Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la 4ever » 04. 01. 2022. (21:08)

macro je napisao/la:
4ever je napisao/la:....pobrusi to dobro i daj prajmer prije kivigripa,vjerovatno si uzea bili pa ako imas volje ubaci malo pigmenta jer iz iskustva ti kazem da je tesko ga odrzavat. Pere se odlicno ali di ostane fleka,ostaje :)

Znači preporučaš da se u startu stavi u nekoj boji, siva ili bež?
Di ga je najpovoljnije uzet?

...puno je lipse vidit u drugoj boji a sigurno i odrzavat
Ima ga za sada sta ja znam i biloj i sivoj boji,prije je bia pakiran u vazima a sad u najlonu ko majoneza :D
Sad smo vracali jednu elanovu pasaru490 u tvornicko stanje i recimo isla je prova i sve na njoj sta je imalo prije protuklizno u svijetlo plavu
Uglavno sam nijansiras boju koju oces naravno od bile
Posto je kivi grip na vodenoj bazi raden koristi se bez problema one male bocice sta se nijansira jupol
Ovde u nasem kraju ga ima u Splitu u seven sia
Nanosi se pinelom i onda razmazuje svojim valjkom koji ostavlja zube po zelji zavisi od pritiska na taj valjak
Valjak se posli pere u vodi isto ka jupol :D :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la 4ever » 04. 01. 2022. (21:38)

Rexi je napisao/la:...
Bokostitnici.. odustao sam definitivno od gume. Ide ili plastika ili kao na slici drvena lajsna sto po meni izgleda puno ljepse od guma. To sam ostavio na niske prioritete, bitno mi je zatvoriti da ne ulazi voda na spoju, pojacati i produziti prihvate za inox ogradu a drvo na kraju.

Denis je odlicno napravio kod sebe rubove krme i bande i klupe sa mahagonijem.

...bokostitnici....
Kako mislis plastika,obrusit rub tj. spoj trupa i palube pa plastificirat to da ne ulazi voda ili....
Ovo drvo na slici je figura i povise gume tako da ga mos stavit i da je guma na brodu
Ne razumin ove prihvate za inox ako mozes pojasnit a vrime bi bilo i koju sliku stavit :eh:
Zadnja izmjena: riberer; 04. 01. 2022. (23:35); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Uređen citat
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 05. 01. 2022. (01:46)

4ever je napisao/la:Kako mislis plastika,obrusit rub tj. spoj trupa i palube pa plastificirat to da ne ulazi voda ili....
Ovo drvo na slici je figura i povise gume tako da ga mos stavit i da je guma na brodu
Ne razumin ove prihvate za inox ako mozes pojasnit a vrime bi bilo i koju sliku stavit :eh:

Ne crtam bas dobro u paintu :mrgreen: ali dobro si ulovio. (vidi slike dole)
Crvena strelica je obicno di se ucvrsti ograda da se dobije najvise na širini prolaza. To se sa vremenom rasklima a i ograda se uvik "klima". Problem je ovoga jako tesko iznutra montiranje, cesto i ukrivo vide koje s vremenom pocnu popustati ili razrade pa malo po malo kapa.

Nemam sliku prove di je bolji primjer pa sam uzeo ovu sliku, vec kad si inzistirao :lol:
Sama lokacija ograde nije tu vec bude pocela od zavrsetka nadkabine pa naprid preko špiruna na drugu stranu.
Ovo plavo je zapravo valjkasto - ovalno plastificiranje. Vjerojatno cu staviti neki kutni element pa laminirati i plastificirati. Ideja je da se ograda učvrsti u to i dolje ona slijepa matica sa vanjske strane.
slika
Oko kokpita, na uzor od Denisa planiram neku lijepu poklopno drvo na tu ovalnu povrsinu. S obzirom da klupe idu do bande, taj plastioficirani bokostitnik se nacelno nece niti viditi u kokpitu.
Sa bocne strane bi isla znaci lajsna po citavoj duzini broda, zapravo kao sto sada ide bokostitnik + eventualno sa gornje strane više ukrana lajsna kao rubnik (nesto kao prethodna slika sa drvenim bokostitnikom).
Staviti jos jednu drevenu lajsnu ispod po sredini broda kao sto imaju drveni? Vjerojatno da, ali to cu kasnije odluciti. Zalipio bi je. To kada brod bude vanka onda cu probati neki uzorak da vidim kako izgleda.

@peroLa Motor, propela itd. Jedan od mojih postova je bilo ako mi moze netko ukratko pojasniti nacin funkcioniranja komponenti dizela. Jbg. tada sam dobio odgovor da vam se neda pisati tako da sam sam malo po malo ucio i trazio pojmove sto je sto, tako da je i moja odluka o tom djelu malo vagana dulje.
Stvar je jednostavna. Srediti motor koji (fino) radi ali je malo pain in ass naci majstora i za svaki bog vuc za rukav nekoga, em centriranje, em trinela, propela, pa kapa ulje.. pa novi propisi, posudica koja jedva stane, pa nosaci, lungarini,... a i kormilo.. a tu su i djelovi koji se skrpaju jer je industrijski motor.. ali nac tokara kojeg u zivotu nisam trebao i tako.
....ili staviti vanjski koji je bez pizdarija i stavis, spojis i to je to. Mana vanjskog u mojim ocima je kako to ukomponirati da izgleda lijepo i platforma funkcionalna.
Ili staviti jaki inox nosac na limun sa odmakom duzine platforme i pojacati limun krmu da to sve izdrzi. Inox maskirati nekim drvenim letvicama, tikovinom ili sl.
ili napraviti plasticnu platformu u razini sadasnje (podignute) sa nosacem opet uz pojacanje limuna.
naravno tu je i opcija spojlera ali to ... ce unakaziti brod, dobit cu buckanje mora (sto na limun krmi nemam i milina je) tako da nisam bas sklon toj opciji.

odluka ce pasti nakon sto nađem tko moze odraditi motor i ostale djelove vezano za UM, idealno na otoku ali gledam i okolo, centriranje, zamjeniti ove potrosne cijevi, kabele, pogledati motor, srediti ga, zamjeniti bokulu itd. Znaci kada znam kako stojim sa servisom motora.
Okrenuo sam par brojeva, pa bila korona, pa kiša, pa praznici..

Ono sto sam ja vidio, sve je uredno i izgledom odrzavano, osovina, bukola, propela do kopče, onda pocinje onaj ruzinavi dio koji se treba srediti, ali je funkcionalni. Računica je okacena. Da su bitne pare, sigurno ne bi kupio rabljeni brod. Ali kao sto sam vec jednom rekao, ovaj stari brod ne bi mjenjao za niti jedan novi tipa dalmatinka, primorka. Tko razumi razumi, tko ne.. sta cu mu ja.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la pero » 05. 01. 2022. (16:12)

Neznam šta više napisat :Other15:
Ova limun krma meni nikako nepaše na ovoj Primorki bez ljutnje Rexi .Nekima se sviđa nekima ne pa o ukusima nečemo dalje…
Kako vidim na tvojoj slici ista je ka ova slika sa njuškala

slika
slika
Niti šesta niti ničega,krivo idu crte na produženju ili ja slabo vidim :shock:
Da je to moje šlajfaricu i vratit na ravnu krmu ko Denisovu :mrgreen:
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la pero » 05. 01. 2022. (16:52)

Krivo sam napisa na brzinu,pila,brusilica ili :mrgreen:
Jbg nemogu ispravit poviše pa ……
pero
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 05. 01. 2022. (18:03)

Inace ja sam vidio bar 3 limun primorke a nisam cuo da su iz neke serije.. vjerojatno su si ljudi tako radili
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la pero » 05. 01. 2022. (19:49)

Ovaj valjda pravi i prodaje limun krme evo linka,oglas je isteko ali slike se mogu vidit
https://www.njuskalo.hr/ostala-plovila/ ... as-7553437
Dođe mi da sam sebe ponovo baniram :D
pero
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 05. 01. 2022. (22:03)

Izgled je stvar ukusa, no funkcionalno je na moje ugodno iznenađenje perfektna.
- Ima puno prostora unutra
- dobije se radna povrsina
- brod jednostavno ne suska kada plovi (onaj zvuk žuborenja)
- dok brod stoji, potpuna je tisina, nema klopotanja (milina!)
- kada je vece more, fino se ide niz val

Ali zato bilo kakvi spojleri tu bas ne idu. eventualno bi brkovi mogli, ali za sada nemam potrebe za time.
Tu je ujedno i problem vanbrodskog motora. Staviti inox nosac na krmu pa produziti da ostane platforma.
ili plasticna viseca platforma da visi kao i ova trenutna.

Inace na nju stanu 3 covika (200kg) i tek onda more dođe na par cm od platforme koja je na visini od 30cm od mora (onaj nosac na inoxu mi je na 51cm).
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la peroLA » 05. 01. 2022. (22:11)

To dosta dobro izgleda, ja neznam dali sam uopce ikad probao limun krmu... po meni spojler sa tim motorom ne treba pogotovo kad je limun i platforma..
Meni osobno sto je u kookpitu na primorki pocela smetat je uskost na kraju klupa kad je stol otvoren..ali opet za dvoje velikih plus dva mala opet dovoljno ... kad je sve zatvoreno tendom sad zimi to je prostor kamo se da bit...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la pero » 06. 01. 2022. (11:00)

Samo ovaj spoj broda sa dodatkom limun krme kvari sve . :thumbdown:
Za ostalo i moja mišljenja Rexija isto nezanima a ni druge pa se neču mješati u njegov projekt renovacije .
Sretno sa obnovom :thumbup:
pero
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 06. 01. 2022. (14:24)

pero je napisao/la:Samo ovaj spoj broda sa dodatkom limun krme kvari sve . :thumbdown:
Za ostalo i moja mišljenja Rexija isto nezanima a ni druge pa se neču mješati u njegov projekt renovacije .
Sretno sa obnovom :thumbup:

....sami spoj se da ispravit i sredit iako je i moje misljenje kako cila ta limun krma je neupotrebljiva
Na vezu do mene je isti takvi brod i ulozeno u njega vrimena i para sa vanbrodskim motorom koji cak lipo izgleda i vozi odlicnosamo za doc do te faze Rexi tesko da bi moga,bez da omalovazavam nego cisto po pitanjima koje postavlja i nacinu na koje misli sta radit ,tesko.
Nastavljamo pratit i dat na neki nacin podrsku :thumbup:
Ako Rexi oce u pp poslat broj slikat cu mu ovu primorku ispred kuce :) :thumbup:
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la SHETLAND » 06. 01. 2022. (14:58)

Slikaj i objavi ovdje da svi vidimo.
....samo je u mašti granica...........
SHETLAND
Member

Tip plovila: SHETLAND 610 , JLM PERKINS 75 ks

PostPostao/la 4ever » 06. 01. 2022. (15:20)

SHETLAND je napisao/la:Slikaj i objavi ovdje da svi vidimo.

...iskreno neznam je vise ni stavit :lol:
Prosle godine sam radia totalnu rekonstrukciju svog broda,sve je bilo vani osim motora ,vide,zice ,stakla, kabina ,tabla ,krov ,tende,sve sta se dalo skinit i sve ponovo i novo. Tema bi bila cak i zanimljiva bez obzira sta je moja ali bez slika sam odusta :lol:
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 06. 01. 2022. (16:15)

4ever je napisao/la:...
...iskreno neznam je vise ni stavit :lol:
Prosle godine sam radia totalnu rekonstrukciju svog broda,sve je bilo vani osim motora ,vide,zice ,stakla, kabina ,tabla ,krov ,tende,sve sta se dalo skinit i sve ponovo i novo. Tema bi bila cak i zanimljiva bez obzira sta je moja ali bez slika sam odusta :lol:

Istina ...stavljati slike preko nekog od hostinga je (bilo) puno jednostavnije, nego uvrštavati ih direktno u forumsku arhivu. Na žalost, hostinzi na koje smo se, sa punim povjerenjem, oslanjali su se gasili jedan za drugim, pa je većina slika, koje je tim putem bilo postavljeno na forum (jednom namještena rezolucija automatski je odradila svoj posao za svaku novu fotografiju koju smo namjeravali prikazati), nestala... a bilo je dovoljno kopirati direktan link fotografije i zaokružiti ga sa [img]...[/img]
Uvrštavanje slika na forum i dalje zahtijeva minimalne uvjete rezolucije, tj., 800x600 piksla maksimalno, pa se to treba odraditi putem nekog od resizer-a na web-u i to iziskuje određeno vrijeme i jedan folder više na kompjuteru (da ne govorim o mobitelu) sa kojega uvrstiti slike na forum.
Kada bolje razmislim, vrijeme je skoro, pa isto ...možda nam nedostaje samo malo dobre volje ... :Other41:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Pepe777 » 06. 01. 2022. (20:27)

Za taj brod ti je dosta 12v 55lbs tako da ti ne triba 24v ,a šta se tiče same minnkote u kapitalca imas haswing 55lbs 60inch cca 6500-7000 ako uplatis unaprid...
Pepe777
New Entry

Tip plovila: Monark670. VM115hp

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.