Sonda - bušiti ili ne?

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Sonda - bušiti ili ne?

PostPostao/la marin » 31. 08. 2011. (20:52)

kod promišljanja kakva sonda i di , ja nisan ima izbora jer je brod s direkt osovinom, znači ne može krmena sonda, ima duplo dno
s zrakom izmedju - znači ne može inhull sonda zalipljena, a i da može šteta je jer je kvalitetni fishfinder - izgubilo bi se dosta na kvaliteti prikaza.

Tako da je jedino rješenje ostalo trough hull sonda, stisnit zube i probit trup, pa šta bude. Otežavajuća okolnost je što je rijetko di to
objašnjeno kako napravit, pogotovo s duplim dnom, slika nać nigdi na netu ... tako da je to meni bija pionirski poduhvat

Evo sonde, plastična Airmar 319 600w:

slika

Prvo je tribalo točno procijenit di probit rupu da bude koliko toliko okomito prema dnu, da okomito baca zraku jer ovo nije sonda s nagibom.
Caka je u tome da se donja rupa probije na miru, a gornja nešto većeg promjera, da se odozgo može zavidat.
Donja stijenka nije bila svugdi jednake debljine, pa je tribalo izbrusit da bude približno jednake debljine da bi se velikom crnom maticom i gumon (sa prve slike)
mogla kvalitetno stegnit.

slika

slika

Slijedeći korak je natrackat siku malo na sondu, malo na rupu sa svih strana, sad san zaboravija, čini mi se da je sika 291 ili 292,
i onda stegnit dobro, ali ne previše:

slika

slika

slika

Finalno:

slika

slika

Kvaliteta prikaza je izvrsna, nema nikakvih smetnji i sasvim normalno pokazuje pri putnoj brzini od 13 milja i većoj.
Otpor moru minimalan.

Sad kad je napravljeno svakome bi preporučija da ide na ovu soluciju, malo zaboli samo dok gledaš onu rupetinu na početku dok se sve ne začepi ....
Objektivno gledajući, prije bi problem moga očekivat od kingstona koji se dugo nije minja nego od ove sonde
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la Panbo » 05. 09. 2011. (13:23)

Sonda P319 je već dugo na tržištu. Koristi isti kristal kao i krmena P66 ili untrašnja P79. Teško ju je nadmašiti sa cijenom i karakteristikama, međutim možda je ovdje dobro napomenuti da oni kojima je mjesto ugradnje pod kutom, a željeli bi ovakvu ugradnju moraju tražiti P319 sa tiltanim elementom. Ovako ugrađena sonda kao što je gore opisano može biti OK samo kad je dno na mjestu ugradnje ravno ili sa malim mrtvim kutom (cca 5°).
Odgovaram zato što mogu i zato što mi je gušt pomoći ljudima koji istinski vole more!
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la barbarez » 22. 09. 2011. (08:16)

ja moram svaki put nositi sondu ca. lipo san je zavida na plocu olova za ronjenje (da se ne mice), stavin je u bain, ulijen dvi sesulice mora i radi ka metak. drugi put cu slikati da pokazen
barbarez
New Entry

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la iowa » 12. 10. 2011. (11:07)

kupujem lowrance hds 5 za grašu 19 vb, pa me zanima koju sondu staviti i gdje(krmenu ili onu šta se buši trup),unaprijed hvala.
iowa
New Entry

Tip plovila: grašo 19 yamaha 40/60

PostPostao/la Panbo » 12. 10. 2011. (13:52)

Sondu kroz trup sa hi-speed prilagodnim blokom. Mislim da je trenutno najbolje što se kod nas može naći sonda B258 od 1KW 50/200 kHz.
Odgovaram zato što mogu i zato što mi je gušt pomoći ljudima koji istinski vole more!
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la Rafter » 21. 10. 2011. (20:46)

evo ja sam se odlučio za verziju sa posudom ...samo neznam koje ulje da ulijem (glicerinsko?)..evo par fotki iako još nisam gotov sutra bi trebao staviti siku i uliti ulje..činjenica je da je signal nešto slabiji nego kad je u moru direktno ali to je mala razlika za sada i mislim nebitna..ali ako počnu smetnje ide na krmu :D
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la Rafter » 21. 10. 2011. (20:50)

sonda se može poštimavati po visini tako da se može stisnuti na podlogu ili podići
Rafter
Senior Member

PostPostao/la stipe76 » 22. 10. 2011. (07:04)

Ja sam u istranki u posudi imao more/vodu... i isto je radio sonar bez greške (Eagle cuda 164)
stipe76
Member

Tip plovila: Naval 19

PostPostao/la Rafter » 24. 10. 2011. (06:54)

evo nastavka ..za sada je voda unutra pa ću pogledati ovih dana da stavim ulje
Rafter
Senior Member

PostPostao/la riberer » 24. 10. 2011. (10:36)

Probaj nabaviti gel koji se koristi u ultrazvuku, "mirniji" je od ulja, samo treba paziti na mjehuriće prilikom ulijevanja.
Sa uljem bi, ako iscuri, mogao imati problema ... bolje onda voda, uvijek je možeš nadoliti ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Rafter » 24. 10. 2011. (21:21)

Dobra ideja...gel mogu nabaviti bez problema a i lakse se cisti nego ulje kao sto si i rekao :thumbup:
Rafter
Senior Member

PostPostao/la borro » 27. 10. 2011. (09:49)

Gledam i mislim si, i pretražujem forum već neko vrijeme.
Netko ima sondu van broda, netko kroz trup netko samo naljepljenu na siku unutar broda i sve radi super. Svima.
Ja sam prije imao van broda i radila je, rijetko je zajebavala, al uglavnom je radila.
Sad sam ju zaljepio na siku na dno kolumbe i ne radi nikako. Stalno stoji na 0,8m i ne pokazije ni manje ni više. tu i tamo pokaže neku dubinu na sekundu-dve i onda se opet vrati na spavanje od 0,8m.
Dali bi možda dobio nešto s time da ju potopim u ovakvu kutijicu sa nekim tekućim medijem ili je vjerojatno negdje kvar?
Ima li tko sličnih iskustava. Ja sve imam neki osjećaj da je kabel u banani, a nemam baš vremen izgubi i ovako rijetke vikende na istarživanje gdje je greška.
Možda kad bih uspio negdje posuditi sondu samo da provjerim dali radi ili ne, e to bi bilo zakon.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la emils » 27. 10. 2011. (09:52)

Odlipi tu sondu i pomakni je ili je ubaci u more sa strane broda pa vidi da li radi. Da nemaš možda zraka ispod mjesta gdje je sad zaljepljena?
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la slot » 27. 10. 2011. (10:59)

mora se paziti da nije na tom mistu duplo dno i moralo bi taj dio dna ravan,emils je moju zalipija onako za probu i tako je ostavili :D
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la borro » 27. 10. 2011. (11:55)

Nije duplo dno, a ineće je na tom mjesu debelo oko pola cm-1 cm. A zaljepljeno je na možda milimetar sike, stavio sam više, pa pritisnuo, višak se razlio okolo.
Bacio bi ja u more preko bande, ali sam tako provukao kabel da ga ssad Isus ne može izvući, a prekratko je za baciti preko bande. sr@**e!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.