opus je napisao/la:Meni je ovo s nalievanjem malo vode u dno barke neizvedivo, trebao bi napuniti pola barke. Sonda mi je skroz na krmi, a nemam nikakvih pregrada do pola barke.
Opus ja sam to testirao na način koji ti je jedan put bio iznesen u otvorenom moru sa tipom koji je testirao Grašu 23 od Rijeke do Dubrovnika i nazad. Naime oni su trebali isploviti , ali su kasnili radovi, i sonder nije bio mantiran do kraja. Uzeli su dobru nailonsku vrećicu , ulili vodu, ubacili sondu i sve dobro zavezali da ne curi oko kabela. Tip piše da je sve radilo deset dana bez problema za vrijeme cijele plovidbe. Ne znam kako je spriječio kesicu da se ne valja, ali nataj način sam ja ispitao mjesto gdje sam je planirao ugraditi da li je dobro za ugradnju, i mogu ti reći da je to isto radilo, ali sam nakon toga ipak sve obrisao, posušio i montirao onako kao što si vidio na mojoj slici.Najbitnije je da ti na tom mjestu je more direktno sa vanjske strane, tj da nema slučajno dupla plastika (DVODNO) . Jedan frend mi je proba ugradit u Kabini WC -a jer je tu ima dosta mjesta, ali je duplo dno radi izravnanja poda za ugradnju wc-a i nije mu radilo pa smo premjestili ispred wc-a u prednji besni dio jedno 20 cm od uzdužne osi broda i normalno funkcionira. Isto smo testirali sa vrećicom. ali smo posli ugradili u cijev ka i kod mene.Isto ovo što ti je Gašo napisao probaj izbjeći ako možeš. Pokušaj je ugraditi više naprijed, barem ispred polovine plovila. Bolje i bočno, npr. ispod jednog od prednjih bočnih ležajeva nego u samu krmu zbog povećanog utjecaja propelera pogotovu ako je unutrašnji motor sa direktnim pogonom osovina - propeler.