...ja san se vozija sa njim i to sa onim iz strožanca šta se prodava. svojevremeno kad san pikira onog svog Islandera, da mi nije upalila priča sa tim brodom, gleda san uvest jednog ovakvog direktno iz Fr i sredit ga. dalo ih se nać i za 5-6k € sa shebanim motorima. kod ovog u Strožancu motor je Perkins 50ks bija. brzima mu je s tim motorom bila oko 7-8čv...u fullu nešto više. doduše brod je bija taman za vađenje i masu šporak, i sa trojicom over 100kg pa sad... inače brod je izuzetno lagan, 750kg bez motora i kad stoji sam bez ikog na njemu malo čudno leži u moru. krmeno zrcalo jedva da dira more a i bande su mu dva prsta iznad mora. ja san ima u planu da je išla ta varijanta ubacit lombardinca od 87ks i navodno s tim motorom bi triba letit po moru. neki su pričali o brzinama od 20čv sa takovim motorom (imali su te brode)

...dok opet nekakva logika mi govori da nema šanse, al opet kad pogledaš kilažu samog broda...hm...možda i je...

ima jedan šta će ubrzo u njega taj lombardini, i već san se pretplatija na probnu vožnju...jer me živo zanima šta će bit...jer istu stvar san ima u planu, pa me živo zanima jel to to.
šta se tiće štrapanja, isti problem ima i moj Islander, isto prska za poludit. to je mana vrlo oštre prove koja se zadnjih 30-tak cm tek onda širi u pjat za odbit more od broda, tako da ta prova pušta val vrlo visoko da se digne i tek onda u zadnjih tih 30cm odgura more od sebe. ako ima vitra u provu...naravno sve odleti ti preko broda. dok prednost takove prove je da možeš dreto u fulu i na žešči val i nit buba, nit čuješ brod da se strese...ide ta prova kroz žešče more to ko kroz maslo...jebiga sve ima svoje mane i prednosti...i ako moran birat između prskanja i probivanja vala...neka prska...dobar kvalitetan brisač na prozore i deri...
...dalje vožnja krmom...katastrofa...isti problem je i u mene...bez uvatit mu mot, i šijavanja...nemoguća misija...tribalo mi je dosta dugo da skužin i ovog svog...uvik kad misliš da znaš di će...on u kontru...u početku san popižđiva, al kad bi iša na more, onda san namjerno nekad šijava u svim mogučim situacijama da vidim šta će i di će...sad je pjesma. voznja sa morem u krmu, brod ima mot da uvik oće smotat u neku stranu. to je klasična priča brodi sa ravnom krmom. doduše ja san mislija da će to bit puno gore i sa ovim mojim, al nije.
stabilnost...ti brodi su stabilni...a ka šta se vidi iz ove gore desne slike da je paženo na te stvari...brod je dosta širok a kabina mu je i niska za poludit, visoke bande...kad ga gledaš zguza nije baš neko oličenje lipote...nešto slično je i ovi moj...doduše nešto je skladniji jer je još širi a kabina nešto viša. dok san bija u strožancu u lučici između dva veća broda adrija od 10m i nekog drvenog od cca 10m ...i onda vidiš odnose širine i visine. ovi moj je bija nešto malo uži, ali pun qr@c kabinom niži šta na prvu izgleda nekako neprirodno...dok su ovi šta se tiće visine i širine bili ka proprocionalni...ali kad malo bolje razmisliš zašto je to tako, onda skužiš da su ovi neprirodni ako ćemo gledat stabilnost broda, a ne estetiku...gledajuč danas kakve još uvik papamobile i dan danas radimo...a sve je ka poznato o stabilnosti...onda šta više imamo pričat...
inače Esteou ima u provi ka dva ležaja, pa je vamo timunjera, ispod sica zna bit ka kužina. wc-a nema tek izvedba 730 ima wc. krma je za 6,30 brod ogromna, ima kutiju motora puuuno manju od one moje, a bande su mu visoke isto za popizdit ko i Islandera. bez obzira na visinu bandi i dalje ima samoprazneči kokpit. svi ti brodi imaju timun izveden ka za vožnju i sa krme i to im je bila standardna oprema. te brode su francuzi namjenili prvenstveno za ribare i ima ih masu koji se i koriste u te svrhe. ja san naša da je i ovi moj doša iz gradića Bayonne (uglavnom grad veći nego St), bija je mini ribarica iz Biskajskog zaljeva. žuti pjesak koji san naša u prolazima za ariju strojarnice samo to i potvrđuje, jer Bayonne je na nekoj rijeci i cila obala i estruarij i obale rijeke su u tom žutom pijesku. tako da šta se tiće tih brodi, moj zaključak je da su francuzi radili te brode prvenstveno ciljajuči ribare i za ka profi upotrebu. ovo kasnije šta je Jeanneau radija...to to su već sportski brodi...
...a za uvoz, nisan bija još u toj fazi da baš detaljno proučim kako, šta. jedna od opcija mi je bila da angažiram pro.... iku da cilu bazu od prevoza broda, carine, papira sve gotovo do registracije u kapetaniji dam da obave oni. ja bi samo triba nać brod. i reč idete tu i tu...čak sam razgovara o tome sa njima, i ni to nije bija im problem. u slučaju da brod nije bija ono šta se prezentiralo u oglasu, čak su mi rekli da ako je kamion već gore, mi bi našli brod oko te cifre da je bolji i dovezli ga...inače je brod širok 2,45cm tako da to prolazi cestom na trajleru bez problema šta se tiće samog prevoza, dok recimo moj ovi bi već bija ka specijalni prevoz.
eto ako san šta pomoga...bilo mi je drago...ako ima pitanja još, pitaj...