JEANNEAU ISLANDER 750 - uređenje

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: JEANNEAU ISLANDER 750

PostPostao/la josme » 21. 03. 2011. (14:52)

Prajmer je podloga koja se stavlja kao bitna kada se pitura preko stare piture(brušenje itd,priprema)Kada se pitura stavlja na goli laminat,potrebno je zapuniti tj.zasititi poroznost laminata a to se postiže sa Hempadur Sealer 0599 (ako to ne napraviš..može opet osmoza)nakon toga se može ići sa kitanjem i prajmerom.Sam Hempadur sealer djeluje i kao prajmer tako da na njega ide kitanje a drugi prajmer se stavlja kao podloga za pituru.
Jednokomponentni epoxi filer nemojte ni u ludilu koristiti jer je smeće.treba mu tjedan dana da stegne...
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Pape » 21. 03. 2011. (14:55)

...Josme...palac gore... :thumbup:
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Pape » 21. 03. 2011. (15:12)

...evo da ja ne pišen i prsti mi ne otpadnu...

dakle citiram odnosto copy/paste-ran;

...."4. Nakon abrazivnog čišćenja, gola površina stakloplastike bit će neravna, porozna i siva. Upravo je to trenutak za provjeru je li cijeli laminat porozan do te mjere da mu je potrebno zaptivanje.
Ukoliko goli laminat ima visok sadržaj vlage, voda će prodrijeti iz laminata i stvoriti mokra mjesta. U tom je slučaju, nakon sušenja, potrebno izvršiti zaptivanje pomoću sealera (Hempadur Sealer 0599), koji prodire u mikroskopske pukotine i na taj način zatvara pore.

Napomena;
Ukoliko je laminat suh, a na površini mu je gelcoat još uvijek netaknut, zaptivanje pomoću sealera najčešće neće biti potrebno. Je li površina zaista potpuno suha možemo provjeriti ako na nju postavimo suhu plastičnu foliju i zaljepimo je ljepljivom trakom za podlogu. Ako u roku od 24 sata dođe do kondenzacije, površina nije potpuno osušena. ....."
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 21. 03. 2011. (15:17)

Pape je napisao/la:.
Ukoliko je laminat suh, a na površini mu je gelcoat još uvijek netaknut, zaptivanje pomoću sealera najčešće neće biti potrebno. Je li površina zaista potpuno suha možemo provjeriti ako na nju postavimo suhu plastičnu foliju i zaljepimo je ljepljivom trakom za podlogu. Ako u roku od 24 sata dođe do kondenzacije, površina nije potpuno osušena. ....."

Ovo ti se odnosi isključivo na vlažnost od osmoze..A sealer ne moraš svuda stavljati nego samo na obrušene površine(do laminata)
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Pape » 21. 03. 2011. (15:33)

...yup, slažen se...
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 21. 03. 2011. (15:35)

Ma čitan i ja sad ovi katalog sa neta... Ali zaklea bi se da je na u uputstvu od epoxy fillera pisalo da ide prvo primer. :problem: Da se tehnologija nije šta promijenila u ovih par godina.. Unifiller nisam koristio..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la Galun » 21. 03. 2011. (22:14)

ja sam koristio epoxyfiller neki dan,i ako se posal oće napravit kako treba prvo ide light primer,pa epoxyfiller i onda pred pituranje opet light primer,nebi škodilo ni 2 ruke preko svega,al to pape sve dobro zna.a morda je već i opiturano :)
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la mrleta » 25. 03. 2011. (01:16)

pozdrav pape, evo malo sam prolista tvoje trude,i mogu reći samo naprid,baza je odlična za napraviti brod po svom guštu,a najviše mi se sviđa ono šta si reka da voliš svakoj vidi dati svoje ime.ajmo reći da sam sličnu pokoru proša sa svojom pasarom,ali je sada nepotopiva i znan da mi je plastika svugdi zdrava.nego, u početku si pisa da ćeš pjeskariti vanjsku oplatu,skidati đelkot,vidm sad da to nisi napravija,zašto? oli te nije straj osmoze,na brodu starom koliko i ja 33godine?
mrleta
New Entry

PostPostao/la rarog » 25. 03. 2011. (01:26)

Pape oš mu reć ti ili ja, aj ja ću :D
Brod je ispjeskaren davnih dana, pisano već i lipo prikazano. Jedan od zanimljivijih dijelova ove teme.. :wave:
Ima 100 i kusur stranica samo treba čitat i uživat.
Ali nisu znali da tom planu nešto fali
rarog
Member

Tip plovila: Kuster 550

PostPostao/la mrleta » 25. 03. 2011. (02:11)

e vidim i sam sad ,bija sam priskočija 100 stranica.mislija sam kad se pjeskari,da se skine đelkot do kraja,do plastike.meni je propala brusilica kroz plastiku iako je đelkot bija na pogled dobar,pa sam lipo okrenija brod naopako i udri brusi ,skidaj ,sve do žutoga,a negdi je bilo i crnoga i da novi đelkot,pa nakon dvi godine,rastavija palubu od korita,razbija kvarc iz kobilice i bokova,komiška jugoplastika,opet udri brusi do žutoga,operi ,oživi,udrija par mm nove plastike,novi kvarc sa smolom,pojača palubu od ispod ,lipo sve sastavija i sad sam miran,ali neostavljam brod više priko zime vanka,nego ide lipo u garažu, u suho.kvarc u kolombi i bokovima bija pun vode i malo po malo izgnjilo plastiku. i proša sam iste priče,koliko si sati izgubija,prašine proguta,moga si uzet novi brod,ovo,ono.
mrleta
New Entry

PostPostao/la Pape » 25. 03. 2011. (10:23)

mrleta je napisao/la:pozdrav pape, evo malo sam prolista tvoje trude,i mogu reći samo naprid,baza je odlična za napraviti brod po svom guštu,a najviše mi se sviđa ono šta si reka da voliš svakoj vidi dati svoje ime.ajmo reći da sam sličnu pokoru proša sa svojom pasarom,ali je sada nepotopiva i znan da mi je plastika svugdi zdrava.nego, u početku si pisa da ćeš pjeskariti vanjsku oplatu,skidati đelkot,vidm sad da to nisi napravija,zašto? oli te nije straj osmoze,na brodu starom koliko i ja 33godine?

...brod je '81 godište. dakle tek napunija 30-tu. :D ...kad san se dogovara za pjeskarenje sa čovikom, pita me je šta će radit. reka san oguli ga do đelkota, ali da namisti pištolj da dere malo žešče, tako da ako se šta ima otvorit, da se otvori. definitivno se složija i reka mi da tako se radi, da inače ljudima dvi ure zna objašnjavat zašto kako. da mu je odma draže radit. tako je i napravija i pokazalo se sve šta se imalo pokazat. nije bilo potriba skidat sve do kosti. čak se i čovik oduševija da nakon toliko godina je trup u takvom zdravom stanju. kaže da je ima masu puno mlađih brodi strane i domaće proizvodnje di je bilo ajme majko. plastika bi letala svud naokolo i na nekima na mistima bi doslovno probija trup. iman negdi sliku plastike po krmi di san diga samo đelkot iznad vodene linije i ispod, i vidi se da je razlika boje u plastici iznad i ispod vodene linije skoro pa nikakva. plastika se još one smeđkaste zdrave boje. obisin sliku večeras. a strah od osmoze me nije, zato sve ovo i radin da ga zaštitin kvalitetno. ne treba pretjerivat sa zaštitom i kupovat preskupa sredstva zaštite i onda zaboravit na tup misleći da si miran doživoto. nisi. bitnije ga je dobro zaštitit, onda prst u uvo šta se tiče svega 6-7 godina, a onda bez obzira kakav je na oko, postupak da se ogoli trup ispod vodene linije bi trebalo opet u pravilu ponovit, počepit ponovo sve šta se je nanovo pojavilo...opet dobro zaštitit i idemo dalje. i onda mirno spavaš i znaš da je trup zdrav. ebate koliko san ovo puta sve ponovija :D

mrleta je napisao/la:e vidim i sam sad ,bija sam priskočija 100 stranica.mislija sam kad se pjeskari,da se skine đelkot do kraja,do plastike.meni je propala brusilica kroz plastiku iako je đelkot bija na pogled dobar,pa sam lipo okrenija brod naopako i udri brusi ,skidaj ,sve do žutoga,a negdi je bilo i crnoga i da novi đelkot,pa nakon dvi godine,rastavija palubu od korita,razbija kvarc iz kobilice i bokova,komiška jugoplastika,opet udri brusi do žutoga,operi ,oživi,udrija par mm nove plastike,novi kvarc sa smolom,pojača palubu od ispod ,lipo sve sastavija i sad sam miran,ali neostavljam brod više priko zime vanka,nego ide lipo u garažu, u suho.kvarc u kolombi i bokovima bija pun vode i malo po malo izgnjilo plastiku. i proša sam iste priče,koliko si sati izgubija,prašine proguta,moga si uzet novi brod,ovo,ono.

...ovo šta si reka da si radija tako se i radi brod :thumbup: ...ljudi obično misle da ako je potrošija dva važa piture više da je brod tip-top. nije, niti pod razno. da bilo koji brod star od 5 godin naprid malo zakopaš, ko zna šta bi sve naša...najžešče stvari su uvik nedostupne oku. ovi moj nije ima kvarc u kolombi, a oni dio kolombe u krmi di prolazi statvena cjev je bija zaliven nekim materijalom ko gipsom :wtf: ...čak san se i ja frapira koji je to kua, jer se je diza samo kacavidom i doša san do statvene bez po muke. ŽorŽ je bija obisija slije prije na šta je to ličilo. kad je odvida one dvi vide sa bukule na kolombu...statvenu je izbija tuckajući čekičen. izašla je vani ko iz masla, nije tribalo mlatit macom. još je bija puka (naoko nevidljivo) bakreni spoj pete sa cinkovima i statvene, tako da je i galvanska struja pretvorila statvenu u komad ko papira. moga si je gužvat rukom bez blema. zato smo bili i obisli te slike. ljudi misle da ako su prominili cinkove, priča je završila. triba pregledat i sve galvanske spojeve ne samo vizuelno već i malo ih fizički prodrmat, probat iščupat na spojevima, nemat milosti kad to radiš...i onda ako je sve ok, onda si miran do idučeg vađenja broda i redovitog održavanja i ponovne provjere... samo ljudi ili neznaju, ili ih boli qua, pa reču dogodine ću, neman sad nojaca...nema dogodine...dogodine je već puno veće sr@**e...i zato su nan brodi u stanju kakvom jesu.

...ja iman još i pasaru Jugoplastikinu ka i ti. starija je od Islandera i to šta stoji preko zime vani znači joj masu, masu. svaki brod plastični bi tribalo u principu držat bar dva miseca vani da malo plastika se osuši i dođe sebi, a to šta ti držiš svoju u garage preko zime, ni ne znaš koliko joj to znači. ova moja i dan danas izgleda bolje od 99% pasara u portu i ne bi je da za ništa. a za info, nije nikad ništa dirano na njoj. sve je ko i prvog dana. :thumbup:

...a za ovo moga si novi, moga si ovako, moga si onako...a klasika, uvik iste priče, svi generali, a ni pušku ne znaju držat... a ebiga...:wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la žbirac » 25. 03. 2011. (15:47)

Pape danas san priča s tipon koji ima veze s pjeskarenjem brodova i kaže da je to goli kuac i da je to promašaj samo taki, navodno da se granula zabije u plastiku (u đelkot da i negovorimo) i da nakon nekog vrimena počimlju javljat posljedice, kaže da postoji i da ima neku specijalnu makinju baš sa skidat stari intonak (a može i plastiku nije problem), pa ako mi je donese, primit češ na znanje...
Jedini način da se izbjegnu greške je steći iskustvo. Jedini način da se stekne iskusvo
je praviti greške.
žbirac
Senior Member

Tip plovila: plasticna pasara

PostPostao/la Drago » 25. 03. 2011. (16:52)

Za skidanje starih slojeva av piture ili za sanaciju osmoze postoji vec dugo stroj(blanja)koja se zove GELPLANE.

Nije nista drugo nego blanja prilagodjena radu u nautici.Lijeva strana bubnja je uvjek na nuli a desna se regulira ,ovisno o debljini materijala kojeg se skida.Tako da kad "vuces trake "uvjek sa nulom ides tamo di je predhodna zavrsila,tako da ne delas brazde,ali na kraju kad si presao cijeli skaf mora se preci sa brusnim papirom,jer uvjek nes ostane.
Cistije i jeftinije od pjeskarenja ( skoro sve pobire usisivac ) jedino treba dobra zastita za lice jer ipak nes odleti okolo.
Kod mene se tako dela vec vise od 15 let, pjeskari se samo di su neka udubllenja i oko bokule i kingstona.
http://www.gelplane.co.uk/gelplane/product.asp
http://www.youtube.com/watch?v=dkZIf6Wy ... re=related
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la žbirac » 25. 03. 2011. (17:03)

da upravo ovo, gelplane tako je i reka :thumbup:
Jedini način da se izbjegnu greške je steći iskustvo. Jedini način da se stekne iskusvo
je praviti greške.
žbirac
Senior Member

Tip plovila: plasticna pasara

PostPostao/la Pape » 25. 03. 2011. (17:10)

...je postoji, blanja Žbirac.baš kako Drago govori, ali i to ima svoje mane, i Drago ih je lipo opisa... :thumbup:
Pape
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Nk Iskustvo i 13 gostiju.