Sonda - bušiti ili ne?

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Sonda - bušiti ili ne?

PostPostao/la street » 15. 06. 2016. (08:40)

dragi7 je napisao/la:Nisam razumio što si mislio sa ovim stavljanje sonde na suho misliš unutar broda na silikon.Moja radi sigurno 10 godina na silikonu i nije crkla sad jeli to do nekih modela ili općenito vridi za sve sonde.Kakvu si informaciju dobio jer meni je to prva vjest.Na bivšem brodu sam napravija škatulu od stakloplastike i zaplastificirao je na dno broda i prvo ulivao glicerinsko ulje a kako sam je vadio budući je bila u kokpitu ispod timuna pa bi i nju i sonder sprema u kabinu.Glicerinsko ulje bi mi sve izmastilo pa sam počeo stavljat more i nisam primjetio razliku radilo je super samo bi digod prominija more. :thumbup:

tako je
evo c/p poruke Inače, ja sa prošlo ljeto spalio humminbirda jer sam spojio sondu na suho. Jbga, od pustih savjeta, ovo ono, nitko da napiše velikim slovima, NE SAPAJA NA SUHO.

i moja je od Garmina 301 C tako radila, nikad problema, samo postavljena na silikon i bez vode, mora, ulja.

sad sam kupio lowrance 4 HDI, pa se neckam staviti je na silikon, ili da slozim ono od kanalizacijske cijevi s uljem pa da mirnije spavam zbog te bube u uhu da ne smije biti na suhom :)
street
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Rexi » 15. 06. 2016. (09:18)

moja bila u moru na krmi, pa mi smetala i od lani je stavio u siku i radi odlicno.
osobno necu nikad vise ni pokusavati busiti. Jedino je odmak u temp mora za 1-2 stupnja
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la luzerno » 15. 06. 2016. (10:07)

Da li je normalno da mi na brzinama od 3 milje već postaje šumovit prikaz sondera a kod 6-7 milja gubim skroz prikaz sondera (novi simrad iz GO serije )...sonda je montirana na krmi?
Da li bi to izbjegao stavljanjem sonde u trup ili premještanjem još dalje od motora?
luzerno
Member

PostPostao/la bananko28 » 15. 06. 2016. (10:48)

Stavi ju u more kako Bog zapovida
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la luc » 15. 06. 2016. (12:47)

Krma je širok pojam, ili si je stavio visoko, pa kod ubrzanja ostane bez mora, ili si je stavio na zgib koji pod sebe podvlači zrak.
Po dijagnozi mi se čini da će bit ovo drugo.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la Rexi » 16. 06. 2016. (09:38)

luzerno je napisao/la:Da li je normalno da mi na brzinama od 3 milje već postaje šumovit prikaz sondera a kod 6-7 milja gubim skroz prikaz sondera (novi simrad iz GO serije )...sonda je montirana na krmi?
Da li bi to izbjegao stavljanjem sonde u trup ili premještanjem još dalje od motora?

Garmin 500c u voznji i na max gasu nema sumova iako je u siki. Jedino kada ima mora, onda hvata zrak pa se zna gubiti.

Obrati paznju da je nisi montira povise kobilice
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la hobotnica » 16. 06. 2016. (12:23)

mene je uvik zajeb...jer ju nisam nikad u redu namisti sad ju iman nutra na siki i odlicno je !
hobotnica
Old Senior Member

Tip plovila: dalmatinka by el passo-honda 40

PostPostao/la Panbo » 26. 06. 2016. (13:50)

luzerno je napisao/la:Da li je normalno da mi na brzinama od 3 milje već postaje šumovit prikaz sondera a kod 6-7 milja gubim skroz prikaz sondera (novi simrad iz GO serije )..?

Nije normalno. Koji je brod? Je li motor vanbrodski? Je li propela liva ili desna? Na koju stranu krme je sonda?Kojom putnom brzinom obicno vozis i kojom maksimalnom?
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la Panbo » 26. 06. 2016. (13:56)

luzerno je napisao/la:Da li bi to izbjegao stavljanjem sonde u trup ili
premještanjem još dalje od motora?

Koliko je ona sada od motora odnosno propele? Izbjegao bi u vecini slucajeva ali to vuce za sobom i neke druge probleme koji bi se mogli pojaviti
Panbo

PostPostao/la luzerno » 26. 06. 2016. (20:02)

Panbo je napisao/la:
luzerno je napisao/la:Da li bi to izbjegao stavljanjem sonde u trup ili
premještanjem još dalje od motora?

Koliko je ona sada od motora odnosno propele? Izbjegao bi u vecini slucajeva ali to vuce za sobom i neke druge probleme koji bi se mogli pojaviti

mislim da sam otkrio problem...malo sam je podigao kao da bi manje stvarala otpora pri većim brzinama , i do 7-8 milja je skroz uronjena a kad dođe izglisiranja,već mogu vidjeti gornju stranu da je iznad mora i šprica okolo...
luzerno
Member

PostPostao/la mstim » 26. 06. 2016. (23:16)

Svaki proizvodjac ima detaljne upute za montaze razlicitih sondi na razlicite trupove..tu prednjaci Airmar i na njihovim stranicama ima dosta uputa...a posto je krmena sonda triba se malo igrati sa njom da dobijes pravi kut da nema smetnji....meni malo zatitra ekran prilikom izglisiranja 2-3sekunde i to je to...posli pokazuje i pri brzini od 30mph...to je naj idealnije sto se moglo postici....znaci sa zanemarivim smetnjama prilikom izglisiranja.. ;)
STATUS
kreditno nesposoban
mstim
Senior Member

Tip plovila: Rent A Boat

PostPostao/la luzerno » 28. 06. 2016. (14:11)

mstim je napisao/la:Svaki proizvodjac ima detaljne upute za montaze razlicitih sondi na razlicite trupove..tu prednjaci Airmar i na njihovim stranicama ima dosta uputa...a posto je krmena sonda triba se malo igrati sa njom da dobijes pravi kut da nema smetnji....meni malo zatitra ekran prilikom izglisiranja 2-3sekunde i to je to...posli pokazuje i pri brzini od 30mph...to je naj idealnije sto se moglo postici....znaci sa zanemarivim smetnjama prilikom izglisiranja.. ;)

to je super...meni trenutno nestaje skroz pri 10+ milja,,,,morati ću to spustiti još niže...imam cca 5 cm lufta
luzerno
Member

PostPostao/la ToniN » 29. 06. 2016. (17:01)

ako si kupija novu dobija si i uputstva koja triba pročitat i napravit po njima. nije to znanstveni doktorat, samo se držiš preporuka proizvođača. prije 20 dana san prvi put u životu vidija FF, sondu i ostalo (Humminbird Helix 5 DI/GPS), i prema priručniku montira i sve radi.
tvoj problem (ako je jedini) je visina sonde koja triba bit do polovine same sonde. ako ideš dublje manja je vjerojatnost mjehuriča ali veča krijesta kod glisiranja pa bi motor moga popit aerosola šta bi mu naškodilo :D
...bolje loš dan na moru nego dobar dan na poslu!
ToniN
New Entry

Tip plovila: Belingardo Cabin Fish 550/Suzuki DF 70

PostPostao/la Lujo » 04. 04. 2017. (15:03)

image.jpeg
Nisam nasa nikakve prijasnje postove o ugradnji sonde s fairing blokom, pa ako moze koji savjet.
Naime radi se o Airmarovoj sondi B260 koja ke dosla s high-performance fairing blokom.
Prijasnja sonda B60 je bila zalipljena na siku u unutrasnjosti, a sad dali ovu busiti i ugraditi s fairingom ili ??
Pa ako neko ima slicnu ugradenu dobro bi mi dosle info.
Tnx..
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Lujo
Member

Tip plovila: arausa 25 GTR Scam SD 4.140 TIC 140hp

PostPostao/la Panbo » 06. 04. 2017. (16:44)

Pozdrav,

B60 je isto predviđena za probit trup, pa ti je bila zaljepljena, znaci možeš zaljepit i ovu, samo je to šteta, imat taku sondu pa je stavit unutra, to je onda M260. Inače ti sve pise u uputama sonde, nema tu ništa posebno, izvadiš kut, probijes rupu, raspilaš blok po kutu sta si izvadija, nakrcaš sike, zavidaš, opet probiješ rupu protiv okretanja bloka i to isto stisneš pustiš da se sika osuši i klizneš u more. To je to, nego sta je problem. Nema uputa? Ili nisi sve slika ili ti fali jos toga sta bi tribalo bit tu. Ova Burza tu ne spada, ali ti tribaju tu bit još upute, antirotacijski bolt...Sta ti je točno problem?
Panbo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.