Postao/la skandalozo » 04. 05. 2010. (15:44)
Lupis, često aludiraš na komercijaliziranje ovog našeg hobija i nisi sasvim u krivu. Probaj to sagledati malo šire, to jest staviti se u prvo lice jednine i onda donijeti zaključak.
I ja volim pročitat nešto novo o temi koja me interesira. Naravno da mi je s vremenom veliki dio tema, kao i većini ovdje postalo poznato. Dakle, želimo čuti nešto novo ali kako i od koga? Očekujemo da "netko" ode negdje, vidi, doživi, apsolvira i prenese to nama ostalima. Samo... Svi mi imamo obitelji i nije fer da ih previše uskraćujemo za nešto zbog svog hobija. Dakle, nekoliko je mogućnosti. Ili hobi zadržati za sebe i ribariti isključivo guštajući, pri čemu otpada djeljenje iskustva s ostalima, jer tko bi čitao po ne znam koji puta tekst o lovu palamida ispred riječke luke od istog autora? Druga opcija je zastraniti u drugome smjeru i samofinanciranje putešestvije po moru riješiti prodajom ribe. Dakle ilegala koju ne želimo, je li tako. Ja sam našao neki modus kojim dio svoga hobija fianciram ovako (dio!) i to podijelim kroz riječ i sliku sa ostalima. Na žalost ne mogu si priuštiti sjesti u brod i otploviti do Žirja, potrošiti tri-četiri tisuće kuna a da to ne osjetimo na buđetu. Dakle, Lupis, gledaj to ovako, onih 39 kuna za dvd (dvd je ovdje metafora, isto je sa kupovinom časopisa...) je ulaganje u pisanu riječ koju želiš i voliš pročitati a tematski je vezana uz ribolov. Vjeruj mi, od toga novca neću kupiti brod, nego na svaku tvoju (vašu) kunu dodati nekoliko lipa kako bi cijela stvar dobila glavu i rep. Meni ostane jedna uspomena, saznanje da je nono mojih unuka jednom davno nešto napisao što su ljudi čitali i komentirali (kritizirali). A to je lijep osjećaj, ne misliš li? Ili imaš, kao i najčešće sasvim dugačije mišljenje? Kažeš lov glavoča? Znaš što, još nikad nisam jeo glavoča a mnogi su mi nahvalili tu deliciju? Prije puno godina sam imao obavezu jednom dobrom (na žalost pokojnom) prijatelju svaki put donijeti iz podvodnog ribolova par velikih glavoča. Bilo mi je mrsko tući u tu ribu, ali kad bi se sjetio njegovog ozarenog lica kad bi ih dobio... Da, probat ću uskro glavoče...