Sonda - bušiti ili ne?

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Sonda - bušiti ili ne?

PostPostao/la Trogiranin » 19. 02. 2009. (06:58)

opus je napisao/la:Meni je ovo s nalievanjem malo vode u dno barke neizvedivo, trebao bi napuniti pola barke. Sonda mi je skroz na krmi, a nemam nikakvih pregrada do pola barke. :Sad18:

Opus ja sam to testirao na način koji ti je jedan put bio iznesen u otvorenom moru sa tipom koji je testirao Grašu 23 od Rijeke do Dubrovnika i nazad. Naime oni su trebali isploviti , ali su kasnili radovi, i sonder nije bio mantiran do kraja. Uzeli su dobru nailonsku vrećicu , ulili vodu, ubacili sondu i sve dobro zavezali da ne curi oko kabela. Tip piše da je sve radilo deset dana bez problema za vrijeme cijele plovidbe. Ne znam kako je spriječio kesicu da se ne valja, ali nataj način sam ja ispitao mjesto gdje sam je planirao ugraditi da li je dobro za ugradnju, i mogu ti reći da je to isto radilo, ali sam nakon toga ipak sve obrisao, posušio i montirao onako kao što si vidio na mojoj slici.Najbitnije je da ti na tom mjestu je more direktno sa vanjske strane, tj da nema slučajno dupla plastika (DVODNO) . Jedan frend mi je proba ugradit u Kabini WC -a jer je tu ima dosta mjesta, ali je duplo dno radi izravnanja poda za ugradnju wc-a i nije mu radilo pa smo premjestili ispred wc-a u prednji besni dio jedno 20 cm od uzdužne osi broda i normalno funkcionira. Isto smo testirali sa vrećicom. ali smo posli ugradili u cijev ka i kod mene.Isto ovo što ti je Gašo napisao probaj izbjeći ako možeš. Pokušaj je ugraditi više naprijed, barem ispred polovine plovila. Bolje i bočno, npr. ispod jednog od prednjih bočnih ležajeva nego u samu krmu zbog povećanog utjecaja propelera pogotovu ako je unutrašnji motor sa direktnim pogonom osovina - propeler.
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la karamba » 19. 02. 2009. (07:38)

ovo s vrečicom nisam znao a odlična ideja !
ja imam sondu na samoj krmi broda i radi bezprjekorno i pri glisiranju !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Trogiranin » 19. 02. 2009. (10:21)

Isprika ekipa!
Naime zabuca sam časopis, sad sam malo pronjuška po starim brojevima to je pisalo u NAVIGATOR -u od devetog mjeseca 2008. godine. ;) :oops:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la shime » 19. 02. 2009. (16:29)

ja imam u Dalmatinki Eagle sonder koji danas košta otprilike 1200 kuna.Par godina sam ga držao
zaljepljenog silikonom i sve je bilo O.K. Nakon toga pokazivao je dno samo do dubine 15 -tak metara,te sam
ga pokušava stavljati u ulje(zatvorena posuda) i još puno drugih raznih pokusa ali nije bilo uspjeha.
Danas ga držim na krmenom nosaču direktno u moru i radi bez ikakve greške.Toliko o mojim iskustvima sa
sonderima.
Pozdrav od Shime
shime
New Entry

Tip plovila: dalmatinka 590

PostPostao/la porer » 20. 02. 2009. (08:21)

U svim usporednim testovima sonda montirana u moru neusporedivo je bolja od sonde montirane iznutra. Tu govorim o osjetljivosti, kvaliteti prikaza, temperaturi.
S druge strane male prednosti unutarnje montaže su da se ne mora bušiti (što ne smatram prednošću) i bolje ponašanje pri velikim brzinama (gdje baš i ne vidim neku veliku potrebu za fishfinderom ili dubinomjerom).
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la opus » 20. 02. 2009. (21:03)

Ja sam sondu montirao vise prema krmi jer sam procitao u Humminbird uputama (ali i nekim drugim) da je najbolje tamo montirati sondu uvazavajuci mogucnost smetnji od propelera tako da je odmaknuta od sredine. Meni sonda radi odlicno, razlika u odnosu na raniju, vanjsku montazu, je u prikazivanju detektiranih riba kojih je sada puno manje. No, kako mi to ionako nije bitan podatak, ne smeta me.
Mislim da sonde s manjom snagom nece dobro raditi kroz trup. Ja sam se prije montaze konzultirao s Humom (ne znam jel je aktivan ovdje) kojeg pozdravljam. :wave:

Trogiranin, ja sam svoju sondu rijesio davno. : Wink2:
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la som » 24. 02. 2009. (22:56)

Ima još jedan vrlo sličan način. Kupi se Cijev za kanalizaciju plastika 110 mm s otvorom za inspekciju, znači cijev je ravna kad se legne na zemlju a prema gore je veliki čep s navojem,izreže se lijeva i desna strana u slovo V s time da je poklopac s navojem prema gore i zako se postavi u kolombu npr- u galebu.Sonda se stavi na dno i PREKO sonde se stavi sika da se nemože pomaknuti, nakon toga se izvana isplastificira(važno je do navoja jer se ne prima za plastičnu cijev).Probuši se čep, provuče kabel ulije parafinsko ulje za inox bačve od vina zatvori sikom.

cijev 19 kn
ulje 14 kn
malo plastike 30 kn
Sve traje 25 min a radi već godinama-
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josip » 24. 02. 2009. (23:21)

Više mi miriše na " bolje " ona opcija sa silikonom, jer kad sondu pritisnemo sav višak silikona če izaći ispod sonde van, dok ova opcija sa cijevima isto nije loša ali se dobije još jedan sloj plastike između sonde i mora, što če zasigurno umanjit mogučnosti sonde.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 25. 02. 2009. (00:23)

Lakše bi bilo razumjeti da si stavio sliku som, jer ovako treba dosta "fantazije" da bi se razumjelo.
Ideja nije loša, jer je sonda uronjena u tekućinu (sigurno nema eventualnih mjehurića zraka), za razliku od prve varijante, a ima i dobar poklopac.

Nema dodatnog sloja ispod sonde josipe, ako sam dobro razumio opis. Plastika je izvana slika

Stavi kakvu slikicu som. Bilo bi puno jasnije.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la josip » 25. 02. 2009. (01:19)

Ja sam razumio da je ta cijev u vidu T-komada, svakako bi bila poželjna slika. Ovaj dio sa parafinskim uljem je OK.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 25. 02. 2009. (07:47)

Što god napravili iznutra uvijek ostaje sloj plastike koji slabi i odlazni i povratni signal sonde. Također se gubi mogućnost mjerenja temperature. Prikaz ribe je netoča, rekao bih potpuni promašaj. Doduše prikaz ribe ne koristim ga ali čisto za usporedbu ako je sonda u moru vidim i moju varalicu. Josipe i ostali zašto vam je toliko teško montirati sondu izvana, čak i proizvođač to savjetuje. Nego izmišljate monade sa cijevima uljem, sikom i silikonom. Volio bih tek vidjeti situaciju da ti u siki ili silikonu ostane mjehurić zraka :Other9:

I još jedno pitanje. Netko je spominjao da mu loše/dobro radi sonda pri većim brzinama. Za što koristite sonder pri većim brzinama i koje su to 'veće' brzine?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la som » 25. 02. 2009. (07:54)

Sve je to dobro,nema plastike između sonde i dna(sliku šaljem u ponedeljak)
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la karamba » 25. 02. 2009. (12:08)

porer , razloga ima više ,navest ču dva.
prvo ne volim bušiti trup na novoj barci , svakih par godina mjenjaš sonder ,ležišta su drukčija pa moraš plastificirati stare rupe bušiti nove .... a sve se to lako zamjeni sistemom ljepljenja na siku , procedura traje 3 minute , a to što govoriš da je osjetljivost malo slabija to stoji , ali dubinu ocrtava uredno čak i pri glisiranju 18-20nM .
druga i najbitnija stavka protiv bušenja je iz razloga što postoji vjerojatnost da če voda na mjestima gdje je uvidana sonda s vremenom početi prodirati a večina barki ima stražnje zrcalo od barke upravo drveno koje je plastificirano te se javlja problem (pogotovo na istrankama) da jednostavno to drvo u zrcalu kroz 10-ak godina potpuno istruli a ta sanacija košta ! ;)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la porer » 25. 02. 2009. (12:43)

Karamba, čak i da si me uvjerio (a nisi, drugačije gledamo na stvar) ostaje pitanje što će ti sonder na 15-20 NM? To ne kapim.

Some, misliš nema plastike između sonde i dna broda?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 25. 02. 2009. (14:25)

Problem je u tome, što treba kupiti dodatnu sondu za kroz trup, koja je cca 150€ i više, a sa onom krmenom onda neznamo šta bi. Kod boljih uređaja plastična krmena sonda se ne isporučuje, čak nikada ne ugrađuje, nego samo sonde kroz trup ili in-hull, od najmanje 2kw, ali ipak se proporučuje thruhull.
Sonde su večinom sve iste ili 500W ili 600W ili 1kw, ...., sve se spoji po standardu. Večino sonda ionako ne rade firme koje prodaju uređaje, nego druguge firme npr:
http://airmartechnology.com/
Svi proizvađači koriste gotovo iste sonde, recimo i Furuno i Raymarine imaju sonde airmar, sve se spoji po NMEA standardu, koji koriste svi porizvađači i nema veze ako ih ima u katalozima proizvađača uređaja, na sondama piše arimar. Ako se kupuje drugi sonder, sonda može bit ista, ako imamo neku standardnu, znači 500W ili 1kw ili 2kw, a ne one jeftinije Garmin variante od 300W i slično, koje idu zajedno samo sa konkretnim uređajem. Ako se thruhull sonda u plastični trup montira kako treba nema šance da procuri šta, ali treba po uputama za montažu sonde, a ne nekim domačim improvizacijama.
Kroz plastiku se u svakom slučaju gubi signal, tako oddavajuči, pa isto tako primajuči, kad se pojača gain pojačaju se i smetnje, ...., ma ima još trikova u kučištima sonde(mislim na brončane), pošto sonda "zvoni" unutar kučišta sonde, a one najskuplje imaju to nekako rješeno sa posebnim kučištem, a izvana izgleda obična brončana. Dok su dubine male manje se osjeti loša montaža sonde, dok kod večih dubina više, ali u svakom slučaju je jasno, da je ipak najbolje montaža kroz trup, na 1/3 broda.

Garmin i Raymarine, Furuno odnosno AIRMAR, preporučuju montiranje sonde u 1/3 broda, prvi put čujem da Huminbird kaže drugčije.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.