodski motori kad se kupe novi obicno se standardno isporuce sa trokrakom aluminijskom propelom, koja je vise-manje univerzalna i jeftinija. Citao sam malo na netu o propelama za VB motore, i po teoriji propele od inox-a bi trebale bit bolje od aluminijskih, a one sa 4 kraka bi trebale bit bolje od trokrakih za recimo lakse izglisiranje, omogucit glisiranje pri manjim brzinama (pri manje okretaja motora), i konacno omogucit manju potrosnju goriva. Drukcije dizajnirane 4-krake propele su recimo bolje za velika opterecenja (velike tezine broda), a trece pak za postizanje vecih konacnih brzina, za bolju kontrolu (upravljivost) kad ima mora, itd.
Pitanje je ima li ko konkretnog iskustva sa zamjenom 3-krake propele sa 4-krakom, i kolike se konkretno ustede goriva mogu tako ostvarit? Je li to 5%, 10%, ili nesto trece? Drugim rijecima, isplati li se takva investicija za 1, 3, ili 5 godina? Mene konkretno zanimaju te 4-krake propele koje lakse izglisiraju brod, i mogu znaci glisirat na manjim brzinama, pa tako stede gorivo, a nisam bas neki speed addict da mi treba veca konacna brzina...
kutnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 725 / Honda 150

Re: Propele za vanbrodski motor

PostPostao/la Greco » 12. 07. 2013. (15:32)

Ja sam npr na bivšem gliseru imao yamahu f115 s solasovom inox propelom 4kraka 13*17, 3400giri 20kt, za izglisirat kao jet ski, i max
teret što sam ima na njemu i izglisirao je 1200kg. Max brzina je bila 36kt. Za probu sam stavio aluminj 3kraka 13*19, na 3200giri 20kt,
ali ljepše se vozio na 22-3kt, i max 42kt. Sve po gps-u. Ali za izglisirat već sa 4 čovijeka, nije to to. Što se uštede tiče nemam pojma,
litra dve gori doli, ali 4 kraka inox je majka.
Greco
New Entry

Tip plovila: Kuster 550

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.