Gain ili osjetljivost fishfindera

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Gain ili osjetljivost fishfindera

PostPostao/la Panbo » 03. 02. 2017. (20:38)

Ovdje sam počeo sa gainom ali ne namjeravam tu stati. Bit ce toga jos. Gain je poprilično često pitanje i jedna od osnovnih funkcija. Pisat cu kratke postove jer ovo sa edit ili dulji tekst me ubilo kad san izgubija jedan veci dio.
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la Panbo » 03. 02. 2017. (20:46)

Fishfindere bi podilija u amaterske do 300W, do 600W, do 1000W, poluprofesionalne, profesionalne i ultraprofesionalne. Potrebno je znati da su razlike velike između profi sondera i amaterskih, a vece su razlike u prijamu, sondi i obradi signala nego u odašiljaču. Ne možete zamislit sta se sve radi za izvući performanse iz nekog aparata koji radi sa tako malim snagama.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 03. 02. 2017. (21:49)

Ovu podjelu sam morao sad spomenuti jer će biti bitna kasnije. Pod gain ili osjetljivost spada i TVG i STC koje sam spominjao prije, ovdje ce isto biti spomenuti. Da se razumijemo, ja cu ovdje jednostavno objasnjavati pomalo uvodeći u kompleksnost svega iako ne mislim da je namjestanje fishfindera neki naučan posal isto tako ce se vidjeti koliko domišljatosti je potrebno za učiniti neki model fishfindera relativno dobrim za tako nisku cijenu.
Zadnja izmjena: Panbo; 03. 02. 2017. (22:02); ukupno mijenjano 1 put/a.
Panbo

PostPostao/la maky » 03. 02. 2017. (21:56)

Tocno tako nije nauka ali...
Samo naprid pomalo :thumbup:
.ebote šta odma napadaš čovika, pa nije mali ribar.. :crazy: by ceko
maky
Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Graso 20 Scam SD 4.140 TIC

PostPostao/la Panbo » 03. 02. 2017. (22:23)

Ne mogu Vam proizvođači pisati o gainu puno teksta iz više razloga. Kao, prvo nemaju svi iste potrebe, nemaju isti način razmišljanja, nemaju ni isto okružje iako su recimo fishfinder i sonda uvik isti. Imate niz takvih konkretnih primjera. Evo jednoga. Vidio sam primjerice Koden CVS 128 (kojeg mogu staviti pod poluprofi uređaje ) instaliran na jednoj velikoj plivarici kao backup uređaj, jednoj maloj plivarici, kod dva panulaša, jednog jahtaša, jednog parangaliste, na jednom brodu koji radi na kavezima, na ronilačkom brodu i cak na slatkoj vodi. Za svih njih je nemoguće napisati kako točno postaviti gain, a pri tom nismo uzeli u obzir njihov osobni način razmišljanja. Fishfinderi su izmjenili ribolov jer bilo kako da korisnik razmišlja i bilo kakav bio ribar, jedno je stvarno sigurno. Svaki fishfinder ce pokazati gdje ne triba ribati. Ovo je točno tako, ali i tu je diskutabilno ono kako je namjesten, jer ima vjerujte ljudi sta toliko rasp..........e te postavke da to ne možeš virovat.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 03. 02. 2017. (23:00)

Pogledajte samo dalje. Imate dva ista broda, dva ista područja, istu elektroniku i isti ribolov a drugačije postavke. Zašto? Zbog načina razmišljanja i nekih kompromisa. Recimo jedan od njih želi vidit termoklinu, sitnu plavu ribu, kurente, te naloži gain da bi to moga, ali automatski gubi sastav dna, ribu uz dno sta zeli vidit ovaj drugi iako oba love zubace na panulu. Kod ovog drugog sigurno je, između ostalog, gain namišten na manje od ovog prvog. To su ti kompromisi, koji su u velikoj vecini slucajeva nuzni iako bi naravno oba htjela vidit sve, ali to je nemoguce, a dalje ce se vidit i zašto.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (10:39)

Uzet cu nekoliko uputa raznih marki, onako nasumice i izvadit sta pisu o gainu. Pa evo recimo Garmin STRIKER

Sonar Gain
The gain setting controls the sensitivity of the sonar receiver to
compensate for water depth and water clarity. Increasing the
gain shows more detail, and decreasing the gain reduces screen
clutter.
NOTE:
Setting the gain on one sonar view applies the setting to
all the views.

Dakle sa gainom kontrolirate osjetljivost prijamnika te
tako kompenzirate između dometa i jasnoće. Povećanjem gaina
imate više detalja na ekranu, a smanjenje čisti ekran od mnogih odraza.

Ovo dalje nije ni bitno. Šta ovdje on Vama kaze sta već ne znate.
Odakle početi, kako znati da ti veličina onoga šta si
namjestio odgovara više-manje podvodnoj slici.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (11:45)

Mnogi pitaju "za namistit sonder" i malo objasnit sami rad uređaja. Ja to radin za novce, uglavnom na puno skupim sonderima, sonarima....Najviše to radim plivaričarima, pa i nekim drugim. Iako su to uređaji puno moćniji, puno konpleksniji jer možes štimat svašta, mnoga razmišljanja kapetana plivarice mogu se povezati sa amaterskim dubiozama.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (12:06)

Recimo, imao sam masu zahtjeva gdje sam mogao čuti da coviku "objasnim" samo gdje su POWER i LIGHT iako je fishfinderić vec prakticki 90℅ automatiziran i ima samo tri operativne tipke? Sa druge strane imate plivaričara koji također umire od straja pritisnit ili okrenit botun na uređaju i traži "da mu ga samo namistin" na 80-100m i da on nece nista vise dirat. To su dva skoro identična slučaja. Moze se i tako radit, ali to nije to. Primjerice ne može po meni plivarica u mnogim slucajevima drzat gain istim i u traženju i u procjeni pecature ili sveukupne količine. Pokušavam njima objasnit sta on radi sa kojom funkcijom i onda postignem lipu i poprilično točnu sliku, ali fishfinder mora on nastimat bolje od mene. Pa covik bulji u taj ekran pola godine, ima razna iskustva koja ja nemam.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (12:23)

Da se može to sve skupa automatizirati i da te postavke budu bolje od onih ručnih, mislite da to japanci vec ne bi napravili? Zamisli, fantastično. Spojiš fishfinder na GPS, on tako vadi poziciju, pa s tim i dubinu, pa u skladu da tim namisti, gain, TVG, STC, Tx/Rx konstante, boje ekrana, clutter, filtre.... Iako se ide prema tome jos uvik je to virtualno nemoguće.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (12:55)

Mora se znati da se sa gainom sto god ti drugo namistija sve drugo samo pomiče u plus ili minus, kod nekih proizvoda čak i linearno, iako bi pravilno bilo logaritamski jer je to zvuk, ali se ekponencijalna krivulja pojačanja postiže tada nekim drugim funkcijama (recimo sa TVG, ili odabirom nekog od načina rada - modova rada). Dakle tu uobličiš krivulju pojačanja, a onda je cijelu podižeš ili spuštaš po y osi, dakle samo je translatiraš. Fishfinderi koji se vecinom koriste u sportske svrhe podosta su automatizirani, te je dosta toga unaprijed određeno, sto je po meni mana, jer odabirom na rucno postavljanje software ti ne daje dovoljno slobode u mijenjanju postavki.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (13:08)

Sportski fishfinderi cak vec odavno rade na jedan nacin obratno. Oni sve primaju koliko god mogu a onda prije crtanja slike oduzimaju ono što je postavljeno ponajprije gainom i jos nekim drugim funkcijama. Kako automatika radi kod svih, tesko ce ovdje sve biti opisati, pa cu spomenuti samo neke. Tu se moze vidjeti ono sto sam govorio o kompromisima jer automatika uređaja je fiksna, ima svoje algoritme, ali nema pojma tko koristi uređaj. Recimo da ga koristi Ante, koji voli nac i vidit ribu, ali ponekad ga koristi i brat koji recimo baci parangalic i spusti koju vrsu. Taj brat je Neno. Oba brata koriste isti brod i isti uređaj. Recimo da to bude Furuno. Svi znamo Furuna koji je sami vrh brodske elektronike. Sad ide ono zanimljivo. Ante ode na more sve mu odgovara, vidi ribu, ima luksuz autogaina, autorangea i ostale auto pogodnosti. Njemu je uređaj odličan jer ga praktički boli neka stvar za to di je granica lazine i salbuna, di je ćela, di je manja rupa....jer on ne koristi alate koje koristi Neno, koji ne moze izaci na kraj sa ovom automatikom. Zasto? Odgovor je jednostavan. Furuno ima svoju poznatu autogain funkciju koja mijenja pojačanje tako da ti dno bude uvik u "redishbrown", odnosno u snažnoj crvenoj. To znaci da ce smanjit pojacanje kad dobije refleksiju od kamena ili podmornice, a povecat kad naidje na salbun, lazinu, a za odredit sastav ostaje ti sami oblik, jer je vecinom sve crveno.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (13:31)

Furuno algoritam za automatiku vecini funkcionira koji traze ribu i to ribu koja nije na dnu. Svojedobno je Garmin uveo neku glupost da njegovi fishfinderi automatski pojacavaju prema trenutnoj dubini, pa su to nazivali DCG, od Depth Controlled Gain! Koja glupost, to kao nitko nema, a drugačije fishfinder ne bi mogao normalno ni funkcionirati. Znaci Garmin miri dubinu (DCG) a ostali mire vrijeme (TVG). Koja je razlika?
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (14:11)

Sad cu reci ono bitno. Ovo je vec stari jedan nacin i mnogi ga rabe, vecinom funkcionira za mnoge potrebe, kod mnogih uređaja. Dakle sve automatike treba isključiti. Sve IR-ove, noise limitere, rejection-e svih vrsta, autorange isto naravno. Poslije cu malo sve to ilustrirati. Prva je baza ona šta ste već sigurno čuli, ali vrijedi spomenuti. Dođete dakle na dubinu od interesa i odvrnete gain do samog kraja, mislim u full.
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 02. 2017. (14:19)

Tada bi tribalo da Vam ekran bude pun svega. Range morate namjestiti tako da je dno vidljivo, ali bez autorange-a. Promatrajte taj šum na ekranu. Triba bi bit po cilom ekranu, ako nije nesto nije u redu sa Tvg, ili STC ali to bi triba bit samo neki dio ekrana, zanemarite to, ako ne mozete nac tu funkciju koja bi tribala "izlivelat" taj šum na ekranu. Za šum bi tribala ptevladavat jedna od boja, bit ce njih ali jedna bi tribala bit najvise na ekranu, jedna do dvi max. i to neka susjedna.
Panbo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.